Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

Sol·licitem a Sanitat la modificació del RD sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris

Butlletí informatiu

Estimades col·legiades i col·legiats,

El mes de desembre està sent de intensa activitat al Consell General. En les darreres setmanes hem sol·licitat modificacions al Ministeri de Sanitat per reivindicar la figura del dietista-nutricionista en els serveis assistencials de nutrició, i hem enviat al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació aportacions per a l'Estratègia Nacional d'Alimentació que es preveu llançar el 2025, incidint per la nostra part en l'educació alimentària i aliments saludables i la millora de la restauració col·lectiva i social, entre d'altres.

D'altra banda, estem ultimant els preparatius per al començament al gener de la formació per obtenir la certificació en Estandardització del PCN el 2025. Queden algunes places, per la qual cosa et recomano que no perdis l'oportunitat.

M'acomiado desitjant a totes i tots unes festes molt felices i brindant perquè la nostra professió segueixi creixent l'any que en breu comença.

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Manuel Moñino Gómez

President – Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

­

­

­

El CGCODN sol·licita a Sanitat canvis al RD sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris per evitar l'intrusisme i afavorir el servei assistencial del 

dn

­

El Consell General ha presentat al Ministeri de Sanitat al·legacions al Reial decret 1277/2003 de 10 d'octubre pel qual sestableixen les bases generals sobre lautorització de centres, serveis i establiments sanitaris.

Les al·legacions presentades sol·liciten dos canvis essencials en la redacció de la Unitat Assistencial U11 Nutrició i Dietètica:

  • Que la persona responsable de la dita Unitat Assistencial sigui un/a Dietista-Nutricionista i no un facultatiu sense especificar, tal com succeeix a les altres Unitats Assistencials. Aquesta petició té com a finalitat evitar l'intrusisme professional en l'àmbit de la professió sanitària de dietista-nutricionista, garantir la seguretat del pacient en l'exercici de la pràctica assistencial de nutrició i la dietètica i reforçar el dret a la salut reconegut a l'article 43 de la Constitució espanyola.
  • Que la U11 no estigui subjecta exclusivament a l'ingrés o l'alta hospitalària, per facilitar a les autoritats autonòmiques competents l'autorització del servei assistencial a dietistes-nutricionistes de forma harmonitzada i protegint la seguretat del pacient a totes les regions per igual.

­

Consulteu document complet 

­

El president del CGCODN, representant dels dn europeus a l'Aliança Europea per a la Salut de l'Alcohol organitzada per l'OMS

­

La ciutat de Copenhaguen va acollir el passat 12 de desembre professionals de la salut de tot Europa de la mà de la OMS al primer simposi de l'Aliança Europea per a la Salut de l'Alcohol.

El president del Consell General de Dietistes-Nutricionistes, Manuel Moñino, va ser la veu de les associacions europees de dietistes-nutricionistes en aquesta reunió, a través de l'EFAD (European Federation of Associacions of Dietetics).

Els professionals van debatre com treballar de manera coordinada i interdisciplinària per abordar mesures que influeixin en les polítiques i reduir l'impacte que l'alcohol causa sobre la població, el consum de la qual és actualment responsable d'1 de cada 11 morts a l'any a Europa.

­

­

­

El Consell General presenta aportacions al projecte d‟Estratègia Nacional d‟Alimentació

­

El Consell General ha presentat al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació les seves aportacions al projecte d'Estratègia Nacional d'Alimentació que està previst que es publiqui el 2025.

Les aportacions del CGCODN es fonamenten en 10 objectius principals, amb mesures concretes dins de cadascun:

  1. Fomentar hàbits alimentaris saludables a la població infanto-juvenil (fins a 18 anys)
  2. Educar la població general en alimentació, nutrició de qualitat i cura de la salut.
  3. Garantir un enfocament integral de l'alimentació saludable i sostenible
  4. Fomentar patrons d'alimentació cardiosaludables i sostenibles, conservant la riquesa i la diversitat cultural del menjar tradicional espanyol.
  5. Promoure polítiques i aplicar eines fiscals per millorar l?asequibilitat dels aliments saludables.
  6. Garantir l'assequibilitat de les dietes saludables
  7. Millorar la informació al consumidor i enfortir les normes sobre etiquetatge nutricional, declaracions de salut i promoció comercial.
  8. Millorar la restauració col·lectiva i social.
  9. Impulsar la investigació en dietètica i nutrició.
  10. Comptar amb una planificació estratègica en matèria de nutrició durant situacions demergència.

Des del Ministeri, han agraït aquestes aportacions i han assegurat que les estudiaran amb deteniment per incorporar-les al document final.

­

Veure totes les aportacions presentades 

­

Rocío Práxedes-Gómez, nova coordinadora de la comissió de dietistes-nutricionistes certificats en Estandardització del PCN

­

Des del Consell General se n'ha creat recentment una comissió de dietistes-nutricionistes certificats en Estandardització del Procés de la Cura Nutricional, per promoure i expandir aquest model a Espanya, així com posicionar la figura del dietista-nutricionista a hospitals, atenció primària i consulta privada.

Com a coordinadora d'aquest grup s'ha nomenat a Rocío Práxedes-Gómez, dietista-nutricionista clínica, amb especialitat acreditada en estats patològics (Redinut).

La nova coordinadora es troba ja treballant amb la visió de enfortir la posició de les i els dietistes-nutricionistes en els equips de salut a través de l'estandardització del procés d'avaluació, diagnòstic i tractament nutricional basat en la bioquímica clínica, hospitals, atenció primària i consulta privada.

