X

Recom. Dietet. Obesitat

INFORMACIÓN AL PACIENTE – OBESIDAD ADULTOS

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè us ajudaran a reduir el vostre pes corporal ia millorar la vostra salut i qualitat de vida.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en aliments d'origen vegetal com ara verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals; useu oli d'oliva per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum d'aliments d'origen animal com lactis, aus, peixos, ous, i especialment les carns greixoses i els seus derivats.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, mantega, brioixeria, galetes, menjar ràpid o refrescos.
  • Repartiu els aliments en diverses preses al dia, per exemple, esmorzar, dinar i sopar, i algun berenar.
  • Preneu almenys 3 racions de llegums, i entre 3 i 7 de fruits secs sense sal cada setmana.
  • Prefereixi les carns d'aus i conill a altres, i prengui almenys 3 de peixos variats a la setmana, assegurant 2 racions de peixos blaus com verat, sardines, salmó, sorell, seitó, moll, etc.
  • Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) al dinar i una altra al sopar, assegurant una en cru (amanida).
  • Trieu lactis desnatats o semidesnatats i eviteu els formatges curats i els iogurts ensucrats.
  • Beveu aigua als àpats i quan tingueu set, evitant altres begudes.
  • Eviteu el consum d'alcohol i si acostumeu a beure vi en els àpats, no excedeixi de 2 copes al dia si sou vostè home i 1 si sou dona.
  • Dediqueu temps als àpats; mengi tranquil, a poc a poc, mastegui bé i assaboriu els aliments. Intenteu que la major part del plat o del menjar siguin verdures i modereu les racions de la resta d'ingredients.

Altres recomanacions

  • Procureu dormir un mínim de 6 hores cada nit. Si teniu problemes de respiració durant el son, el vostre metge us orientarà en com assolir una bona qualitat del son.
  • Practiqui exercici físic moderat segons tolerància (caminar ràpid, aquagym, anar amb bicicleta, senderisme,) uns 30-60 minuts la majoria dels dies de la setmana o almenys 2.5ha la setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html
  • Un cop aconseguit el pes consensuat amb el seu professional sanitari mantingui una activitat física freqüent (60-90 minuts diaris) per evitar recaigudes fins que s'hagi estabilitzat.
  • Consulteu amb el vostre metge abans de prendre qualsevol complement dietètic, sigui o no, per a la pèrdua de pes, ja que poden tenir efectes secundaris i podrien interactuar amb la medicació que pren

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

½ bol cereals

4 racions/dia

Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral, i millor sense sal. Patates

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Pa blanc

Pa de motlle o envasat, Biscotes

Massa de pizza, pasta de full precuinats

Lactis

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2-3 racions/dia

Iogurt, llet i formatges frescos, preferentment desnatats o semidesnatats

Lactis sencers

Iogurts amb nata o ensucrats, Formatges curats o semi, batuts

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades

Conserves

Cap

Fruites

1 peça mitjana

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques i dessecades

En sucs

En almívar i nèctars

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigró, llentia, mongetes, pèsols, faves

Precuinades amb embotits

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia

Tots, millor si són crus

Fregits, amb sal o sucres.

Carns

1 filet com la teva mà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc molt magra (llom, filet)

Porc, boví i xai eliminant el greix visible

Carns greixos de tota mena, picades comercials, embotits frescos i curats

Peix i marisc

1 filet com la teva mà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau.

Peix i marisc en conserva

Peix salat, fumat o precuinat

Ous

1 ou mitjà

3-4 racions/setmana

Ou fresc

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 racions/dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra

Altres olis vegetals,

Olives, nata mantega, margarina, mantega

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, pastissos.

Begudes

1 got

4-5 racions/dia

Aigua, infusions

Refrescs i begudes alcohòliques i amb regalèssia

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Barreges d'espècies amb sal i vins comercials amb menys sal

Salses comercials

Menú genèric

DILLUNS

MART

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

ESMORZAR

Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca…

BERENAR**

Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga) …

DINAR

Llegum Verdura

Pa Fruita

Aigua

Arròs integral

Verdura

Peix blau Fruita

Aigua

Verdures Patata

Vedella magra Fruita

Aigua

Pasta integral Verdura

Pollastre,

Fruita

Aigua

Llegum Verdures Ou

Fruita

Aigua

Pasta

Filet de porc Verdures

Fruita

Aigua

Amanida

Arròs amb verdura, peix

Fruita

Aigua

BERENAR**

Igual que anterior

SOPAR

Verdura

Patates

Ous

Fruita

Aigua

Amanida Pasta integral

gall dindi

Fruita

Aigua

Pèsols ceba i pernil

Pa Integ.

