INFORMACIÓN AL PACIENTE – ENFERMEDAD RENAL CRÓNICA III- PREDIÁLISIS
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè us ajudaran a disminuir el risc de patir un dany renal més gran. A més, us ajudaran a reduir el seu pes corporal, si teniu sobrepès o obesitat, ia controlar els vostres valors de tensió arterial, colesterol, triglicèrids i glucosa en sang.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals, lactis (llet, iogurt i formatge) baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra.
- Ajusteu la quantitat d'aliments rics en proteïnes com la carn, peix, ous, llet, iogurt i formatge, a les recomanades a la taula i que puntualment us puguin donar al centre de salut.
- En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
- Eviteu aliments rics en sal, greix saturat i/o sucres: brioixeria, embotits, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, menjar ràpid o refrescos.
- Eviteu els sucs en general, aigua amb gas i les begudes amb alcohol.
- Intenteu planificar els vostres àpats i mantenir horaris regulars.
- Si preneu sal baixa en sodi i rica en potassi, consulteu amb el vostre equip d'atenció primària, per si estigués contraindicada.
Recomanacions dietètiques específiques
- Si necessiteu controlar la ingesta de POTASI, FÒSFOR o LÍQUIDS, al vostre centre de salut us donarà les recomanacions dietètiques necessàries, que haurà d'aplicar a més de les incloses en aquest full informatiu.
Altres recomanacions
- Practiqueu activitat física adequada al vostre estat de salut, almenys 30 minuts 5 cops per setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia / setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Molt ocasional | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana | 3 a 4 vegades/dia | Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru, blanc o integral sense sal. Patates. | Cereals d'esmorzar amb sucre. Pa blanc amb sal. | Pa de motlle o envasat. Massa de pizza, pasta de full, precuinats. |
Lactis o alternatives vegetals | 1 got de llet 2 iogurts 80g formatge fresc | 2 racions/dia | Desnatats o semi desnatats. Llet, iogurt i formatges frescos sense sal. Begudes vegetals enriquides en calci | Llet i iogurt sencers i formatges frescos amb sal. | Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batut, begudes vegetals amb sucre afegit |
Verdures | 1 plat ple (quantitat 150 a 200 g) | almenys 2 vegades /dia | Fresques, congelades o conserves sense sal o baixes en sal. | Verdures en conserves amb sal. | Encurtits |
Fruites | 1 peça mitjana (quantitat: 150 a 200g) | almenys 3 vegades/dia | Totes les fresques i dessecades sense sal. | En sucs. | En almívar i nèctars. |
Llegums | 1 plat cuit (60g en sec) a 120 g) | 3 a 4 vegades/setmana | Fresques, seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves… | En conserva sense esbandir. | Precuinades amb embotits i riques en sal. |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana | Ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, millor en cru. | Amb sal, fregits, amb sucre o mel | |
Carns | 1 filet mitjà (Estadi I –II: 100 -125 g) (Estadi III-IV: 80-100g) | 3-4 vegades/setmana | Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc magra (llom filet) | Porc, boví i xai molt magres eliminant tot el greix visible. | Carns greixoses de tota mena, picades comercials, embotits frescos, cuits i curats, amb fosfats o sense. |
Peix i marisc | 1 filet mitjà (Estadi I –II: 120 -160 g) (Estadi III-IV: 100-120g) | 3-4 vegades/setmana De les quals blau: 1 a 2 vegades /setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves baixes en sal o sense sal. | Peix i marisc en conserva. | Peix salat, fumat o precuinat. |
Ous | 1-2 ous mitjans | 4-5 uts/setmana | De gallina, guatlla, etc. | ||
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 a 6 cullerades/dia | Oli d'oliva, preferentment verge extra. | Altres olis vegetals. | Olives, nata mantega, margarina, llard. |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Xocolata >70% cacau | Galetes, magdalenes, mel, sucre, regalèssia |
