X

Recom. Dietet. Malaltia Renal Crònica III – prediàlisi

INFORMACIÓN AL PACIENTE –  ENFERMEDAD RENAL CRÓNICA III- PREDIÁLISIS

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè us ajudaran a disminuir el risc de patir un dany renal més gran. A més, us ajudaran a reduir el seu pes corporal, si teniu sobrepès o obesitat, ia controlar els vostres valors de tensió arterial, colesterol, triglicèrids i glucosa en sang.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals, lactis (llet, iogurt i formatge) baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra.
  • Ajusteu la quantitat d'aliments rics en proteïnes com la carn, peix, ous, llet, iogurt i formatge, a les recomanades a la taula i que puntualment us puguin donar al centre de salut.
  • En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
  • Eviteu aliments rics en sal, greix saturat i/o sucres: brioixeria, embotits, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, menjar ràpid o refrescos.
  • Eviteu els sucs en general, aigua amb gas i les begudes amb alcohol.
  • Intenteu planificar els vostres àpats i mantenir horaris regulars.
  • Si preneu sal baixa en sodi i rica en potassi, consulteu amb el vostre equip d'atenció primària, per si estigués contraindicada.

Recomanacions dietètiques específiques

  • Si necessiteu controlar la ingesta de POTASI, FÒSFOR o LÍQUIDS, al vostre centre de salut us donarà les recomanacions dietètiques necessàries, que haurà d'aplicar a més de les incloses en aquest full informatiu.

Altres recomanacions

  • Practiqueu activitat física adequada al vostre estat de salut, almenys 30 minuts 5 cops per setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)

Mida racions (casolanes)

Recomanació

dia / setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Molt ocasional

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

3 a 4 vegades/dia

Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru, blanc o integral sense sal. Patates.

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Pa blanc amb sal.

Pa de motlle o envasat.

Massa de pizza, pasta de full, precuinats.

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

80g formatge fresc

2 racions/dia

Desnatats o semi desnatats. Llet, iogurt i formatges frescos sense sal. Begudes vegetals enriquides en calci

Llet i iogurt sencers i formatges frescos amb sal.

Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batut, begudes vegetals amb sucre afegit

Verdures

1 plat ple

(quantitat 150 a 200 g)

almenys 2

vegades /dia

Fresques, congelades o conserves sense sal o baixes en sal.

Verdures en conserves amb sal.

Encurtits

Fruites

1 peça mitjana

(quantitat: 150 a 200g)

almenys 3 vegades/dia

Totes les fresques i dessecades sense sal.

En sucs.

En almívar i nèctars.

Llegums

1 plat cuit

(60g en sec) a 120 g)

3 a 4

vegades/setmana

Fresques, seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves…

En conserva sense esbandir.

Precuinades amb embotits i riques en sal.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana

Ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, millor en cru.

Amb sal, fregits, amb sucre o mel

Carns

1 filet mitjà

(Estadi I –II: 100 -125 g)

(Estadi III-IV: 80-100g)

3-4

vegades/setmana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc magra (llom filet)

Porc, boví i xai molt magres eliminant tot el greix visible.

Carns greixoses de tota mena, picades comercials, embotits frescos, cuits i curats, amb fosfats o sense.

Peix i marisc

1 filet mitjà

(Estadi I –II: 120 -160 g)

(Estadi III-IV: 100-120g)

3-4 vegades/setmana

De les quals blau: 1 a 2 vegades /setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves baixes en sal o sense sal.

Peix i marisc en conserva.

Peix salat, fumat o precuinat.

Ous

1-2 ous mitjans

4-5 uts/setmana

De gallina, guatlla, etc.

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 a 6 cullerades/dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra.

Altres olis vegetals.

Olives, nata mantega, margarina, llard.

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, mel, sucre, regalèssia

Begudes

1 got

4-8 gots/dia

El vostre metge us donarà la recomanació precisa.

Aigua

Refrescs, aigua amb gas, begudes alcohòliques i amb regalèssia.

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Barreges d'espècies amb sal i brous comercials amb menys sal.

Tot tipus de sal (Himàlaia, rosa, etc.) i extractes per a vins. Brous i salses comercials.