Fruita

Aigua

Verdura

Arròs integral

Ous

Fruita

Aigua

Amanida

Pa amb oli formatge fresc.

Fruita

Aigua

Verdura

Patata

Peix

Fruita

Aigua

Amanida

Peix

Pa integral

Fruita

Aigua

*Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.

**Les quantitats dependran de l'horari dels àpats principals.

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Fruita de temporada. Llet semidesnatada

Pa bru amb tomàquet i oli oliva

3 galetes integrals tipus Inca i fruita de temporada

Cigrons amb bledes

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

Iogurt amb nous i canyella.

Amanida variada

Truita de patata, carbassó i ceba.

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

  • Penseu amb antelació el que menjareu en els propers dies (per exemple planificant un menú setmanal) i feu la llista de la compra d'acord amb el que heu planificat. No faci la compra tenint gana. Eviteu tenir a casa aliments insans i per contra abundant fruita i verdura.
  • Recupereu les receptes tradicionals de la dieta mediterrània especialment les de verdures, llegums, ous, peixos i mariscs.
  • Si el plat que heu preparat no porta la ració adequada de verdures, acompanyeu-lo amb una amanida o cruditès (trossos de pastanaga, cogombre, pebrot, raves crus…).
  • Assegureu-vos que la majoria daliments que compra són frescos, limiteu els aliments envasats i llegiu les etiquetes, triant els que tinguin més fibra i menys sal, sucre i greixos saturats.
  • Per millorar la seva capacitat d'assaborir aliments naturals, a mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal i utilitzi espècies i condiments per donar sabor als seus plats.
  • Si mengeu fora de casa intenteu seguir les pautes. La majoria de restaurants podran adaptar els plats, guarnicions i salses a les vostres necessitats:
    • Eviteu picar previ als àpats. Si decideix prendre entrants eviti fregits i allioli. Escolliu amanides, musclos al vapor, seitons en vinagre, pebrots de padró, adobats, etc.
    • Trieu opcions a la planxa d'aliments magres i acompanyats de verdures al forn, saltejades o amanides.
    • Demaneu l'amaniment de l'amanida a part. Afegiu poca quantitat o poseu l'oli pel seu compte.
    • Demaneu la salsa a part en plats principals. Eviteu-la o posi poca quantitat.
    • Beveu aigua durant el menjar. Si demana postres, millor fruita.

1500kcal, 1750kcal, 2000kcal, 2250kcal, 2500kcal

MODELO- DIETA control de peso – 1750 kcal

ESMORZAR

· 1 got de llet desnatada o 2 iogurts desnatats natural o got beguda vegetal sense sucre afegit*.

· Pa integral o bru (40g), o 4 galetes integrals tipus Inca o 30 g cereals de civada o integrals sense sucre afegit*.

· Tomàquet a rodanxes o refregat

· 1 culleradeta de cafè d'oli d'oliva verge extra (no, si es tria galetes o cereals)

BERENAR MATÍ

· 1 ració de fruita tipus poma, taronja, pera, etc., (200g en net) o un plàtan petit (100g), raïms (10-12 u), xirimoia (1/2), cireres (10-12 u), figues (2 u) o de caqui (1 petit), o (300g) o maduixes (8-9 u).

· 2 biscots integrals o 2 galetes integrals tipus Inca.

· Tomàquet a rodanxes o refregat

· 1 culleradeta de cafè d'oli d'oliva verge extra (no, si es tria galetes o cereals)

DINAR

· Un plat de verdures crues o cuinades.

· 80 g de llegum sec (200 g cuit): llenties, cigrons o mongetes. O substituir per una de les opcions següents:

    • 50 g d'arròs integral o tapioca (160 g en bullit).
    • 60 g de pasta integral (macarrons, …), cous cous, quinoa, (200g cuit).
    • 200 g de patata o moniato, o 280 g de pèsols (frescs o congelats)
    • 80 g pa integral o bru.

