X

Recom. Dietet. Sindrome Intestino Irritable

INFORMACIÓN AL PACIENTE – SÍNDROME INTESTINO IRRITABLE

Per què és important seguir aquests consells dieteticonutricionals?

Perquè us poden ajudar a alleujar la inflor, el dolor abdominal, la diarrea i/o el restrenyiment relacionats amb el SII. Aquests consells es basen sobretot a limitar la ingesta d'aliments que li poden causar molèsties, seguir un estil de vida actiu, intentar evitar l'estrès i altres mesures d'higiene, com ara dedicar prou temps per anar al bany.

  • No hi ha una dieta específica per a la síndrome d'intestí irritable. El tipus de símptomes i la seva intensitat és molt variable entre les persones que en pateixen.
  • Com a norma general es recomana seguir hàbits dietètics i d'estil de vida saludables, com ara:
    • Menjar quan s'està relaxat, prendre un temps suficient per menjar i mastegar bé els aliments.
    • Respectar els horaris dels àpats en la mesura del possible. Intentar no saltar-se àpats o menjar tarda a la nit.
    • Moderar/reduir la mida de les racions d'aliments.
    • Evitar-les begudes alcohòliques.
    • Disminuir-la ingesta de begudes amb cafeïna a més de dues tasses al dia.
    • Evitar les begudes que amb gas i les ensucrades.
    • Prendre abundants líquids (almenys 8 gots al dia), principalment aigua, vins desgreixats o infusions sense cafeïna.
    • Evitar la ingesta d'aliments i espècies picants i no condimentar en excés els àpats.
    • Evitar els aliments grassos, com brioixeria, galetes, xocolata, embotits, menjar ràpid (hamburgueses, salsitxes, precuinats, etc.) patates fregides, aperitius de bossa, salses greixoses, empanades, pizzes i talls grassos de carn (alites, costelles d'agulla), cansalada.
    • Cuinar amb ingredients frescos quan sigui possible i preparar-los de manera senzilla, amb poc greix i coccions suaus.
    • Distribuir-la fruita al llarg del dia en petites quantitats (no més d'una peça d'una vegada) i millor per postres. Evitar els sucs.
  • Si els símptomes empitjoren quan pren lactis, podeu canviar a les opcions baixes o sense lactosa. Si això no us funciona, proveu amb begudes vegetals de civada, arròs, soja, etc., i escolliu les enriquides en calci i vitamina D i sense sucre afegit.
  • No retardeu el moment d'anar al bany quan en tingueu ganes. Intenteu habituar-vos a seguir un horari regular, encara que no sentiu la necessitat, per exemple, després d'esmorzar.
  • Integreu l'activitat física en el vostre dia a dia perquè us ajudarà a disminuir els símptomes i millorar el vostre estat d'ànim. Per exemple caminar 30-60 minuts al dia.
  • Intenteu controlar l'estrès a través de tècniques de relaxació, ja que us ajudarà a reduir la freqüència i intensitat dels símptomes.
Inflor i gasos.
  • Eviteu els aliments i begudes edulcorats amb xilitol, lactitol, mannitol i sorbitol.
  • Mastegueu bé els aliments i intenteu no empassar aire mentre menja.
  • Eviteu mastegar xiclet.
  • Disminuïu aliments productors de gas com cols, coliflor, llegums, all, ceba
  • Reduïu la quantitat de pa, pasta, cereals o galetes de blat o sègol de la seva dieta.
Estrenyiment:
  • Assegureu una bona ingesta de líquids, en petites quantitats repartides al llarg del dia, i preferiblement forma d'aigua.
  • Intenta augmentar gradualment la seva ingesta de fibra, ja que si ho fa de manera sobtada, pot empitjorar els símptomes. Agafeu les varietats integrals de pa, pasta o arròs, cereals de civada per esmorzar, verdures i fruites en general, fruits secs i llavors com ametlles, nous, pipes de gira-sol, llavors de lli, etc.
  • Eviteu prendre segó de blat. com a suplement de fibra.
Diarrea:
  • Preneu líquids amb freqüència per reposar els fluids perduts.
  • Limiteu les begudes amb cafeïna i els sucs, i eviteu les begudes alcohòliques.
  • Reduïu la freqüència de consum i modereu la quantitat d'aliments rics en fibra com els derivats integrals dels cereals (pa, pasta, arròs, cereals per esmorzar, etc.), els fruits secs i llavors.
  • Eviteu els aliments i begudes edulcorats amb xilitol, lactitol, mannitol i sorbitol.

Recomanacions específiques en cas de no remetre els símptomes.

  • Si un cop realitzats els canvis en els hàbits dietètics i d'estil de vida no milloren els símptomes, és possible, encara que no segur, que seguint un pla dietètic baix en carbohidrats fermentables (anomenats FODMAP), aconsegueix identificar certs aliments que li causen molèsties.
  • Aquest pla dietètic ha de ser supervisat per un dietista-nutricionista expert que us orientarà en l'eliminació de certs aliments per després reintroduir-los a poc a poc. És summament important realitzar la fase de reintroducció, altrament la dieta podria tenir mancances nutricionals i afectar negativament la seva salut

Mida racions (casolanes)

Recomanació

dia / setmana

Aliments recomanats

Aliments a evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat ras en bullit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

½ bol cereals

3 a 4 vegades/dia

Arròs, pasta i sèmoles, quinoa, mill. Pa blanc o integral. Patates i moniatos

Lactis

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2 racions/dia

Llet i iogurt desnatats. Mató, Formatges baixos en matèria grassa

Llet sencera i els seus derivats

Formatges grassos

Gelats, crema i flans

Verdures

1 plat ple

(quantitat 150 a 200g)

almenys 2

vegades /dia

Totes les fresques, congelades o conserves

Fruites

1 peça mitjana

(quantitat: 150 a 200g)

2-4 peces/dia repartides al llarg del dia.

