X

Recom. Dietet. Hipercolesterolèmia

INFORMACIÓ AL PACIENT- HIPERCOLESTEROLÈMIA

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè l'ajudarà a mantenir uns nivells adequats de colesterol a la sang, fins i tot a endarrerir o prevenir la presa de medicaments per tractar la hipercolesterolèmia. Mantenir controlat els nivells de colesterol a la sang contribueix a reduir el risc de malalties cardiovasculars.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals, i moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos, ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra.
  • En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
  • Prengui almenys 3 de peixos variats a la setmana, assegurant els blaus com verat, sardines, salmó, sorell, etc.
  • Prengui almenys 3 racions de llegums a la setmana i prengui diàriament fruits secs i llavors sense sal, com ara ametlles, pipes de carbassa, nous, etc.
  • Prefereixi les carns d'aus (pollastre, gall dindi…) i conill altres, com el xai, vedella o porc. Si pren carn de porc, esculli el que menys greix tingui i eviti els greixos com la costella, costelles de coll, cansalada, etc.
  • Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) al dinar i una altra al sopar, assegurant una en cru (amanida).
  • Preneu cereals diàriament, millor si són integrals com l'arròs, la pasta o el pa. Si preneu cereals per esmorzar trieu preferentment els de civada sense sucre.
  • Eviteu el consum d'alcohol i si acostumeu a beure vi en els àpats, no excedeixi de 2 copes al dia si sou vostè home i 1 si sou dona.

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades

Conserves

Cap

Fruites

1 peça mitjana o 1 grapat (30g)

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques i dessecades, congelades

En sucs

En almívar i nèctars

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigró, llentia, mongetes, pèsols, faves…

Precuinades amb embotits

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, lli, etc.

Fregits, amb sal o sucres.

Peix i marisc

1 filet com la teva mà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau.

Peix i marisc en conserva

Peix salat, fumat o precuinat

Ous

1-2 ou mitjà

3-4 racions/setmana

De gallina, guatlla, etc.

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4-6 racions /dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra,

Altres olis vegetals, olives

Nata mantega, margarina, mantega

Cereals, derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

½ bol cereals

4 racions/dia

Civada, ordi, arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral, i millor sense sal. Patates

Cereals d'esmorzar amb sucre. 

Pa blanc

Pa de motlle o envasat, biscots

Massa de pizza, pasta de full precuinades

Patates de bossa

Carns

1 filet com la teva mà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell.

Porc, boví i xai magres eliminant tot el greix visible

Carns greixos de tot tipus, picades comercials, embotits cuits o curats, bacó, salsitxes…

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

 2 racions/dia

Desnatats o semi desnatats. Iogurt, llet i formatges frescos.

Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci

Lactis sencers

Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts, flam, crema.

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, pastissos, mel, sucre

Begudes

1 got

4-5 racions/dia

Aigua

Refrescs i begudes alcohòliques

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Barreges d'espècies i vins comercials amb sal

Salses comercials

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereals com el pa, fruites, fruits secs…

