INFORMACIÓ AL PACIENT- HIPERTRIGLICERIDÈMIA
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè us ajudarà a millorar els nivells de triglicèrids en sang, fins i tot a endarrerir o prevenir la presa de medicaments per tractar la hipertrigliceridèmia. Mantenir controlats aquests nivells contribueix a reduir el risc de malalties cardiovasculars.
- Eviteu el consum d'alcohol, però si el consumiu en alguna ocasió millor que sigui vi acompanyant els menjars i sense excedir 2 copes al dia si sou vostè home i 1 si sou dona.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruita seca, cereals integrals, i moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos, ous i oli d'oliva, millor si és verge extra.
- En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre de salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
- Redueixi el consum de sucres que pugui afegir vostè als aliments i begudes, com el sucre blanc, sucre bru, panella, mel, xarops, així com els ja presents en brioixeria, cereals de l'esmorzar, melmelades, refrescos, lactis ensucrats (batuts, iogurts, etc.).
- Eviteu farines i cereals molt refinats, i trieu les varietats integrals d'arròs, pasta, pa, etc.
- Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, cremes, salses, brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
- Prengui almenys 3 de peixos variats a la setmana, assegurant almenys una ració de peix blau com verat, sardines, salmó, sorell, tonyina, etc.
- Prefereixi les carns d'aus (pollastre, gall dindi…) i conill altres, com el xai, vedella o porc. Si pren carn de porc, esculli el que menys greix tingui i eviti les parts greixos com la costella, costelles de coll, cansalada, etc.
- Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) al dinar i una altra al sopar, assegurant una en cru (amanida).
- Prengui almenys 3 racions de llegums a la setmana i prengui diàriament fruits secs i llavors sense sal, com ara ametlles, pipes de carbassa, nous, etc.
Grups d'aliments clau
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia/setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Evitar | |
Verdures | 1 plat ple | Almenys 2 racions/dia | Totes les fresques, congelades | Conserves | Cap |
Fruites | 1 peça mitjana o 1 grapat (30g) | Almenys 3 racions/dia | Totes les fresques i dessecades, congelades | Sucs i nèctars de tota mena, i fruites en almívar | |
Llegums | 1 plat cuit (60-90g cru) | Almenys 3 racions/setmana | Totes, tant fresques com seques i cuites: cigró, llentia, mongetes, pèsols, faves… | Precuinades amb embotits | |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia | Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, lli, etc. | Fregits, amb sal o sucres. | |
Peix i marisc | 1 filet com la teva mà (120-160g) | 3-4 racions/setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. | Peix i marisc en conserva | Peix salat, fumat o precuinat |
Ous | 1-2 ou mitjà | 3-4 racions/setmana | De gallina, guatlla, etc. | ||
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4-6 racions /dia | Oli d'oliva, preferentment verge extra | Altres olis vegetals, olives | Nata, mantega, margarina, mantega, oli de coco o de palmell |
Cereals, derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana ½ bol cereals | 4-6 racions /dia | Civada, ordi, arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral, i millor sense sal. Patates | Pa blanc | Cereals d'esmorzar ensucrats. Pa de motlle o envasat, biscots Massa de pizza, pasta de full precuinades Patates de bossa |
Carns | 1 filet com la teva mà (100-125g) | 3-4 racions/setmana | Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. | Porc, boví i xai magres eliminant tot el greix visible | Carns greixos de tot tipus, picades comercials, embotits cuits o curats, bacó, salsitxes, paté, sobrassada |
Lactis o alternatives vegetals | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2 racions/dia | Desnatats o semi desnatats. Iogurt, llet i formatges frescos. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci | Lactis sencers | Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts, flam, crema. |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Galetes, xocolata, magdalenes, pastissos, mel, sucre | |
Begudes | 1 got | 4-5 racions /dia | Aigua | – | Refrescs i begudes alcohòliques |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc. | Barreges d'espècies i vins comercials amb sal | Salses comercials, allioli |
Menú genèric
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
Esmorzar | Lacti, cereals com el pa, fruites, fruits secs… | ||||||
BERENAR | Fruita | ||||||
DINAR | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Patates Carn Fruita Aigües |
Berenar | Lacti o cereals o fruites o fruits secs… | ||||||
SOPAR | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Patates Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua |
Ex. Diumenge
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Cafè sol Iogurt desnatat sense sucre 1 llesca de pa bru amb oli i tomàquet | Fruita de temporada | Guisat de mandonguilles de pollastre amb patates, ceba, pastanaga, pebrot vermell i verd Pa bru o integral Fruita de temporada Aigua | 10 ametlles i 3 albercocs secs | Lluç a la planxa amb saltat d'arròs integral i verdures Pa bru o integral Fruita de temporada Aigua |
- Prepareu el vostre propi menjar sempre que pugui.
