El pasado 15 de julio el Colegio Oficial de Dietistas-Nutricionistas de Illes Balears – CODNIB depositó en el registro de la Conselleria de Salud, la Dirección General de salud Pública y la Secretaría Autonómica de Educación, Cultura y Universidades, una batería de recomendaciones para atajar el riesgo de inseguridad nutricional detectada en los comedores escolares de Baleares.
El Diario de Mallorca lanzó la notica a toda página el 17 de julio, y la agència de notícies Europa Press se'n va fer ressò comunicat de premsa del CODNIB el mateix dia, arribant a altres mitjans com La Vanguardia, El Món i el diari digital 20 Minuts, entre molts altres.
Sin embargo, parece que la estrategia Balear copia, la ya manida costumbre a la que nos vemos abocados: cerrar los ojos, oídos y boca para intentar alejar los temas que preocupan a una gran parte de nuestra sociedad, es decir: cerrar los ojos a la evidencia, no oír a los interlocutores necesarios y dar la callada por respuesta; de este modo la Conselleria de Salud del Gobierno de Balares, parece que da carpetazo al riesgo de inseguridad nutricional detectada en los comedores escolares por el CODNIB.
L'informe elaborat pel Col·legi avalua 38 menús escolars que representa el 22% de los centros escolares de Baleares, pone en evidencia que sólo 1 de cada 10 menús cumple con la normativa específica de Baleares.
Creien que l'entrada en vigor de la Llei de Seguretat Alimentària i Nutrició solucionaria el problema força repetit, de menús desequilibrats i allunyats de l'alimentació saludable per als nens de la nostra Comunitat? RES MÉS LLUNY DE LA REALITAT:
- El 40% dels menús no tenen qualsevol tipus de supervisió.
- Més de 50% no compleixen la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, no promociona la presència d'aliments integrals, ni de llegums ni dels peixos, ia més abusen dels precuinats.
- El 45% inclou més preparacions càrnies greixoses de les permeses a la normativa.
- El 32% abusa dels fregits, el 36% prefereix incloure aquesta tècnica culinària per servir els peixos, el 37% inclou una guarnició fregida al costat d'un aliment ric en greix i el despropòsit més gran: gairebé 1 de cada 3 fan coincidir dues preparacions fregides el mateix dia.
Ante esta situación, el CODNIB ha alertado del compromiso de la seguridad nutricional en grupos vulnerables como la infancia, que a su vez se ve agravada por el actual contexto de crisis. Existen evidencias que relacionan a los grupos de población de menor poder adquisitivo, con el incremento del riesgo de padecer malnutrición y enfermedades crónicas.
D'altra banda, i lluny d'entendre aquesta situació d'irregularitat desapercebuda (ens inquietaria saber que és consentida), el CODNIB també ha volgut valorar com afecta els resultats, el fet que el menú escolar estigui supervisat per dietistes-nutricionistes. Alguns podrien pensar que aquesta és una informació marcada pel conflicte d'interessos, però l'evidència mostra diferències significatives, de manera que és més probable trobar aliments integrals, recomanacions per als sopars, informació detallada per a amanides i promoció de peixos quan el menú està supervisat per dietistes-nutricionistes. Per contra, en aquests casos en menys probable trobar excés de preparacions greixoses, precuinats, fregits i predomini de peixos fregits.
Per això, el CODNIB ha recomanat:
- Als centres escolars: tomar conciencia de su relevante papel para cumplir y hacer cumplir la normativa y exigir, con base a la evidencia, que el menú esté supervisado por un dietista-nutricionista colegiado.
- A les autoritats sanitàries i educatives:
- prendre consciència del seu rellevant paper per assegurar la seguretat nutricional a la infància, prestant especial atenció a la població amb menys
- assegurar la supervisió de menús en el sentit més ampli del terme, i donar suport, basant-se en l'evidència, que aquesta tasca recaigui en dietistes-nutricionistes col·legiats.
- realitzar campanyes dinspecció i informació, donant terminis a empreses i/o col·legis per a la seva posada al dia en normativa de menjadors escolars.
- comptar amb col·laboració activa i proactiva del CODNIB per garantir la seguretat nutricional dels infants i facilitar a les famílies i als centres escolars les eines per a l'estructuració d'hàbits alimentaris saludables a través de l'educació alimentària i la informació al consumidor.
Les organitzacions de pares i mares dalumnes de Balears ja han compartit amb el CODNIB la seva preocupació davant aquesta situació i prendran les mesures necessàries per exigir el compliment de les normes que garanteixin la seguretat nutricional en centres escolars i de 0 a 3 anys.
Por su parte, y a 30 de julio, los Organismos Competentes de Baleares en comedores escolares, no han mostrado al CODNIB ninguna reacción a la propuesta presentada hace ya 15 días.
Com que les “coses de palau, van a poc a poc”, continuarem esperant que es prenguin les mesures necessàries, i fins aleshores vigilarem les conseqüències que l'incompliment de la Llei pugui ocasionar en la seguretat nutricional dels ciutadans de les Balears.