X

Recom. Dietet. Personas Mayores >70

INFORMACIÓ AL PACIENT- MAJORS 70 ANYS

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè una bona alimentació és molt important per ajudar-lo a millorar o conservar un bon estat de salut a mesura que augmenta l'edat.

  • Seguiu una dieta rica en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i/o sucres.
  • Feu de 3 a 5 àpats al dia entre els àpats principals i berenars.
  • Al dinar i al sopar procuri que la majoria dels dies siguin menjars complets, és a dir, que el plat contingui els grups d'aliments següents;
    • Verdures (crues, cuites, en puré etc.), assegurant una quantitat adequada, per exemple, la meitat del plat
    • Aliments rics en proteïnes (llegums, peix, ous o carns magres).
    • Cereals integrals com el pa, la pasta i l'arròs, i tubercles com la patata, moniato etc.
    • Assegureu la fruita de postres.
  • Eviteu consumir aliments ultraprocessats com embotits, embotits, salsitxes, aperitius salats, brioixeria, galetes, menjar ràpid, refrescos, etc. Llegiu les etiquetes, i escolliu els que tinguin menys greixos saturats, sal i sucres.
  • Els llegums ja cuits són una opció còmoda per facilitar-ne el consum
  • Cuini amb les tècniques que millor mantinguin el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota.
  • Cuini per a diversos dies si no li ve de gust cuinar diàriament. Podeu congelar durant 30 dies o refrigerar durant 4 dies la majoria dels plats.
  • Assegureu una adequada hidratació, beveu aigua preferentment a poc a poc al llarg del dia. Algunes persones perden la sensació de set, però no vol dir que no necessitin beure.

Recomanacions específiques

  • Si teniu problemes per mastegar escolliu aliments tous, sucosos, de fàcil mastegar i si és necessari tritureu el menjar.
  • Consulteu amb el vostre equip d'atenció primària:
    • -Si en menjar o beure tus, s'ennuega o rebutja el menjar, ja que són senyals d'una mala deglució que pot augmentar el risc d'infeccions pulmonars i pneumònies.
    • -Si presenta pèrdua de pes progressiva involuntària, si menja poc o té falta de gana.

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru o integral

1 patata mitjana

4 racions/dia

Preferir varietats integrals: Arròs, pasta i sèmoles. Pa bru o integral. Quinoa, mill. Patates, moniatos.

Pa blanc

Pa de motlle o envasat, Biscotes

Massa de pizza i pasta de full precuinades. Patates fregides de bossa

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

3 racions/dia

Desnatats o semidesnatats. Iogurt, llet i formatges frescos.

Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci

Lactis sencers

Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades o conserves

Cap

Cap

Fruites

1 peça mitjana

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques de temporada, dessecades o congelades

En sucs

En almívar i nèctars

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves.

Precuinades amb embotits.

Precuinades amb embotits.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia almenys 3 vegades/setmana

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, etc.

Fregits o amb sal o sucre

Carns

1 filet mitjà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Conill, pollastre, gall dindi i altres aus sense pell.

Porc magres eliminant tot el greix visible.

Carder i boví. Carns greixos de tota mena, embotits, frescos i curats, picades comercials,

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves.

Cap

Cap

Ous

2 ous mitjans

3-4 racions/setmana

De gallina, guatlla, etc

Cap

Cap

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 racions/dia

Oli d'oliva verge extra

Altres olis vegetals,

Nata mantega, margarina, mantega

Sucres i dolços

Menys d'una setmana

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, flams, pastissos, pastes

Begudes

1 got (200ml)

4-8 racions/dia

Aigua, infusions, brou

Refrescs i begudes alcohòliques.

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs…

Berenar

Fruita, fruita seca, lacti, cereals integrals com el pa etc.

Menjar

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Berenar

Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs…

Sopar

Verdures

Cereals i

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Dimarts

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Cafè amb llet

Una Pera

Pa integral o bru amb

oli d'oliva i tomàquet

Plàtan amb ametlles

Amanida de remolotxa

Cigrons amb espinacs.

Mandarines

Aigua

Pa integral o bru amb formatge fresc  

Ous calentats amb verdures bullides o al vapor (mongetes, pastanaga, i coliflor) .