Begudes | 1 got | 4-8 gots/dia El vostre metge us donarà la recomanació precisa. | Aigua | – | Refrescs, aigua amb gas, begudes alcohòliques i amb regalèssia. |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc. | Barreges d'espècies amb sal i brous comercials amb menys sal. | Tot tipus de sal (Himàlaia, rosa, etc.) i extractes per a vins. Brous i salses comercials. |
Menú genèric
DILLUNS | MART | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
ESMORZAR | Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca… | ||||||
BERENAR** | Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga) … | ||||||
DINAR | Llegum Verdura Pa Fruita Aigua | Arròs integral Verdura Peix blau Fruita Aigua | Verdures Patata Vedella magra Fruita Aigua | Pasta integral Verdura Pollastre, Fruita Aigua | Llegum Verdures Ou Fruita Aigua | Pasta Filet de porc Verdures Fruita Aigua | Amanida Arròs amb verdura, peix Fruita Aigua |
BERENAR** | Igual que anterior | ||||||
SOPAR | Verdura Patates Ous Fruita Aigua | Amanida Pasta integral gall dindi Fruita Aigua | Pèsols ceba i pernil Pa Integ. Fruita Aigua | Verdura Arròs integral Ous Fruita Aigua | Amanida Pa amb oli formatge fresc. Fruita Aigua | Verdura Patata Peix Fruita Aigua | Amanida Peix Pa integral Fruita Aigua |
*Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.
**Les quantitats dependran de l'horari dels àpats principals.
Ex. Dilluns
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Fruita de temporada. Llet semidesnatada Pa bru amb tomàquet i oli oliva | 3 galetes integrals tipus Inca i fruita de temporada | Cigrons amb bledes Fruita de temporada Pa bru Aigua | Iogurt amb nous i canyella. | Amanida variada Truita de patata, carbassó i ceba. Fruita de temporada Pa bru Aigua |
- Cuini de manera senzilla i amb aliments frescos de temporada
- Utilitzeu tècniques que mantinguin millor el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota, i eviteu els fregits.
- Prepareu el vostre menjar sempre que pugueu, ia mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal i elimineu el saler de la taula.
- Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys sal tinguin.
- La poca sal que utilitzi, que sigui sal iodada, tret que el seu centre de salut li diguin el contrari.
- Lea las etiquetas y no consuma alimentos procesados con aditivos de fósforo: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452, E322 (lecitina), E442, E541 y del E626 al E635. Elija los que pongan “Sin fosfatos” y en todo caso modere su consumo.
- Esbandiu bé les conserves de verdures i llegums abans de cuinar-les o consumir-les.
- Utilitzeu espècies i herbes aromàtiques per condimentar els aliments, per exemple, alfàbrega, orenga, all, comí, etc. Aneu provant diferents combinacions per trobar les que més us agradin. A més, pot recórrer a la llimona, vinagre, all i vi per cuinar i marinar, ia aromatitzar l'oli d'oliva amb llorer, farigola, all, pebre, …
- Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
- És cas de restricció de potassi i/o fòsfor, comprova que evita els aliments rics en aquests minerals i que segueix les recomanacions de preparació i cuinat
- Informació de salut: https://medlineplus.gov/spanish/chronickidneydisease.html
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
- Coneix la sal: http://www.plancuidatemas.aesan.msssi.gob.es/conocelasal/el-etiquetado.htm
- APPS per a pacients amb ERC: PUKONO http://www.senefro.org/modules.php?name=apps&op=detalle&id=17
- Associació de lluita contra les malalties del ronyó ALCER: http://alcer.org/federacionalcer/
IMPORTANT: Aquestes recomanacions van dirigides a controlar el FÒSFOR que ingereix amb els aliments, però a més a més ha de seguir els consells donats anteriorment per al control de la malaltia renal.
Aliments clau per controlar la ingesta de FÒSFOR
Lactis
- Limiteu la ingesta llet, iogurt i formatge a no més d'1 ració al dia (1 got de llet, 2 iogurts, 80g de formatge fres.
- Eviteu els lactis desnatats i les alternatives vegetals enriquides en calci com begudes de soja, cereals, ametlles, etc.