Totes les fresques i dessecades.

Sucs i nèctars, i en almívar.

Llegums

1 plat cuit

(quantitat: 60 a 120 g)

3 a 4

vegades/setmana si es toleren adequadament.

Totes, tant fresques com seques (previ remull de 12 hores) i cuites o en conserva (esbandidas previ al consum): cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves.

Cuinades amb embotits.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, de lli, carbassa,

Amb sal, fregits, amb sucre o mel

Carns

1 filet mitjà (100-125g)

3-4

vegades/setmana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Altres carns magres

Carns grasses de tot tipus, picades comercials (hamburgueses, salsitxes,.), embotits grassos (fuet, sobrassada, xoriço, mortadel·la,..), Paté.

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-160g)

3-4 vegades/setmana

De les quals blau: 1 a 2 vegades/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau.

Ous

1-2 ous mitjans

4-5 uts/setmana

De gallina, guatlla, etc.

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 a 6 cullerades/dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra.

Altres olis vegetals.

Nata, mantega, margarina, mantega, maionesa etc.

Sucres i dolços

Evitar

Evitar tots

Begudes

1 got

4-8 gots/dia

Aigua, infusions (manzanilla, farigola til·la, romaní), vins desgreixats.

Cafè/te en moderació (1 o dos al dia)

Begudes amb gas i refrescos, begudes ensucrades.

Begudes alcohòliques.

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Condiments suaus tipus: alfàbrega, orenga, comí, farigola, cúrcuma, etc.

Picants com la caiena, pebre pebre vermell chili, curri

Extractes per a vins i salses comercials.

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereal, fruita de temporada

DINAR

Verdura

Patata

Peix

Fruita

Aigua

Verdura

Llegum

Fruita

Aigua

Verdura

Cereal

Ou

Fruita

Aigua

Verdura

Llegum

Fruita

Aigua

Verdura

Cereal

Peix

Fruita

Aigua

Verdura

Patata

Carn

Fruita

Aigua

Verdura

Cereal

Carn

Fruita

Aigua

Berenar

Lacti o beguda vegetal sense lactosa o cereal permès, fruites aconsellades…

SOPAR

Verdura

Cereal

Ou

Fruita

Aigua

Verdura

Cereal

Carn

Fruita

Aigua

Verdura

Patata

Peix

Fruita

Aigua

Verdura

Cereal

Carn

Fruita

Aigua

Verdura

Patata

Ou

Fruita

Aigua

Verdura

Llegum

Fruita

Aigua

Verdura

Cereal

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Dilluns

Esmorzar

Mig matí

Menjar

Berenar

Sopar

Tassa de llet desnatada

2 llesques de pa amb oli d'oliva i tomàquet.

Aigua o infusió

plàtan i un grapat d'ametlles.

Aigua o infusió

 

Daurada amb patates, carbassó i pastanaga al forn

2 mandarines

Aigua

Iogurt natural i flocs de civada o de blat de moro

Aigua

Amanida depasta.

Remenat d'ous amb espinacs

Pa

Pera

Aigua

  • Usar tècniques culinàries que no afegeixin gaire greix al plat: cuit, forn, microones, planxa, vapor, guisats amb poc greix, papillota, etc.,
  • Evitar fregits, arrebossats i empanats.
  • Llegir les etiquetes dels aliments i seleccionar els que tinguin menys sucres, sal i greixos.
  • Es recomana portar un registre d'ingesta i símptomes per ajudar a identificar els aliments que es toleren malament.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

Les línies d'intervenció claus prèvies a la teràpia farmacològica són la teràpia dieteticonutricional per al control del pes corporal i altres factors de risc i l'increment d'activitat física.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Prevenir i/o revertir el SM.
  • Controlar el pes i reduir els factors de risc cardiovascular.
  • Millorar el control glucèmic

Característiques de la dieta

  • Dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruita seca, cereals integrals, oli d'oliva verge extra per cuinar i amanir, i moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i baixa en aliments processats, carn vermella i els seus derivats.
  • Dieta amb restricció calòrica adaptada a l'individu per reduir entre un 5-10% del pes inicial en un termini de 6-12 mesos.

Temps estimat de tractament

A causa de les característiques d'aquest tipus de pacients, la durada del tractament sol prolongar-se uns quants anys.

Aspectes d'atenció especial

  • En majors de 50 anys amb SM i en tractament amb metformina, assegureu l'aportació de vitamina B12, a partir de la dieta i/o suplements amb 1000mg/dia.
  • En més grans de 50 anys amb obesitat, pell fosca i/o baixa exposició solar, assegurar una ingesta de 800-1000UI/dia de vitamina D mitjançant dieta, aliments fortificats (llet o iogurts desnatats amb vitamina D i cereals de l'esmorzar fortificats sense sucres afegits) o suplements.
  • Es recomana la pràctica regular dexercici, almenys 30 min de 5 a 7 dies per setmana. Per a la seva implementació podeu consultar les guies per a la prescripció d'exercici físic en pacients amb risc cardiovascular.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta

  • SM + una altra malaltia concomitant
  • SM + polimedicats o anticoagulants orals
  • SM + sobreingesta freqüent, crònica i recurrent o TCA
  • SM + vegetarians/vegans

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post