Menú genèric

DILLUNS

MART

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

ESMORZAR

Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca…

BERENAR**

Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga) …

DINAR

Llegum Verdura

Pa Fruita

Aigua

Arròs integral

Verdura

Peix blau Fruita

Aigua

Verdures Patata

Vedella magra Fruita

Aigua

Pasta integral Verdura

Pollastre,

Fruita

Aigua

Llegum Verdures Ou

Fruita

Aigua

Pasta

Filet de porc Verdures

Fruita

Aigua

Amanida

Arròs amb verdura, peix

Fruita

Aigua

BERENAR**

Igual que anterior

SOPAR

Verdura

Patates

Ous

Fruita

Aigua

Amanida Pasta integral

gall dindi

Fruita

Aigua

Pèsols ceba i pernil

Pa Integ.

Fruita

Aigua

Verdura

Arròs integral

Ous

Fruita

Aigua

Amanida

Pa amb oli formatge fresc.

Fruita

Aigua

Verdura

Patata

Peix

Fruita

Aigua

Amanida

Peix

Pa integral

Fruita

Aigua

*Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.

**Les quantitats dependran de l'horari dels àpats principals.

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Fruita de temporada. Llet semidesnatada

Pa bru amb tomàquet i oli oliva

3 galetes integrals tipus Inca i fruita de temporada

Cigrons amb bledes

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

Iogurt amb nous i canyella.

Amanida variada

Truita de patata, carbassó i ceba.

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

  • Cuini de manera senzilla i amb aliments frescos de temporada
  • Utilitzeu tècniques que mantinguin millor el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota, i eviteu els fregits.
  • Prepareu el vostre menjar sempre que pugueu, ia mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal i elimineu el saler de la taula.
  • Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys sal tinguin.
  • La poca sal que utilitzi, que sigui sal iodada, tret que el seu centre de salut li diguin el contrari.
  • Lea las etiquetas y no consuma alimentos procesados con aditivos de fósforo: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452, E322 (lecitina), E442, E541 y del E626 al E635. Elija los que pongan “Sin fosfatos” y en todo caso modere su consumo.
  • Esbandiu bé les conserves de verdures i llegums abans de cuinar-les o consumir-les.
  • Utilitzeu espècies i herbes aromàtiques per condimentar els aliments, per exemple, alfàbrega, orenga, all, comí, etc. Aneu provant diferents combinacions per trobar les que més us agradin. A més, pot recórrer a la llimona, vinagre, all i vi per cuinar i marinar, ia aromatitzar l'oli d'oliva amb llorer, farigola, all, pebre, …
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
  • És cas de restricció de potassi i/o fòsfor, comprova que evita els aliments rics en aquests minerals i que segueix les recomanacions de preparació i cuinat

IMPORTANT: Aquestes recomanacions van dirigides a controlar el FÒSFOR que ingereix amb els aliments, però a més a més ha de seguir els consells donats anteriorment per al control de la malaltia renal.

(DESCARGAR FORMAT PDF)

Aliments clau per controlar la ingesta de FÒSFOR

Lactis

  • Limiteu la ingesta llet, iogurt i formatge a no més d'1 ració al dia (1 got de llet, 2 iogurts, 80g de formatge fres.
  • Eviteu els lactis desnatats i les alternatives vegetals enriquides en calci com begudes de soja, cereals, ametlles, etc.
  • No prengui batuts amb xocolata, llet en pols, formatges de cabra, formatges per untar i semicurats o curats.

Derivats carnis

  • Eviteu tot tipus de patés, botifarres, salsitxes, hamburgueses, embotits grassos (botifarró, camaiot, sobrassada, fuet, etc.) i les vísceres en general

Aliments envasats

  • No consumiu aliments amb additius de fòsfor: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452, E322 (lecitina), E442, E541 i de l'E626 a l'E635.
  • Elija los que pongan “Sin fosfatos” y en todo caso modere su consumo.

Altres aliments a evitar

  • Refrescs de cua i altres begudes gasoses, amb sucres o sense.
  • Peixets petits que es mengen sencers, tant en conserva com cuinats frescos.

Ex. Menú amb restricció de fòsfor

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Llet semidesnatada

Pa bru amb tomàquet i oli oliva

Fruita de temporada.

Cigrons i patata ofegat amb pastanaga, mongeta tendra i porro.

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

Pa integral torrat amb tomàquet i oli d'oliva

Truita d'1 ou, amb carbassó i ceba.

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

IMPORTANT: Aquestes recomanacions van dirigides a controlar el POTASSIO que ingereix amb els aliments, però a més ha de seguir els consells donats anteriorment per al control de la malaltia renal.

