RECOMANACIONS DIETÈTIQUES A L'EMBARÀS
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè l'embaràs és un moment en què la correcta alimentació de la mare pot influir positivament en el seu estat de salut i en el del nadó, tant a curt com a llarg termini.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals; useu oli d'oliva per cuinar i amanir els aliments, i modereu el consum de lactis, carns, peixos i ous.
- Eviteu els aliments processats rics en sal, greixos saturats i/o sucres, com la brioixeria, menjar ràpid o refrescos.
- Feu 4 o 5 àpats al dia, lleugers, poc copiosos i adaptats als seus horaris habituals.
- Modereu el consum de sal, i assegureu-vos que la que utilitzeu, sigui sal iodada. Per fer-ho, comproveu l'etiquetatge.
- Mantenir el consum de cafeïna el més baix possible.
- No consumiu begudes amb alcohol.
- No preneu aigua de pous o cisternes si abans no teniu la seguretat que ha estat tractada perquè sigui potable.
- Eviteu el consum d'algues comestibles.
- Durant l'embaràs hi ha riscos d'infecció o intoxicació, derivats del consum d'alguns aliments com lactis, carns, peixos i ous:
Peix i marisc | Risc d'infecció per Anisakis. No consumiu: Peix cru, fumat o marinat i preparacions que el continguin com el sushi, el cebiche, el peix fumat o el marinat. Tampoc, marisc cru o poc cuinat com ostres, cloïsses, musclos, gambes, etc. Risc d'intoxicació per metil-mercuri. No consumiu: peix espasa o emperador, lluç de riu, marrajo, tintorera, pinta-roja, musola o caçó, tonyina vermella o d'aleta blava. Risc d'intoxicació per Cadmi: No consumiu: caps de gambes, llagostins, … o cossos de crancs |
Lactis | Risc d'infecció per Listeria. No consumiu: llet crua ni iogurt, flam, gelats, mató o formatges elaborats amb llet crua, per exemple el idiazábal i alguns de pasta tova tipus brie, camember, etc. Llegiu les etiquetes de tots els lactis per assegurar-vos que la llet està pasteuritzada o esterilitzada |
Ous | Risc d'infecció per Salmonel·la. No consumiu: ou cru o preparats que continguin ou cru com maionesa casolana, merenga, tiramisú, alguns mousse i gelats. |
Carns i derivats | Risc d´infecció per Toxoplasma gondii. No consumiu: carn crua com el carpaccio o steack tàrtar, ni embotits curats crus o fermentats com la sobrassada, llonganissa, xoriço, llonganissa, salami, fuet, cecina o pernil salat. Risc d´intoxicació per excés de vitamina A. No consumiu: fetge d'animals, patés de fetges o foie-gras. Risc d'intoxicació per Plom: No consumiu carn de caça abatuda amb munició de plom |
Recomanacions generals de compra i de cuinat:
- Desinfecteu les fruites i hortalisses que consumiu en cru. Podeu utilitzar lleixiu apte per a la desinfecció d'aigua de beure (4 gotes per Litre): submergiu durant 15 minuts els vegetals, aclariu-los bé i escorriu. També ha d'aplicar aquest tractament a les amanides a la bossa i als germinats (alfals, soja, …)
- Esmereu la higiene de mans, superfícies i utensilis quan manipuli carn crua, aus, mariscs, peixos, fruites o verdures crues.
- No compreu lactis elaborats amb llet crua, per això llegiu les etiquetes.
- Cuini bé els ous, fins que el rovell i la clara quedin quallades.
- Si compreu peix fresc, demaneu que el netegin i li eliminin les vísceres, i cuineu-ho ben fet.
- La carn s'ha de cuinar bé abans del consum, fins que canviï de color. Si vol consumir de manera ocasional embotits crus curats, cal congelar-los prèviament durant 10 dies a -20ºC.
| Mida racions (casolanes) | Recomanació dia/setmana | Recomanat | Limitar | Evitar |
Hortalisses | 1 plat ple | Almenys 2 racions/dia | Hortalisses de qualsevol tipus cuinades o crues. | Crues sense desinfectar. | |
Fruites | 1 peça mitjana o 1 grapat dessecades (30g) | Almenys 3 racions/dia | Fruita fresca de temporada, de qualsevol tipus o fruita seca com dàtils, orellanes, panses, prunes seques. | Sucs en general | Crues sense pelar i desinfectar. Sucs envasats no pasteuritzats. En almívar i nèctars |
Cereals Tubercles | 1 plat cuit (60-90g en cru) 1 llesca pa bru o integral (60g) 1 patata mitjana ½ bol cereals (30-40g) | 4-5 racions/dia | Pa bru o integral, pasta integral, arròs integral, cuscús integral, quinoa, etc. Cereals d'esmorzar integrals sense ensucrar. Patata, moniato. | Pa blanc | Cereals d'esmorzar amb sucre. Massa de pizza, pasta de full precuinades Xips de borsa |
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4-6 racions /dia | Oli d'oliva, preferentment verge extra. | Altres olis vegetals | Nata, mantega mantega, margarina, |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia | Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, etc. | Fregits, amb sal o sucres. | |
Lactis o alternatives vegetals | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2-3 racions/dia | Llet i iogurts i formatges elaborats a partir de llet pasteuritzada. Begudes vegetals de cereals sense sucre afegit, de llegums o de fruita seca | Lactis sencers Beguda vegetal amb sucre Iogurts amb nata i/o sucre | Veure punt 2
|
Llegums | 1 plat cuit (60-90g cru) | Almenys 3 setmana | Cigrons, llenties, mongetes, pèsols i faves seques. | Precuinades amb embotits | |
Ous i derivats | 1-2 ou mitjà | 3-4 rac./setmana | Ou de gallina, guatlla ben cuinada | Veure punt 2 | |
Peixos i derivats | 1 filet com la teva mà (120-160g) | 2-3 racions/setmana | Frescs o congelats, blancs o blaus, Peix blanc: bacallà, lluç, rap, llenguado, daurat, llobarro, turbot, corvina. Peix blau de mida petita: sardines, verat petit, anxoves, salmó, truita, tonyina blanca, albacora o bonítol del nord, tonyina clara o d'aleta groga. Mariscs: calamars, pop, gambes, llagosta, escopinyes, cloïsses, musclos. | Veure punt 2 | |
Carns i derivats | 1 filet com la teva mà (100-125g) | 3-4 racions/setmana | Molt ben cuinada. de Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc molt magra (llom, filet) | Porc, boví i xai eliminant el greix visible Embotits cuinats: pernil York, mortadel·la, | Veure punt 2 |
Sucres i dolços | – | Evitar | Xocolata >70% cacau | Galetes de qualsevol tipus, dolços pastissos | |
Begudes | 1 got | 4-5 racions/dia | Aigua, infusions sense cafeïna, Cafè o te – no més de 1 tassa al dia. |
| Refrescs, begudes riques en cafeïna energètiques i alcohòliques |
Menú genèric de 1 setmana:
| Dilluns | Dimarts | Dimecres | Dijous | Divendres | Dissabte | Diumenge |
Esmorzar | Lacti o beguda vegetal, cereal integral, AOVE, hortalisses, fruita fresca o seca, fruita seca | ||||||
Mitja Matí | Fruita fresca o seca, fruita seca, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal | ||||||
Menjar | Hortalisses Patata Llegum Fruita Aigua | Hortalisses Pasta Carn Fruita Aigua | Hortalisses Arròs Llegum Fruita Aigua | Hortalisses Cereal Carn Fruita Aigua | Hortalisses Pa Llegum Fruita Aigua | Hortalisses Arròs Ou Fruita Aigua | Hortalisses Pasta Peix Fruita Aigua |
Berenar | Fruita fresca o seca, fruita seca, cereal integral, AOVE, hortalisses, llet, iogurt o beguda vegetal | ||||||
Sopar | Hortalisses Arròs Peix Fruita Aigua | Hortalisses Patata Ou Fruita Aigua | Hortalisses Pa Peix Fruita Aigua | Hortalisses Patata Ou Fruita Aigua | Hortalisses Cereal Carn Fruita Aigua | Hortalisses Cuscús Llegum Fruita Aigua | Hortalisses Pa Ou Fruita Aigua |
- AOVE: Oli d'Oliva Verge Extra. Integral.
