X

Viure bé viure sa

EN INFORMACIÓN AL PACIENTE – VIVIR SANO

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè us ajudaran a menjar de manera saludable ia reduir el risc de patir malalties, vivint més anys i amb bona salut.
La manera d'alimentar-se avui és decisiva per a la salut futura.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en aliments d'origen vegetal com fruites i verdures, llegums, fruita seca, llavors i derivats integrals dels com l'arròs, el pa, la pasta, etc.
  • Preneu almenys 5 racions entre fruites i hortalisses fresques al dia, millor de temporada i proximitat.
  • Trieu peixos i aus, abans que carns com el porc, vedella i xai. Si pren carn de porc, esculli el que menys greix tingui i eviti les parts greixos com la costella, costelles de coll, cansalada, etc.
  • Prefereixi els aliments frescos abans que els ultra processats, com embotits, brioixeria, hamburgueses, menjar ràpid, precuinats o refrescos. En tot cas, llegiu l'etiquetatge i escolliu els que tinguin menys greix saturat, sucre i sal
  • Afegiu poca sal als aliments, i escolliu la sal iodada, tret que al vostre centre de salut us hagin indicat el contrari. La major part de la sal consumida prové d'aliments processats.
  • Utilitzeu l'oli d'oliva com a greix principal per amanir i cuinar, i sempre que pugui triar el verge extra.
  • Prengui almenys 3 racions de llegums a la setmana i prengui diàriament fruits secs i llavors sense sal, com ara ametlles, pipes de carbassa, nous, etc.
  • Beveu aigua durant els àpats i entre hores quan tingui set.
  • Eviteu el consum d'alcohol, i si acostuma a beure vi en els àpats, no excedeixi de 2 copes al dia si vostè és home i 1 si vostè és dona.

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru o integral

1 patata mitjana

4 racions/dia

Preferir varietats integrals: Arròs, pasta i sèmoles. Pa bru o integral, quinoa, mill. Patates i moniatos.

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Pa blanc

Pa de motlle o envasat, Biscotes

Massa de pizza i pasta de full precuinades. Patates fregides de bossa

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2 racions/dia

Desnatats o semidesnatats. Iogurt, llet i formatges frescos.

Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci

Lactis sencers

Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades o conserves

Cap

Cap

Fruites

1 peça mitjana

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques de temporada, Dessecades o congelades

En sucs

Nèctars i fruites en almívar

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves.

Precuinades amb embotits.

Precuinades amb embotits.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia almenys 3 vegades/setmana

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, etc.

Fregits o amb sal o sucre

Carns

1 filet mitjà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Conill, pollastre, gall dindi i altres aus sense pell.

Porc magre eliminant tot el greix visible.

Carder i boví. Carns greixos de tota mena, embotits, frescos i curats, picades comercials,

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves.

Cap

Cap

Ous

1-2 ous mitjans

4-5unitats a la setmana

De gallina, guatlla, etc

Cap

Cap

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 racions/dia

Oli d'oliva, millor si és verge extra

Altres olis vegetals,

Nata mantega, margarina, mantega

Sucres i dolços

Menys d'una setmana

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, flams, pastissos, pastes

Begudes

1 got

4-8 racions/dia

Aigua

Refrescs i begudes alcohòliques.

