Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
IMG_8929.JPG

S'aprova per unanimitat la proposició del Grup Popular per instar el Govern a fer actuacions a favor de les persones amb celiaqui

IMG_8929.JPG

  • Els grups Popular, Socialista i Mes per Menorca, van fer menció expressa que el maneig dietètic d'aquesta malaltia ha de comptar amb l'assessorament adequat per part de dietistes-nutricionistes.

Palmell a 10 de maig de 2017. El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes d'Illes Balears (CODNIB) va estar present al ple del Parlament durant el debat i votació de la Proposició no de Llei (PNL) presentada pel Grup Popular que va ser aprovada per unanimitat i que insta al corrent al Govern com al Govern de l'Estat, a prendre mesures en relació a la malaltia celíaca i altres intolerància. El CODNIB va donar suport a la iniciativa en els seus primers passos durant la primavera del 2016 i va fer propostes per tal de millorar la iniciativa i incrementar la seguretat alimentària i nutricional de les persones afectades amb intolerància al·lèrgica al gluten.

  

Manuel Moñino, president del CODNIB, va acompanyar la presidenta de l'Associació de Celíacs de Balears (ACIB), Alba González i la seva presidenta sortint Lluisa Serra, durant la presentació i debat de la proposta i els va felicitar per aconseguir que la seva aprovació pot suposar per al col·lectiu que representen. El Col·legi ha mantingut col·laboracions amb l'ACIB en diverses ocasions, fruit d'elles és l'apartat d'al·lèrgies a la aplicació en línia per promoure hàbits alimentaris saludables a l'adolescència.

Tots els grups parlamentaris van fer esmenes constructives a la PNL mostrant una sensibilitat manifesta per la protecció i promoció de la salut del col·lectiu de persones celíaques. Tots ells van compartir que la malaltia celíaca només es pot tractar amb una dieta exempta de gluten i que el seu seguiment suposa un alt cost econòmic així com desigualtat per la manca d'oferta de productes a botigues de proximitat i al canal de la restauració col·lectiva social i escolar. Així mateix, es va posar de manifest que els professionals de salut i de restauració han d'incrementar el seu coneixement en aquesta malaltia així com les claus per al diagnòstic precoç i la informació adequada al consumidor, respectivament.  Les mesures proposades per la PNL inclouen accions d'informació i sensibilització, fiscals com ara incentius o ajuts directes, millora de l'accés a aliments sense gluten i atenció sanitària.


Tant el grup Popular com el Socialista i Mes per Menorca, van fer menció expressa que el maneig dietètic d'aquesta malaltia ha de comptar l'adequat assessorament per part de dietistes-nutricionistes, encara que aquest aspecte no va quedar reflectit al text final. Aquesta va ser precisament una de les al·legacions fetes des del Col·legi doncs, encara que confiem que això arribi aviat pel benefici de la societat balear, estem convençuts que la incorporació del dietista-nutricionista en Atenció Primària, contribuiria a assegurar l'adequat maneig dietètic de persones amb necessitats especials, com seria el cas de la malaltia celíaca dietes exemptes d'algun nutrient o nutrients. En aquest maneig s'inclouria la formació, capacitació, orientació i suport dietoterapèutic a les persones afectades i familiars. L´assistència sanitària s´oferiria des d´Unitats de Suport als Equips d´Atenció Primària. Actualment molts casos s'atenen a l'àrea hospitalària o fins i tot des de les mateixes associacions de malalts, però molts altres passen a la sanitat privada o queden sense rebre una atenció adequada per un professional amb capacitació per al maneig dietètic d'aquests casos. En l'actualitat i gràcies als acords amb la Conselleria de Salut, el Col·legi revisarà tots els protocols dietètics i de teràpia nutricional que s'apliquen actualment a l'Atenció Primària perquè cobreixin les necessitats nutricionals i dietètiques dels usuaris a través de consells breu adequats. Així mateix, el Col·legi ha proposat que els menús especials exempts de gluten o un altre al·lergen, dels menjadors escolars, siguin supervisats per dietistes-nutricionistes.

Esperem que aquesta proposta faci l'efecte desitjat al Govern i adopti mesures perquè les persones amb celiaquia puguin accedir des d'Atenció Primària als serveis del dietista-nutricionista per ajudar-los en el maneig i el tractament de la seva malaltia.

Enhorabona a ACIB per la feina feta per aconseguir que aquesta proposta hagi estat considerada i finalment aprovada, així com al Grup Popular per la seva proposta ia la resta de Grups pel seu suport. 

Accés al text final de la PNL ia les esmenes dels grups parlamentaris

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA