|
|
|
Estimades col·legiades i col·legiats,
El mes de desembre està sent de intensa activitat al Consell General. En les darreres setmanes hem sol·licitat modificacions al Ministeri de Sanitat per reivindicar la figura del dietista-nutricionista en els serveis assistencials de nutrició, i hem enviat al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació aportacions per a l'Estratègia Nacional d'Alimentació que es preveu llançar el 2025, incidint per la nostra part en l'educació alimentària i aliments saludables i la millora de la restauració col·lectiva i social, entre d'altres.
D'altra banda, estem ultimant els preparatius per al començament al gener de la formació per obtenir la certificació en Estandardització del PCN el 2025. Queden algunes places, per la qual cosa et recomano que no perdis l'oportunitat.
M'acomiado desitjant a totes i tots unes festes molt felices i brindant perquè la nostra professió segueixi creixent l'any que en breu comença.
#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica
Manuel Moñino Gómez
President – Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes
|
|
|
|
El CGCODN sol·licita a Sanitat canvis al RD sobre autorització de centres, serveis i establiments sanitaris per evitar l'intrusisme i afavorir el servei assistencial del
dn
|
|
|
|
|
El Consell General ha presentat al Ministeri de Sanitat al·legacions al Reial decret 1277/2003 de 10 d'octubre pel qual sestableixen les bases generals sobre lautorització de centres, serveis i establiments sanitaris.
Les al·legacions presentades sol·liciten dos canvis essencials en la redacció de la Unitat Assistencial U11 Nutrició i Dietètica:
- Que la persona responsable de la dita Unitat Assistencial sigui un/a Dietista-Nutricionista i no un facultatiu sense especificar, tal com succeeix a les altres Unitats Assistencials. Aquesta petició té com a finalitat evitar l'intrusisme professional en l'àmbit de la professió sanitària de dietista-nutricionista, garantir la seguretat del pacient en l'exercici de la pràctica assistencial de nutrició i la dietètica i reforçar el dret a la salut reconegut a l'article 43 de la Constitució espanyola.
- Que la U11 no estigui subjecta exclusivament a l'ingrés o l'alta hospitalària, per facilitar a les autoritats autonòmiques competents l'autorització del servei assistencial a dietistes-nutricionistes de forma harmonitzada i protegint la seguretat del pacient a totes les regions per igual.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
El president del CGCODN, representant dels dn europeus a l'Aliança Europea per a la Salut de l'Alcohol organitzada per l'OMS
|
|
|
|
|
La ciutat de Copenhaguen va acollir el passat 12 de desembre professionals de la salut de tot Europa de la mà de la OMS al primer simposi de l'Aliança Europea per a la Salut de l'Alcohol.
El president del Consell General de Dietistes-Nutricionistes, Manuel Moñino, va ser la veu de les associacions europees de dietistes-nutricionistes en aquesta reunió, a través de l'EFAD (European Federation of Associacions of Dietetics).
Els professionals van debatre com treballar de manera coordinada i interdisciplinària per abordar mesures que influeixin en les polítiques i reduir l'impacte que l'alcohol causa sobre la població, el consum de la qual és actualment responsable d'1 de cada 11 morts a l'any a Europa.
|
|
|
|
|
|
|
|
El Consell General presenta aportacions al projecte d‟Estratègia Nacional d‟Alimentació
|
|
|
|
|
El Consell General ha presentat al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació les seves aportacions al projecte d'Estratègia Nacional d'Alimentació que està previst que es publiqui el 2025.
Les aportacions del CGCODN es fonamenten en 10 objectius principals, amb mesures concretes dins de cadascun:
- Fomentar hàbits alimentaris saludables a la població infanto-juvenil (fins a 18 anys)
- Educar la població general en alimentació, nutrició de qualitat i cura de la salut.
- Garantir un enfocament integral de l'alimentació saludable i sostenible
- Fomentar patrons d'alimentació cardiosaludables i sostenibles, conservant la riquesa i la diversitat cultural del menjar tradicional espanyol.
- Promoure polítiques i aplicar eines fiscals per millorar l?asequibilitat dels aliments saludables.
- Garantir l'assequibilitat de les dietes saludables
- Millorar la informació al consumidor i enfortir les normes sobre etiquetatge nutricional, declaracions de salut i promoció comercial.
- Millorar la restauració col·lectiva i social.
- Impulsar la investigació en dietètica i nutrició.
- Comptar amb una planificació estratègica en matèria de nutrició durant situacions demergència.
Des del Ministeri, han agraït aquestes aportacions i han assegurat que les estudiaran amb deteniment per incorporar-les al document final.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rocío Práxedes-Gómez, nova coordinadora de la comissió de dietistes-nutricionistes certificats en Estandardització del PCN
|
|
|
|
|
Des del Consell General se n'ha creat recentment una comissió de dietistes-nutricionistes certificats en Estandardització del Procés de la Cura Nutricional, per promoure i expandir aquest model a Espanya, així com posicionar la figura del dietista-nutricionista a hospitals, atenció primària i consulta privada.
Com a coordinadora d'aquest grup s'ha nomenat a Rocío Práxedes-Gómez, dietista-nutricionista clínica, amb especialitat acreditada en estats patològics (Redinut).
La nova coordinadora es troba ja treballant amb la visió de enfortir la posició de les i els dietistes-nutricionistes en els equips de salut a través de l'estandardització del procés d'avaluació, diagnòstic i tractament nutricional basat en la bioquímica clínica, hospitals, atenció primària i consulta privada.
|
|
|
|
|
|
|
|
Presenta el teu Abstract al VII Congrés d'Alimentació, Nutrició i Dietètica – Nutrició amb emoció
|
|
|
|
|
El termini per presentar comunicacions al congrés finalitzarà el 10 de març de 2025.
