
El passat 15 de juliol el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears – CODNIB va dipositar al registre de la Conselleria de Salut, la Direcció General de Salut Pública i la Secretaria Autonòmica d'Educació, Cultura i Universitats, una bateria de recomanacions per tallar el risc d'inseguretat nutricional detectada als menjadors escolars de les Balears.
El Diario de Mallorca va llançar la notícia a tota pàgina el 17 de juliol, i la agència de notícies Europa Press se'n va fer ressò comunicat de premsa del CODNIB el mateix dia, arribant a altres mitjans com La Vanguardia, El Món i el diari digital 20 Minuts, entre molts altres.
Tanmateix, sembla que l'estratègia Balear copia, el costum costum a què ens veiem abocats: tancar els ulls, orelles i boca per intentar allunyar els temes que preocupen una gran part de la nostra societat, és a dir: tancar els ulls a l'evidència, no sentir els interlocutors necessaris i donar la callada per resposta; d'aquesta manera la Conselleria de Salut del Govern de Balares, sembla que dóna carpetada al risc d'inseguretat nutricional detectada als menjadors escolars pel CODNIB.
L'informe elaborat pel Col·legi avalua 38 menús escolars que representa el 22% dels centres escolars de les Balears, posa en evidència que només 1 de cada 10 menús compleix la normativa específica de les Balears.
Creien que l'entrada en vigor de la Llei de Seguretat Alimentària i Nutrició solucionaria el problema força repetit, de menús desequilibrats i allunyats de l'alimentació saludable per als nens de la nostra Comunitat? RES MÉS LLUNY DE LA REALITAT:
- El 40% dels menús no tenen qualsevol tipus de supervisió.
- Més de 50% no compleixen la freqüència recomanada per a fruites i hortalisses, no promociona la presència d'aliments integrals, ni de llegums ni dels peixos, ia més abusen dels precuinats.
- El 45% inclou més preparacions càrnies greixoses de les permeses a la normativa.
- El 32% abusa dels fregits, el 36% prefereix incloure aquesta tècnica culinària per servir els peixos, el 37% inclou una guarnició fregida al costat d'un aliment ric en greix i el despropòsit més gran: gairebé 1 de cada 3 fan coincidir dues preparacions fregides el mateix dia.
Davant d'aquesta situació, el CODNIB ha alertat del compromís de la seguretat nutricional en grups vulnerables com la infància, que alhora es veu agreujada per l'actual context de crisi. Hi ha evidències que relacionen els grups de població de menor poder adquisitiu, amb l'increment del risc de patir malnutrició i malalties cròniques.
D'altra banda, i lluny d'entendre aquesta situació d'irregularitat desapercebuda (ens inquietaria saber que és consentida), el CODNIB també ha volgut valorar com afecta els resultats, el fet que el menú escolar estigui supervisat per dietistes-nutricionistes. Alguns podrien pensar que aquesta és una informació marcada pel conflicte d'interessos, però l'evidència mostra diferències significatives, de manera que és més probable trobar aliments integrals, recomanacions per als sopars, informació detallada per a amanides i promoció de peixos quan el menú està supervisat per dietistes-nutricionistes. Per contra, en aquests casos en menys probable trobar excés de preparacions greixoses, precuinats, fregits i predomini de peixos fregits.
Per això, el CODNIB ha recomanat:
- Als centres escolars: prendre consciència del seu paper rellevant per complir i fer complir la normativa i exigir, amb base a l'evidència, que el menú estigui supervisat per un dietista-nutricionista col·legiat.
- A les autoritats sanitàries i educatives:
- prendre consciència del seu rellevant paper per assegurar la seguretat nutricional a la infància, prestant especial atenció a la població amb menys
- assegurar la supervisió de menús en el sentit més ampli del terme, i donar suport, basant-se en l'evidència, que aquesta tasca recaigui en dietistes-nutricionistes col·legiats.
- realitzar campanyes dinspecció i informació, donant terminis a empreses i/o col·legis per a la seva posada al dia en normativa de menjadors escolars.
- comptar amb col·laboració activa i proactiva del CODNIB per garantir la seguretat nutricional dels infants i facilitar a les famílies i als centres escolars les eines per a l'estructuració d'hàbits alimentaris saludables a través de l'educació alimentària i la informació al consumidor.
Les organitzacions de pares i mares dalumnes de Balears ja han compartit amb el CODNIB la seva preocupació davant aquesta situació i prendran les mesures necessàries per exigir el compliment de les normes que garanteixin la seguretat nutricional en centres escolars i de 0 a 3 anys.
Per la seva banda, ia 30 de juliol, els Organismes Competents de Balears a menjadors escolars, no han mostrat al CODNIB cap reacció a la proposta presentada ja fa 15 dies.
Com que les “coses de palau, van a poc a poc”, continuarem esperant que es prenguin les mesures necessàries, i fins aleshores vigilarem les conseqüències que l'incompliment de la Llei pugui ocasionar en la seguretat nutricional dels ciutadans de les Balears.