· Un filet de peix blau o blanc (120g).  O substituir per una de les opcions següents:

    • 1 o 2 ous.
    • 1 filet de carn (100g), preferentment pollastre, gall dindi, conill, vedella magra i llom o filet de porc.
    • Un tros de formatge fresc (80g), 1 llauna de peix conserva baix en sal (tonyina, sardines, verat) o carmanyola (menys 2 cops per setmana) tipus pernil cuit.

Si heu triat llegum, no cal menjar aliments d'aquest grup.

·         Fruta fresca – igual que en la merienda

· 15 g d'oli d'oliva verge extra (1.5 cullerades soperes) per cuinar

BERENAR TARDA

· 1 got de llet desnatada o 2 iogurts desnatats naturals o 1 got beguda vegetal sense sucre afegit*, o 1 ració de fruita o un trosset de pa amb tomàquet

· Un grapat de fruits secs crus o torrats sense sal ni sucre (20g): nous, avellanes, ametlles…

SOPAR

· IGUAL QUE MENJAR

*Comprovar a l'etiqueta que no té sucre, xarops, xarops de glucosa, mel, fructosa, maltodextrines

Recomanacions generals:

  • Pesar de tant en tant els aliments per controlar-ne la quantitat tenir una referència.
  • Alterar a la semana legumbres de 3 – 4 veces, carnes 3 – 4 veces, pescados de 3 – 4 veces, asegurando el azul, y huevos de 4 – 5 unidades.
  • Podeu fer un primer plat i un segon o un plat únic complet.
  • El menú és per a tota la família, les quantitats és allò que pot canviar.
  • Beveu aigua durant els àpats i entre hores quan tingui set. Eviteu els sucs i els nèctars, encara que no portin sucre afegit.
  • Els fruits secs ho poden fer en qualsevol moment del dia, combinen molt bé amb iogurts, formatge fresc, verdures, amanides, etc.
  • La fruita fresca rentada i desinfectada si es menja amb pell.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
  • Registreu cada setmana el vostre pes corporal i la circumferència de la cintura i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.

Exemple de full de registre de lactivitat física

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Exercici aeròbic (Passos o minuts)

Exercicis de força/resistència (minuts)

Exemple de full de registre de paràmetres antropomètrics

Mes:

Setmana 1

Setmana 2

Setmana 3

Setmana 4

Pes corporal (kg)

Circumferència cintura (cm)

La meva causa és genètica, jo sempre he estat farcit/da

Només un 5% dels casos d'obesitat tenen una causa genètica ia més aquesta sol diagnosticar-se a l'inici de la vida. Encara que hi pugui haver factors epigenètics que l'hagin predisposat a l'obesitat, la causa principal és un desajust entre el que menja i el que gasta, i per tant, està a la mà modificar-lo.

A mi el que em funciona és lexercici físic

L'exercici físic és fonamental en els programes de pèrdua de pes, però, per ell mateix, prescindint d'una intervenció nutricional no ha demostrat efectes en la reducció de pes corporal.

Si ets a dieta no pots menjar fregits, fruits secs ni preparar sofregits.

No és cert, la preparació de sofregits de tomàquet, ceba, all en oli d'oliva a foc lent com a base d'un guisat o una altra preparació està recomanada, i igualment es poden fer fregits amb oli d'oliva (millor si és verge extra) de forma integrada al menú i considerant les racions adaptades al seu cas. La fruita seca té capacitat saciant que ajuden a evitar la ingesta d'altres aliments menys interessants.

No entenc el meu sobrepès, jo com la mateixa quantitat que altres persones amb un pes adequat

No tot és en la quantitat, sinó també en la qualitat. Hi ha aliments molt petits però d'alta densitat energètica per la seva composició alta en greixos i sucres. Per exemple, menjar dos bombons equival calòricament a menjar un bol gran d'amanida mixta, que podria constituir perfectament un sopar. A més, la percepció de les racions adequades sol estar distorsionada en persones amb excés de pes o obesitat, per la qual cosa és molt important seguir aquestes recomanacions.

És millor quedar-me així que baixar de pes i recuperar-lo després

De moment, l'evidència científica no ha pogut demostrar que l'efecte io-jo o rebot dificulti la pèrdua de pes en el futur ni justifica no tornar-ho a reduir. Qualsevol pèrdua de pes suposa un gran avantatge sobre la salut sigui quan sigui.

