X

Recom. Dietet Reflux Gastroesofàgic

INFORMACIÓ AL PACIENT- REFLUX GASTROESOFÀGIC

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè encara que no hi hagi una dieta vàlida per a totes les persones, eliminar alguns aliments, adquirir bons hàbits dietètics i d'estil de vida saludables i la pèrdua de pes en cas de sobrepès, ajuden a reduir els símptomes associats al reflux gastroesofàgic o ERGE

  • Seguiu una dieta variada i equilibrada, rica en fruites i verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics.
  • Mengeu cada 2 o 3 hores i en poca quantitat. Respecteu els horaris dels àpats en la mesura del possible. Intenteu no saltar-vos menjars i no sopiu tard.
  • Mengeu a poc a poc mastegant molt bé els aliments. Adquireixi una postura correcta per menjar i mantingui's ben incorporat després dels àpats.
  • Eviteu les begudes alcohòliques i amb gas, així com les infusions de menta o poliol. Disminuïu o eviteu el te i el cafè, inclòs el descafeïnat.
  • Eviteu els menjars copiosos i aliments rics en greix com embotits, xocolata, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, brioixeria i menjar ràpid.
  • Preneu aigua entre menjars i no durant, i si ho fa, que sigui en poca quantitat.
  • En períodes d'acidesa i de reflux, eviteu durant uns dies els aliments integrals.
  • Intenteu identificar els aliments i begudes que us empitjoren o provoquen símptomes. Aquests varien molt duna persona a una altra. A continuació us exposem els més habituals que s'associen a acidesa o reflux:
    • Les espècies picants (pebre, pebre vermell, caiena, bitxos…)
    • El vinagre, l'all, el pebrot, la ceba i el tomàquet, especialment amb salsa.
    • Les fruites cítriques (taronja, mandarina, aranja, llimona) i els seus sucs, així com altres fruites àcides (fruites poc madures i algunes varietats de poma). Si teniu acidesa quan preneu fruita sencera, preneu-la en petites quantitats, traient la pell i seleccionant les més madures.
  • Comproveu amb els professionals del centre de salut que els medicaments que prengui habitualment no siguin els causants del reflux o la cremor.
  • Seguiu les recomanacions dels professionals del centre de salut quant a l'ús de protectors gàstrics i antiàcids.
  • No us fiqueu al llit just després dels àpats: espereu unes 2 o 3 hores. Si està al llit, mantingui inclinada la capçalera uns 30º per quedar gairebé assegut i eviti inclinar-se cap endavant.
  • No fumeu, ja que el tabac augmenta la secreció d'àcid a l'estómac.
  • Si teniu excés de pes seguiu els consells dels professionals del centre de salut per reduir-lo a poc a poc.
  • No utilitzeu roba ajustada ni cinturons que puguin pressionar l'abdomen, especialment després dels àpats.
  • Integreu l'activitat física al vostre dia a dia. Per exemple caminar 30-60 minuts al dia.

Mida racions (casolanes)

Recomanació

dia / setmana

Aliments aconsellats

Aliments desaconsellats

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

4 a 6 vegades/dia

Arròs, pasta i sèmoles, quinoa, mill. Pa blanc o integral. Patates i moniatos

Lactis

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2 racions/dia

Llet i iogurt desnatats. Mató, Formatges baixos en greix

Llet sencera i els derivats. Formatges grassos. Gelats, crema i flans,

Verdures

1 plat ple

(quantitat 150 a 200 g)

almenys 2

vegades /dia

La resta de verdures fresques, congelades o conserves

All, ceba, ceba tendra

tomàquet, pebrot,…

Fruites

1 peça mitjana

(quantitat: 150 a 200g)

almenys 3 vegades/dia

Totes les fruites fresques, excepte les àcides

Fruites cítriques o els sucs (taronja, mandarina, llimona, pinya…)

Llegums

1 plat cuit

(quantitat: 60 a 120 g)

3 a 4

vegades/setmana

Totes, cigrons, llenties, mongetes, pèsols secs, faves, cuites o en conserva

Cuinades amb embotits.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana

Tots, millor crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa,

Amb sal, fregits, amb sucre o mel

Carns

1 filet mitjà (100-125g)

3-4

vegades/setmana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Altres carns magres

Carns greixoses, picades comercials (salsitxes, hamburgueses,.), embotits (fuet, sobrassada, xoriço, mortadel·la,..) Paté.

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-160g)

3-4 vegades/setmana

De les quals blau: 1 a 2 vegades/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau.

Ous

1-2 ous mitjans

4-5 uts/setmana

De gallina, guatlla, etc.

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 a 6 cullerades/dia

Oli d´oliva, millor verge extra.

Nata, mantega, margarina, llard, maionesa etc.

Sucres i dolços

Evitar

Evitar, en especial dolços mentolats i xocolates, cacau i els seus derivats

Begudes

1 got

4-8 gots/dia

Aigua, infusions (manzanilla, anís verd, melissa, taronger amarg o tarongina, farigola…), vins desgreixats

Begudes alcohòliques

Begudes amb gas

Infusió de menta o poliol

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

La resta de condiments suaus (orenga, julivert, romaní, clau, canyella, marduix, etc.

