X

Recom. Dietet. Embaràs

RECOMANACIONS DIETÈTIQUES A L'EMBARÀS

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè l'embaràs és un moment en què la correcta alimentació de la mare pot influir positivament en el seu estat de salut i en el del nadó, tant a curt com a llarg termini.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals; useu oli d'oliva per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum de lactis, carns, peixos i ous.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greixos saturats i/o sucres, com la brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
  • Feu 4 o 5 àpats al dia, lleugers, poc copiosos i adaptats als seus horaris habituals.
  • Modereu el consum de sal, i assegureu-vos que la que utilitzeu, sigui sal iodada. Per fer-ho, comproveu l'etiquetatge.
  • Mantenir el consum de cafeïna el més baix possible.
  • No consumiu begudes amb alcohol.
  • No preneu aigua de pous o cisternes si abans no teniu la seguretat que ha estat tractada perquè sigui potable.
  • Eviteu el consum d'algues comestibles.
  • Durant l'embaràs hi ha riscos d'infecció o intoxicació, derivats del consum d'alguns aliments com lactis, carns, peixos i ous:

Peix i marisc

Risc d'infecció per Anisakis.

No consumiu: Peix cru, fumat o marinat i preparacions que el continguin com el sushi, el cebiche, el peix fumat o el marinat. Tampoc, marisc cru o poc cuinat com ostres, cloïsses, musclos, gambes, etc.

Risc d'intoxicació per metil-mercuri.

No consumiu: peix espasa o emperador, lluç de riu, marrajo, tintorera, pinta-roja, musola o caçó, tonyina vermella o d'aleta blava.

Risc d'intoxicació per Cadmi:

No consumiu: caps de gambes, llagostins, … o cossos de crancs

Lactis

Risc d'infecció per Listeria.

No consumiu: llet crua ni iogurt, flam, gelats, mató o formatges elaborats amb llet crua, per exemple el idiazábal i alguns de pasta tova tipus brie, camember, etc. Llegiu les etiquetes de tots els lactis per assegurar-vos que la llet està pasteuritzada o esterilitzada

Ous

Risc d'infecció per Salmonel·la.

No consumiu: ou cru o preparats que continguin ou cru com maionesa casolana, merenga, tiramisú, alguns mousse i gelats.

Carns i derivats

Risc d´infecció per Toxoplasma gondii.

No consumiu: carn crua com el carpaccio o steack tàrtar, ni embotits curats crus o fermentats com la sobrassada, llonganissa, xoriço, llonganissa, salami, fuet, cecina o pernil salat.

Risc d´intoxicació per excés de vitamina A.

No consumiu: fetge d'animals, patés de fetges o foie-gras.

Risc d'intoxicació per Plom:

No consumiu carn de caça abatuda amb munició de plom

Recomanacions generals de compra i de cuinat:

  • Desinfecte las frutas y hortalizas que vaya a consumir en crudo. Puede utilizar lejía apta para la desinfección de agua de beber (4 gotas por Litro): sumerja durante 15 minutos los vegetales, aclárelos bien y escurra. También debe aplicar este tratamiento a las ensaladas en bolsa y a los germinados (alfalfa, soja, …)
  • Esmereu la higiene de mans, superfícies i utensilis quan manipuli carn crua, aus, mariscs, peixos, fruites o verdures crues.
  • No compreu lactis elaborats amb llet crua, per això llegiu les etiquetes.
  • Cuini bé els ous, fins que el rovell i la clara quedin quallades.
  • Si compreu peix fresc, demaneu que el netegin i li eliminin les vísceres, i cuineu-ho ben fet.
  • La carn s'ha de cuinar bé abans del consum, fins que canviï de color. Si vol consumir de manera ocasional embotits crus curats, cal congelar-los prèviament durant 10 dies a -20ºC.

 

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Recomanat

Limitar

Evitar

Hortalisses

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Hortalisses de qualsevol tipus cuinades o crues.

Crues sense desinfectar.

Fruites

1 peça mitjana o 1 grapat dessecades (30g)

Almenys 3 racions/dia

Fruita fresca de temporada, de qualsevol tipus o fruita seca com dàtils, orellanes, panses, prunes seques.

Sucs en general

Crues sense pelar i desinfectar.

