X

Recom. Dietet. Malaltia cardiovascular

INFORMACIÓN AL PACIENTE- ENFERMEDAD CARDIOVASCULAR – PREVENCIÓN SECUNDARIA

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè us ajudarà a recuperar-se ia prevenir nous esdeveniments cardiovasculars.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals, peix blau i moderada en lactis baixos en greix, ous, carns magres i derivats, i feu servir l'oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
  • Prengui almenys 3 racions de peix a la setmana, assegurant-ne almenys dues de peix blau (cavall, sardines, salmó, sorell, seitons, etc.).
  • Prefereixi les carns d'aus sense pell (pollastre, gall dindi…) i conill altres, com el xai, vedella o porc. Si pren carn de porc, escolliu la més magra i elimineu tot el greix visible. Eviteu les parts greixoses com costella, costelles de coll, cansalada, llom alt, etc.
  • Prengui fruita de postres i entre hores, i almenys una ració d'hortalisses (120-150g, mig plat) al dinar i una altra al sopar, assegurant una en cru (amanida).
  • Preneu almenys 3 racions de llegums a la setmana i fruits secs sense sal diàriament en les quantitats recomanades a la taula.
  • Preneu cereals diàriament, millor si són integrals com l'arròs, la pasta o el pa.
  • Trieu lactis desnatats o semidesnatats i eviteu els formatges curats i els iogurts ensucrats.
  • Eviteu el consum d'alcohol i si acostumeu a beure vi en els àpats, no excedeixi de 2 copes al dia si sou vostè home i 1 si sou dona. Eviteu consumir més de 3 begudes alcohòliques en menys de 3 hores.
  • No utilitzeu sal baixa en sodi sense consultar-ho abans amb el vostre metge.

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades

Conserves

Cap

Fruites

1 peça mitjana o 1 grapat (30g)

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques, dessecades o congelades

En sucs

En almívar i nèctars

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigró, llentia, mongetes, pèsols, faves…

Precuinades amb embotits

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, lli, etc.

Fregits, amb sal o sucres.

Peix i marisc

1 filet com la teva mà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau.

Peix i marisc en conserva

Peix salat, fumat o precuinat

Ous

1-2 ou mitjà

3-4 racions/setmana

De gallina, guatlla, etc.

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4-6 racions /dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra,

Altres olis vegetals, olives

Nata mantega, margarina, mantega

Cereals, derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

½ bol cereals

4 racions/dia

Civada, ordi, arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral, i millor sense sal. Patates

Cereals d'esmorzar amb sucre. 

Pa blanc

Pa de motlle o envasat, biscots.

Massa de pizza, pasta de full precuinades

Patates de bossa

Carns

1 filet com la teva mà (100-125g)

3–4 raciones/ semana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell.

Porc, boví i xai magres eliminant tot el greix visible.

Carns greixos de tot tipus, picades comercials, embotits cuits o curats, bacó, salsitxes…

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2racions/dia

Desnatats o semi desnatats. Iogurt, llet i formatges frescos.

Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci

Lactis sencers

Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts, flam, crema.

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, caramels, mel, sucre

Begudes

1 got

4-5 racions/dia

Aigua

Refrescs i begudes alcohòliques

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Sal, barreges d'espècies i vins comercials amb sal

Salses comercials

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereals com el pa, fruites, fruits secs…

BERENAR

Fruita

DINAR

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigües

Berenar

Lacti o cereals o fruites o fruits secs…

SOPAR

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Ex. Dimecres

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Iogurt desnatat

1 llesca de pa bru amb oli d'oliva i tomàquet

Fruita de temporada

Fruita de temporada i 10 ametlles

Amanida de cigrons amb trampó.

Remenat d'espàrrecs.