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs…

Berenar

Fruita

Menjar

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Berenar

Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs…

Sopar

Verdures

Cereals i

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Cafè amb llet desnatada

1 llesca de pa bru amb oli d'oliva verge i tomàquet i 10 ametlles

Fruita de temporada

Amanida variada

Peix al forn amb patates i verdures

Fruita de temporada

Pa bru o integral

Aigua

Iogurt natural desnatat i Fruita de temporada

Arròs integral saltat amb pollastre i verdures

Fruita de temporada

Aigua

  • Si teniu temps, prepareu el vostre propi menjar i sempre que sigui possible, gaudiu de compartir la taula amb amics i familiars. Mengeu a poc a poc i mastegant bé els aliments.
  • Cuini amb les tècniques que millor mantinguin el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota.
  • Pareu atenció a l'etiquetatge dels aliments, és important per poder reduir el consum d'aliments amb alt contingut en sucre, greixos saturats o sal. Llegiu a les etiquetes la composició nutricional.
  • Recupereu les receptes tradicionals de la dieta mediterrània, especialment les de peixos, llegums, verdures, ous, i carns d'ocell o conill.
  • Assegureu-vos que la meitat del vostre plat (dinar i sopar) estigui compost per verdures.
  • Els llegums cuits són una opció còmoda per facilitar-ne el consum.
  • Trieu habitualment pa bru o integral i varietats integrals d'arròs, pa, pasta, cuscús, etc.
  • En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
  • Practiqueu exercici físic moderat (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, el·líptica…) almenys 30 minuts de 5 a 7 dies a lamana o intenti caminar 10.000 passos diaris. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
  • Si come fuera de casa, elija restaurantes con el distintivo “Sabor Mediterráneo”
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
  • Si teniu excés de pes, feu controls periòdics (mínim cada sis mesos) al vostre centre de salut.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS 

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

La dieta mediterrània redueix el risc de malalties cardiovasculars, diabetis tipus 2, hipertensió arterial i alguns tipus de càncer.

A més, un estil de vida actiu ajuda a mantenir-se físicament àgil, millora el benestar mental, redueix els símptomes d'ansietat i estrès, millora el son i redueix el risc de depressió. Millora la funció cognitiva i el benestar social.

Ajuda a gaudir d´una bona qualitat de vida i contribueix a mantenir un pes adequat.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Promoure hàbits alimentaris saludables.
  • Reduir el risc cardiovascular i de diabetis tipus 2 entre d'altres problemes de salut relacionats amb l'alimentació.
  • Mantenir un pes adequat.

Característiques de la dieta

  • Patró alimentari ric en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres.
  • Sempre que sigui possible, s'inclourà l'oli d'oliva verge extra com a greix principal per cuinar i amanir els aliments.
  • Reduir l'aportació dietètica de sal.
  • Receptes tradicionals riques en aliments dorigen vegetal, de temporada i proximitat.
  • Consum d'almenys 3 racions de llegums per setmana i gairebé diari el de fruits secs
  • Presència de peix com a mínim en 3 preparacions culinàries a la setmana.
  • Les carns blanques (aus i conill), prevalen davant de les vermelles (porc, xai i vedella), que es limiten a un consum mensual, seleccionant les carns molt magres.
  • Evitar el consum d'alcohol, o si escau, limitar els àpats i no superar 2 unitats/dia en homes i 1 en les dones, així com informar de la quantitat d'alcohol que equival a una unitat i del risc associat a l'excés de consum.
  • Ingestes frugals i en entorns assossegats

Altres recomanacions

  • En pacients amb sobrepès/obesitat o obesitat central es recomana prendre mesures per a la reducció ponderal.
  • Animeu la pràctica regular d'exercici, almenys 30 min de 5 a 7 dies per setmana. Per al consell, consulteu les guies de prescripció d'exercici físic.
  • Teràpia antitabac en cas de fumadors.

Temps estimat de tractament

La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-lo al llarg de tota la seva vida.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.

  • Avaluació dels hàbits dietètics i valoració nutricional
  • Sobrepès/obesitat i/o resistència a la insulina/diabetis
  • Hipertensos amb altres factors de risc o malalties
  • Hipertensió secundària a altres malalties o estats com la preeclàmpsia durant l'embaràs

Referències bibliogràfiques

  • Lopez-Garcia E, Rodriguez-Artaleig F, Li TY, Fung TT, Li S, Willett WC, Rimm EB, Hu FB. The Mediterranean-style dietary pattern and mortality among men and women with cardiovascular disease. AJCN. 2013 Oct 30;99(1):172-80.
  • Estruch R, Ros E, Sales-Salvadó J, Coves MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gràcia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. NEJM. 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
  • Willett WC, Sacks F, Trichopoulou A, Drescher G, Ferro-Luzzi A, Helsing E, Trichopoulos D. Mediterranean diet pyramid: cultural model per healthy eating. AJCN. 1995 Jun 1;61(6):1402S-6S.
  • Gifford KD. Dietary fats, eating guides, and public policy: history, critique, and recommendations. Am J Med. 2002 Dec 30;113(9):89-106.
  • Samieri C, Sun Q, Townsend MK, Chiuve SE, Okereke OI, Willett WC, Stampfer M, Grodstein F. Association Between Dietary Patterns en Midlife and Health in Aging: An Observational Study. Annals of internal medicine. 2013 Nov 5;159(9):584-91.
Administrator:
Related Post