Sucs envasats no pasteuritzats.

En almívar i nèctars

Cereals Tubercles

1 plat cuit (60-90g en cru)

1 llesca pa bru o integral (60g)

1 patata mitjana

½ bol cereals

(30-40g)

4-5 racions/dia

Pa bru o integral, pasta integral, arròs integral, cuscús integral, quinoa, etc.

Cereals d'esmorzar integrals sense ensucrar. Patata, moniato.

Pa blanc

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Massa de pizza, pasta de full precuinades

Xips de borsa

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4-6 racions /dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra.

Altres olis vegetals

Nata, mantega mantega, margarina,

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, etc.

Fregits, amb sal o sucres.

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2-3 racions/dia

Llet i iogurts i formatges elaborats a partir de llet pasteuritzada. Begudes vegetals de cereals sense sucre afegit, de llegums o de fruita seca

Lactis sencers Beguda vegetal amb sucre Iogurts amb nata i/o sucre

Veure punt 2

 

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 setmana

Cigrons, llenties, mongetes, pèsols i faves seques.

Precuinades amb embotits

Ous i derivats

1-2 ou mitjà

3-4 rac./setmana

Ou de gallina, guatlla ben cuinada

Veure punt 2

Peixos i derivats

1 filet com la teva mà (120-160g)

2-3 racions/setmana

Frescs o congelats, blancs o blaus, Peix blanc: bacallà, lluç, rap, llenguado, daurat, llobarro, turbot, corvina.

Peix blau de mida petita: sardines, verat petit, anxoves, salmó, truita, tonyina blanca, albacora o bonítol del nord, tonyina clara o d'aleta groga.

Mariscs: calamars, pop, gambes, llagosta, escopinyes, cloïsses, musclos.

Veure punt 2

Carns i derivats

1 filet com la teva mà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Molt ben cuinada. de Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc molt magra (llom, filet)

Porc, boví i xai eliminant el greix visible Embotits cuinats: pernil York, mortadel·la,

Veure punt 2

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes de qualsevol tipus, dolços pastissos

Begudes

1 got

4-5 racions/dia

Aigua, infusions sense cafeïna,

Café o té – no más de 1 taza al día.

 

Refrescs, begudes riques en cafeïna energètiques i alcohòliques

Menú genèric de 1 setmana:

 

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Dijous

Divendres

Dissabte

Diumenge

Esmorzar

Lacti o beguda vegetal, cereal integral, AOVE, hortalisses, fruita fresca o seca, fruita seca

Mitja Matí

Fruita fresca o seca, fruita seca, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal

Menjar

Hortalisses

Patata

Llegum

Fruita

Aigua

Hortalisses

Pasta

Carn

Fruita

Aigua

Hortalisses

Arròs

Llegum

Fruita

Aigua

Hortalisses

Cereal

Carn

Fruita

Aigua

Hortalisses

Pa

Llegum

Fruita

Aigua

Hortalisses

Arròs

Ou

Fruita

Aigua

Hortalisses

Pasta

Peix

Fruita

Aigua

Berenar

Fruita fresca o seca, fruita seca, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal

Sopar

Hortalisses

Arròs

Peix

Fruita

Aigua

Hortalisses

Patata

Ou

Fruita

Aigua

Hortalisses

Pa

Peix

Fruita

Aigua

Hortalisses

Patata

Ou

Fruita

Aigua

Hortalisses

Cereal

Carn

Fruita

Aigua

Hortalisses

Cuscús

Llegum

Fruita

Aigua

Hortalisses

Pa

Ou

Fruita

Aigua

  • AOVE: Oli d'Oliva Verge Extra. Integral.

Menú exemple de 1 setmana:

 

Dilluns

Dimarts

Dimecres

Esmorzar

Cafè, te o infusió amb llet o beguda vegetal i torrades de pa bru o integral amb AOVE i tomàquet a rodanxes o cereals d'esmorzar integrals sense sucre

Mitja Matí

Iogurt amb fruita seca o fruita fresca amb fruita seca

Menjar

Amanida amb poma i panses

Guisat de llenties amb verdures

Pa bru o integral

Fruita

Aigua

Pasta integral saltejada amb verdures i pollastre

Fruita

Aigua

Tomàquet amanit

Saltejat de ceba, espinacs arròs integral i cigrons

Fruita

Aigua

Berenar

Iogurt amb fruita de temporada trossejada amb flocs de cereals integrals sense sucre i nous picades o pa integral amb AOVE i tomàquet, formatge fresc.

