Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
comedores TITULAR

CECS, SORS I MUTS: O de la passivitat de l'administració Balear

comedores TITULAR

El passat 15 de juliol el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears – CODNIB va dipositar al registre de la Conselleria de Salut, la Direcció General de Salut Pública i la Secretaria Autonòmica d'Educació, Cultura i Universitats, una bateria de recomanacions per tallar el risc d'inseguretat nutricional detectada als menjadors escolars de les Balears.

El Diario de Mallorca va llançar la notícia a tota pàgina el 17 de juliol, i la agència de notícies Europa Press se'n va fer ressò comunicat de premsa del CODNIB el mateix dia, arribant a altres mitjans com La Vanguardia, El Món i el diari digital 20 Minuts, entre molts altres.

Tanmateix, sembla que l'estratègia Balear copia, el costum costum a què ens veiem abocats: tancar els ulls, orelles i boca per intentar allunyar els temes que preocupen una gran part de la nostra societat, és a dir: tancar els ulls a l'evidència, no sentir els interlocutors necessaris i donar la callada per resposta; d'aquesta manera la Conselleria de Salut del Govern de Balares, sembla que dóna carpetada al risc d'inseguretat nutricional detectada als menjadors escolars pel CODNIB.

L'informe elaborat pel Col·legi avalua 38 menús escolars que representa el 22% dels centres escolars de les Balears, posa en evidència que només 1 de cada 10 menús compleix la normativa específica de les Balears.  

Creien que l'entrada en vigor de la Llei de Seguretat Alimentària i Nutrició solucionaria el problema força repetit, de menús desequilibrats i allunyats de l'alimentació saludable per als nens de la nostra Comunitat? RES MÉS LLUNY DE LA REALITAT:

  • El 40% dels menús no tenen qualsevol tipus de supervisió.
  • Més de 50% no compleixen la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, no promociona la presència d'aliments integrals, ni de llegums ni dels peixos, ia més abusen dels precuinats.
  • El 45% inclou més preparacions càrnies greixoses de les permeses a la normativa.
  • El 32% abusa dels fregits, el 36% prefereix incloure aquesta tècnica culinària per servir els peixos, el 37% inclou una guarnició fregida al costat d'un aliment ric en greix i el despropòsit més gran: gairebé 1 de cada 3 fan coincidir dues preparacions fregides el mateix dia.

Davant d'aquesta situació, el CODNIB ha alertat del compromís de la seguretat nutricional en grups vulnerables com la infància, que alhora es veu agreujada per l'actual context de crisi. Hi ha evidències que relacionen els grups de població de menor poder adquisitiu, amb l'increment del risc de patir malnutrició i malalties cròniques.

D'altra banda, i lluny d'entendre aquesta situació d'irregularitat desapercebuda (ens inquietaria saber que és consentida), el CODNIB també ha volgut valorar com afecta els resultats, el fet que el menú escolar estigui supervisat per dietistes-nutricionistes. Alguns podrien pensar que aquesta és una informació marcada pel conflicte d'interessos, però l'evidència mostra diferències significatives, de manera que és més probable trobar aliments integrals, recomanacions per als sopars, informació detallada per a amanides i promoció de peixos quan el menú està supervisat per dietistes-nutricionistes. Per contra, en aquests casos en menys probable trobar excés de preparacions greixoses, precuinats, fregits i predomini de peixos fregits.

Per això, el CODNIB ha recomanat:

  • Als centres escolars: prendre consciència del seu paper rellevant per complir i fer complir la normativa i exigir, amb base a l'evidència, que el menú estigui supervisat per un dietista-nutricionista col·legiat.
  • A les autoritats sanitàries i educatives:
  1. prendre consciència del seu rellevant paper per assegurar la seguretat nutricional a la infància, prestant especial atenció a la població amb menys
  2. assegurar la supervisió de menús en el sentit més ampli del terme, i donar suport, basant-se en l'evidència, que aquesta tasca recaigui en dietistes-nutricionistes col·legiats.
  3. realitzar campanyes dinspecció i informació, donant terminis a empreses i/o col·legis per a la seva posada al dia en normativa de menjadors escolars.
  4. comptar amb col·laboració activa i proactiva del CODNIB per garantir la seguretat nutricional dels infants i facilitar a les famílies i als centres escolars les eines per a l'estructuració d'hàbits alimentaris saludables a través de l'educació alimentària i la informació al consumidor.

Les organitzacions de pares i mares dalumnes de Balears ja han compartit amb el CODNIB la seva preocupació davant aquesta situació i prendran les mesures necessàries per exigir el compliment de les normes que garanteixin la seguretat nutricional en centres escolars i de 0 a 3 anys.

Per la seva banda, ia 30 de juliol, els Organismes Competents de Balears a menjadors escolars, no han mostrat al CODNIB cap reacció a la proposta presentada ja fa 15 dies.  

Com que les “coses de palau, van a poc a poc”, continuarem esperant que es prenguin les mesures necessàries, i fins aleshores vigilarem les conseqüències que l'incompliment de la Llei pugui ocasionar en la seguretat nutricional dels ciutadans de les Balears. 

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA