Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
sesion IH

Sessions clíniques – Sessió 1

Adreça de la Sessió: Maite Colomar

Autores del resum: Jadwiga Anna Konieczna, Rocío Zamanillo Campos, Alicia Julibert García, Marta Oñate Mayans i Maite Colomar

Assistents a la sessió: Rocío Zamanillo Campos, Alícia Julibert García, Jadwiga Anna Konieczna, Hilda Carolina Holzmann Bartaburu, Marta Oñate Mayans, Marta Regis Crespí i Selena Borrachero Almodóvar i Maite Colomar Ferrer.

Introducció

El 3 de desembre passat va tenir lloc al CODNIB la primera sessió de treball conjunt per tractar el tema d'intolerància a la histamina (IH). Va ser una sessió amena i fructífera on van participar 8 dietistes-nutricionistes col·legiades. Part de la sessió la dediquem a debatre les controvèrsies que hi ha sobre aliments recomanats o desaconsellats habitualment a la IH versus l'evidència científica que hi ha al respecte, comentem bibliografia recent i experiències amb pacients. A continuació us fem un resum sobre la IH, que deriva d'un treball més ampli a què van accedir els participants de la sessió.

Una dietista-nutricionista actualitzada és sinònim d'una professional competent.
 

Què és la Intolerància a la Histamina

La IH no és gaire coneguda a nivell sanitari i els seus símptomes s'assemblen molt a al·lèrgies o intoleràncies alimentàries, per tant, aquesta afecció pot estar en molts casos infra diagnosticada. S'estima que aproximadament l'1-3% de la població té IH i el 80% d'aquesta població són pacients de mitjana edat.

La IH és una condició patològica que és un desequilibri de la histamina acumulada i la seva capacitat de degradació. En molts casos la IH pot ser transitòria i la persona afectada podrà tornar a una dieta normal, un cop superat aquest període.

Causes

La principal causa de la IH és l'alteració en la capacitat de degradació enzimàtica de l'enzim diamine oxidase (DAO) responsable de la degradació de la histamina extracelulary pot ser degut a:

  1. predisposició genètica, manifestada per SNPs – polimorfismes al gen DAO.
  2. deteriorament adquirit de la funció enzimàtica DAO, incloent l'absència d'enzim i els seus cofactors com ara vitamina B6, vitamina C, coure i zinc.
  3. presència de malalties concomitants com ara gastritis, síndrome de l'intestí irritable, malaltia inflamatòria intestinal, etc.

Altres causa és l'activació dels mastòcits (cèl·lules del sistema immune capaços de sintetitzar la histamina i actuar en la mediació de processos inflamatoris i al·lèrgics), en processos al·lèrgics (dependents d'IgE) i malalties atòpiques, malaltia de l'activació dels mastòcits i certs factors químics i físics.

D'altra banda, els bacteris que habiten l'intestí gruixut poden ser una altra font de producció d'histamina ja que són capaços de degradar la histidina continguda als aliments de forma histamina, contribuint així als nivells de la histamina circulant.

Els factors exògens que contribueixen a la IH inclouen:

  1. augment de la ingesta dels aliments que contenen alt nivell d'histamina, com ara productes fermentats, fumats, curats, processats o en mal estat.
  2. ingesta d'aliments o medicaments alliberadors d'histamina.
  3. Ingesta daliments o medicaments que inhibeixen lactivitat de la DAO.

Símptomes

Depenent de l'expressió dels receptors H1, H2, H3 i H4 de la histamina a l'organisme, els símptomes poden manifestar-se en els múltiples òrgans i teixits, incloent-hi els següents:

  1. Sistema gastrointestinal (participació de receptors H1/2) – diarrea, mal d'estómac, rampes i/o meteorisme.
  2. Tracte respiratori (H1 i H2) – congestió nasal, rinorrea, esternuts, broncoconstricció i/o dispnea.
  3. Pell (H1 i H2) – pruïja, rubor i/o urticària.
  4. Sistema cardiovascular (receptors H1 i H2) – arítmia, hipotensió i/o taquicàrdia
  5. Sistema nerviós central (receptors H3) – mal de cap (migranyes), vertigen, nàusea, vòmit, desregulació dels ritmes circadians
  6. Uter (receptors H1) – dismenorrea
  7. Medul·la òssia (receptors H2 i H4) – increment en la formació de mastòcits

Diagnòstic

El diagnòstic de IH és difícil. Els nivells de histamina en plasma es consideren normals entre 0,3 i 1ng/mL. Cada individu té un nivell de tolerància diferent, però elevades concentracions provoquen símptomes d'intolerància a la histamina fins i tot en subjectes sans.

En el procés diagnòstic cal descartar mastocitosi sistèmica mitjançant anàlisi de la triptasa sèrica i al·lèrgies mitjançant test d'hipersensibilitat cutània.
Es considera que una persona és intolerant a la histamina quan pateix 2 o més símptomes i millora davant d'una dieta lliure d'histamina (amb tractament antihistamínic).

Per al diagnòstic de la IH s'ha considerat gold estàndard la provocació oral, després d'un mes de dieta baixa en histamina, mitjançant una sobrecàrrega amb 0.5-1mg/kg d'histamina i mesuraments d'histamina en plasma. Tot i això, aquesta pràctica està poc estesa pels seus potencials riscos en individus sensibles i s'ha criticat que en alguns casos els efectes no permeten distingir entre subjectes sans i intolerants.