El meu amig@/vecin@/herman@ ha pres X o ha fet una dieta X i li ha anat fenomenal, ha perdut molt de pes ia més ho està mantenint

Actualment no hi ha cap suplement, extracte ni tan sols medicament capaç de reduir el pes corporal per sobre del que aconsegueix una dieta hipocalòrica equilibrada i encara menys de mantenir-lo. A més, en molts casos els suplements tenen efectes secundaris i interaccions entre aquests. Així mateix, és cert que una dieta molt baixa en hidrats de carboni (coneguda com a dieta cetogènica) o la substitució de menjars per batuts o altres productes poden aconseguir reduccions de pes corporal més acusades els primers mesos. Tot i això, no es pot mantenir aquest tipus de dietes a llarg termini i quan s'abandonen i recuperen els antics hàbits és molt habitual tenir una recaiguda. A més, els resultats de pèrdua de pes a llarg termini són els mateixos que amb les recomanacions que aquí plantegem. Quan algú té èxit en el seu procés tendeix a associar-ho amb alguna cosa concreta, un canvi significatiu, un producte nou que ha adquirit o un aliment determinat. Tot i així, els resultats d'èxit s'aconsegueixen i mantenen com a resultat de la combinació de diverses estratègies i les més eficients compten amb el canvi d'hàbits alimentaris i d'activitat física mantinguts al llarg del temps.

No vull seguir, ja que m'he saltat la dieta

Les pautes aquí descrites són recomanacions emmarcades en un estil de vida saludable que pot portar qualsevol persona. No és una dieta restrictiva que se segueixi o es deixi de seguir. Es tracta d'un patró d'alimentació per adherir-se i mantenir el màxim possible durant la resta de la seva vida. Si considereu que s'ha saltat alguna cosa, no hi doneu més importància, comenteu-ho amb el vostre sanitari en la propera visita i mentrestant reprengueu les pautes com més aviat millor.

Em preocupa saber quan podré tornar a menjar normal

Les pautes aquí descrites encaixen amb un patró d'alimentació saludable que es pot mantenir tota la vida. No us haureu de preocupar per fer canvis dràstics ni pensar en recuperar la vostra dieta normal d'abans, ja que justament el que estava menjant no és el “normal” o almenys el més recomanable per a la seva situació.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

La intervenció dieteticonutricional en adults amb sobrepès o obesitat (IMC>25kg/m2) pot reduir un 5-10% el pes corporal i el perímetre de la cintura, canvis que s'associen a la millora de paràmetres clínics de risc cardiovascular i diabetis tipus II, així com de la qualitat de vida i la mobilitat. La reducció de pes pot reduir l'ús de medicaments per a la tensió arterial i la diabetis, i s'ha associat amb un risc de mortalitat menor per totes les causes.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Reduir la massa greix corporal i corregir la disfunció del teixit adipós
  • Obtenir millor mobilitat i prevenir o millorar l'osteoartritis
  • Augmentar la qualitat de vida
  • Millorar paràmetres clínics de síndrome metabòlica
  • Millorar la capacitat respiratòria
  • Prevenir, endarrerir o reduir la medicació antihipertensiva
  • Reduir el risc cardiovascular, de diabetis tipus II, càncer i mortalitat total

Factors previs a la intervenció dietètica:

La intervenció nutricional s'adreçarà en primer lloc a millorar els factors de risc cardiovascular i comorbiditats de l'obesitat, simultàniament a:

  • assolir un nivell d'alfabetització nutricional adequada per entendre i seguir les pautes dietètiques
  • conèixer la història dietètica i la disposició del pacient per iniciar una dieta de pèrdua de pes,

Si el pacient està preparat per iniciar la dieta es fixarà un objectiu a 6-12 mesos de pèrdua de pes realista situat entre el 5-10% del pes de partida. Escollir conjuntament un valor basat en la història ponderal del pacient. Per exemple:

  • Pacient amb un pes de 85kg que en els darrers 10 anys ha arribat a pesar 78kg. Una reducció dentre un 5-10% suposaria uns 4,3-8,5kg en sis mesos. Plantejar arribar a 81kg els primers 4 mesos ia 78kg cap als 8 mesos és realista i s'ajusta a les recomanacions.
  • En pacients amb augment de pes gradual, baix nivell de motivació i baixa capacitat per fer exercici, un objectiu realista seria evitar el guany de pes.

