X

Recom. Dietet. Hipertensió

INFORMACIÓ AL PACIENT- HIPERTENSIÓ

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè us ajudaran a mantenir controlada la seva pressió arterial i reduir així el risc de malalties cardiovasculars, especialment si també presenta sobrepès/obesitat, diabetis o nivells alts de colesterol o triglicèrids en sang. A més, si no pren medicació per a la tensió, aquests consells poden prevenir-ne o retardar-ne l'ús.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals; useu oli d'oliva per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum de lactis, carns, peixos i ous.
  • En cas d'excés de pes, demaneu consell als professionals del vostre centre salut.
  • Eviteu els aliments rics en sal com els embotits, formatges curats, conserves i aperitius salats, així com aliments processats rics en sal, greixos saturats i/o sucres, com la brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
  • No consumiu begudes alcohòliques i si ho feu no excedeixi de 2 begudes al dia si és home i 1 si és dona.
  • Eviteu l'aigua amb gas ja que és rica en sodi (sal).
  • No prengui suplements dietètics per a la tensió sense consultar-ho amb el metge
  • Si preneu cafè o begudes amb cafeïna, seguiu el consell dels professionals del centre de salut per controlar la seva tensió.
  • No prengui regalèssia ni productes que el continguin, ja que pugen la tensió.

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

½ bol cereals

4 racions/dia

Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru, blanc o integral sense sal. Patates

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Pa blanc amb sal

Pa de motlle o envasat, Biscotes

Massa de pizza, pasta de full precuinats

Lactis

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2-3 racions/dia

Iogurt, llet i formatges frescos sense sal, preferentment desnatats o semidesnatats

Lactis sencers i formatges frescos amb sal

Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades o conserves sense sal o baixes en sal

Verdures en conserves amb sal

Cap

Fruites

1 peça mitjana

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques i dessecades sense sal

En sucs

En almívar i nèctars

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves.

En conserva sense esbandir

Precuinades amb embotits i riques en sal

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia almenys 3 vegades/setmana

Tots sense sal, ni sucre o mel.

Torrats o fregits

Amb sal

Carns

1 filet mitjà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc molt magra (llom filet)

Porc, boví i xai eliminant el greix visible

Carns greixos de tota mena, picades comercials, embotits frescos i curats

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves baixes en sal o sense sal

Peix i marisc en conserva

Peix salat, fumat o precuinat

Ous

1 ou mitjà

3-4 racions/setmana

Ou fresc

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 racions/dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra

Altres olis vegetals,

Olives, nata mantega, margarina, mantega

Sucres i dolços

Menys d'una setmana

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, pastissos, regalèssia

Begudes

1 got

4-5 racions/dia

Aigua

Refrescs, aigua amb gas, begudes alcohòliques i amb regalèssia

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Barreges d'espècies amb sal i vins comercials amb menys sal

Tot tipus de sal (Himàlaia, rosa, etc.) i extractes per a vins. Brous i salses comercials

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereals com el pa, fruites, fruits secs…

BERENAR

Fruita

DINAR

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigües

Berenar

Lacti o cereals o fruites o fruits secs…

SOPAR

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Cafè amb llet

1 llesca de pa bru amb oli d'oliva i tomàquet i 10 ametlles

Fruita de temporada

Amanida variada

Ratlla al forn amb patates i verdures

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

Iogurt natural i 2 dàtils

Arròs integral saltat amb pollastre i verdures

Fruita de temporada

Aigua

Aspectes culinaris i de compra

  • Prepareu el vostre propi menjar, acostumeu-vos a cuinar amb molt poca sal o millor sense sal i en tot cas que sigui iodat si el seu professional de referència no li diu el contrari. No tingueu el saler a taula.
  • Cuini amb les tècniques que millor mantinguin el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota.
  • Limiteu el consum d'aliments processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys sal tinguin.
  • Esbandiu les conserves de verdures i llegums que tinguin sal afegida.
  • Utilitzeu espècies i herbes aromàtiques per cuinar: alfàbrega, orenga, comí, all, etc. Proveu diferents combinacions per trobar les que més us agradin.
  • Abans de consumir sals baixes en sodi, consulteu els professionals del centre de salut.
  • Als restaurants, trieu les opcions que millor s'adapten a aquests consells i demaneu que no hi afegeixin sal.
  • Practiqueu exercici físic moderat (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, el·líptica…) almenys 150 minuts cada setmana o intenteu caminar 10.000 passos diaris. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
  • L'estrès afecta la pressió arterial, per la qual cosa practicar exercicis de relaxació com el ioga, la meditació, etc., us ajudaran a reduir el vostre nivell d'estrès
  • Eviteu comprimits efervescents pel seu alt contingut en sodi
  • Si pren medicació per a tensió, el consum d'aranja, ginseng i algunes herbes medicinals poden modificar-ne l'efecte. Consulteu amb els seus professionals de referència al centre de salut.
  • Aneu al vostre centre de salut regularment per al control de la vostra pressió arterial i ajustament de medicació si és el cas.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS 

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

La teràpia dieteticonutricional i els canvis en l'estil de vida, poden endarrerir o prevenir de forma segura i eficaç el desenvolupament d'hipertensió arterial (HTA) en pacients no hipertensos, endarrerir o prevenir el tractament farmacològic en pacients amb HTA i contribuir a la reducció de la pressió arterial en pacients hipertensos en tractament farmacològic; amb això el cost sanitari.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Restablir o estabilitzar la pressió arterial.
  • Reduir el nombre i dosi de fàrmacs antihipertensius.
  • Controlar altres factors de risc cardiovascular.
  • Prevenir o endarrerir esdeveniments cardiovasculars i la malaltia renal.

