X

Recom. Dietet. Malaltia Renal Crònica I – II

INFORMACIÓN AL PACIENTE –  ENFERMEDAD RENAL CRÓNICA I- II.

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè en aquesta fase de la malaltia us ajudaran a disminuir el risc de patir un dany renal més gran. A més, us ajudaran a reduir el seu pes corporal ia controlar els seus valors de tensió arterial, colesterol, triglicèrids i glucosa en sang.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals, lactis (llet, iogurt i formatge) baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra.
  • Ajusteu la quantitat d'aliments rics en proteïnes com la carn, peix, ous, llet, iogurt i formatge, a les recomanades a la taula.
  • En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
  • Beveu aigua durant els àpats i entre hores quan tingui set.
  • Eviteu els refrescos, sucs en general, aigua amb gas (és rica en sodi/sal) i les begudes amb alcohol.
  • Planifiqueu els vostres àpats en la mesura del possible i intenteu mantenir horaris regulars de menjars.
  • Si preneu sal baixa en sodi i rica en potassi, consulteu amb el vostre equip d'atenció primària, per si estigués contraindicada.

Mida racions (casolanes)

Recomanació

dia / setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Molt ocasional

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

½ bol cereals

3 a 4 vegades/dia

Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru, blanc o integral sense sal. Patates

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Pa blanc amb sal.

Pa de motlle o envasat.

Massa de pizza, pasta de full precuinats.

Lactiso alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2 racions/dia

Desnatats o semidesnatats. Llet, iogurt i formatges frescos sense sal. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci

Llet i iogurt sencers i formatges frescos amb sal.

Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts. Begudes vegetals amb sucre afegit

Verdures

1 plat ple

(quantitat 150 a 200 g)

almenys 2

vegades /dia

Totes les fresques, congelades o conserves sense sal o baixes en sal.

Verdures en conserves amb sal.

Encurtits

Fruites

1 peça mitjana

(quantitat: 150 a 200g)

almenys 3 peces/dia

Totes les fresques i dessecades sense sal.

En sucs.

En almívar i nèctars.

Llegums

1 plat cuit

(quantitat: 60 a 120 g)

3 a 4

vegades/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves.

En conserva sense esbandir.

Precuinades amb embotits i riques en sal.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa,

Amb sal, fregits, amb sucre o mel

Carns

1 filet mitjà (100-125g)

3-4

vegades/setmana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc magra (llom filet)

Porc, boví i xai molt magres eliminant tot el greix visible.

Carns greixos de tot tipus, picades comercials, embotits frescos, cuits i curats, amb fosfats o sense.

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-160g)

3-4 vegades/setmana

De les quals blau: 1 a 2 vegades/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves baixes en sal o sense sal.

Peix i marisc en conserva.

Peix salat, fumat o precuinat.

Ous

1-2 ous mitjans

4-5 uts/setmana

De gallina, guatlla, etc.

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 a 6 cullerades/dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra.

Altres olis vegetals.

Olives, nata mantega, margarina, llard.

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, mel, sucre, regalèssia

Begudes

1 got

4-8 gots/dia

Aigua

Refrescs, aigua amb gas, begudes alcohòliques i amb regalèssia.

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Barreges d'espècies amb sal i brous comercials amb menys sal.

Tot tipus de sal (Himàlaia, rosa, etc.) i extractes per a vins. Brous i salses comercials. Glutamant monosòdic.

Menú genèric

DILLUNS

MART

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

ESMORZAR

Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca…

BERENAR**

Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga)…

DINAR

Llegum amb verdura i patates

Fruita

Pa sense sal

Aigua

Verdura amb patata

Peix blau

Fruita

Pa sense sal

Aigua

Arròs amb llegum i verdures

Vedella magra

Fruita

Pa sense sal

Aigua

Pasta integral amb verdura

Pollastre, gall dindi o conill

Fruita

Pa sense sal

Aigua

Llegum amb verdures i ou

Fruita

Pa sense

Aigua

Sopa de pasta

Filet o llom de porc amb verdures

Fruita

Pa sense sal

Aigua

Amanida

Arròs amb verdura, carn, peix i marisc

Fruita

Aigua

BERENAR**

Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, hortalissa crua (ex: pastanaga)…

SOPAR

Verdura

Patates

Ous

Pa sense sal

Fruita

Aigua

Verdures amb arròs

Pollastre, gall dindi o conill

Pa sense sal

Fruita

Aigua

Amanida amb pasta

Peix

Pa sense sal

Fruita

Aigua

Verdura

Ous

Pa sense sal

Fruita

Aigua

Amanida

Pa amb oli amb carmanyola magra i formatge fresc sense sal.

Fruita

Aigua

Pèsols amb ceba i pernil

Pa sense sal

Fruita

Aigua

Amanida

Peix

Pa sense sal

Fruita

Aigua

* Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.

** les quantitats als berenars dependran de l'horari dels àpats principals.

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Fruita de temporada. Llet desnatada

Pa bru amb tomàquet i oli oliva

Iogurt amb nous i canyella.

Cigrons amb bledes i patates

Fruita de temporada Pa moreno

Aigua

Fruita de temporada

Pa integral torrat amb tomàquet i oli d'oliva

Amanida variada

Truita de patata, carbassó i ceba.

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

  • Cuini de manera senzilla i amb aliments frescos de temporada
  • Utilitzeu tècniques que mantinguin millor el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota, i eviteu els fregits.
  • Prepareu el vostre menjar sempre que pugueu, ia mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal i elimineu el saler de la taula.
  • Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys sal tinguin.
  • La poca sal que utilitzeu, es recomana que sigui sal iodada, tret que el vostre metge us hagi indicat el contrari.
  • Lea las etiquetas y no consuma alimentos procesados con aditivos de fósforo: E338, E339, E340, E341, E343, E450, E451, E452, E322 (lecitina), E442, E541 y del E626 al E635. Elija los que pongan “Sin Fosfatos” y en todo caso modere su consumo.
  • Esbandiu bé les conserves de verdures i llegums abans de cuinar-les o consumir-les.
  • Utilitzeu espècies i herbes aromàtiques per condimentar els aliments, per exemple, alfàbrega, orenga, all, comí, etc. Aneu provant diferents combinacions per trobar les que més us agradin. A més, pot recórrer a la llimona, vinagre, all i vi per cuinar i marinar, ia aromatitzar l'oli d'oliva amb llorer, farigola, all, pebre, …
  • Compri sempre que pugui aliments de proximitat, frescos i de temporada.
  • Practiqueu activitat física adequada adequat al vostre estat de salut, almenys 30 minuts 5 cops per setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
  • Demaneu ajuda al vostre centre de salut per deixar de fumar
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
  • Aneu al vostre metge regularment per al control de la seva funció renal, pressió arterial, sucre, colesterol, triglicèrids i anèmia.
  • Si teniu excés de pes, feu controls periòdics (mínim cada sis mesos) al vostre centre de salut.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

El tractament mèdic nutricional a la Malaltia Renal Crònica (ERC) redueix l'acumulació de subproductes metabòlics i disminueix el risc de progressió a un dany renal més gran. Als estadis I i II, consell dietètic i els canvis en l'estil de vida estaran encaminats al control de factors de risc com la diabetis, l'obesitat, la hipertensió, la malaltia cardiovascular i altres de menys comuns però que és important identificar.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Prevenir la progressió de l'ERC
  • Prevenir la desnutrició i deficiències de micronutrients.

Característiques de la dieta

  • Patró de dieta mediterrània amb un consum elevat de fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats, trans i az.
  • Els requeriments d'energia d'adults amb MRC són similars als d'individus sans (30-35 kcal/kg pes ajustat/dia). Restringir l'aportació energètica per aconseguir i mantenir un IMC de 18.5-25 kg/m2 en individus amb sobrepès o obesos per reduir la proteïnúria. Grau de recomanació C.
  • Dieta moderada en proteïnes (0.8 g/kg de pes ajustat/dia) en estadis de I a III de l'ERC evitant dietes hiperproteiques (per sobre de 1.3 g/kg/dia). Evidència C.
  • Es recomana reduir el sodi a 2g/dia, que correspon a 5g/dia de sal. Evidència C.
  • Ingesta líquids adaptada evitant tant la deshidratació com la sobrecàrrega. S'admet com a consell adequat beure aigua durant els àpats i entre hores quan es tingui set.
  • Tot i que en aquests estadis no es limita el consum de fòsfor naturalment present en aliments, sí que es limita l'inorgànic d'additius presents en aliments processats.

Altres recomanacions

  • Animar a realitzar activitat física adequada al seu estat de salut i tolerància cardiovascular (amb un objectiu d'almenys 30 minuts 5 cops per setmana). Grau de recomanació D.
  • Prendre les mesures necessàries per aconseguir un pes saludable (IMC 18.5 a 25)
  • Teràpia antitabac en cas de fumadors, ja que fumar s'associa a augmentar la proteïnúria i empitjorar la funció renal. Grau de recomanació D.
  • Evitar la ingesta dalcohol.

Temps estimat de tractament

La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-lo al llarg de la malaltia.

Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient

  • Control de creatinina, urea i filtrat glomerular, pressió arterial en hipertensos i hemoglobina glicosilada 1AC en diabètics.
  • Reducció del pes i circumferència de la cintura en excés de pes i obesitat.
  • Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a SIAP.
  • Valoreu l'adherència a pautes d'activitat física. https://apps.caib.es/plasalutfront/formularios/ipaq/ipaq.xhtml

Aspectes d'atenció especial

  • La hiperpotassèmia pot passar a les etapes III a V, però s'observa més típicament a prop de l'etapa V.
  • No hi ha evidència que la restricció de fòsfor redueixi la progressió de l'ERC.
  • Prendre mesures per monitoritzar els pacients en risc de desnutrició.
  • L'èxit de la teràpia nutricional passa per individualitzar el consell a causa de la variabilitat que afecten la ingesta de proteïnes, fòsfor, potassi i sodi.
  • La teràpia grupal motiva els pacients a ser part activa del seu tractament.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta

  • ERC en presència de diabetis, obesitat i hipertensió.
  • En presència de signes de desnutrició com (IMC <20kg/m2 o pèrdua de pes involuntària de > 10% en 6 mesos)

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post