- Prepareu els aliments usant mètodes de cocció saludables, com enfornar, a la planxa, al vapor, al microones, bullit, saltats, tot això cuinat amb oli d'oliva, millor si és verge extra.
- Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys greixos saturats i sucres tinguin.
- Eviteu els aliments que continguin sucre, fructosa, xarop de glucosa, mel, sucre invertit i/o dextrosa a la llista d'ingredients de l'etiquetatge.
- Als restaurants, escolliu les opcions que millor s'adapten a aquests consells prioritzant el peix sobre la carn, i les fruites davant d'altres postres.
- Practiqueu exercici físic moderat (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, el·líptica…) almenys 30-60 minuts cada dia o intenteu caminar 10.000 passos diaris. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
- No es recomana l'ús d'aliments enriquits en omega 3 per baixar els triglicèrids, ja que la modificació d'hàbits alimentaris i de l'estil de vida ja anomenats són més efectius.
- En dones embarassades s'ha d'evitar el consum de peixos blaus de grans dimensions com la tonyina vermella, emperador, peix espasa, marrajo, lluç de riu, etc.
- Si preneu medicaments per baixar els triglicèrids eviteu el consum d'aranja o infusions d'herba de Sant Joan o hipèric. Consulteu amb el vostre metge.
- Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment begudes alcohòliques, brioixeria, dolços, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
- Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
Dieta per a triglicèrids alts. Formació: http://www.fundaciondelcorazon.com/nutricion/dieta/717-dieta-trigliceridos-altos-debo-comer.html
Fundació Espanyola del Cor. Controla el consum de fructosa: http://www.fundaciondelcorazon.com/corazon-facil/blog-impulso-vital/2394-controla-el-consumo-de-fructosa.html
Fundació Dieta Mediterrània. Informació, receptes i menús propis d'una dieta mediterrània: https://dietamediterranea.com/
Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
La hipertrigliceridèmia (HTG) és un factor de risc cardiovascular, i en nivells molt alts, és un factor de risc de pancreatitis. La nutrició i la teràpia sobre l'estil de vida són les pedres angulars per al control de l'HTG.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Millorar el perfil lipídic
- Prevenir i tractar la malaltia cardiovascular
- Reduir el risc de pancreatitis
Característiques de la dieta
- Abstenir-se del consum dalcohol. Grau d'evidència A.
- Limitar el consum de carbohidrats simples i refinats. Grau d'evidència A.
- Dieta mediterrània rica en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres. Grau d'evidència A.
- En sobrepès o obesitat es recomana planificar una reducció del pes corporal per contribuir a la baixada dels nivells de TGs a la sang. Grau d'evidència A.
- Promoure el consum de carbohidrats complexos d'absorció lenta com els presents en cereals integrals (pa, pasta, arròs, etc.), llegums, verdures i fruites, llavors i fruita seca.
- Reduir la ingesta de sucres (<10% de la ingesta energètica total) incloent l'afegida a taula, la present als aliments i begudes processats, i la incorporada com a ingredient en aliments envasats. Grau d'evidència B.
- Limitar la ingesta de greix total i procurar que sigui principalment mono- i poliinsaturat. Grau d'evidència B.
- Assegurar el consum setmanal d'almenys una ració de peix blau. Grau d'evidència A.
- Assegurar l'aportació de fibra segons les recomanacions per a la població espanyola: 25 g/dia en dones i 30 g/dia en homes. Grau d'evidència A.
Altres recomanacions
- La pràctica de 30-60min/dia dactivitat física moderada o vigorosa pot reduir els nivells de TGs. Grau d'evidència A.