BERENAR

Fruita

DINAR

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigües

Berenar

Lacti o cereals o fruites o fruits secs…

SOPAR

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Divendres

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Cafè amb llet desnatada

1 llesca de pa bru amb oli i tomàquet

Fruita de temporada

Fruita de temporada i 10 ametlles

Llampuga amb sofregit de verdures i tomàquet i arròs integral saltat

Pa integral o bru

Fruita de temporada

Aigua

Iogurt desnatat llavors de gira-sol

Bullit de verdures amb patata i ou cuit

Pa integral o bru

Fruita de temporada

Aigua

  • Prepareu el vostre propi menjar sempre que pugui.
  • Prepareu els aliments usant mètodes de cocció saludables, com enfornat, a la planxa, al vapor, al microones, bullit, saltats, tot això amb cuinat amb oli d'oliva, millor si en verge extra.
  • Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys greixos saturats i sal tinguin.
  • Als restaurants, escolliu les opcions que millor s'adapten a aquests consells prioritzant el peix sobre la carn, i les fruites davant d'altres postres.
  • En dones embarassades s'ha d'evitar el consum de peixos blaus de grans dimensions com la tonyina vermella, emperador, peix espasa, marrajo, lluç de riu, etc.
  • Practiqueu exercici físic moderat (nordik walking, bicicleta, el·líptica, córrer o nedar a ritme lent, aquagym…) almenys 40 minuts 3-4 dies per setmana o intenteu caminar 10.000 passos diaris. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
  • No es recomana l'ús d'aliments enriquits en esterols vegetals, omega 3 o soja per baixar el colesterol, ja que les modificacions d'hàbits alimentaris i de l'estil de vida ja anomenats són més efectius.
  • Si preneu medicaments per baixar el colesterol eviteu el consum d'aranja, infusions d'herba de Sant Joan o hipèric. Consulteu amb el vostre metge.
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
  • Si teniu excés de pes, feu controls periòdics (mínim cada sis mesos) al vostre centre de salut.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS 

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

La nutrició i la teràpia sobre l'estil de vida són les pedres angulars de prevenció i tractament. El seguiment de les pautes dietètiques pot reduir la necessitat de medicació hipocolesterolemiant.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Reduir els nivells a la sang de colesterol LDL.
  • Millorar la ràtio colesterol total/colesterol HDL (<5).
  • Prevenir i tractar la malaltia cardiovascular.

Característiques de la dieta

  • Un patró de dieta mediterrània amb un consum elevat de fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats, trans i rics. Grau d'evidència A.
  • Es recomana baixar la ingesta de greix saturat fins a un 5-6% de la ingesta energètica total, substituint-lo per greix mono- i poliinsaturat procedent principalment a través de l'oli d'oliva verge extra i fruits secs i/o carbohidrats complexos. Grau d'evidència A.
  • En cas de sobrepès o obesitat, es recomana una reducció del pes corporal per contribuir a la baixada del colesterol LDL. Grau d'evidència A.
  • L'aportació de fibra s'ha de fer a partir de la dieta. Les principals fonts de fibra soluble són els llegums, fruites i verdures i els cereals integrals, especialment la civada i l'ordi. Grau d'evidència A.
  • En cas de consum d'alcohol, se suggereix no superar 2 unitats/dia als homes i 1 unitat/dia a les dones, així com informar de la quantitat d'alcohol que equival a una unitat.

Altres recomanacions

  • Les dones amb hipercolesterolèmia que es quedin embarassades han d'eliminar el peix blau de grans dimensions com la tonyina vermella, l'emperador, marrajo, peix espasa, etc., i assegurar la ingesta d'altres petits com sardina, salmó, verat, etc., sense superar les dues racions per setmana i completant amb altres blancs la recomanació.
  • La pràctica de 30-60min/dia dactivitat física moderada o vigorosa pot augmentar el colesterol HDL i reduir el colesterol LDL. Grau d'evidència B.
  • L'èmfasi de la teràpia ha de ser la modificació d'estil de vida i hàbits alimentaris, així:
    • No s'aconsella utilitzar aliments enriquits en esterols vegetals, omega 3 o soja per a la prevenció primària de la malaltia cardiovascular. Encara que hi hagi estudis que els associïn a la reducció de lípids a la sang, no hi ha evidència que disminueixin el risc de malaltia ia més poden dificultar la modificació d'hàbits alimentaris i estil de vida, així com suposar un cost elevat en relació amb la seva eficàcia.
    • Encara que el consum de 10g/dia de fibra viscosa (suplements de psyllium, betaglucans de l'ordi i la civada i pectines) aconsegueixi una reducció del colesterol LDL, no hi ha evidència que el consum disminueixi el risc de malaltia cardiovascular.
  • En fumadors, cal animar la incorporació a programes de deshabituació tabàquica.
  • En pacients on falli l'adherència a la dieta i les modificacions a l'estil de vida, l'especialista en dietètica i nutrició podrà individualitzar el consell considerant com a teràpia l'ús d'aliments funcionals o suplements amb fitoesterols, beta-glucans, omega-3, monacolina K, pectines, soja, llavors de lli, etc.

