X

Recom. Dietet. Lactància – vegetariana

MUJERES VEGETARIANAS –  RECOMENDACIONES DIETÉTICAS EN LA LACTANCIA

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè l'alimentació saludable és beneficiosa tant per a la salut de la mare com per a la del nadó alletat.

  • Mantingueu una dieta rica en hortalisses, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals
  • Utilitzeu oli d'oliva, millor si és verge extra, per cuinar i amanir els aliments.
  • Mantingueu un consum de 3 racions de lactis al dia. Si no preneu lactis, opteu per begudes vegetals enriquides en calci.
  • Eviteu els aliments ultra processats rics en sal, greixos saturats i/o sucres, com alguns aliments per a dietes vegetarianes, brioixeria, refrescos, etc.
  • Modereu el consum de sal, i la que utilitzeu que sigui sal iodada. Llegiu l'etiquetatge.
  • No preneu begudes alcohòliques. No hi ha quantitat exempta de risc.
  • No preneu refrescs o begudes energètiques amb cafeïna. Si pren cafè o te, faci-ho després de donar el pit i no excedeixi una tassa al dia.
  • No elimineu cap aliments de dieta per la seva relació amb l'olor o sabor de la llet. Només si el nadó mostra algun tipus de molèsties (vòmits, diarrees, erupcions, malestar o rebuig de la llet) quan pren un aliment concret, podria justificar-ne l'exclusió.
  • No hi ha aliments que incrementin la producció de llet. El millor estímul és que el nadó mami a demanda sense restriccions.
  • Assegureu-vos que pren bones fonts alimentàries de ferro (llegums, fruits secs, fruita seca, llavors, etc.) augmentant alhora el contingut de vitamina C dels seus menjars prenent hortalisses crues i/o fruita fresca de postres.
  • Preneu un suplement de vitamina B12 almenys 10mcg al dia o 2.000mcg a la setmana.
  • No prengui extractes de plantes medicinals perquè poden ser tòxiques al nadó lactant.
  • Consulteu amb el vostre professional de referència al centre de salut, si heu de prendre algun fàrmac

 

 

Aliments a evitar per riscos nutricionals

Hortalisses

Hortalisses de qualsevol tipus cuinades o crues.

Almenys 2 racions/dia.

Eviteu el consum d'algues comestibles i desinfecteu les verdures que consumiu en cru.

Fruites

Fruita fresca de temporada, de qualsevol tipus o fruita seca com dàtils, orellanes, panses, prunes seques.

Almenys 3 racions/dia.

Cereals Tubercles

Pa bru o integral, pasta, arròs i cuscús integrals, quinoa, blat sarraí, búlgur, etc., i els seus derivats com el seitan, miso, etc., especialment en dietes veganes. Cereals d'esmorzar integrals sense ensucrar. Patata, moniato, iuca.

Entre 4-5 racions/dia.

Aliments per a vegetarians rics en sal, sucre o greixos.

Olis Vegetals, llavors i Fruits secs

Oli d'oliva, preferentment verge extra.

Fruits secs crus o torrats sense sal com ametlles, nous, avellanes, festucs, etc. Llavors de gira-sol, lli, carbassa, sèsam, etc.

Entre 3 i 6 racions/dia per a oli d'oliva i 1 ració/dia de fruita seca i llavors.

Lactis o substituts

Llet pasteuritzada i iogurts i formatges elaborats a partir de llet pasteuritzada i/o begudes vegetals i altres derivats vegetals sense sucre afegit i enriquides en calci.

3 racions/ dia.

No prengui llet crua ni els seus derivats de

Llegums i derivats

Cigrons, llenties, mongetes, pèsols o faves secs, soja i els seus derivats especialment en dietes veganes (tofu, tempeh, miso, etc.)

Almenys 5 racions/setmana.

Aliments per a vegetarians rics en sal, sucre o greixos.

Ous i derivats

Ou de gallina, guatlla ben cuinats.

Almenys, 5 racions/setmana.

