X

Recom. Dietet. Obesitat infantil

INFORMACIÓN FAMILIAS –  OBESIDAD INFANTIL

Per què és important seguir aquests consells?

L'alimentació saludable i l'estil de vida actiu són claus per prevenir i tractar l'excés de greix corporal per evitar les malalties relacionades amb l'excés de pes, tant a la infància com a l'edat adulta. Un pes saludable ajuda a millorar la percepció de la imatge, la qualitat de vida, l'autoestima i els resultats escolars.

  • Assegureu al vostre rebost els aliments propis de la dieta mediterrània com ara verdures, fruites, llegums, fruits secs sense sal, cereals integrals; useu oli d'oliva per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum d'aliments d'origen animal especialment les carns greixoses i els seus derivats.
  • Eviteu tenir a casa aliments rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, pastisseria, galetes dolces, menjar ràpid, caramels, gelats o refrescos i altres begudes amb sucre.
  • Repartiu els aliments en diverses preses al dia, per exemple, esmorzar, dinar i sopar, i algun berenar, i intenteu seguir horaris regulars.
  • Iniciar a l'hàbit d'un esmorzar, procurant incloure una àmplia varietat d'aliments saludables com ara fruita, lactis o cereals com a pa bru. Poden incloure'n altres com oli d'oliva, fruits secs, ous, peixos, fruites dessecades, hortalisses, etc.
  • Tingueu fruites fresques a la vista ia la nevera, llestes per menjar.
  • Preferiu peixos abans que carns, i en tot cas, escolliu les magres (pollastre, gall dindi i conill) i tregui el greix visible.
  • La fruita ha de ser les postres de dinar i sopar, i els aperitius preferents.
  • Les hortalisses crues i cuinades estaran presents en dinar i sopar.
  • Intenteu que la major part del plat o del menjar siguin verdures i modereu les racions de la resta d'ingredients.
  • Tingueu a casa només lactis desnatats o semidesnatats (llet, iogurt) sense sucres afegits. En cas d'intolerància o al·lèrgia a la llet, cerqueu alternatives vegetals riques en calci i sense sucres afegits.
  • Oferiu només aigua per als àpats i entre hores, evitant altres begudes.
  • Aprendre a identificar els senyals de sacietat i gana del seu fill (tancar la boca, plorar, tapar-se la boca, dir que no en vol més, etc).
  • Planifiqueu l'alimentació setmanal i improveu el mínim possible, ja que se sol recórrer a aliments precuinats, fregits o menjar ràpid.
  • Recupereu les receptes tradicionals de la dieta mediterrània especialment les de verdures, llegums, ous, peixos i marisc
  • No feu un àpat especial per al nen. Tota la família ha de prendre el mateix àpat, variant la quantitat segons l'edat.
  • Sempre que pugui, esmorzi i mengi en família, en un ambient assossegat i sense tensions, evitant menjar amb la televisió posada i assaborint bé els aliments.
  • No utilitzeu els aliments com a premi o càstig.
  • Si el nen no acaba la ració servida, i segueix amb gana, pot repetir per postres a base de fruites fresques.
  • Assegureu-vos que si teniu gana abans o després dels àpats, teniu accés només a aliments saludables (pa integral, lactis baixos en greix, fruites, formatges frescos o tendres, peixos en conserva, fruits secs, etc.) tant a casa com fora de casa.
  • Prepareu els aliments saludables menys acceptats (ex. verdures, peixos, …) de formes diverses, apetibles i amb presentacions variades.
  • No imposar, si no acordar amb el nen un aliment nou o poc acceptat, cada setmana, per fer-lo partícip de la presa de decisions, i si és possible, que l'acompanyi al mercat.
  • No prohibir cap aliment, però no facilitar laccés a aliments poc saludables, evitant tenir-los a casa.
  • Si sé com fora de casa, negociar la composició del menú
  • Assegureu-vos temps d'oci actiu en família: passejar, anar d'excursió, practicar algun esport, anar amb bici… Aprofiteu els caps de setmana.

Altres recomanacions

  1. Si el vostre fill menja al menjador escolar, seguiu les recomanacions de sopars que us ofereix l'escola. Vigileu que els menús estan supervisats per un dietista-nutricionista col·legiat.
  2. Si és possible, assegureu-vos que el vostre fill va a l'escola caminant o en bici i convida'l a fer descansos actius durant el seu estudi.
  3. Assegurar almenys 3h/dia de moviment en nens menors de 5 anys que poden caminar
  4. A partir dels cinc anys i durant la resta de la vida, els nens poden practicar entre 1 i 2 hores d'activitat física diària, incloent-hi exercicis d'enfortiment i d'alta intensitat almenys 3 dies per setmana
  5. No veure més de 1h/dia de pantalles i evitar-les durant els àpats i al dormitori.