Característiques de la dieta

  • Dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruita seca, cereals integrals; moderada en oli d'oliva, lactis baixos en greix, carns magres, peixos i ous, baixa en aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i/o sucres, i controlat en sodi (1500-2300mg/dia). Grau d'evidència B.
  • S'aconsella una ingesta diària de no més de 5 g de sal obtenint millors resultats per al control de la pressió arterial si la reducció arriba als 3 g. Grau d'evidència C.
  • La poca sal que s'afegeixi als aliments ha de ser sal iodada, tret que es contraindiqui.
  • Limitada ingesta d'alcohol per minimitzar el risc associat al consum: 1 mesura estàndard per a dones i 2 per a homes. Grau d'evidència C.
  • No es justifica l'eliminació del cafè o begudes amb cafeïna. Grau d'evidència B.
  • Els pacients amb HTA han d'evitar la ingesta de regalèssia i productes que en continguin. Grau d'evidència C.

Temps estimat de tractament

La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-lo al llarg de tota la seva vida.

Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient

  • L'efecte dieteticonutricional s'ha demostrat efectiu després d'un mes de seguiment. Si la HTA està acompanyada de sobrepès/obesitat, la intervenció és eficaç als 4 mesos. Grau d'evidència B.
  • Reduccions de 3-5mmHg per a la pressió sistòlica i de 1.5-3mmHg per a la diastòlica en caucàsics. En altres ètnies, els beneficis encara són més acusats. Grau d'evidència B.
  • Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a eSIAP
  • Controls de pes en cas de sobrepès/obesitat.
  • Valoració de l adherència a les pautes d activitat física.
  • Ús d'escala d'estrès validada.

Aspectes d'atenció especial

  • L'efecte beneficiós de la restricció de sodi és més gran en persones de raça negra, persones grans, i en individus amb DM, síndrome metabòlica o MRC.
  • Els individus amb més risc genètic d'hipertensió presenten menys sensibilitat davant les ingestes de sal i potassi, per la qual cosa es podria observar una eficàcia menor de la intervenció.
  • El consum d'aranja, ginseng i algunes herbes medicinals poden modificar lefecte dels medicaments.
  • Actualment no hi ha evidència suficient que demostri efectes indesitjats per a la restricció dietètica de sodi.
  • En pacients amb HTA acompanyada de sobrepès/obesitat o obesitat central es recomana prendre mesures per a la reducció ponderal.
  • Es recomana la pràctica regular dexercici, almenys 30 min de 5 a 7 dies per setmana. Per a la seva implementació podeu consultar les guies per a la prescripció d'exercici físic en pacients amb risc cardiovascular.
  • La ingesta de begudes alcohòliques al nostre país és de 104g/dia (3-4 vegades les recomanacions) per la qual cosa convé insistir en el seu maneig nutricional.
  • Les ingestes segures de cafeïna per a nens, adolescents i dones embarassades i lactants amb hipertensió podrien canviar.
  • Reducció i tractament de l'estrès.
  • Teràpia antitabac en cas de fumadors.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.

  • Avaluació dels hàbits dietètics i valoració nutricional
  • Sobrepès/obesitat i/o resistència a la insulina/diabetis
  • Hipertensos amb altres factors de risc o malalties
  • Hipertensió secundària a altres malalties o estats com la preeclàmpsia durant l'embaràs

Referències bibliogràfiques

  • Mància G, Fagard R, Narkiewiez K, Redon J, Zanchetti A et al. Guia pràctica clínica de l'ESH/ESC per al maneig de la hipertensió arterial (2013). Hipertens i risc Cardiovasc. 2013;30(3):1–94.
  • Practice Based Evidence in Nutrition P. Cardiovascular Disease – Hypertension [Internet]. 2015. Available from: www.pennutrition.com
  • He FJ, Li J, MacGregor GA. Effecta de llarg termini modest salt reducció on pressure blood. In: He FJ, editor. Cochrane Database of Systematic Reviews [Internet]. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd; 2013 [cited 2017 Nov 28]. p. CD004937. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23633321
  • Graudal NA, Hubeck-Graudal T, Jurgens G. Effects de low sodium diet versus high sodium diet on pressio blood, reni, aldosterone, catecholamins, cholesterol, and triglyceride. In: Graudal NA, editor. Cochrane Database of Systematic Reviews [Internet]. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd; 2017 [cited 2017 Apr 20]. p. CD004022. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28391629
  • Rank F, Acks MS, Vetkey APS, Ollmer IM V, Awrence L, Ppel JA, et al. EFFECTS ON BLOOD PRESSURE OF REDUCED DIETARY SODIUM AND THE DIETARY APPROACHES TO STOP HYPERTENSION (DASH) DIET. N Engl J Med [Internet]. 2001 [cited 2017 Nov 6];344(4). Available from: http://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJM200101043440101
  • Merino J et al. És complying with les recomanacions de sodium intake beneficial per a health in individuals at high cardiovascular risk? Findings from the PREDIMED study. Am J Clin Nutr 2017. doi: 10.3945/ajcn.114.096750.
Administrator:
Related Post