Sucre, productes ensucrats o edulcorats

Sucre en general, mel, galetes, brioixeria, siguin o no casolans, cacau, xocolates, cereals d'esmorzar amb sucre, mel o amb xocolata. Edulcorants de qualsevol tipus: aspartam, sacarina, fructosa, estevia, fructosa.

Com menys consum, millor.

Begudes no alcohòliques

No excedeixi una tassa de cafè o te al dia.

Refrescs ensucrats o edulcorats, sucs i nèctars: com menys millor.

Preneu aigua durant els àpats i entre hores en funció de la set.

Evitar el consum de begudes amb alt contingut de cafeïna.

Begudes alcohòliques

Evitar el consum

Recomanacions generals de compra i de cuinat:

  • Utilitzeu producte fresc i de proximitat, preferentment.
  • Utilitzeu tècniques culinàries variades i que requereixin poca quantitat de greix.
  • Cuini bé els ous
  • No prengui llet crua ni productes lactis fets amb aquest tipus de llet. Llegiu les etiquetes per comprovar-ho

Menú genèric

 

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Esmorzar

Lacti o beguda vegetal, cereal integral, AOVE, hortalisses, fruita fresca o seca, fruita seca

Mitja Matí

Fruita fresca o seca, fruits secs, llavors, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal

Menjar

Hortalisses

Patata

Llegum

Fruita

Hortalisses

Pasta int*

F Secs Llavors

Fruita

Hortalisses

Quínoa

Ou

Fruita

Hortalisses

Arròs int*

Llegum

Fruita

Hortalisses

Pasta int*

F. Secs Llavors

Fruita

Hortalisses

Arròs int*

Ou

Fruita

Hortalisses

Patata*

Llegum

Fruita

Berenar

Fruita fresca o seca, fruits secs, llavors, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal

Sopar

Hortalisses

Arròs int*

Ou

Fruita

Hortalisses

Patata

Llegum

Fruita

Hortalisses

Pa int*

F Secs Llavors

Fruita

Hortalisses

Patata

Ou

Fruita

Hortalisses

Blat de moro

Llegum

Fruita

Hortalisses

Cuscús

Llegum

Fruita

Hortalisses

Pa int*

Ou

Fruita


AOVE: Oli d'Oliva Verge Extra. *int: Integral.

Menú exemple

 

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Esmorzar

Cafè, te o infusió amb llet o beguda vegetal i torrades de pa bru o integral amb AOVE i tomàquet a rodanxes.

Mitja Matí

Iogurt amb albercoc sec, nous, llavors de lli i torrada de pa integral amb paté de carbassa.

Menjar

Tomàquet amanit

Guisat de llenties amb ceba, col de cabdell i patata

Fruita

Espagueti integral saltat amb verdures i picada de fruits secs i llavors

Fruita

Pist de verdures amb quinoa i ou a la planxa

Fruita

Arròs integral amb salsa de verdures, tomàquet i soja texturitzada

Fruita

Wok de verdures amb blat sarraí i picada d'all, julivert i fruita seca

Fruita

Cogolls amanits

Arròs integral amb salsa tomàquet, ceba, pebrots i Ou cuit

Fruita

Amanida d'hortalisses variades amb alvocat i tofu

Fideuà de verdures i pèsols

Fruita

Berenar

Iogurt amb fruita temporada trossejada, flocs de cereals integrals sense sucre, nous i llavors de lli.

Sopar

Verdures amb arròs integral i truita a la francesa

Fruita

Amanida de cigrons i patata

Fruita

Amanida llavors i pa integral amb hummus i pebrot vermell

Fruita

Truita de patata i ceba amb amanida amb nous

Fruita

Faixetes de blat de moro amb saltat de verdures i seitan

Fruita

Hamburguesa de cigrons amb cuscús i verdures

Fruita

Remenat d'ou camperol amb ceba i espàrrecs. Tomàquet amanit i Pa integral

Fruita

  • La millor manera per menjar de manera saludable és que planifiqui els àpats en funció de les recomanacions de consum, com al menú genèric.
  • Comproveu que consumiu hortalisses (fresques en forma d'amanida o cuinades) cada dia, almenys al dinar i al sopar.
  • Si no preneu lacti, comproveu que els substituts vegetals siguin sense sucre afegit i estiguin enriquits en calci.
  • Confirmeu que els aliments com el pa, la pasta, l'arròs són integrals.
  • Valoreu si a la setmana consumiu almenys 5 vegades llegums.
  • Valoreu si consumiu fruits secs i llavors diàriament.

Per estar físicament activa. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).

  • Alimentació saludable i vida activa. http://e-alvac.caib.es/es/index.html
  • Estils de vida saludables. http://www.estilsdevidasaludable.msssi.gob.es/home.htm
  • Portal salut de Balears http://www.caib.es/sites/salut/es/portada-45138/?mcont=99826
  • Lactància materna www.e-lactancia.org
  • Unió vegetariana Espanyola: www.unionvegetariana.org

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS 

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

Seguir un patró d'alimentació saludable abans, durant i després de l'embaràs s'associa a un perfil de salut millor de la mare i del nadó, tant a curt com a llarg termini.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit a la pacient

  • Assegurar l'aportació adequada d'energia i de nutrients.
  • Evitar riscos nutricionals derivats del consum d'alguns aliments i begudes.

Característiques nutricionals del pla d'alimentació

  • Encara que augmenten els requeriments d'energia, l'organisme és més eficient a l'aprofitament de nutrient i utilitza les reserves de greix acumulades. L'alimentació és molt semblant a l'etapa d'embaràs.
  • La producció i qualitat de la llet només es veu afectada en casos de desnutrició de la mare. En dones ben nodrides no hi ha benefici addicional per prendre més energia o proteïnes.
  • No s'ha d'excloure cap aliment per la seva relació amb l'olor o sabor de llet, tret que el nadó mostri algun tipus de molèsties (vòmits, diarrees, erupcions, malestar o rebuig de la llet)
  • No hi ha aliments que incrementin la producció de llet. El millor estímul és que el nadó mami a demanda sense restriccions.
  • Evitar l'alcohol ja que no hi ha dosi exempta de risc.
  • En cas de prendre begudes amb cafeïna no excedir 1 ració al dia.
  • No es recomana consumir extractes de plantes.

Els nutrients que requereixen una atenció especial són: vitamina B12, DHA, vitamina D, calci, ferro i iode

Vitamina B12:

  • Les dones que segueixen una alimentació vegetariana han de prendre un suplement de vitamina B12 almenys 10mcg al dia o 2.000mcg a la setmana.

DHA:

  • Valorar el risc d'ingesta inadequada d'àcid alfa linolènic (ALA) per a la cobertura de les necessitats de DHA. En cas de risc valorar suplementar amb 200-300 mg/dia de DHA apte per a vegetarians, no obstant aquesta recomanació se sustenta en evidències febles.

Vitamina D:

  • Si lexposició a la llum solar és limitada i no hi ha ingesta daliments fortificats en vitamina D, prendre un suplement dentre 25 mcg/ dia (1000 UI) de D2.

Calci:

  • En cas de no consumir el nombre de racions recomanades d'aliments fonts de calci (làctics, substituts lactis enriquits), prendre un suplement de 500mg de calci en dues dosis entre els àpats.

Ferro:

  • Se suggereix no oferir de forma rutinària suplements de ferro, per un menor requeriment nutricional a la lactància, i en tot cas revisar l'hemoglobina abans de seguir-ne prenent algun.

Iode:

  • Se suggereix suplementar de manera rutinària amb 200μg/dia de iodur potàssic en aquelles dones que no arriben a les quantitats diàries d'ingesta de iode (3 racions de lactis i 2g de sal iodada) excepte en sospita d'afectació de la tiroide.

Temps estimat de tractament

Fins que finalitzi la lactància materna.

Criteris de derivació al dietista-nutricionista

Seguiment de dietes veganes.

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post