Menú exemple de 1 setmana:
| Dilluns | Dimarts | Dimecres |
Esmorzar | Cafè, te o infusió amb llet o beguda vegetal i torrades de pa bru o integral amb AOVE i tomàquet a rodanxes o cereals d'esmorzar integrals sense sucre | ||
Mitja Matí | Iogurt amb fruita seca o fruita fresca amb fruita seca | ||
Menjar | Amanida amb poma i panses Guisat de llenties amb verdures Pa bru o integral Fruita Aigua | Pasta integral saltejada amb verdures i pollastre Fruita Aigua | Tomàquet amanit Saltejat de ceba, espinacs arròs integral i cigrons Fruita Aigua |
Berenar | Iogurt amb fruita de temporada trossejada amb flocs de cereals integrals sense sucre i nous picades o pa integral amb AOVE i tomàquet, formatge fresc. | ||
Sopar | Xampinyons amb arròs integral i rap a la planxa Pa bru o integral Fruita Aigua | Truita de patata i ceba i amanida amb nous Pa bru o integral Fruita Aigua | Salmó al vapor amb amanida Pa bru o integral Fruita Aigua |
- Per estar físicament activa. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
- No fumeu i eviteu l'exposició al fum del tabac
- No preneu cap tipus de suplement que no sigui recomanat pel vostre equip d'atenció sanitària.
- La millor manera per menjar de manera saludable és que planifiqui els àpats en funció de les recomanacions de consum, tal com queda reflectit al menú genèric.
- Heu d'avaluar si consumiu hortalisses (fresques en forma d'amanida o cuinades) cada dia, almenys al dinar i al sopar.
- Heu d'avaluar si els aliments com el pa, la pasta, l'arròs són integrals.
- Ha d'avaluar si consumeix almenys 3 vegades llegums a la setmana.
- Servei de Seguretat Alimentària: http://www.caib.es/sites/seguretatalimentaria/es/alimentacion_segura_durante_el_embarazo-82624/
- Matrones i tu: https://matronasytu.com
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
La correcta alimentació durant l'embaràs pot influir positivament a l'estat de salut de la mare i del nadó a curt i llarg termini.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit a la pacient
- Promoure una alimentació saludable
- Optimitzar l´estat de salut de la dona embarassada.
- Obtenir un guany de pes adequat en cada cas.
- Evitar riscos nutricionals a la mare i al fetus.
Característiques nutricionals del pla d'alimentació
- Pla dietètic adaptat a les necessitats de cada dona i amb aportació energètica en funció de la gana ia base d'aliments saludables (Grau de Recomanació D)
- Aportació adequada d'energia i proteïnes en dones amb baix nivell socioeconòmic i mala qualitat de l'alimentació, per reduir el risc de naixement prematur, mort fetal, naixement amb pes baix, i assegurar un augment adequat de la circumferència del cap del nounat. (Grau de recomanació A)
- Aportació adequada de ferro, iode, àcid fòlic, calci i vitamina D:
- Ferro:
- Suplementar diàriament en dones amb anèmia ferropènica i de forma intermitent si té un risc alt de patir-la (baix pes inicial, risc nutricional a l'inici, interval intergenèsic menor a 2 anys, …). (Grau de recomanació A)
- Iode:
- Se suggereix suplementar de manera rutinària amb 200μg/dia de iodur potàssic en aquelles dones que no arriben a les quantitats diàries d'ingesta de iode (3 racions de lactis i 2g de sal iodada) excepte en sospita d'afectació de la tiroide (Grau de Recomanació D)
- Àcid Fòlic:
- La suplementació periconcepcional amb 400μg/dia redueix el risc de defectes del tub neural (Grau de recomanació A). S'aconsella iniciar la suplementació diària des del moment que es decideix concebre i continuar fins al final del primer trimestre.
- Suplementar amb 5 mg/dia durant el mateix període en dones amb antecedents de defectes del tub neural, que han tingut fills amb defecte del tub neural o estan prenent anticonvulsionants.