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs…

Berenar

Fruita, iogurt, fruita seca i/o entrepà

Menjar

Verdures o amanida

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Pa integral

Fruita

Aigua

Verdures o amanida

Arròs/pasta

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Pa integral

Fruita

Aigua

Verdures o amanida

Arròs/pasta

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigua

Verdures o amanida

Arròs/pasta

Carn

Fruita

Aigua

Berenar

Fruita, iogurt, fruita seca i/o entrepà

Sopar

Verdures

Pa integral

Carn

Fruita

Aigua

Verdures o amanida

Arròs/pasta

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures o amanida

Arròs/pasta

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Pa integral

Ou

Fruita

Aigua

Verdures o amanida

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Pa integral

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Llet semi desnatada

1 llesca de pa bru amb oli d'oliva verge i tomàquet i 10 ametlles

Fruita de temporada i entrepà de formatge amb tomàquet i enciam

Amanida variada

Lluç forn amb patates i verdures

Fruita

Aigua

Iogurt natural desnatat i Fruita de temporada

Amanida de pollastre, tomàquet, enciam, pastanaga, col llombarda… i torres de pa integral

Fruita de temporada

Aigua

Exemples d'esmorzars saludables

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Llet amb muesli

Taronja a rodanxes amb canyella

Llet amb cacau

Pa integral amb oli, tomàquet i alvocat

Iogurt amb fruita fresca i pipes de gira-sol

Batut de plàtan, llet i flocs de civada aromatitzat amb canyella

Pa integral amb oli, tomàquet i formatge fresc

Llet amb cacau

Creps amb fruites i nous

Llet amb cereals sense sucres afegits

Macedònia de fruites

Exemples de berenars saludables

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Préssec i entrepà de pa integral amb pernil dolç, rodanxes de tomàquet i oli d'oliva verge extra Aigua

Grapat de fruits secs variats sense sal, iogurt natural i un plàtan

Aigua

Pa bru amb oli d'oliva verge extra, tomàquet, alvocat i formatge fresc

Aigua

Batut de fruites amb llet, civada i llavors

Aigua

Macedònia de maduixes, kiwi i poma en suc de taronja

Pa bru amb tomàquet i verat Aigua

Entrepà de pa integral amb tomàquet i tonyina en oli d'oliva verge

Mandarines

Aigua

Coquetes de farina integral amb oli d'oliva i iogurt com a ingredients farcits de puré de maduixes

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS 

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

El consell dieteticonutricional en etapes primerenques redueix el risc d'obesitat a l'edat adulta i les seves comorbiditats. A més a més, té el potencial de millorar l'autoestima del nen.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Mantenir el pes corporal
  • Reduir el pes en presència de factors de risc
  • Establir hàbits alimentaris saludables
  • Millorar l´entorn alimentari familiar
  • Augmentar i mantenir un ritme d'activitat física adequat a l'edat
  • Millorar la qualitat de vida i autoestima

Característiques de la dieta

  • Pla dietètic que inclou aliments saludables de tots els grups, ric en verdures, fruites, llegums, cereals integrals i fruits secs sense sal, amb una aportació moderada d'aliments d'origen animal i baix en els aliments rics en greix, sucres i sal.
  • Intervenció nutricional adreçada a millorar l'entorn alimentari familiar així com facilitar l'accés a aliments saludables a casa i en altres entorns als quals s'exposi el nen.

Temps estimat de tractament

El maneig del pes corporal en població infantil ha de ser monitoritzat des del diagnòstic.

Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient

  • Avaluar els canvis conductuals relacionats amb la ingesta alimentària i l'activitat física i posar en valor les millores
  • Avaluar aspectes psicosocials
  • Valoració de l'evolució de l'IMC al llarg del creixement

Aspectes d'atenció especial

Les intervenció dieteticonutricional en majors de 12 anys, en funció de les seves habilitats i estat de desenvolupament, seran part activa del tractament, no obstant en tots els casos, la presència i participació de la família és imprescindible.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta

L'equip multidisciplinari que ha d'atendre el sobrepès/obesitat infantil comprèn les figures següents: dietista-nutricionista col·legiat, especialista en activitat física, expert en canvis de conducta, psicòleg infantil i pediatre.

  • Obesitat mòrbida
  • Sobrepès/Obesitat + altres factors de risc
  • No observar millora després de 6 mesos de seguiment a sanitat pública
  • Sobrepès/Obesitat + una altra malaltia (síndrome d'ovari poliquístic, hipotiroïdisme congènit, …)
  • Sobrepès/Obesitat de causa endocrina o genètica
  • Sospita de conducta alimentària familiar desequilibrada
  • Sobrepès/Obesitat + risc d'exclusió social
  • Sobrepès/Obesitat en immigrants o població amb una cultura gastronòmica particular

En cas d'obesitat mòrbida o obesitat + comorbiditats associades i una valoració de risc important es valorarà en conjunt amb un equip multidisciplinar la idoneïtat per al tractament farmacològic i fins i tot la cirurgia bariàtrica si calgués.

Eines per a l'educació nutricional

Eines útils per al professional

  • Aplicació nutricional per al càlcul de l'IMC i altres paràmetres antropomètrics a la població infantil. Societat Espanyola de Gastroenterologia, Hepatologia i Nutrició Pediàtrica. https://www.seghnp.org/nutricional/

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post