- L'èmfasi de la teràpia ha de ser la modificació d'estil de vida i hàbits alimentaris, així:
- No s'aconsella l'ús d'aliments enriquits a omega 3 per a la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. Encara que hi hagi estudis que els associïn a la reducció de triglicèrids a la sang, no hi ha evidència que disminueixin el risc de malaltia cardiovascular ia més poden dificultar la modificació d'hàbits alimentaris i estil de vida, així com suposar un cost elevat en relació amb la seva eficàcia.
- En pacients on falli l'adherència a la dieta i les modificacions a l'estil de vida, l'especialista en dietètica i nutrició podrà individualitzar el consell considerant com a teràpia l'ús d'aliments funcionals o suplements amb omega-3.
- En fumadors, cal animar la incorporació a programes de deshabituació tabàquica que incloguin especial vigilància en el guany de pes associat.
Temps estimat de tractament
La primera via dacció és començar amb dieta i activitat física durant sis mesos. Si s'avaluen millores que permetin endarrerir el tractament farmacològic, es pot estendre aquest termini.
Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient
- Valorar les barreres del pacient per a l'adherència la dieta, per exemple, el nivell adquisitiu, alfabetització en nutrició i salut, al·lèrgies alimentàries, habilitats culinàries, religió i cultura, de manera que esculli el patró que millor s'adapti als seus valors i preferències.
- Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a eSiAp, i dedicar especial atenció al consell d'abstinència de begudes alcohòliques.
- Controls de pes en cas de sobrepès/obesitat.
- Valoració de l adherència a les pautes d activitat física.
Aspectes d'atenció especial
- Les intervencions en diverses sessions individuals o grupals per part d'un dietista-nutricionista han demostrat la major eficàcia en la reducció dels factors de risc cardiovascular.
- El clofibrat i la colestiramina poden causar malabsorció, especialment de minerals i vitamines liposolubles.
- Les estatines interaccionen amb l'aranja i l'herba de Sant Joan.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.
- Baixa adherència a les recomanacions
- Si després de la intervenció dietoterapèutica els nivells de TG no baixen de 500mg/dl.
- HTG secundària a malaltia hepàtica, diabetis, malaltia renal crònica o hipotiroïdisme.
- HTG familiar.
- HTG secundària a medicació (corticosteroides, estrògens, bloquejants beta-adrenèrgics, inhibidors de les proteases…).
Referències bibliogràfiques
- Berglund L, Brunzell JD, Goldberg AC, Goldberg IJ, Sacks F, Murad MH, et al. Evaluation and Treatment of Hypertriglyceridemia: An Endocrine Society Clinical Practice Guideline. J Clin Endocrinol Metab [Internet]. 2012 Sep [cited 2018 Jan 22];97(9):2969–89. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22962670
- Practice-Based Evidence in Nutrition P. Cardiovascular Disease – Dyslipidèmia: What dietary and lifestyle modifications són recomanades per a manage specific dyslipidèmies (ie elevades triglycerides, low HDL-cholesterol, diabetis dyslipidèmia)? 2017. Available from: www.pennutrition.com
- Guiasalut G de treball de la G de PC sobre el maneig dels lípids com a factor de risc. Guia de Pràctica Clínica sobre el maneig dels lípids com a factor de risc cardiovascular. Guies Pràctica Clínica a l'SNS [Internet]. 2017 [cited 2017 Dec 18];Ministeri. Available from: http://www.guiasalud.es/GPC/GPC_567_Lipidos_Osteba_compl.pdf
- Veazie MA, Galloway JM, Matson-Koffman D, La Barthe DR, Brownstein JN, Emr M, et al. Taking the initiative: implementació de l'American Heart Association Guide per Improving Cardiovascular Health at the Community Level: Healthy People 2010 Heart Disease and Stroke Partnership Community Guideline Implementation and Best Practices Workgroup. Circulation [Internet]. 2005 Oct 18 [cited 2018 Jan 23];112(16):2538–54. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16230505
- Catapan AL, Graham I, Backer G, Wiklund O, Chapman MJ, Drexel H, et al. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. European Heart Journal. 2016.