Característiques de la dieta

  • Aportació energètica ajustada a pes, talla, sexe, edat i activitat física (pe mitjançant la fórmula de Mifflin-St.Jeor) a la qual s'ha de reduir entre 500-1000kcal o l'equivalent al 30% de les necessitats energètiques estimades.
  • Dieta hipocalòrica equilibrada entre 1500kcal per a dones i 1800kcal per a homes.
  • Pla dietètic que inclou aliments saludables de tots els grups, ric en verdures, fruites, llegums, cereals integrals i fruits secs, amb una aportació moderada d'aliments d'origen animal i baix en els aliments rics en greix, sucres i sal.

Altres recomanacions

  • L'exercici físic augmenta la taxa metabòlica basal que ajuda a la pèrdua de pes.
  • Caminar 150 minuts setmanals i augmentar progressivament per assolir els 200-300 minuts setmanals.

Temps estimat de tractament

  • Amb aquesta estratègia s'espera perdre entre 0,5 i 1kg per setmana que inclou massa greix, però també massa magra.
  • La intervenció nutricional ha d'estendre's durant un any com a mínim i mantenir un seguiment regular de forma crònica per evitar rebots i/o recaigudes. L'Associació Holandesa de Dietistes ha establert unes necessitats terapèutiques entre 15 i 20 sessions de 30 minuts anuals per a aquest tipus de pacients. El seguiment és de per vida.

Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient

  • A l'inici i de manera regular el professional ha de prendre mesures de pes, alçada i perímetre de la cintura, així com calcular l'IMC.
  • Els pacients han de portar un registre regular de ingesta dietètica, activitat física i pes.

Aspectes d'atenció especial

  • Descartar trastorns de la conducta alimentària.
  • La intervenció grupal en matèria d'educació i consell nutricional i teràpia cognitivoconductual específica per a la pèrdua de pes és una mesura efectiva que s'ha d'incorporar als programes de control del pes corporal.
  • La reducció de pes corporal pot provocar una reducció de la massa magra i la densitat òssia, per la qual cosa val la pena prevenir mitjançant activitat física de força dels grans grups musculars i una ingesta adequada de calci i vitamina D especialment en població major de 55 anys.
  • La reducció de pes corporal pot requerir ajustaments en la medicació antihipertensiva i del tractament de la diabetis per evitar hipotensió i hipoglucèmia respectivament.
  • En pacients amb IMC>27 + comorbiditats o IMC>30 que no hagin respost a la intervenció nutricional, es valorarà la derivació a un dietista-nutricionista altament recomanada, així com la farmacoteràpia simultània a la intervenció nutricional.
  • Condicions que poden afectar el pes: hipotiroïdisme, síndrome de Cushing, deficiència de l'hormona del creixement, síndrome d'ovari poliquístic, dany hipotalàmic i síndromes genètiques associades amb hipogonadisme.
  • Medicamentos que pueden agravar el aumento de peso y reducir el impacto de la intervención dietético-nutricional: hipoglucemiantes orales, especialmente las sulfonilureas y las tiazolidindionas (“glitazonas”), así como la insulina en el tratamiento de la diabetes, antidepresivos, anticonvulsivantes, antipsicóticos, litio, corticosteroides, bloqueadores beta, etc

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta

En qualsevol situació de sobrepès o obesitat s'aconsella derivar el pacient a un dietista-nutricionista. Grau d'evidència A.

  • Conducta alimentària desequilibrada o TCA
  • Necessitat de dieta hipocalòrica <1200kcal
  • Sobrepès o obesitat + una altra malaltia simultània
  • Vegetarians/vegans amb sobrepès o obesitat

Com es pot prescriure la compra d'un podòmetre, l'ús d'una aplicació mòbil o el seguiment de classes d'activitat física, el professional sanitari pot i està recomanat prescriure una intervenció nutricional per un altre professional sanitari com és el dietista-nutricionista.

En pacients amb IMC>35 + comorbiditats o IMC>40 que no hagin respost a la intervenció nutricional (valoració per part d'un dietista-nutricionista altament recomanada) ni a la medicació, es derivarà a cirurgia bariàtrica per a valoració simultània a la intervenció nutricional.

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post