- No prengui batuts amb xocolata, llet en pols, formatges de cabra, formatges per untar i semicurats o curats.
Derivats carnis
- Eviteu tot tipus de patés, botifarres, salsitxes, hamburgueses, embotits grassos (botifarró, camaiot, sobrassada, fuet, etc.) i les vísceres en general
Aliments envasats
- No consumiu aliments amb additius de fòsfor: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452, E322 (lecitina), E442, E541 i de l'E626 a l'E635.
- Elija los que pongan “Sin fosfatos” y en todo caso modere su consumo.
Altres aliments a evitar
- Refrescs de cua i altres begudes gasoses, amb sucres o sense.
- Peixets petits que es mengen sencers, tant en conserva com cuinats frescos.
Ex. Menú amb restricció de fòsfor
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Llet semidesnatada Pa bru amb tomàquet i oli oliva | Fruita de temporada. | Cigrons i patata ofegat amb pastanaga, mongeta tendra i porro. Fruita de temporada Pa bru Aigua | Pa integral torrat amb tomàquet i oli d'oliva | Truita d'1 ou, amb carbassó i ceba. Fruita de temporada Pa bru Aigua |
IMPORTANT: Aquestes recomanacions van dirigides a controlar el POTASSIO que ingereix amb els aliments, però a més ha de seguir els consells donats anteriorment per al control de la malaltia renal.
Aliments i pràctiques culinàries per controlar la ingesta de POTASIO
Fruites
- Prengui de 2 a 3 porcions petites al dia, sense excedir els 300g en net.
- Consumeixi preferentment (gairebé cada dia): nabius, síndria, poma, pera, aranja, pinya, figues de moro, mandarina, mango, maduixes i llimona/llimona.
- Modereu el consum (no més de 3-4 vegades a la setmana) de: préssec, taronja, caqui, codony cru, maracujà, móres, nectarina, papaia, gerds, figues fresques, prunes, kiwi, cireres, magrana, nespres, raïm blanc i jinjols.
- Eviteu totes les fruites dessecades (orellanes, dàtils, panses…), els sucs en general, alvocat, plàtan, xirimoia, raïm negre, albercoc i meló.
Verdures
- Prengui 2 cops al dia, sense excedir els 300 g en net, en preparacions diverses com sofregits, purés, amanides, bullides, vapor, graella, etc.
- Consumiu preferentment (gairebé cada dia): all, albergínies, carbassó, ceba, endívies, mongeta tendra, enciam, escarola, tomàquet, nap, pastanaga, espàrrecs, pebrot.
- Modereu el consum (no més de 3-4 vegades a la setmana) de: espinacs, ruca, carbassa, col, bledes, bròquil, escarola, bolets i xampinyons, coliflor, pèsols frescos, carxofa i remolatxa. Per reduir el contingut en potassi:
- A la verdura fresca: trossejar, deixar en remull amb abundant aigua (8 h.), escórrer i bullir en abundant aigua nova.
- A les fresques que congelem a casa: trossejar, congelar, descongelar en remull amb abundant aigua (6 h) i bullir amb abundant aigua nova.
- Si és congelada comercial: descongelar en remull (6 h) i bullir normal.
Llegums
- Prengui tot tipus de llegums (llenties, cigrons, faves, pèsols i mongetes) però no excedeixi de les 2 vegades per setmana i aquell dia prengui menys carn, peix o ous.
- Eviteu la soja i els seus derivats: tofu, tempeh, begudes de soja, etc.
- Utilitzeu preferentment llegums en conserves ja cuites, i abans de cuinar-les, rentar-les amb aigua corrent abundant.
- Si és llegum sec, remullar com a mínim 12h, escórrer i cuinar normal.
- Als llegums congelats, descongelar en remull (6 h) i cuinar normal.
Tubercles
- Patata, moniato i iuca són rics en potassi.
- Per reduir potassi: pelar, tallar i coure durant (4 min) en aigua abundant, deixar en remull en aigua nova (4 h) i després coure de nou normal.
- Evitar patates xips o bullides amb la pell i puré de patates a flocs.
