X

Recom. Dietet. Sindrome metabòlic

INFORMACIÓN AL PACIENTE – SÍNDROME METABÓLICO

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè us ajudaran a perdre pes ia controlar la seva tensió arterial, colesterol, triglicèrids i glucosa en sang, per prevenir el risc cardiovascular i de diabetis, així com a retardar o prevenir l'ús de medicaments.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en aliments d'origen vegetal com ara verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals; useu oli d'oliva, millor si és verge extra, per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum d'aliments d'origen animal com lactis, aus, peixos, ous, i especialment les carns greixoses i els seus derivats.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid o refrescos amb o sense sucre afegit.
  • Reparteixi els aliments en diverses preses al dia, per exemple, esmorzar, dinar i sopar, i algun berenar, i com a poc a poc i en un entorn relaxat.
  • Preneu almenys 3 racions de llegums i fruits secs sense sal diàriament.
  • Preferiu les carns d'aus i conill a altres, i preneu almenys 3 de peixos variats a la setmana, assegurant els blaus com verat, sardines, salmó, sorell, etc.
  • Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) en dinar i sopar, assegurant-ne una en cru (amanida).
  • Trieu lactis desnatats i eviteu els formatges curats i els iogurts ensucrats.
  • Beveu aigua als àpats i quan tingueu set, evitant altres begudes
  • Eviti el consum d'alcohol i si acostuma a beure vi en els àpats, no excedeixi de 2 copes al dia si vostè és home i 1 si vostè és dona

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

4 racions/dia

Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral, i millor sense sal. Patates

Pa blanc

Cereals d'esmorzar amb sucre, pa de motlle o envasat, biscots, massa de pizza, pasta de full precuinats

Lactis

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2-3 racions/dia

Iogurt, llet i formatges frescos, preferentment desnatats

Lactis semidesnatats

Iogurts amb nata o ensucrats, Formatges curats o semi, batuts.

Lactis sencers

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades

Conserves

Cap

Fruites

1 peça mitjana

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques i dessecades

Sucs fruita en almívar i nèctars

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigró, llentia, mongetes, pèsols, faves

Precuinades amb embotits

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia

Tots, millor si són crus. com ametlles, pinyons, nous, avellanes, festucs, …

Torrats sense sal

Fregits, amb sal o sucres.

Carns

1 filet com la teva mà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Conill. pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc molt magra (llom, filet)

Porc, boví i xai eliminant el greix visible

Carns greixos de tota mena, picades comercials, embotits frescos i curats

Peix i marisc

1 filet com la teva mà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Frescs o congelats, blanc o blau. En conserva baixos en sal

En conserves rics en sal o en salses

Peix salat, fumat o precuinat

Ous

1 ou mitjà

3-4 racions/setmana

Ou fresc

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 racions/dia

Oli d'oliva, millor si és verge extra

Altres olis vegetals

Olives, nata mantega, margarina, mantega

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, pastissos.

Begudes

1 got

4-5 racions/dia

Aigua

Refrescs i begudes carbonatades encara que portin edulcorants i begudes alcohòliques i amb regalèssia

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Barreges d'espècies amb sal i vins comercials amb menys sal

Salses comercials

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti desnatat, cereals com el pa, fruites, fruits secs…

BERENAR

Fruita

DINAR

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigües

Berenar

Lacti desnatat o cereals o fruites o fruits secs…

SOPAR

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Dijous

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Te o cafè amb llet

1 llesca de pa bru amb alvocat

Fruita de temporada

Amanida de llenties amb tomàquets secs i formatge fresc.

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

Iogurt natural i 10-12 ametlles

Arròs integral saltat amb pollastre i verdures

Fruita de temporada

Aigua

  • Recupereu les receptes tradicionals de la dieta mediterrània especialment les de verdures, llegums i peixos i mariscs.
  • Si el plat que heu preparat no porta la ració adequada de verdures, acompanyeu-lo amb una amanida o cruditès (trossos de pastanaga, cogombre, pebrot, raves crus…).
  • Compri aliments frescos, limiti els aliments molt processats i en tot cas, esculli els que tingui més fibra i menys sal, sucre i greixos saturats.
  • Si teniu hipertensió, a mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal i utilitzi espècies i condiments per potenciar el sabor dels seus plats.
  • Procureu dormir un mínim de 6 hores seguides cada nit. Si teniu problemes de respiració durant el son, al vostre centre de salut us orientaran en com tenir una bona qualitat del son.
  • Practiqui exercici físic de moderat (caminar ràpid, aquagym, anar amb bicicleta, senderisme,) uns 30-60 minuts la majoria dels dies de la setmana o almenys 2.5ha la setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS 

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

Les línies d'intervenció claus prèvies a la teràpia farmacològica són la teràpia dieteticonutricional per al control del pes corporal i altres factors de risc i l'increment d'activitat física.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Prevenir i/o revertir el SM.
  • Controlar el pes i reduir els factors de risc cardiovascular.
  • Millorar el control glucèmic

Característiques de la dieta

  • Dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d'oliva verge extra per cuinar i amanir, i moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i baixa en aliments processats, carn vermella i els seus derivats.
  • Dieta amb restricció calòrica adaptada a l'individu per reduir entre un 5-10% del pes inicial en un termini de 6-12 mesos.

Temps estimat de tractament

A causa de les característiques d'aquest tipus de pacients, la durada del tractament sol prolongar-se uns quants anys.

Aspectes d'atenció especial

  • En majors de 50 anys amb SM i en tractament amb metformina, assegureu l'aportació de vitamina B12, a partir de la dieta i/o suplements amb 1000mg/dia.
  • En més grans de 50 anys amb obesitat, pell fosca i/o baixa exposició solar, assegurar una ingesta de 800-1000UI/dia de vitamina D mitjançant dieta, aliments fortificats (llet o iogurts desnatats amb vitamina D i cereals de l'esmorzar fortificats sense sucres afegits) o suplements.
  • Es recomana la pràctica regular dexercici, almenys 30 min de 5 a 7 dies per setmana. Per a la seva implementació podeu consultar les guies per a la prescripció d'exercici físic en pacients amb risc cardiovascular.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta

  • SM + una altra malaltia concomitant
  • SM + polimedicats o anticoagulants orals
  • SM + sobreingesta freqüent, crònica i recurrent o TCA
  • SM + vegetarians/vegans

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post