A la pràctica clínica seutilitza per ajudar al diagnòstic de IH la determinació de lactivitat sèrica de la DAO en unitats de degradació de la histamina (HDU) que correspon a lactivitat DAO que degrada 1pmol/mL(0.11ng/ml).

La intolerància es considera molt probable quan l'activitat DAO és <40HDU (o <3U/mL), defineix una intolerància possible entre 40-80HDU (o 3-10U/mL) i és poc probable per sobre de 80HDU (o >10U/mL). Tot i això, hi ha persones amb nivells normals de DAO que responen positivament a una dieta baixa en histamina i altres persones amb nivells moderadament baix totalment asimptomàtics.

Per acabar, s'ha descrit un test de sensibilitat cutània (prick test) en 50 minuts per a la IH. Es duu a terme amb una solució a l'1% d'histamina dihidroclorat (que sol ser el control positiu de tots els tests d'aquest tipus quan es valoren al·lèrgies) i es considera positiu quan el diàmetre de la reacció supera els 3mm entre els 15 i els 50 minuts després de la punció subcutània.

Tractament dietètic

El tractament dietètic es basarà en:

  1. Restringir els aliments amb contingut alt o moderat en histamina i altres amines biògenes
  2. Evitar aliments i medicaments alliberadors de histamina i/o bloquejadors de la DAO.
  3. Recomanar la ingesta d'aliments baixos en histamina consumits en frescos, evitant conserves, menjar preparat, processats i alcohol.

Com que l'exposició a la histamina va més enllà de causes dietètiques, en alguns casos es prescriu antihistamínics per pal·liar els símptomes, encara que pot ser contraproduent. En alguns casos es podria valorar la necessitat de suplementar la vitamina C, B6, zinc o coure encara que hi ha molt poca literatura. També hi ha càpsules de DAO que es poden utilitzar com a part del tractament per ajudar a degradar la histamina.

Aliments i Amines

El contingut d'amines biògenes als aliments depèn de la presència d'aminoàcids lliures i microorganismes amb activitat decarboxilasa i factors de temperatura, pH, presència de vitamines i cofactors.

La histamina i altres amines biògenes són presents a la gran majoria dels aliments però, com queda reflectit en una revisió recent de San Mauro et al 2016, les fonts de referència disponibles no reflecteixen un consens homogeni i la variació entre els aliments fa impossible l'estimació exacta del contingut en amines. Un mateix aliment pot contenir un alt, moderat o baix contingut en histamina.

Aliments potencialment rics en amines

Per tenir un punt de referència podem dir que els aliments i begudes que fermenten amb més facilitat són més susceptibles de contenir valors elevats de histamina; formatges semi o curats, xucrut, salsa de soja, embotits, fumats, conserves i semiconserves, processats i menjar preparat, begudes alcohòliques, algunes fruites com la maduixa, algunes verdures com l'albergínia o espinac, aliments en mal estat (veure bibliografia imprescindible per a més informació).

Com que les bases de dades d'aliments són limitades, es pot valorar el contingut d'histidina en els aliments, la descarboxilació dels quals donarà lloc a una major concentració d'histamina. taules de composició d'aliments de USDA sí que inclouen nivells d'histidina i tiramina.

Altres aliments a considerar en casos de IH són;

  1. Aliments rics en altres amines sobretot putrescina i cadaverina, ja que competeixen amb la histamina per l'enzim DAO i tiramina.
  2. Aliments que podrien ser alliberadors d'histamina endògena com ara begudes alcohòliques, cítrics, maduixes, pinya, kiwi, marisc, tomàquet, xocolata, peix, xampinyons, porc i clara d'ou (crua principalment).
  3. Additius alimentaris com ara glutamat, benziat, alguns colorants (groc E-102 i E-110, vermell E-124, amarant E-123), sulfits i nitrits.
  4. Aliments bloquejadors de la DAO: begudes amb alcohol, especialment vi i destil·lats.
  5. Medicaments que inhibeixin la DAO o alliberin histamina, com ara relaxants musculars, analgèsics, anestèsics locals, antihipòtics, antihipertensius, antiarítmics, antibiòtics, antidepressius, mucolítics, broncolıtics, diürètics i proves amb contrast.

Conclusions

Cada persona afectada de IH té un llindar de tolerància a la histamina diferent i els símptomes són molt variables, a més els nivells de tolerància poden variar durant el temps. Per tot això, un cop feta amb èxit la dieta baixa en histamina, aquesta ha de ser progressada i personalitzada segons els nivells de tolerància.

Els símptomes d'IH no sempre apareixen després de la ingesta d'aliments problemàtics ja que pot ser per acumulació d'histamina, però un registre d'ingesta d'aliments i símptomes pot ser molt útil.

Hi ha estudis que indiquen que després de 6 mesos o un any de dieta controlada a histamina millora els nivells de DAO (si estaven baixos) i la tolerància a la ingesta d'histamina millora.

Bibliografia imprescindible:

  • Maintz and Novak 2007: Histamine and histamine intolerance.
  • San Mauro et al 2016: Histamine intolernace and dietary management: A complete review.

Una altra bibliografia recomanada:

  • Rosell-Camps et al 2012: Histamine intolerance a causa de cronic digestive complaints in pediatric patients.
  • Smolinska et al 2013: Histamine and gut mucosal immune regulation.
  • Music et al 2012: Serum diamine oxidase activity as a diagnositc test for histamine intolerance.
  • Balla J 2014: Is there a Diet for Histamine Intolerance?
Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA