X

Recom. Dietet. Hipertrigliceridèmia

INFORMACIÓ AL PACIENT- HIPERTRIGLICERIDÈMIA

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè us ajudarà a millorar els nivells de triglicèrids en sang, fins i tot a endarrerir o prevenir la presa de medicaments per tractar la hipertrigliceridèmia. Mantenir controlats aquests nivells contribueix a reduir el risc de malalties cardiovasculars.

  • Eviteu el consum d'alcohol, però si el consumiu en alguna ocasió millor que sigui vi acompanyant els menjars i sense excedir 2 copes al dia si sou vostè home i 1 si sou dona.
  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruita seca, cereals integrals, i moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos, ous i oli d'oliva, millor si és verge extra.
  • En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre de salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
  • Redueixi el consum de sucres que pugui afegir vostè als aliments i begudes, com el sucre blanc, sucre bru, panella, mel, xarops, així com els ja presents en brioixeria, cereals de l'esmorzar, melmelades, refrescos, lactis ensucrats (batuts, iogurts, etc.).
  • Eviteu farines i cereals molt refinats, i trieu les varietats integrals d'arròs, pasta, pa, etc.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, cremes, salses, brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
  • Prengui almenys 3 de peixos variats a la setmana, assegurant almenys una ració de peix blau com verat, sardines, salmó, sorell, tonyina, etc.
  • Prefereixi les carns d'aus (pollastre, gall dindi…) i conill altres, com el xai, vedella o porc. Si pren carn de porc, esculli el que menys greix tingui i eviti les parts greixos com la costella, costelles de coll, cansalada, etc.
  • Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) al dinar i una altra al sopar, assegurant una en cru (amanida).
  • Prengui almenys 3 racions de llegums a la setmana i prengui diàriament fruits secs i llavors sense sal, com ara ametlles, pipes de carbassa, nous, etc.

Grups d'aliments clau

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades

Conserves

Cap

Fruites

1 peça mitjana o 1 grapat (30g)

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques i dessecades, congelades

Sucs i nèctars de tota mena, i fruites en almívar

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigró, llentia, mongetes, pèsols, faves…

Precuinades amb embotits

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, lli, etc.

Fregits, amb sal o sucres.

Peix i marisc

1 filet com la teva mà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau.

Peix i marisc en conserva

Peix salat, fumat o precuinat

Ous

1-2 ou mitjà

3-4 racions/setmana

De gallina, guatlla, etc.

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4-6 racions /dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra

Altres olis vegetals, olives

Nata, mantega, margarina, mantega, oli de coco o de palmell

Cereals, derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

½ bol cereals

4-6 racions /dia

Civada, ordi, arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral, i millor sense sal. Patates

Pa blanc

Cereals d'esmorzar ensucrats. Pa de motlle o envasat, biscots

Massa de pizza, pasta de full precuinades

Patates de bossa

Carns

1 filet com la teva mà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell.

Porc, boví i xai magres eliminant tot el greix visible

Carns greixos de tot tipus, picades comercials, embotits cuits o curats, bacó, salsitxes, paté, sobrassada

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

 2 racions/dia

Desnatats o semi desnatats. Iogurt, llet i formatges frescos.

Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci

Lactis sencers

Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts, flam, crema.

Sucres i dolços

Evitar

Galetes, xocolata, magdalenes, pastissos, mel, sucre

Begudes

1 got

4-5 racions /dia

Aigua

Refrescs i begudes alcohòliques

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Barreges d'espècies i vins comercials amb sal

Salses comercials, allioli

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereals com el pa, fruites, fruits secs…

BERENAR

Fruita

DINAR

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigües

Berenar

Lacti o cereals o fruites o fruits secs…

SOPAR

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Diumenge

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Cafè sol

Iogurt desnatat sense sucre

1 llesca de pa bru amb oli i tomàquet

Fruita de temporada

Guisat de mandonguilles de pollastre amb patates, ceba, pastanaga, pebrot vermell i verd

Pa bru o integral

Fruita de temporada

Aigua

10 ametlles i 3 albercocs secs

Lluç a la planxa amb saltat d'arròs integral i verdures

Pa bru o integral

Fruita de temporada

Aigua

  • Prepareu el vostre propi menjar sempre que pugui.
  • Prepareu els aliments usant mètodes de cocció saludables, com enfornar, a la planxa, al vapor, al microones, bullit, saltats, tot això cuinat amb oli d'oliva, millor si és verge extra.
  • Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys greixos saturats i sucres tinguin.
  • Eviteu els aliments que continguin sucre, fructosa, xarop de glucosa, mel, sucre invertit i/o dextrosa a la llista d'ingredients de l'etiquetatge.
  • Als restaurants, escolliu les opcions que millor s'adapten a aquests consells prioritzant el peix sobre la carn, i les fruites davant d'altres postres.
  • Practiqueu exercici físic moderat (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, el·líptica…) almenys 30-60 minuts cada dia o intenteu caminar 10.000 passos diaris. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
  • No es recomana l'ús d'aliments enriquits en omega 3 per baixar els triglicèrids, ja que la modificació d'hàbits alimentaris i de l'estil de vida ja anomenats són més efectius.
  • En dones embarassades s'ha d'evitar el consum de peixos blaus de grans dimensions com la tonyina vermella, emperador, peix espasa, marrajo, lluç de riu, etc.
  • Si preneu medicaments per baixar els triglicèrids eviteu el consum d'aranja o infusions d'herba de Sant Joan o hipèric. Consulteu amb el vostre metge.
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment begudes alcohòliques, brioixeria, dolços, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

La hipertrigliceridèmia (HTG) és un factor de risc cardiovascular, i en nivells molt alts, és un factor de risc de pancreatitis. La nutrició i la teràpia sobre l'estil de vida són les pedres angulars per al control de l'HTG.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Millorar el perfil lipídic
  • Prevenir i tractar la malaltia cardiovascular
  • Reduir el risc de pancreatitis

Característiques de la dieta

  • Abstenir-se del consum dalcohol. Grau d'evidència A.
  • Limitar el consum de carbohidrats simples i refinats. Grau d'evidència A.
  • Dieta mediterrània rica en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres. Grau d'evidència A.
  • En sobrepès o obesitat es recomana planificar una reducció del pes corporal per contribuir a la baixada dels nivells de TGs a la sang. Grau d'evidència A.
  • Promoure el consum de carbohidrats complexos d'absorció lenta com els presents en cereals integrals (pa, pasta, arròs, etc.), llegums, verdures i fruites, llavors i fruita seca.
  • Reduir la ingesta de sucres (<10% de la ingesta energètica total) incloent l'afegida a taula, la present als aliments i begudes processats, i la incorporada com a ingredient en aliments envasats. Grau d'evidència B.
  • Limitar la ingesta de greix total i procurar que sigui principalment mono- i poliinsaturat. Grau d'evidència B.
  • Assegurar el consum setmanal d'almenys una ració de peix blau. Grau d'evidència A.
  • Assegurar l'aportació de fibra segons les recomanacions per a la població espanyola: 25 g/dia en dones i 30 g/dia en homes. Grau d'evidència A.

Altres recomanacions

  • La pràctica de 30-60min/dia dactivitat física moderada o vigorosa pot reduir els nivells de TGs. Grau d'evidència A.
  • L'èmfasi de la teràpia ha de ser la modificació d'estil de vida i hàbits alimentaris, així:
    • No s'aconsella l'ús d'aliments enriquits a omega 3 per a la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. Encara que hi hagi estudis que els associïn a la reducció de triglicèrids a la sang, no hi ha evidència que disminueixin el risc de malaltia cardiovascular ia més poden dificultar la modificació d'hàbits alimentaris i estil de vida, així com suposar un cost elevat en relació amb la seva eficàcia.
  • En pacients on falli l'adherència a la dieta i les modificacions a l'estil de vida, l'especialista en dietètica i nutrició podrà individualitzar el consell considerant com a teràpia l'ús d'aliments funcionals o suplements amb omega-3.
  • En fumadors, cal animar la incorporació a programes de deshabituació tabàquica que incloguin especial vigilància en el guany de pes associat.

Temps estimat de tractament

La primera via dacció és començar amb dieta i activitat física durant sis mesos. Si s'avaluen millores que permetin endarrerir el tractament farmacològic, es pot estendre aquest termini.

Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient

  • Valorar les barreres del pacient per a l'adherència la dieta, per exemple, el nivell adquisitiu, alfabetització en nutrició i salut, al·lèrgies alimentàries, habilitats culinàries, religió i cultura, de manera que esculli el patró que millor s'adapti als seus valors i preferències.
  • Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a eSiAp, i dedicar especial atenció al consell d'abstinència de begudes alcohòliques.
  • Controls de pes en cas de sobrepès/obesitat.
  • Valoració de l adherència a les pautes d activitat física.

Aspectes d'atenció especial

  • Les intervencions en diverses sessions individuals o grupals per part d'un dietista-nutricionista han demostrat la major eficàcia en la reducció dels factors de risc cardiovascular.
  • El clofibrat i la colestiramina poden causar malabsorció, especialment de minerals i vitamines liposolubles.
  • Les estatines interaccionen amb l'aranja i l'herba de Sant Joan.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.

  • Baixa adherència a les recomanacions
  • Si després de la intervenció dietoterapèutica els nivells de TG no baixen de 500mg/dl.
  • HTG secundària a malaltia hepàtica, diabetis, malaltia renal crònica o hipotiroïdisme.
  • HTG familiar.
  • HTG secundària a medicació (corticosteroides, estrògens, bloquejants beta-adrenèrgics, inhibidors de les proteases…).

Referències bibliogràfiques

  • Berglund L, Brunzell JD, Goldberg AC, Goldberg IJ, Sacks F, Murad MH, et al. Evaluation and Treatment of Hypertriglyceridemia: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2012 Sep [cited 2018 Jan 22];97(9):2969–89. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22962670
  • Practice-Based Evidence in Nutrition P. Cardiovascular Disease – Dyslipidemia: What dietary and lifestyle modifications are recommended to manage specific dyslipidemias (i.e. elevated triglycerides, low HDL-cholesterol, diabetes dyslipidemia)? 2017. Available from: www.pennutrition.com
  • Guiasalut G de treball de la G de PC sobre el maneig dels lípids com a factor de risc. Guia de Pràctica Clínica sobre el maneig dels lípids com a factor de risc cardiovascular. Guies Pràctica Clínica a l'SNS [Internet]. 2017 [cited 2017 Dec 18];Ministeri. Available from: http://www.guiasalud.es/GPC/GPC_567_Lipidos_Osteba_compl.pdf
  • Veazie MA, Galloway JM, Matson-Koffman D, La Barthe DR, Brownstein JN, Emr M, et al. Taking the initiative: implementació de l'American Heart Association Guide per Improving Cardiovascular Health at the Community Level: Healthy People 2010 Heart Disease and Stroke Partnership Community Guideline Implementation and Best Practices Workgroup. Circulation [Internet]. 2005 Oct 18 [cited 2018 Jan 23];112(16):2538–54. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16230505
  • Catapan AL, Graham I, Backer G, Wiklund O, Chapman MJ, Drexel H, et al. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. European Heart Journal. 2016.
Administrator:
Related Post