Altres aliments a evitar
- Varietats integrals de pa, pasta, arròs, cuscús, cereals d'esmorzar, civada, müesli, fruits secs (nous, avellanes, ametlles, cacauets, festucs, pipes, etc.)
- Sucre bru i extractes per a vins.
- Sals especials riques en potassi o per a persones amb hipertensió.
- Aliments baixos en sal en què s'ha substituït la sal comuna per sal de potassi: algunes conserves, formatges, salses i embotits. Llegir la llista dels ingredients.
Ex. Menú amb restricció de potassi
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Llet semidesnatada Pa bru amb tomàquet i oli oliva | Iogurt amb canyella. | Cigrons (“de pot” esbandit amb abundant aigua) i patata (previ cocció i remull), ofegat amb pastanaga, mongeta tendra i porro. Fruita de temporada preferentment poma, pera o síndria (150g.) Pa bru Aigua | Pa integral torrat amb tomàquet i oli d'oliva | Truita d'1 ou, amb carbassó i ceba. Fruita de temporada preferentment poma, pera o síndria (150g.) Pa bru Aigua |
Justificació de la teràpia dieteticonutricional.
El tractament mèdic nutricional a la Malaltia Renal Crònica (ERC) estadi 3 i Malaltia Renal Crònica Avançada (ERCA) estadi 4, redueix l'acumulació de subproductes metabòlics i disminueix el risc de progressió a un dany renal més gran. A més, és important fer un tractament correcte des del punt de vista nutricional de la diabetis, l'obesitat, la hipertensió i la malaltia cardiovascular i altres malalties menys comunes però que són importants identificar.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Prevenir la progressió de l'ERC.
- Prevenir la desnutrició i deficiències de micronutrients.
- Evitar i/o tractar la hiper i hipopotassèmia en estadi 4 a 5.
- Evitar i/o tractar hiper i hipofosforèmia en estadi 4 a 5.
Característiques de la dieta
- Patró de dieta mediterrània amb un consum elevat de fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats, trans i az. En cas d'hiperpotassèmia i/o hiperfosforèmia s'aconsella triar aliments amb menor contingut en potassi i reduir-ne la quantitat.
- Els requeriments denergia dadults amb MRC són similars als dindividus sans (30-35 kcal/kg pes ajustat/dia). Restringir l'aportació energètica per aconseguir i mantenir un IMC de 18.5-25 kg/m2 en individus amb sobrepès o obesos per reduir la proteïnúria. Grau de recomanació C.
- Dieta baixa en proteïnes (0.6 a 0.8 g/kg de pes ajustat/dia) evitant dietes hiperproteiques (per sobre de 1.3 g/kg/dia). Evidència C.
- Es recomana reduir el sodi a 2g/dia, que correspon a 5g/dia de sal. Evidència C.
- Ingesta líquids adaptada evitant tant la deshidratació com la sobrecàrrega. S'admet com a consell adequat beure aigua durant els àpats i entre hores quan es tingui set.
- En el caso de hiperpotasemia hay que reducir la ingesta dietética de potasio a 2000mg/día. Puede ocurrir en las etapas 3 a 4, pero se observa más típicamente cerca de la etapa 5, es muy importante individualizar en función de la medicación, actividad física, masa magra corporal….
- En cas d'hiperfosforèmia se suggereix la restricció de fosfat a la dieta sol o en combinació amb altres tractaments. No es recomana un nivell específic de fosfat a la dieta, la recomanació tradicional és de 800 a 1000mg/dia. És molt important limitar el fòsfor inorgànic d'additius presents a aliments processats.
- Un contingut en fibra adequat pot millorar la mobilitat de l'intestí, ja que els quelants del fòsfor i una altra medicació poden contribuir al restrenyiment.
- L'estat nutricional ha de ser monitoritzat en tots els pacients amb malaltia crònica a partir de l'estadi 3.
Altres recomanacions
- Animar a realitzar activitat física adequada al seu estat de salut i tolerància cardiovascular (amb un objectiu d'almenys 30 minuts 5 cops per setmana). Grau de recomanació D.