­

Saber més sobre Estandardització del PCN

­

Presenta el teu Abstract al VII Congrés d'Alimentació, Nutrició i Dietètica – Nutrició amb emoció

­

El termini per presentar comunicacions al congrés finalitzarà el 10 de març de 2025.

Totes les comunicacions seran presentades per a format pòster i no seran defensades oralment. El Comitè Científic decidirà quines comunicacions seran presentades i defensades en format oral al Congrés i se'n comunicarà l'acceptació a l'interessat/da.

Les candidatures admeses pel Comitè Científic rebran un certificat i el resum de la seva comunicació serà publicat a la Revista Espanyola de Nutrició Humana i Dietètica.

Informa't de tot AQUÍ

­

PER LA QUALITAT DE LA NOSTRA PROFESSIÓ…

La bioquímica és un element diferenciador en qualsevol àrea de desenvolupament o subespecialització de la ciència de la nutrició. Ens permet entendre processos, prendre decisions i monitoritzar-ne l'evolució; atorga robustesa, predictibilitat i objectivitat; i ens permet aproximar-nos d'una manera més sistèmica al tractament de qualsevol problema present, tant a la salut com a la malaltia.

Prescindir de la bioquímica condemna el professional a centrar la seva atenció en el plat de menjar i oblidar-se de la possibilitat remota de fer servir un suplement de nutrició sencera, una fórmula enteral, un suplement de micronutrients, una formulació parenteral o l'element bàsic de la consulta, la identificació de problemes.

Aquí van tres raons que diferencien el professional de nutrició que empra la bioquímica en el seu exercici diari, del que no ho fa:

  1. No saber de bioquímica obliga a aprendre de memòria llistes interminables d'aliments per a cada situació problemàtica que es presenti
  2. No saber de bioquímica genera dificultats serioses per iniciar el tractament nutricional en un pacient que presenta diverses patologies alhora.
  3. No saber bioquímica genera allunyament de l'ús de nutrició artificial

Per aquests motius i per altres cal que el professional de nutrició integri coneixements sòlids de bioquímica clínica al seu exercici professional. La seva incorporació us permetrà integrar amb més aplom els equips interdisciplinaris de salut i per descomptat, brindar millor atenció als seus pacients.

Robinson Cruz, director general de l'Institut IIDENUT 

Llegeix l'article complet AQUÍ

­

Vull saber-ne més

RECURSOS PER A DN

Guia sobre seguretat alimentària: anàlisi del risc

Full informatiu elaborat pel Grup d'Especialització en Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i (GE–SANIDi) de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica.

­

FORMACIÓ

3a Edició 

Estandardització en el Procés de la Cura Nutricional

Certificació Internacional

Organitzat pel CGCODN

Data inici: 13 de gener de 2025

4 mòduls

400 hores

Modalitat online amb sessions en diferit i dues sessions setmanals en directe, per revisar temes i resoldre dubtes.

Cadascun dels quatre cursos ha estat acreditat, sumant 52,96 CFCPS el 2023-2024. Sol·licitada ja l'acreditació CFCPS per al 2025.

Inscripció AQUÍ

Pràctica basada en l'evidència per a professionals sanitaris en nutrició

Curs en línia amb classes en directe

Organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

Data d'inici: 20 de gener

Durada: 2,5 mesos (68 hores càtedra)
Objectiu: donar les eines oportunes perquè els professionals de la salut puguin desenvolupar la pràctica dietètica basada en l'evidència i l'ètica. Aquest curs contribuirà a fer que els professionals puguin fer una millor presa de decisions compartida i informada per l'evidència, cosa que sens dubte constitueix un pas més en la millora de l'eficiència del sistema sanitari.

Acreditat amb 8,28 CFCPS

Inscripció AQUÍ

Habilitats culinàries per a leducació alimentària

Curs en línia amb classes en directe

Organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

Data d'inici: 20 de gener

Durada: 6 mesos (130 hores càtedra)

Objectiu: aprendre tècniques culinàries que us ajudaran a millorar les habilitats culinàries en el disseny de dietes, planificació de menús i reformulació de receptes, per tal de millorar l'atenció nutricional dels vostres pacients o de la població.

Acreditat amb 11,25 CFCPS

Inscripció AQUÍ

EL CGCODN EN MITJANS

11/12/24 El País Com combatre la tristesa a l'hivern: trucs i estratègies per millorar l'ànim. Amb Mónica Pérez, presidenta AEXDN

07/12/24 20 minuts SIBO, la malaltia intestinal que es propaga per les xarxes davant del recel mèdic: “A la sanitat pública ni em van fer la prova”. Amb Alicia Salido, tresorera CGCODN

05/12/24 Infosalus El peix de piscifactoria és pitjor? Té la mateixa qualitat? I altres precaucions que cal seguir amb el consum de peix. Amb Mónica Herrero, vicepresidenta CPDNA.

02/12/24 RNE Ultraprocessats. Amb Manuel Moñino, president CGCODN i president CODNIB

01/12/24 La Raó Com ha de ser la dieta en seguir un tractament antiretroviral? Amb MªJosé Ibáñez, secretària CGCODN

26/11/24 Onda Zero Dia del Dietista-Nutricionista. Entrevista a Manuel Moñino, president CGCODN i president CODNIB

Segueix-nos a les xarxes!

­

­

­

­

­

PROPERS CONGRESSOS I ESDEVENIMENTS

­

­

­

­

­

­

­

­

Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

C/Colón, 10-13, 46004, València

This email was sent to presidencia@consejodietistasnutricionistas.com

You've received this email because you've subscribed to our newsletter.

Cancel·lar subscripció

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA