X

Recom. Dietet. Lactància

INFORMACIÓ PER A MARES LACTANTS RECOMANACIONS DIETÈTIQUES A LA LACTÀNCIA

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè l'alimentació saludable és beneficiosa tant per a la salut de la mare com per a la del nadó alletat.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals; useu oli d'oliva, millor si és verge extra, per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum de lactis, carns, peixos i ous.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greixos saturats i/o sucres, com la brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
  • Modereu el consum de sal, i la que utilitzeu que sigui iodada. Llegiu l'etiquetatge.
  • No preneu begudes alcohòliques. No hi ha quantitat d'alcohol exempta de risc.
  • No preneu refrescs o begudes energètiques amb cafeïna. Si pren cafè o te, faci-ho després de donar el pit i no excedeixi una tassa al dia.
  • No hi ha aliments que incrementin la producció de llet. El millor estímul és que el nadó mami a demanda sense restriccions.
  • No elimineu cap aliments de dieta per la seva relació amb l'olor o sabor de la llet. Només si el nadó mostra algun tipus de molèsties (vòmits, diarrees, erupcions, malestar o rebuig de la llet) quan pren un aliment concret, podria justificar-ne l'exclusió.
  • No prengui extractes de plantes medicinals perquè poden ser tòxiques al nadó lactant.
  • Durant la lactància hi ha riscos nutricionals pel consum d'alguns aliments. Es detallen al punt 4.
  • Consulteu amb el seu professional de referència al centre de salut, si ha de prendre algun fàrmac.

 

 

Aliments a evitar per riscos nutricionals

Hortalisses

Hortalisses de qualsevol tipus cuinades o crues.

Almenys 2 racions/dia.

Eviteu el consum d'algues comestibles.

Fruites

Fruita fresca de temporada, de qualsevol tipus o fruita seca com dàtils, orellanes, panses, prunes seques.

Almenys 3 racions/dia.

Cereals Tubercles

Pa bru o integral, pasta, arròs i cuscús integrals, quinoa. Cereals d'esmorzar integrals sense ensucrar. Patata, moniato, iuca.

Entre 4-5 racions/dia.

Olis Vegetals i Fruits secs

Oli d'oliva, preferentment verge extra. Oli de Gira-sol, de Blat de moro, de Soja. Fruits secs crus o torrats sense sal com ametlles, nous, avellanes o festucs. Entre 3 i 6 racions/dia per a oli d'oliva i 1 ració/dia de fruita seca.

Lactis

Llet pasteuritzada i iogurts i formatges elaborats a partir de llet pasteuritzada. 3 racions/ dia.

Llegums

Cigrons, Llenties, Mongetes, Pèsols secs. Almenys 3 racions/setmana.

Ous i derivats

Ou de gallina, guatlla ben cuinats. Almenys, 3 racions/setmana.

Peixos i derivats

Peix blanc: bacallà, lluç, rap, llenguado, daurada, llobarro, turbot, corvina.

Peix blau: sardines, verat petit, anxoves, salmó, truita, tonyina blanca, albacora o bonítol del nord, tonyina clara o d'aleta groga.

Marisc: gambes, llagosta, escopinyes, cloïsses, musclos.

Entre 2 i màxim 3 racions/setmana.

Risc d'infecció per Anisakis. Evitar: Peix cru i preparats que el continguin com el sushi, sashimi, cebiche, peix fumat o marinat. Marisc cru com ostres, cloïsses, musclos, escopinyes, gambes, llagosta, etc.

Risc d'intoxicació per metil-mercuri. Evitar: Lucio, Peix espasa o emperador, tauró, tintorera, pinta-roja, musola o caçó, tonyina vermella o d'aleta blava.

Risc d'intoxicació per Cadmi: Evitar: caps de gambes, llagostins, escamarlans, cossos de crancs

Carns i derivats

Carns magres de pollastre, gall dindi, conill, ben cuinades. Entre 2 i màxim 4 vegades/setmana

Carns de porc, vedella o xai, i embotits i embotits. No cada setmana.

Sucre, productes ensucrats o edulcorats

Sucre en general, mel, galetes, brioixeria, siguin o no casolans, cacau, xocolates, cereals d'esmorzar amb sucre, mel o amb xocolata. Com menys consum, millor.

Edulcorants de qualsevol tipus: aspartam, sacarina, fructosa, estevia, fructosa

Begudes no alcohòliques

No excedeixi una tassa de cafè o te al dia.

Refrescs ensucrats o edulcorats, sucs i nèctars: com menys millor.

Preneu aigua durant els àpats i entre hores en funció de la set.

Evitar el consum de refrescos i begudes energètiques amb alt contingut de cafeïna.

Begudes alcohòliques

Evitar el consum de qualsevol beguda amb alcohol

  • Utilitzeu producte fresc i de proximitat, preferentment.
  • Utilitzeu tècniques culinàries variades i que requereixin poca quantitat de greix.

Menú genèric

 

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Esmorzar

Lacti o beguda vegetal, cereal integral, AOVE, hortalisses, fruita fresca o seca, fruita seca

Mitja Matí

Fruita fresca o seca, fruita seca, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal

Menjar

Hortalisses

Patata

Llegum

Fruita

Hortalisses

Pasta int*

Peix

Fruita

Hortalisses

Arròs int*

Llegum

Fruita

Hortalisses

Quínoa

Carn

Fruita

Hortalisses

Pa int*

Llegum

Fruita

Hortalisses

Arròs int*

Ou

Fruita

Hortalisses

Pasta int*

Peix

Fruita

Berenar

Fruita fresca o seca, fruita seca, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal

Sopar

Hortalisses

Arròs int*

Carn

Fruita

Hortalisses

Patata

Ou

Fruita

Hortalisses

Pa int*

Peix

Fruita

Hortalisses

Patata

Ou

Fruita

Hortalisses

Blat de moro

Carn

Fruita

Hortalisses

Cuscús

Llegum

Fruita

Hortalisses

Pa int*

Ou

Fruita

AOVE: Oli d'Oliva Verge Extra. *int: Integral.

Menú exemple

 

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Esmorzar

Cafè, te o infusió amb llet o beguda vegetal i torrades de pa bru o integral amb AOVE i tomàquet a rodanxes.

Mitja Matí

Iogurt amb fruita seca

Menjar

Tomàquet amanit

Guisat de llenties amb ceba, col de cabdell i patata

Fruita

Espagueti integral saltat amb ceba, carbassó, pastanaga i rap

Fruita

Saltejat de ceba, espinacs arròs integral i cigrons amb cúrcuma i curri

Fruita

Quínoa amb samfaina de verdures – carbassó, pebrot, albergínia i conill

Fruita

Ceba amb vinagre

Guisat de mongetes amb verdures

Pa bru o integral

Fruita

Cogolls amanits

Arròs integral amb salsa tomàquet, ceba, pebrots i Ou cuit

Fruita

Amanida d'hortalisses variades amb alvocat

Fideuà de verdures i peix

Fruita

Berenar

Iogurt amb fruita temporada trossejada i flocs de cereals integrals sense sucre i nous

Sopar

Xampinyons amb arròs integral i filet de gall dindi a la planxa

Fruita

Truita de patata i ceba amb amanida amb nous

Fruita

Salmó al vapor amb amanida variada amb pinya

Pa bru o integral

Fruita

Truita a la francesa amb amanida de patata –pebrot, cabdells, tomàquet, tàperes Fruita

Faixetes de blat de moro amb saltat de verdures i pollastre

Fruita

Hamburguesa de cigrons amb cuscús i verdures

Fruita

Remenat d'ou camperol amb ceba i espàrrecs. Tomàquet amanit i Pa moreno o integral

Fruita

  • La millor manera de menjar de manera saludable és planificar els àpats en funció de les recomanacions de consum. Seguiu el menú genèric.
  • Comproveu que consumiu hortalisses (fresques en forma d'amanida o cuinades) cada dia, almenys al dinar i al sopar.
  • Confirmeu que els aliments com el pa, la pasta, l'arròs són integrals.
  • Valoreu si a la setmana consumiu almenys 3 vegades llegums.
  • Alimentació saludable i vida activa. http://e-alvac.caib.es/es/index.html
  • Estils de vida saludables. http://www.estilsdevidasaludable.msssi.gob.es/home.htm
  • Portal salut de Balears http://www.caib.es/sites/salut/es/portada-45138/?mcont=99826
  • Lactància materna www.e-lactancia.org

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

Que la dona segueixi un patró d'alimentació saludable abans, durant i després de l'embaràs s'associa a un perfil de salut millor de la mare i del nadó, tant a curt com a llarg termini.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit a la pacient

  • Assegurar l'aportació adequada d'energia i de nutrients.
  • Evitar riscos nutricionals derivats del consum d'alguns aliments i begudes.

Característiques nutricionals del pla d'alimentació

  • Encara que augmenten els requeriments d'energia, l'organisme és més eficient en l'aprofitament de nutrients i utilitza les reserves de greix. L'alimentació és molt semblant a l'etapa d'embaràs.
  • La producció i qualitat de la llet només es veu afectada en casos de desnutrició de la mare. En dones ben nodrides no hi ha benefici addicional per prendre més energia o proteïnes.
  • No s'ha d'excloure cap aliment per la seva relació amb l'olor o el gust de llet, tret que el nadó mostri algun tipus de molèstia (vòmits, diarrees, erupcions, malestar o rebuig de la llet).
  • No hi ha aliments que incrementin la producció de llet. El millor estímul és que el nadó mami a demanda sense restriccions.
  • Evitar l'alcohol ja que no hi ha dosi exempta de risc. (Grau de recomanació B)
  • En cas de prendre begudes amb cafeïna no excedir 1 ració al dia (Grau de Recomanació D)
  • No es recomana consumir extractes de plantes.

Nutrients que requereixen especial atenció

Ferro:

  • Se suggereix no oferir de forma rutinària suplements de ferro, per un menor requeriment nutricional a la lactància, i en tot cas revisar l'hemoglobina abans de seguir-ne prenent algun.

Iode:

  • Se suggereix suplementar de manera rutinària amb 200μg/dia de iodur potàssic en aquelles dones que no arriben a les quantitats diàries d'ingesta de iode (3 racions de lactis i 2g de sal iodada) excepte en sospita d'afectació de la tiroide.

Temps estimat de tractament

La recomanació de consum que afecta peixos i mariscs s'ha de mantenir fins que finalitzi la lactància materna.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista

No recuperació del pes anterior a l'embaràs durant els 6 mesos posteriors a la concepció.

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post