Picants caiena, pebre vermell, chili, …

Vinagre, extractes per a brous i salses picants o àcides, el fonoll, menta, alfàbrega, coriandre, nou moscada o sàlvia

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

DINAR

Verdura

Patata

Peix

Fruita

Verdura

Llegum

Fruita

Verdura

Cereal

Ou

Fruita

Verdura

Llegum

Fruita

Verdura

Cereal Peix

Fruita

Verdura

Patata

Carn

Fruita

Verdura

Cereal

Carn

Fruita

SOPAR

Verdura

Cereal

Ou

Lacti

Verdura

Cereal

Carn

Fruita

Verdura

Patata

Peix

Fruita

Verdura

Cereal Carn

Lacti

Verdura

Patata

Ou

Fruita

Verdura

Llegum

Fruita

Verdura

Cereal

Peix

Lacti

Ex. Dilluns

Esmorzar

Mig matí

Menjar

Berenar

Sopar

Tassa de llet desnatada

2 llesques de pa amb oli d'oliva.

Aigua o infusió

Plàtan madur i un grapat d'ametlles.

Aigua o infusió de camamilla

 

Daurada amb patates, carbassó i pastanaga al forn

Poma madura

Aigua

Iogurt natural i flocs de civada o de blat de moro

Aigua

Amanida de pasta.

Remenat d'ous amb espinacs

Pa

Pera madura

Aigua

  • Cuini al vapor, a la planxa, al papillot o bullit, abans que altres tècniques culinàries que afegeixin greix als aliments com el fregit, arrebossats, empanats…
  • No condimentar en excés els aliments.
  • Sempre que pugui comprar aliments de proximitat, frescos i de temporada.
  • Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes per triar els que tinguin menys sal, greixos satures i sucres.
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
  • Registreu la vostra activitat física diària.
  • Controleu l'evolució del vostre pes.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional.

Les modificacions a la dieta poden millorar els símptomes secundaris a l'ERGE. Per aquest motiu, està indicat el tractament dietètic en tots els pacients amb malaltia clínicament significativa.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

Reduir els símptomes associats a l'ERGE (pirosi o cremor, regurgitació alimentària, dolor toràcic…), així com el risc d'esofagitis i de les seves complicacions.

Característiques de la dieta

  • Tot i que no hi hagi una dieta específica, es recomana en fase activa de la malaltia, evitar els aliments que modifiquen la pressió de l'esfínter esofàgic inferior (EEI) i els que produeixen pirosi amb més freqüència, encara que amb un marcat component de tolerància individual.
  • No es recomana lexclusió sistemàtica daliments o begudes comunament associats a símptomes dERGE, sinó que sigui el pacient el que exclogui els aliments que associa als seus símptomes.
  • Aliments i begudes que redueixen la pressió de l'EEI: begudes alcohòliques, xocolata, aliments d'alt contingut gras i begudes carbonatades.
  • Aliments comunament associats a símptomes: fruites cítriques i els sucs, fruites àcides o immadures, aliments picants, ceba, all, salsa de tomàquet.
  • Les begudes amb cafeïna augmenten els símptomes d'ERGE.
  • Es recomana sopar 2-3 hores abans de ficar-se al llit en pacients amb símptomes d'ERGE nocturna.
  • En persones amb augment de pes recent o amb sobrepès u obesitat, la pèrdua de pes redueix els símptomes i preveu complicacions addicionals.

Temps estimat de tractament

La malaltia per ERGE és de llarga durada i el tractament que cal seguir (canvis en l'estil de vida, medicaments o cirurgia) dependrà de la gravetat de l'acidesa i altres símptomes.

Aspectes d'atenció especial

  • Conéixer els aspectes dietètics o estils de vida que poden contribuir o augmentar el risc de patir RGE i els seus símptomes.
  • L'acidesa gàstrica i el reflux gastroesofàgic es poden produir o empitjorar durant l'embaràs.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista.

Derivar un dietista-nutricionista immediatament després d'establir el diagnòstic d'ERGE, especialment si els símptomes són greus.

Referències bibliogràfiques

  • Katz PO, Gerson LB, Vela MP. Guidelins per diagnosi i gestió de gastroesophageal reflux disease. Am J Gastroenterol. 2013 Mar;108(3):308–328; potser
  • Kaltenbach T, Crockett S, Gerson LB. Are lifestyle measures effective in patients with gastroesophageal reflux disease? An evidence-based approach. Arch Intern Med 2006;166:965–71.
  • Ness-Jensen E, Hveem K, El-Serag H, Lagergren J. Lifestyle Intervention in Gastroesophageal Reflux Disease. Clin Gastroenterol Hepatol Off Clin Pract J Am Gastroenterol Assoc. 2016 Feb;14(2):175–182.e3.
  • Armstrong D, Marshall JK, Chiba N, Enns R, Fallone CA, Fass R, et al. Canadian Consensus Conference on the management of gastroesophageal reflux disease in adults – update 2004. Can J Gastroenterol J Can 2005 Jan;19(1):15–35.
  • Toward Optimized Practice (TOP) Working Group for GERD. 2009 January. Treatment of gastroesophageal reflux (GERD) disease in adults: clinical practice guideline. Edmonton, AB: Toward Optimized Practice. Available from http://www.topalbertadoctorsorg
  • Gastrooesophageal reflflux disease and dyspepsia in adults: investigation and management. NICE Guidline. 2014. http://nice.org.uk/guidance/
Administrator:
Related Post