Fruita de temporada

Aigua

Iogurt desnatat i 5 nous 

Guisat de lluç sobre sofregit amb patates i carbassa

Pa integral o bru

Fruita de temporada

Aigua

  • Prepareu el vostre menjar sempre que pugueu, ia mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal i elimineu el saler de la taula.
  • Prepareu els aliments usant mètodes de cocció saludables, com enfornat, a la planxa, al vapor, al microones, bullit, saltats, tot això cuinat amb oli d'oliva, millor si en verge extra, i eviteu els fregits.
  • Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, escollint els que menys greixos saturats, sal i sucres tinguin.
  • Als restaurants, escolliu les opcions que millor s'adapten a aquests consells prioritzant el peix sobre la carn, i les fruites davant d'altres postres. Recordeu-vos de demanar que no afegeixin sal al seu plat i trieu opcions que evitin pics de consum de sal, ja que dificulten el control de la seva pressió arterial.
  • Practiqueu exercici físic moderat (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, el·líptica…) almenys 20-30 minuts cada dia o intenteu caminar 10.000 passos diaris. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html). També es recomana practicar almenys 2 cops per setmana exercicis de força, equilibri i coordinació.
  • No es recomana utilitzar aliments enriquits en esterols vegetals, omega 3, antioxidants, vitamines o minerals.
  • Alguns medicaments, suplements, begudes, etc. contenen sodi en la composició. Consulteu amb el vostre metge abans de prendre'l.
  • Si experimenta una pèrdua de pes important, se sent feble o té dificultats per menjar, acudeixi al metge.
  • Si preneu warfarina (SINTROMâ):
    • I la seva INR (anàlisi de la coagulació de sang) es manté estable, continuï consumint els aliments que pren habitualment;
    • I el seu INR és inestable (de vegades massa baix, de vegades massa alt), consulteu amb el vostre metge per estabilitzar el consum de vitamina K a la seva dieta. Per començar intenteu consumir diàriament la mateixa quantitat d'una d'aquestes verdures o preneu-les en petites quantitats en dies alterns (cols, espinacs, bledes) i una ració diària constant de (enciams, endívies, escaroles, col, bròquil o espinacs crus), que coincideix amb les recomanacions d'una crua.
    • Reviseu el vostre INR amb el metge o infermera davant de canvis de dieta inesperats (viatges, estacionalitat, hospitalització, grip, suplements multivitamínics, extractes, pólvores, pastilles, herbes…).
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc. https://apps.caib.es/plasalutfront/formularios/dieta/dieta.xhtml
  • Acostumeu-vos a portar un control setmanal/mensual de la vostra tensió arterial mitjançant l'anotació en fulls de registre.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
  • Registreu cada setmana el vostre pes corporal i la circumferència de la cintura i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS 

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

La intervenció sobre l'estil de vida enfocat a la deshabituació tabàquica, la pràctica regular d'exercici físic, la reducció del consum d'alcohol i l'adequació dietètica, juntament amb la resta de mesures mèdiques secundàries a un esdeveniment, poden reduir fins a un 80% nous esdeveniments cardiovasculars.

Els problemes de la deglució i la malnutrició són prevalents després d'un ictus, sobretot a la fase inicial i de vegades de forma crònica. La detecció i l'adequació nutricional de la textura de líquids i sòlids han de ser clau en el tractament. Consultar full informatiu “DISFÀGIA-PROBLEMES DE MASTICACIÓ “.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Reduir i/o controlar els factors de risc cardiovascular.
  • Prevenir i/o evitar nous esdeveniments cardiovasculars.
  • Evitar la retenció de líquids.
  • Ajudar al restabliment de la tensió arterial.
  • Mantenir i adequar l’estat nutricional.

Característiques de la dieta

Recomanacions dieteticonutricionals després de l'esdeveniment i en mitjà termini:
  • Assegurar una ingesta energètico-proteica suficient.
  • Restringir la ingesta de sodi per sota de 2,4 g/dia (5 g de sal) i evitar becs en el consum.
  • Restringir la ingesta de líquids totals a 1,5-2L/dia en funció de la simptomatologia associada (principalment edemes i/o ascitis).
  • Ajustar la ingesta de potassi segons els nivells sèrics i d'excreció.
  • Monitoritzar l'estat nutricional i d'hidratació, i aplicar la teràpia mèdico-nutricional i les modificacions dietètiques més adequades, en cada cas.
Consell dieteticonutricional general a llarg termini
  • Dieta mediterrània rica en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres.
  • En excés de pes o obesitat, es recomana oferir un pla d'aprimament que integri mesures dietètiques i pràctica d'activitat física adaptades.
  • Evitar l'alcohol i, si escau, no superar 2 unitats/dia als homes i 1 unitat/dia a les dones, així com informar de la quantitat d'alcohol que equival a una unitat. Evitar així mateix el consum de més de 3 begudes alcohòliques en 1-2 hores.
  • En cas d'hipertensió i/o dislipidèmia, consultar fulls informatius “HIPERTENSIÓ” i “DISLIPIDESMIES” respectivament.
  • Reduir el greix saturat a la dieta i substituir-lo per greix mono i poliinsaturat, així com controlar la ingesta de greix i colesterol totals.