Totes les comunicacions seran presentades per a format pòster i no seran defensades oralment. El Comitè Científic decidirà quines comunicacions seran presentades i defensades en format oral al Congrés i se'n comunicarà l'acceptació a l'interessat/da.
Les candidatures admeses pel Comitè Científic rebran un certificat i el resum de la seva comunicació serà publicat a la Revista Espanyola de Nutrició Humana i Dietètica.
Informa't de tot AQUÍ
|
|
|
|
|
|
|
|
PER LA QUALITAT DE LA NOSTRA PROFESSIÓ…
|
|
|
|
|
|
|
|
La bioquímica és un element diferenciador en qualsevol àrea de desenvolupament o subespecialització de la ciència de la nutrició. Ens permet entendre processos, prendre decisions i monitoritzar-ne l'evolució; atorga robustesa, predictibilitat i objectivitat; i ens permet aproximar-nos d'una manera més sistèmica al tractament de qualsevol problema present, tant a la salut com a la malaltia.
Prescindir de la bioquímica condemna el professional a centrar la seva atenció en el plat de menjar i oblidar-se de la possibilitat remota de fer servir un suplement de nutrició sencera, una fórmula enteral, un suplement de micronutrients, una formulació parenteral o l'element bàsic de la consulta, la identificació de problemes.
Aquí van tres raons que diferencien el professional de nutrició que empra la bioquímica en el seu exercici diari, del que no ho fa:
- No saber de bioquímica obliga a aprendre de memòria llistes interminables d'aliments per a cada situació problemàtica que es presenti
- No saber de bioquímica genera dificultats serioses per iniciar el tractament nutricional en un pacient que presenta diverses patologies alhora.
- No saber bioquímica genera allunyament de l'ús de nutrició artificial
Per aquests motius i per altres cal que el professional de nutrició integri coneixements sòlids de bioquímica clínica al seu exercici professional. La seva incorporació us permetrà integrar amb més aplom els equips interdisciplinaris de salut i per descomptat, brindar millor atenció als seus pacients.
Robinson Cruz, director general de l'Institut IIDENUT
Llegeix l'article complet AQUÍ
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Full informatiu elaborat pel Grup d'Especialització en Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i (GE–SANIDi) de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica.
|
|
|
|
|
|
3a Edició
Estandardització en el Procés de la Cura Nutricional
Certificació Internacional
|
|
Organitzat pel CGCODN
Data inici: 13 de gener de 2025
4 mòduls
400 hores
Modalitat online amb sessions en diferit i dues sessions setmanals en directe, per revisar temes i resoldre dubtes.
Cadascun dels quatre cursos ha estat acreditat, sumant 52,96 CFCPS el 2023-2024. Sol·licitada ja l'acreditació CFCPS per al 2025.
Inscripció AQUÍ
|
|
|
|
|
|

|
|
Pràctica basada en l'evidència per a professionals sanitaris en nutrició
|
|
Curs en línia amb classes en directe
Organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica
Data d'inici: 20 de gener
Durada: 2,5 mesos (68 hores càtedra) Objectiu: donar les eines oportunes perquè els professionals de la salut puguin desenvolupar la pràctica dietètica basada en l'evidència i l'ètica. Aquest curs contribuirà a fer que els professionals puguin fer una millor presa de decisions compartida i informada per l'evidència, cosa que sens dubte constitueix un pas més en la millora de l'eficiència del sistema sanitari.
Acreditat amb 8,28 CFCPS
Inscripció AQUÍ
|
|
|
|
|
|
Habilitats culinàries per a leducació alimentària
|
|
|
Curs en línia amb classes en directe
Organitzat per l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica
Data d'inici: 20 de gener
Durada: 6 mesos (130 hores càtedra)
Objectiu: aprendre tècniques culinàries que us ajudaran a millorar les habilitats culinàries en el disseny de dietes, planificació de menús i reformulació de receptes, per tal de millorar l'atenció nutricional dels vostres pacients o de la població.
Acreditat amb 11,25 CFCPS
Inscripció AQUÍ
|
|
|
|
|
11/12/24 El País Com combatre la tristesa a l'hivern: trucs i estratègies per millorar l'ànim. Amb Mónica Pérez, presidenta AEXDN
07/12/24 20 minuts SIBO, la malaltia intestinal que es propaga per les xarxes davant del recel mèdic: “A la sanitat pública ni em van fer la prova”. Amb Alicia Salido, tresorera CGCODN
05/12/24 Infosalus El peix de piscifactoria és pitjor? Té la mateixa qualitat? I altres precaucions que cal seguir amb el consum de peix. Amb Mónica Herrero, vicepresidenta CPDNA.
02/12/24 RNE Ultraprocessats. Amb Manuel Moñino, president CGCODN i president CODNIB
01/12/24 La Raó Com ha de ser la dieta en seguir un tractament antiretroviral? Amb MªJosé Ibáñez, secretària CGCODN
26/11/24 Onda Zero Dia del Dietista-Nutricionista. Entrevista a Manuel Moñino, president CGCODN i president CODNIB
|
|
|
|
Segueix-nos a les xarxes!
|
|
|
|
|
PROPERS CONGRESSOS I ESDEVENIMENTS
|
|
|
|
|
|
|
|
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes
C/Colón, 10-13, 46004, València
|
|
|
|
|
You've received this email because you've subscribed to our newsletter.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|