Poma

Pa integral o bru

Aigua

  • Mantenir-se actiu és indispensable per conservar la musculatura, la capacitat funcional, l'equilibri i la massa òssia. Practiqueu exercici físic moderat en la mesura de les seves possibilitats (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, nedar…) almenys 30 minuts de 5 a 7 dies a la setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables, grups de passeig i activitats dinamitzades (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
  • Si teniu prou mobilitat, no us quedeu tot el dia a casa. Intenteu relacionar-vos amb gent del barri, assisteixeu a tallers interactius i educatius per tenir la ment activa, podeu consultar al casal de barri més proper al seu habitatge.
  • Si teniu limitacions per realitzar la vostra activitat del dia a dia, digueu-ho als professionals del centre de salut perquè els serveis socials puguin ajudar-lo. Alguns supermercats i organitzacions de voluntaris poden portar-li la compra a casa.
  • En cas de deficiències és possible que el vostre metge us pauti suplements de vitamines, minerals o nutricionals. No obstant això, no prengui cap suplement nutricional pel seu compte sense haver-lo consultat abans amb el seu professional de referència al centre de salut.
  • Tingueu cura de la vostra salut bucodental.
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
  • Controleu el pes periòdicament (per exemple cada 3 mesos)

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

En aquest perfil d'adults grans, és molt important una alimentació saludable per envellir amb salut. A més, l'alt risc d'aquest grup d'edat requereix el cribratge per a l'aplicació de la teràpia dieteticonutricional que redueixi les conseqüències en casos de malnutrició.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Millorar lʻadherència a un patró dʻalimentació saludable.
  • Cobrir les necessitats denergia i nutrients.
  • Reduir el risc de malnutrició mitjançant cribratge i adequació nutricional.

Característiques de la dieta

  • Patró alimentari ric en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baix en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres.
  • Ingestes frugals i en entorns assossegats.
  • Assegura l'aportació de nutrients clau els requeriments dels quals estan augmentats o la seva biodisponibilitat reduïda, com ara proteïnes d'alta qualitat biològica, àcids grassos essencials, vitamines B12 i D.
  • Aporta líquids en quantitats adequades per reduir l'alt risc de deshidratació freqüent en aquest grup.
  • En cas de disfàgia, consulteu el full informatiu DISFÀGIA

Temps estimat de tractament

La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-lo al llarg de tota la seva vida.

Aspectes despecial atenció.

  • Usar eines validades per al cribratge de l'estat nutricional com ara el Mini Nutritional Assessment (MNA) o el Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), entre d'altres.
  • Usar eines validades per al cribratge de la disfàgia tals com l'EAT-10.
  • Per ser pacients usualment polimedicats, és important considerar la interacció fàrmac nutrient o fàrmac aliment.
  • L'obesitat/obesitat central és freqüent en aquest grup, es recomana prendre mesures per evitar guanys ponderals o la reducció lleu de pes combinant una alimentació equilibrada i exercici segons tolerància.
  • En pacients que viuen sols, valorar el risc de vulnerabilitat social i econòmica i derivar si cal als serveis socials per assegurar l'accés a aliments i preparacions saludables
  • Prescriure exercici físic per mantenir i potenciar la musculatura i lequilibri, animar a la pràctica regular dexercici, almenys 30 min de 5 a 7 dies per setmana. Per al consell, consulteu les guies de prescripció d'exercici físic.
  • Teràpia antitabac en cas de fumadors.

Referències bibliogràfiques

  • Estruch R, Ros E, Sales-Salvadó J, Coves MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gràcia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. NEJM. 2013 Apr 4;368(14):1279-90.
  • F. Muñoz Cobos, MD Ortiz Fernández i P. Vega Gutierrez. Valoració nutricional en ancians fràgils en atenció primària. Aten Primària. 2005; 35 (9):460-5.
  • Gifford KD. Dietary fats, eating guides, and public policy: history, critique, and recommendations. Am J Med. 2002 Dec 30;113(9):89-106.
  • Calder PC, Carding SR, Christopher G., Kuh D., Langley-Evans SC & McNulty H. (2018) A l'holistic approach per a l'educació healthy: how can people live longer, healthier lives? J Hum Nutr Diet. 31, 439–450
  • Ryan K. Masters, Daniel A. Powers, i Bruce G. Link. (2013) Obesity and US Mortality Risk Over the Adult Life Course. American Journal of Epidemiology, Volum 177, Issue 5, 1 març 2013, Pages 431–442
Administrator:
Related Post