- La suplementació sistemàtica amb àcid fòlic no s'associa a efectes beneficiosos per a la mare ni per al fetus, per la qual cosa el cost benefici no en justifica l'ús durant tot l'embaràs. (Grau de recomanació A
- Calci:
- En dones amb risc de preeclàmpsia, la suplementació amb ≥ 1 g/dia s'associa amb un risc menor. (Grau de recomanació A)
- Les recomanacions dietètiques de calci en embarassades és semblant a la resta de població. Els requeriments augmentats se supleixen mitjançant adaptacions fisiològiques que augmenten la seva absorció i retenció. (Grau de recomanació D)
- Vitamina D:
- L'ús rutinari de suplementació augmenta la concentració de vitamina D sanguínia i sembla disminuir el risc de preeclàmpsia, baix pes en néixer i naixement preterme. Tot i això, la manca de dades sobre efectes adversos i la incertesa de la rellevància clínica de les troballes, fa que el seu ús rutinari no quedi clar. (Grau de recomanació A)
- Les dones embarassades o que estiguin planejant estar-ho, han d'evitar consumir alcohol. (Grau de recomanació B)
- Reduir al mínim el consum de cafeïna, màxim 1 ració al dia de begudes que la continguin. (Grau de Recomanació D)
- No es recomana consumir extractes de plantes. (Grau de recomanació A)
- No hi ha prou evidències per establir una recomanació sobre l'ús de derivats de la vitamina B6 i del consum de gingebre per pal·liar els símptomes habituals de l'embaràs com nàusees i vòmits. (Grau de recomanació A; nivell d'evidència 1+)
- Se suggereix no suplementar amb complexos multivitamínics. (Grau de Recomanació D)
Temps estimat de tractament
- El seguiment d'una alimentació equilibrada s'ha de fer abans, durant i després de l'embaràs.
- La recomanació de consum que afecta lactis crus, ous, peixos i mariscs, i carns i derivats, s'han de mantenir durant la lactància materna.
Indicadors davaluació. Resposta de la pacient al consell
- Indicadors bioquímics d'absència d'anèmia, risc de preeclàmpsia, diabetis gestacional, guany de pes adequat.
- Valoreu si aplica les mesures higièniques adequades i evita el consum d'aliments de risc, inclòs l'alcohol.
- Passar el test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a eSiAp.
- Evita el consum actiu o passiu de tabac.
- Es manté físicament activa.
Aspectes d'atenció especial
- La visita preconcepcional és el moment més adequat per identificar hàbits alimentaris, valorar necessitats i aconsellar sobre alimentació. (Grau de Recomanació D)
- Identificar a la primera visita prenatal aquelles dones que requereixin un seguiment del guany de pes durant el seu embaràs. Se suggereix individualitzar la valoració del pes i evitar pesar en totes les visites.
- En persones amb sobrepès o obesitat s'ha de frenar l'augment de pes durant la gestació i no intervenir per reduir-lo.
- El guany de pes estarà condicionat pel pes previ abans de l'embaràs:
- Pes normal: 11,5 – 16 kg
- Baix pes: 12,5-18 kg
- Sobrepès: 7-11,5 kg
- Obesitat: 5-9 kg
- La restricció energeticoproteica és poc probable que sigui beneficiosa i pot resultar perjudicial per al desenvolupament del fetus. Realitzar intervencions per millorar estils de vida (alimentació saludable i exercici físic adaptat) frena l'augment de pes. (Grau de recomanació A)
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista
- Embarassada amb IMC ≥ a 25 o ≤ 18 a la primera consulta prenatal, amb risc de diabetis gestacional, amb anèmia, amb hipotiroïdisme.
Referències bibliogràfiques
- Grup de treball de la Guia de pràctica clínica d'atenció a l'embaràs i puerperi. Guia de pràctica clínica d'atenció a l'embaràs i puerperi. Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat. Agència d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries d'Andalusia; 2014. Guies de Pràctica Clínica a l'SNS: AETSA 2011/10
- Baladia E, Martínez-Rodríguez R. Revisió científica sobre l'alimentació i la nutrició en la dona embarassada. Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica. 2017
- Corb M, Sayon-Orea C, Santiago S, Martínez JA. Dietary i Health Profiles of Spanish Women in Preconception, Pregnancy and Lactation. Nutrients 2014, 6, 4434-4451.
- Vilar-Vidal M, Amià P, Rodríguez-Bernal C, Santa Maria L, et al. Compliance de nutritional recomanació espanyola pregnant women acordada amb sociodemographic i lifestyle characteristics: a cohort study. Nutr Hosp. 2015 Apr 1;31(n04):1803-1812.
- Flak AL, Seu S, Bertrans J, Denny CH, Kesmodel US, Cogswell ME. The association of mild, moderate, and binge prenatal alcohol exposure and child neuropsychological outcomes: a meta-analysis. Alcohol Clin Exp Res. 2014 Jan;38(1):214-26.
- AECOSAN. Agència Espanyola de consum, seguretat alimentària i nutrició. Consultat el 10 de gener de 2018: http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/alimentacion_segura_embarazo.htm
http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/seguridad_alimentaria/ampliacion/mercurio.htm
http://www.aecosan.msssi.gob.es/AECOSAN/web/para_el_consumidor/ampliacion/anisakis.htm