Altres recomanacions

  • La pràctica de 20-40min/dia d'activitat física aeròbica lleugera a vigorosa contribueix a millorar el risc cardiovascular i és segura en pacients que hagin patit un esdeveniment cardiovascular.
  • Promoure la pràctica d'exercicis de força dels grans grups musculars almenys dues vegades per setmana, i davant de risc de caigudes, es recomana activitat d'equilibri i coordinació almenys dues vegades per setmana.
  • La pauta d'activitat física hauria de ser adaptada, preferentment amb la intervenció d'un especialista en activitat física per millorar-ne l'impacte.
  • L'èmfasi de la teràpia ha de ser la modificació d'estil de vida i hàbits alimentaris, així:
    • No s'aconsella l'ús de suplements ni aliments enriquits en omega 3 per a la prevenció secundària de la malaltia cardiovascular com a primera aproximació, però se'n pot valorar l'ús com a teràpia coadjuvant si no hi ha contraindicacions.
    • No s'aconsella utilitzar altres suplements o aliments enriquits en antioxidants, vitamines i/o minerals per reduir el risc de malaltia CV secundària.
    • Monitoritzar la ingesta de potassi, vitamina D, vitamina B12, folats, calci i sodi podria suposar un valor afegit en la recuperació i la qualitat de vida del pacient cardiovascular.
  • En fumadors, cal animar la incorporació a programes de deshabituació tabàquica tenint en compte que la recomanació és parar immediatament després d'haver patit un esdeveniment cardiovascular.
  • En pacients amb baixa o nul·la adherència a la dieta i modificacions a l'estil de vida, l'especialista en dietètica i nutrició podria individualitzar el consell dietètic per millorar l'adherència i valorar l'ús d'aliments funcionals o suplements per al control dels diferents factors de risc cardiovascular.

Temps estimat de tractament

Després d'un esdeveniment cardiovascular el consell dieteticonutricional i el seu seguiment s'ha de mantenir constant i periòdicament juntament amb el seguiment clínic habitual.

Aspectes d'atenció especial

  • La guia NICE de prevenció secundària a un infart de miocardi recomana oferir una consulta dietètica individual per proporcionar consells dieteticonutricionals individualitzats que s'estenguin a tota la família del pacient.
  • Alguns medicaments i suplements contenen sodi en la composició que s'haurà de considerar dins de les recomanacions.
  • Alguns medicaments utilitzats en la prevenció secundària d'ECV afecten l'excreció urinària de potassi, per la qual cosa s'haurà d'ajustar la ingesta per evitar una deficiència o excessos (evitar sals potàssiques en tractaments amb inhibidors de l'enzim convertidor d'angiotensina).
  • En pacients anticoagulats amb warfarina continua sent important que consumeixin aliments que continguin vitamina K, com ara les verdures de fulla verda. Indiqueu al pacient que si feu canvis importants en la vostra dieta us ho comuniqueu per valorar possibles canvis en la medicació.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta

  • Baixa adherència a les recomanacions
  • ECV + una altra malaltia concomitant
  • ECV + polimedicats o anticoagulants orals
  • ECV + sobreingesta freqüent, crònica i recurrent o TCA
  • ECV + Vegetarians/vegans
  • ECV + malaltia autoimmune
  • ECV + pèrdua de pes important (>6% en 6 mesos) no intencionada
  • ECV + disfàgia o problemes de la deglució.

Referències bibliogràfiques

  • Royal College of Physicians, NICE accredited. National clinical guideline for stroke Prepareu la intercollegiate Stroke Working Party [Internet]. 2016 [cited 2018 Mar 7]. Available from: https://www.strokeaudit.org/SupportFiles/Documents/Guidelines/2016-National-Clinical-Guideline-for-Stroke-5t-(1).aspx
  • Asociación Holandesa de Dietistas. Doctor’s Reference Guide To Dietetics – Home [Internet]. 2018 [cited 2018 Jan 18]. Available from: http://www.artsenwijzer.info/site/index.php?page=1&lg=en
  • Yancy CW, Jessup M, Bozkurt B, Butler J, Casey DE, Drazner MH, et al. 2013 ACCF/AHA guideline per a la gestió d'heart failure: A reportatge de l'american college de cardiologia foundation/american heart association task force on practice guidelines. Circulation. 2013;128(16).
  • Kernan WN, Ovbiagel B, Black HR, Bravata DM, MI Chimowitz, Ezekowitz MD, et al. Guidelines per a prevenció de stroke en patients s'esmuny i transient ischemic attack: Guideline per a healthcare professionals de l'American Heart Association/American Stroke Association. Vol. 45, Stroke. 2014. 2160-2236 p.
  • NICE. Cardiovascular disease: risc assessment and reduction, including lipid modification | Guidance and guidelins | NICE. 2016 [cited 2017 Dec 20]; Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/cg181
  • NICE. Myocardial infarction: cardiac rehabilitation and prevention of further cardiovascular disease. 2013 [cited 2018 Feb 19]; Available from: https://www.nice.org.uk/guidance/cg172
Administrator:
Related Post