(DESCARGAR VERSIÓ PDF)

Aliments i pràctiques culinàries per controlar la ingesta de POTASIO

Fruites

  • Prengui de 2 a 3 porcions petites al dia, sense excedir els 300g en net.
  • Consumeixi preferentment (gairebé cada dia): nabius, síndria, poma, pera, aranja, pinya, figues de moro, mandarina, mango, maduixes i llimona/llimona.
  • Modereu el consum (no més de 3-4 vegades a la setmana) de: préssec, taronja, caqui, codony cru, maracujà, móres, nectarina, papaia, gerds, figues fresques, prunes, kiwi, cireres, magrana, nespres, raïm blanc i jinjols.
  • Eviteu totes les fruites dessecades (orellanes, dàtils, panses…), els sucs en general, alvocat, plàtan, xirimoia, raïm negre, albercoc i meló.

Verdures

  • Prengui 2 cops al dia, sense excedir els 300 g en net, en preparacions diverses com sofregits, purés, amanides, bullides, vapor, graella, etc.
  • Consumiu preferentment (gairebé cada dia): all, albergínies, carbassó, ceba, endívies, mongeta tendra, enciam, escarola, tomàquet, nap, pastanaga, espàrrecs, pebrot.
  • Modereu el consum (no més de 3-4 vegades a la setmana) de: espinacs, ruca, carbassa, col, bledes, bròquil, escarola, bolets i xampinyons, coliflor, pèsols frescos, carxofa i remolatxa. Per reduir el contingut en potassi:
  • A la verdura fresca: trossejar, deixar en remull amb abundant aigua (8 h.), escórrer i bullir en abundant aigua nova.
  • A les fresques que congelem a casa: trossejar, congelar, descongelar en remull amb abundant aigua (6 h) i bullir amb abundant aigua nova.
  • Si és congelada comercial: descongelar en remull (6 h) i bullir normal.

Llegums

  • Prengui tot tipus de llegums (llenties, cigrons, faves, pèsols i mongetes) però no excedeixi de les 2 vegades per setmana i aquell dia prengui menys carn, peix o ous.
  • Eviteu la soja i els seus derivats: tofu, tempeh, begudes de soja, etc.
  • Utilitzeu preferentment llegums en conserves ja cuites, i abans de cuinar-les, rentar-les amb aigua corrent abundant.
  • Si és llegum sec, remullar com a mínim 12h, escórrer i cuinar normal.
  • Als llegums congelats, descongelar en remull (6 h) i cuinar normal.

Tubercles

  • Patata, moniato i iuca són rics en potassi.
  • Per reduir potassi: pelar, tallar i coure durant (4 min) en aigua abundant, deixar en remull en aigua nova (4 h) i després coure de nou normal.
  • Evitar patates xips o bullides amb la pell i puré de patates a flocs.

Altres aliments a evitar

  • Varietats integrals de pa, pasta, arròs, cuscús, cereals d'esmorzar, civada, müesli, fruits secs (nous, avellanes, ametlles, cacauets, festucs, pipes, etc.)
  • Sucre bru i extractes per a vins.
  • Sals especials riques en potassi o per a persones amb hipertensió.
  • Aliments baixos en sal en què s'ha substituït la sal comuna per sal de potassi: algunes conserves, formatges, salses i embotits. Llegir la llista dels ingredients.

Ex. Menú amb restricció de potassi

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Llet semidesnatada

Pa bru amb tomàquet i oli oliva

Iogurt amb canyella.

Cigrons (“de pot” esbandit amb abundant aigua) i patata (previ cocció i remull), ofegat amb pastanaga, mongeta tendra i porro.

Fruita de temporada preferentment poma, pera o síndria (150g.)

Pa bru

Aigua

Pa integral torrat amb tomàquet i oli d'oliva

Truita d'1 ou, amb carbassó i ceba.

Fruita de temporada preferentment poma, pera o síndria (150g.)

Pa bru

Aigua

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional.

El tractament mèdic nutricional a la Malaltia Renal Crònica (ERC) estadi 3 i Malaltia Renal Crònica Avançada (ERCA) estadi 4, redueix l'acumulació de subproductes metabòlics i disminueix el risc de progressió a un dany renal més gran. A més, és important fer un tractament correcte des del punt de vista nutricional de la diabetis, l'obesitat, la hipertensió i la malaltia cardiovascular i altres malalties menys comunes però que són importants identificar.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Prevenir la progressió de l'ERC.
  • Prevenir la desnutrició i deficiències de micronutrients.
  • Evitar i/o tractar la hiper i hipopotassèmia en estadi 4 a 5.
  • Evitar i/o tractar hiper i hipofosforèmia en estadi 4 a 5.

