X

Recomanacions de consum d'alcohol

RECOMANACIONS CONSUM D'ALCOHOL

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè us orientaran cap a un consum de menor risc, ja que les begudes alcohòliques poden danyar la seva salut física i mental i posar en risc la salut dels altres.

  • És important que sàpiga que no hi ha quantitat mínima d'alcohol que estigui exempta de risc de patir malalties com les cardiovasculars, el càncer, etc., per tant, la recomanació general és no prendre res d'alcohol i si ho fa, “si més no, millor”.
  • No hi ha cap raó de salut per beure begudes amb alcohol, ni tan sols per reduir el risc cardiovascular.
  • Para entender las recomendaciones dadas a continuación, debe saber que una unidad de bebida estándar corresponde aproximadamente con 1/3 de cerveza o sidra (350 ml – 5% de alcohol), 1 vaso de vino (150 ml – 12% de alcohol) o ½ copa de bebida destilada tipo ron, brandy, etc. (45 ml – 40% alcohol).
  • En dones, el consum de risc baix se situa entre 0 i 1 beguda estàndard al dia, sense excedir les 6 a la setmana.
  • En hòmens, el consum de baix risc se situa entre 0 i 2 begudes estàndard al dia, sense excedir les 10 a la setmana.
  • Incloeu almenys 1-2 dies a la setmana sense prendre begudes alcohòliques.
  • No heu d'animar a beure altres persones que no prenen alcohol.
  • Les begudes amb alcohol estan prohibides per a menors de 18 anys.

Altres recomanacions:

  • Si fumeu, sol·liciteu ajuda al vostre centre de salut per deixar aquest hàbit tòxic.
  • Mantingueu-vos actiu i feu exercici física regularment.
  • Si està embarassada o planeja estar-ho.
  • Durant la lactància.
  • En conduir qualsevol vehicle, manejar eines o maquinària.
  • Si preneu medicaments o altres substàncies que interactuen amb l'alcohol.
  • En participar en esports o altres activitats físiques potencialment perilloses.
  • Treballant o quan hagi de prendre decisions importants.
  • Mentre és responsable de tenir cura o supervisió d'altres persones.
  • Si patiu una malaltia física greu, malaltia mental o dependència de lalcohol.
  • Apreneu a dir no, quan us ofereixin una beguda alcohòlica.
  • Utilitzeu un got més petit del que utilitza habitualment.
  • Eviteu tenir a casa begudes d'alta graduació.
  • Si preneu alcohol als àpats, no porteu l'ampolla a taula, i serviu-vos només la quantitat que aneu a prendre.
  • Si beu cervesa a casa, compreu ampolles petites.
  • Al bar o restaurant demaneu el vi per copes i la cervesa en canyes petites. Rebutgeu els xarrups de cortesia o demaneu-los sense alcohol.
  • Algunes idees per substituir les begudes alcohòliques: escolliu aigua preferentment, aromatitzada o no amb fruites o herbes aromàtiques fresques, aigua amb gas, suc de tomàquet o fruites, te cafè o altres infusions amb o sense gel, cafè o te amb o sense llet, llimonada, gasosa o una altra beguda 0%, etc.
  • Seguiu una dieta tipus mediterrània abundant en fruites i verdures, llegums, fruits secs i derivats integrals dels cereals (pa, arròs, pasta, etc.).
  • Reduïu el consum de carns en general i escolliu peixos i ous abans que carns, i en tot cas seleccions aus i carns molt magres.
  • Utilitzeu oli d'oliva, com a greix principal, i millor si és verge extra.
  • Eviteu consumir aliments ultraprocessats com embotits, embotits, i altres derivats carnis com salsitxes o hamburgueses, així com aperitius salats, brioixeria, menjar ràpid, refrescos, etc.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de les recomanacions

Les recomanacions sobre el consum d'alcohol en atenció primària han d'estar alineades amb les polítiques de salut pública per evitar-ne el consum en grups vulnerables i reduir el risc associat al consum excessiu.

Objectiu del consell

  • Reduir el risc associat al consum excessiu d'alcohol.
  • Evitar linici en el consum alcohol.
  • Individualitzar el consell de consum sota risc.

Racionalització

  • El consum crònic d'alcohol s'associa amb un risc més gran de càncers de boca faringe, laringe, esòfag, càncer de mama, colorectal, estomac, fetge i pàncrees. Així mateix, incrementa el risc de pancreatitis, hipertensió, malaltia mental, pneumònia i malalties hepàtiques.
  • El consum excessiu d'alcohol, particularment en forma irregular, s'associa amb més risc de malaltia coronària, fibril·lació auricular i ictus.
  • Tot i que el consum de baix risc d'alcohol, en el context d'un patró alimentari saludable, s'ha associat amb un risc menor de cardiopatia isquèmica, hi ha dubtes raonables sobre la qualitat metodològica dels estudis.
  • Lalcohol és una substància addictiva que pot ocasionar dependència en individus susceptibles.
  • En nens i adolescents, el consum d'alcohol sempre és un risc per a la salut, i en destaquen les conseqüències cognitives a llarg termini.
  • El consum d'alcohol durant l'embaràs interfereix en el desenvolupament fetal i és la principal causa prevenible de trastorns del desenvolupament, avortaments o baix pes en néixer i una àmplia gamma de discapacitats conegudes com a Espectre Alcohòlic Fetal.
  • Una UBE contiene 14g de alcohol y corresponde aproximadamente a 1/3 de cerveza o sidra (350 ml – 5% de alcohol), 1 vaso de vino (150 ml – 12% de alcohol), ½ copa bebidas destiladas tipo ron, brandy, etc. (45 ml – 40% alcohol). En 2008 el Ministerio de Sanidad establece la UBE en 10g con un límite semanal para el consumo de bajo de riesgo de 100g de alcohol a la semana para mujeres y 140g para hombres.

Característiques de les recomanacions:

  • No hi ha quantitat mínima d'alcohol exempta de risc, per això el consell general ha de ser no prendre alcohol i si es consumeix, transmetre que “com menys alcohol, millor”.
  • No hi ha cap raó de salut per la qual s'ha de promoure el consum d'alcohol a la població, ni tan sols per reduir el risc de cardiovascular.
  • El missatge en persones bevedores habituals ha de ser individualitzat per tal de reduir el consum a nivells de baix risc.
  • Els grups en què el risc és màxim són: dones embarassades o que planifiquen estar-ho, polimedicats, nens i adolescents, persones addictes a altres substàncies i treballadors que requereixin una atenció dedicada.
  • En bevedors habituals, informar sobre el risc que el consum d'alcohol suposa per a la salut, així com quines són les quantitats de baix risc, les unitats de beguda estàndard i la seva correspondència amb les begudes habituals al nostre entorn cultural.
  • El consum de baix risc s'estableix a 0-1 UBE al dia i no més de 6 per setmana, per a dones, i 0-2 UBE al dia i no més de 10 per setmana, per a homes.
  • Es recomana que hi hagi algun dia de la setmana sense fer begudes alcohòlica.
  • En cas de consum excessiu dalcohol, recomanar la incorporació a programes de deshabituació.
  • En persones que beuen a l'excés, podria estar indicat la suplementació diària amb 400 micrograms àcid fòlic al costat de les recomanacions d'una alimentació saludable.

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post