Temps estimat de tractament

Es recomana, prèviament al començament del tractament farmacològic, començar amb dieta i activitat física durant sis mesos. Si s'observen millores que permetin endarrerir el tractament farmacològic, es pot estendre aquest termini.

Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient

  • Valorar les barreres del pacient per a l'adherència la dieta, per exemple, nivell adquisitiu, alfabetització en nutrició i salut, al·lèrgies alimentàries, habilitats culinàries, religió i cultura, de manera que esculli el patró que millor s'adapti als seus valors i preferències.
  • Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a eSiAp.
  • Controls de pes en cas de sobrepès/obesitat.
  • Valoració de l adherència a les pautes d activitat física.

Aspectes d'atenció especial

  • Les intervencions en diverses sessions individuals o grupals per part d'un dietista-nutricionista han demostrat la major eficàcia en la reducció dels factors de risc cardiovascular.
  • La colestiramina poden causar malabsorció, especialment de minerals i vitamines liposolubles. Les estatines interaccionen amb l'aranja i l'herba de Sant Joan.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.

  • Hipercolesterolèmia+diabetis i/o sobrepès i/o hipertensió i/o hipertrigliceridèmia
  • Hipercolesterolèmia hereditària
  • Hipercolesterolèmia + història familiar d'esdeveniment cardiovascular abans dels 60 anys
  • Hipercolesterolèmia+esdeveniment cardiovascular previ o altres símptomes vasculars
  • Hipercolesterolèmia+alt risc cardiovascular

Referències bibliogràfiques

  • Practice-based Evidence in Nutrition P. Cardiovascular disease – Dyslipidemia Evidence Summary [Internet]. 2017 [cited 2018 Jan 14]. Available from: https://www.pennutrition.com/KnowledgePathway.aspx?kpid=2878&trcatid=42&trid=4149#DietaryStrategies
  • NICE. Cardiovascular disease: risc assessment and reduction, including lipid modification | Guidance and guidelins | NICE. 2016 [cited 2017 Dec 20]; Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/cg181
  • Anderson TJ, Grégoire J, Pearson GJ, Barry AR, Couture P, Dawes M, et al. 2016 Canadian Cardiovascular Society Guidelines per a la Management Dislipidèmia per a la Prevenció de Cardiovascular Disease in the Adult. Can J Cardiol [Internet]. 2016 Nov 1 [cited 2018 Jan 4];32(11):1263–82. Available from: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0828282X16307322
  • Guiasalut G de treball de la G de PC sobre el maneig dels lípids com a factor de risc. Guia de Pràctica Clínica sobre el maneig dels lípids com a factor de risc cardiovascular. Guies Pràctica Clínica a l'SNS [Internet]. 2017 [cited 2017 Dec 18];Ministeri. Available from: http://www.guiasalud.es/GPC/GPC_567_Lipidos_Osteba_compl.pdf
  • Asociación Holandesa de Dietistas. Doctor’s Reference Guide To Dietetics – Home [Internet]. 2018 [cited 2018 Jan 18]. Available from: http://www.artsenwijzer.info/site/index.php?page=1&lg=en
  • Eckel RH, Jakicic JM, Ard JD, Jesus JM, Houston Miller N, Hubbard VS, et al. 2013 AHA/ACC Guideline on Lifestyle Management to Reduce Cardiovascular Risk. J Am Coll Cardiol [Internet]. 2014 Jul 1 [cited 2018 Jan 18];63(25):2960–84. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24239922
  • Catapan AL, Graham I, Backer G, Wiklund O, Chapman MJ, Drexel H, et al. 2016 ESC/EAS Guidelines for the Management of Dyslipidaemias. European Heart Journal. 2016.
Administrator:
Related Post