Sopar

Xampinyons amb arròs integral i rap a la planxa

Pa bru o integral

Fruita

Aigua

Truita de patata i ceba i amanida amb nous

Pa bru o integral

Fruita

Aigua

Salmó al vapor amb amanida

Pa bru o integral

Fruita

Aigua

  • Per estar físicament activa. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
  • No fumeu i eviteu l'exposició al fum del tabac
  • No preneu cap tipus de suplement que no sigui recomanat pel vostre equip d'atenció sanitària.
  • La millor manera per menjar de manera saludable és que planifiqui els àpats en funció de les recomanacions de consum, tal com queda reflectit al menú genèric.
  • Heu d'avaluar si consumiu hortalisses (fresques en forma d'amanida o cuinades) cada dia, almenys al dinar i al sopar.
  • Heu d'avaluar si els aliments com el pa, la pasta, l'arròs són integrals.
  • Ha d'avaluar si consumeix almenys 3 vegades llegums a la setmana.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

La correcta alimentació durant l'embaràs pot influir positivament a l'estat de salut de la mare i del nadó a curt i llarg termini.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit a la pacient

  • Promoure una alimentació saludable
  • Optimitzar l´estat de salut de la dona embarassada.
  • Obtenir un guany de pes adequat en cada cas.
  • Evitar riscos nutricionals a la mare i al fetus.

Característiques nutricionals del pla d'alimentació

  • Pla dietètic adaptat a les necessitats de cada dona i amb aportació energètica en funció de la gana ia base d'aliments saludables (Grau de Recomanació D)
  • Aportació adequada d'energia i proteïnes en dones amb baix nivell socioeconòmic i mala qualitat de l'alimentació, per reduir el risc de naixement prematur, mort fetal, naixement amb pes baix, i assegurar un augment adequat de la circumferència del cap del nounat. (Grau de recomanació A)
  • Aportació adequada de ferro, iode, àcid fòlic, calci i vitamina D:
  • Ferro:
    • Suplementar a diario en mujeres con anemia ferropénica y de forma intermitente si tiene alto riesgo de padecerla (bajo peso inicial, riesgo nutricional al inicio, intervalo intergenésico menor a 2 años, …). (Grado de recomendación A)
  • Iode:
    • Se suggereix suplementar de manera rutinària amb 200μg/dia de iodur potàssic en aquelles dones que no arriben a les quantitats diàries d'ingesta de iode (3 racions de lactis i 2g de sal iodada) excepte en sospita d'afectació de la tiroide (Grau de Recomanació D)
  • Àcid Fòlic:
    • La suplementació periconcepcional amb 400μg/dia redueix el risc de defectes del tub neural (Grau de recomanació A). S'aconsella iniciar la suplementació diària des del moment que es decideix concebre i continuar fins al final del primer trimestre.
    • Suplementar amb 5 mg/dia durant el mateix període en dones amb antecedents de defectes del tub neural, que han tingut fills amb defecte del tub neural o estan prenent anticonvulsionants.
    • La suplementació sistemàtica amb àcid fòlic no s'associa a efectes beneficiosos per a la mare ni per al fetus, per la qual cosa el cost benefici no en justifica l'ús durant tot l'embaràs. (Grau de recomanació A
  • Calci:
    • En dones amb risc de preeclàmpsia, la suplementació amb ≥ 1 g/dia s'associa amb un risc menor. (Grau de recomanació A)
    • Les recomanacions dietètiques de calci en embarassades és semblant a la resta de població. Els requeriments augmentats se supleixen mitjançant adaptacions fisiològiques que augmenten la seva absorció i retenció. (Grau de recomanació D)
  • Vitamina D:
    • L'ús rutinari de suplementació augmenta la concentració de vitamina D sanguínia i sembla disminuir el risc de preeclàmpsia, baix pes en néixer i naixement preterme. Tot i això, la manca de dades sobre efectes adversos i la incertesa de la rellevància clínica de les troballes, fa que el seu ús rutinari no quedi clar. (Grau de recomanació A)
  • Les dones embarassades o que estiguin planejant estar-ho, han d'evitar consumir alcohol. (Grau de recomanació B)
  • Reduir al mínim el consum de cafeïna, màxim 1 ració al dia de begudes que la continguin. (Grau de Recomanació D)
  • No es recomana consumir extractes de plantes. (Grau de recomanació A)
  • No hi ha prou evidències per establir una recomanació sobre l'ús de derivats de la vitamina B6 i del consum de gingebre per pal·liar els símptomes habituals de l'embaràs com nàusees i vòmits. (Grau de recomanació A; nivell d'evidència 1+)
  • Se suggereix no suplementar amb complexos multivitamínics. (Grau de Recomanació D)