- Prendre les mesures necessàries per assolir un pes saludable (IMC 18.5 a 25).
- Teràpia antitabac en cas de fumadors, ja que fumar s'associa a augmentar la proteïnúria i empitjorar la funció renal. Grau de recomanació D.
- Evitar la ingesta dalcohol.
Temps estimat de tractament
La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-ho al llarg de la malaltia.
Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient
- Control de creatinina, urea i filtrat glomerular, potassi, fòsfor i PTH, així com tensió arterial en hipertensos i hemoglobina glicosilada 1AC en diabètics.
- Reducció del pes i circumferència de la cintura en excés de pes i obesitat.
- Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a SIAP.
- Valoreu l'adherència a pautes d'activitat física. https://apps.caib.es/plasalutfront/formularios/ipaq/ipaq.xhtml
Aspectes d'atenció especial
- Els estudis suggereixen que la ingesta de nutrients comença a disminuir a l'estadi 3, per la qual cosa l'estat nutricional s'hauria de valorar i monitoritzar des d'estadis precoços de la malaltia: Prendre mesures per monitoritzar els pacients en risc de desnutrició.
- El contingut en fòsfor d'aliments d'origen vegetal s'absorbeix poc a l'intestí (en estar en forma de fitats) i per tant es poden consumir, tret que hi ha hiperpotassèmia.
- L'èxit de la teràpia nutricional passa per individualitzar el consell a causa de la variabilitat que afecten la ingesta de proteïnes, fòsfor, potassi i sodi. · La teràpia grupal, motiva els pacients a ser part activa del seu tractament.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.
- ERC en presència de diabetis, obesitat i hipertensió, ia partir de l'estadi 4 a tothom, atès la complexitat i la necessitat d'individualitzar la dieta.
- En presència de signes de desnutrició com (IMC <20kg/m2 o pèrdua de pes involuntària de > 10% en 6 mesos)
Referències bibliogràfiques
- National Kidney Foundation: KDOQI Clinical Practice Guideline for Chronic Kidney disease, 2000. Available from: https://www.kidney.org/sites/default/files/docs/kdoqi2000nutritiongl.pdf
- KDIGO 2012 Clinical practice guideline per a l'avaluació i el management de chronic kidney disease. Kidney Inter Suppl. 2013;3:1-150. Available from: http://kdigo.org/guidelines/ckd-evaluation-and-management/
- Wiggins K, Johnson D; Caring for Australasians with Renal Impairment (CARI). Primary prevention of chronic kidney disease: modification of lifestyle factors. Nephrology (Carlton). Maig 2013. Available from: http://www.cari.org.au/CKD/CKD%20early/ckd_early_ckd.html
- Diagnosi and management of chronic kidney disease. A national clinical guideline. Scottish Intercollegiate Guidelines Network SIGN. 2008. Available from:http://www.sign.ac.uk/sign-103-diagnosis-and-management-of-chronic-kidney-disease.html
- Montserrat Martínez-Pineda, Cristina Yagüe-Ruiz, Alberto Caverni-Muñoz i Antonio Vercet-Tormo. Reducció del contingut de potassi de les mongetes tendres i les bledes mitjançant el processat culinari. Eines per a la malaltia renal crònica. Nefrologia 2016; 36 (4):427–432. Available from: http://dx.doi.org/10.1016/j.nefro.2016.03.022
- NUEVA 29/05/20 – National Kidney Foundation. KDOQI Clinica Practice Guideline for Nutrition in Chronic Kidney Disease: 2019 Update [Internet]. 2019 [cited 2020 Feb 4]. Availablefrom: https://www.kidney.org/sites/default/files/Nutrition_GL%2BSubmission_101719_Public_Review_Copy.pdf
- NOVA 29/05/20 Martínez-Pineda M, Yagüe-Ruiz C, Caverni-Muñoz A, Vercet-Tormo A. Cooking Legumes: Way for Their Inclusion in the Renal Patient Diet. J Ren Nutr [Internet]. 2019 Mar 1 [cited 2020 May 11];29(2):118–25. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30322788