Característiques de la dieta

  • Patró de dieta mediterrània amb un consum elevat de fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats, trans i az. En cas d'hiperpotassèmia i/o hiperfosforèmia s'aconsella triar aliments amb menor contingut en potassi i reduir-ne la quantitat.
  • Els requeriments denergia dadults amb MRC són similars als dindividus sans (30-35 kcal/kg pes ajustat/dia). Restringir l'aportació energètica per aconseguir i mantenir un IMC de 18.5-25 kg/m2 en individus amb sobrepès o obesos per reduir la proteïnúria. Grau de recomanació C.
  • Dieta baixa en proteïnes (0.6 a 0.8 g/kg de pes ajustat/dia) evitant dietes hiperproteiques (per sobre de 1.3 g/kg/dia). Evidència C.
  • Es recomana reduir el sodi a 2g/dia, que correspon a 5g/dia de sal. Evidència C.
  • Ingesta líquids adaptada evitant tant la deshidratació com la sobrecàrrega. S'admet com a consell adequat beure aigua durant els àpats i entre hores quan es tingui set.
  • En el caso de hiperpotasemia hay que reducir la ingesta dietética de potasio a 2000mg/día. Puede ocurrir en las etapas 3 a 4, pero se observa más típicamente cerca de la etapa 5, es muy importante individualizar en función de la medicación, actividad física, masa magra corporal….
  • En cas d'hiperfosforèmia se suggereix la restricció de fosfat a la dieta sol o en combinació amb altres tractaments. No es recomana un nivell específic de fosfat a la dieta, la recomanació tradicional és de 800 a 1000mg/dia. És molt important limitar el fòsfor inorgànic d'additius presents a aliments processats.
  • Un contingut en fibra adequat pot millorar la mobilitat de l'intestí, ja que els quelants del fòsfor i una altra medicació poden contribuir al restrenyiment.
  • L'estat nutricional ha de ser monitoritzat en tots els pacients amb malaltia crònica a partir de l'estadi 3.

Altres recomanacions

  • Animar a realitzar activitat física adequada al seu estat de salut i tolerància cardiovascular (amb un objectiu d'almenys 30 minuts 5 cops per setmana). Grau de recomanació D.
  • Prendre les mesures necessàries per assolir un pes saludable (IMC 18.5 a 25).
  • Teràpia antitabac en cas de fumadors, ja que fumar s'associa a augmentar la proteïnúria i empitjorar la funció renal. Grau de recomanació D.
  • Evitar la ingesta dalcohol.

Temps estimat de tractament

La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-ho al llarg de la malaltia.

Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient

  • Control de creatinina, urea i filtrat glomerular, potassi, fòsfor i PTH, així com tensió arterial en hipertensos i hemoglobina glicosilada 1AC en diabètics.
  • Reducció del pes i circumferència de la cintura en excés de pes i obesitat.
  • Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a SIAP.
  • Valoreu l'adherència a pautes d'activitat física. https://apps.caib.es/plasalutfront/formularios/ipaq/ipaq.xhtml

Aspectes d'atenció especial

  • Els estudis suggereixen que la ingesta de nutrients comença a disminuir a l'estadi 3, per la qual cosa l'estat nutricional s'hauria de valorar i monitoritzar des d'estadis precoços de la malaltia: Prendre mesures per monitoritzar els pacients en risc de desnutrició.
  • El contingut en fòsfor d'aliments d'origen vegetal s'absorbeix poc a l'intestí (en estar en forma de fitats) i per tant es poden consumir, tret que hi ha hiperpotassèmia.
  • L'èxit de la teràpia nutricional passa per individualitzar el consell a causa de la variabilitat que afecten la ingesta de proteïnes, fòsfor, potassi i sodi. · La teràpia grupal, motiva els pacients a ser part activa del seu tractament.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.

  • ERC en presència de diabetis, obesitat i hipertensió, ia partir de l'estadi 4 a tothom, atès la complexitat i la necessitat d'individualitzar la dieta.
  • En presència de signes de desnutrició com (IMC <20kg/m2 o pèrdua de pes involuntària de > 10% en 6 mesos)

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post