Temps estimat de tractament

  • El seguiment d'una alimentació equilibrada s'ha de fer abans, durant i després de l'embaràs.
  • La recomanació de consum que afecta lactis crus, ous, peixos i mariscs, i carns i derivats, s'han de mantenir durant la lactància materna.

Indicadors davaluació. Resposta de la pacient al consell

  • Indicadors bioquímics d'absència d'anèmia, risc de preeclàmpsia, diabetis gestacional, guany de pes adequat.
  • Valoreu si aplica les mesures higièniques adequades i evita el consum d'aliments de risc, inclòs l'alcohol.
  • Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a eSiAp.
  • Evita el consum actiu o passiu de tabac.
  • Es manté físicament activa.

Aspectes d'atenció especial

  • La visita preconcepcional és el moment més adequat per identificar hàbits alimentaris, valorar necessitats i aconsellar sobre alimentació. (Grau de Recomanació D)
  • Identificar a la primera visita prenatal aquelles dones que requereixin un seguiment del guany de pes durant el seu embaràs. Se suggereix individualitzar la valoració del pes i evitar pesar en totes les visites.
  • En persones amb sobrepès o obesitat s'ha de frenar l'augment de pes durant la gestació i no intervenir per reduir-lo.
  • El guany de pes estarà condicionat pel pes previ abans de l'embaràs:
    • Pes normal: 11,5 – 16 kg
    • Baix pes: 12,5-18 kg
    • Sobrepès: 7-11,5 kg
    • Obesitat: 5-9 kg
  • La restricció energeticoproteica és poc probable que sigui beneficiosa i pot resultar perjudicial per al desenvolupament del fetus. Realitzar intervencions per millorar estils de vida (alimentació saludable i exercici físic adaptat) frena l'augment de pes. (Grau de recomanació A)

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista

  • Embarassada amb IMC ≥ a 25 o ≤ 18 a la primera consulta prenatal, amb risc de diabetis gestacional, amb anèmia, amb hipotiroïdisme.

Referències bibliogràfiques

  • Grup de treball de la Guia de pràctica clínica d'atenció a l'embaràs i puerperi. Guia de pràctica clínica d'atenció a l'embaràs i puerperi. Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat. Agència d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries d'Andalusia; 2014. Guies de Pràctica Clínica a l'SNS: AETSA 2011/10
  • Baladia E, Martínez-Rodríguez R. Revisió científica sobre l'alimentació i la nutrició en la dona embarassada. Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica. 2017
  • Corb M, Sayon-Orea C, Santiago S, Martínez JA. Dietary i Health Profiles of Spanish Women in Preconception, Pregnancy and Lactation. Nutrients 2014, 6, 4434-4451.
  • Vilar-Vidal M, Amià P, Rodríguez-Bernal C, Santa Maria L, et al. Compliance de nutritional recomanació espanyola pregnant women acordada amb sociodemographic i lifestyle characteristics: a cohort study. Nutr Hosp. 2015 Apr 1;31(n04):1803-1812.
  • Flak AL, Seu S, Bertrans J, Denny CH, Kesmodel US, Cogswell ME. The association of mild, moderate, and binge prenatal alcohol exposure and child neuropsychological outcomes: a meta-analysis. Alcohol Clin Exp Res. 2014 Jan;38(1):214-26.
  • AECOSAN. Agència Espanyola de consum, seguretat alimentària i nutrició. Consultat el 10 de gener de 2018: http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/alimentacion_segura_embarazo.htm
    http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/ampliacion/mercurio.htm
    http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/anisakis.htm
Administrator:
Related Post