X

Recom. Dietet. Diabetes

INFORMACIÓN AL PACIENTE –  DIABETES

Per què és important seguir aquests consells dieteticonutricionals?

Perquè us ajudaran a controlar el sucre a la sang (la glucèmia) ia endarrerir o prevenir les complicacions de la diabetis. A més, us ajudaran a controlar altres factors de risc habituals en les persones amb diabetis, com la hipertensió, el sobrepès o els nivells alts de colesterol i triglicèrids.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals, lactis (llet, iogurt i formatge) baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra.
  • Trieu habitualment les varietats integrals d'arròs, pasta i pa.
  • Podeu menjar tot tipus de fruita, preferentment fresca i distribuïdes al llarg del dia.
  • En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid, refrescos, sucs en general i les begudes amb alcohol.
  • Planifiqueu els àpats en la mesura del possible i intenteu mantenir horaris de menjar regulars.

Altres recomanacions

  • Practiqueu activitat física adequada al vostre estat de salut i forma física, almenys 30 minuts 5 vegades per setmana o 50 minuts en dies alterns. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
  • Demaneu ajuda al vostre centre de salut per deixar de fumar.
  • Considerant el control de les seves glucèmies i el seu pes, si el seu professional de referència al centre de salut ho veu necessari, podrà lliurar-li una dieta més detallada o indicar-li com organitzar de manera senzilla els àpats.

Mida porcions

(casoleres)

Recomanació

dia / setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

½ bol cereals

3 a 4 vegades/dia

Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral sense sal. Patates, moniatos.

Pa blanc amb sal.

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Pa de motlle o envasat.

Massa de pizza, pasta de full precuinats.

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2 racions/dia

Desnatats o semidesnatats. Llet, iogurt i formatges frescos sense sal. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci i sense sucres afegits.

Llet i iogurt sencers i formatges frescos amb sal.

Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts. Begudes vegetals amb sucre afegit

Verdures

1 plat ple

(quantitat 150 a 200 g)

almenys 2

vegades /dia

Totes les fresques, congelades o conserves sense sal o baixes en sal.

Verdures en conserves amb sal.

Encurtits

Fruites

1 peça mitjana

(quantitat 200g)*

almenys 3 peces/dia

Totes les fresques

Dessecades

En sucs, nèctars i fruites en almívar

*excepte plàtan, raïm, xirimoia, cireres, figues o caqui: 100 g

o meló, síndria o maduixes: 300 g.

Llegums

1 plat cuit

(quantitat: 60 a 120 g)

3 a 4

vegades/setmana

Totes. Fresca, seques o cuites en conserva (esbandidas prèviament): cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves.

Precuinades amb embotits i riques en sal.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana

Tots. Crues (preferent) o torrades sense sal; ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa,

Amb sal, fregits, amb sucre o mel

Carns

1 filet mitjà (100-120g)

3-4

vegades/setmana

Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc magra (llom filet)

Porc, boví i xai molt magres eliminant tot el greix visible.

Carns greixoses de tota mena, picades comercials, embotits frescos, cuits i curats, amb fosfats o sense.

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-140g)

3-4 vegades/setmana

De les quals blau: 1 a 2 vegades/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves baixes en sal o sense sal.

Peix i marisc en conserva.

Peix salat, fumat o precuinat.

Ous

1-2 ous mitjans

4-5 uts/setmana

De gallina, guatlla, etc.

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 a 6 cullerades/dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra.

Altres olis vegetals.

Olives, nata mantega, margarina, llard.

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, mel, sucre, regalèssia

Begudes

1 got

4-8 gots/dia

Aigua

Refrescs, aigua amb gas, begudes alcohòliques i amb regalèssia.

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Barreges d'espècies amb sal i brous comercials amb menys sal.

Tot tipus de sal (Himàlaia, rosa, etc.) i extractes per a vins. Brous i salses comercials. Glutamant monosòdic.

Edulcorants artificials

>>Sense calories com: Acesulfame K (E950); Aspartam* (E951) (No apte per a fenilcetonúrics), Ciclamat (E952), Sacarina* (E954), Sucralosa (E955); Taumatina* (E957), Nehospardin dihidrocolona (E959), Neotamo (E961), Sal d'Aspartam-acesulfam (E962) i Glucòsid d'esteviosidol (E960). *No aptes per cuinar.

>>Polialcohols (aporten 2 Kcal/g): Sorbitol (E420), Manitol (E421), Isomalt (E953), Maltitol (E965), Lactitol (E966), Xilitol (E967) i Eritritol (E 968).

Menú genèric

DILLUNS

MART

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

ESMORZAR

Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca…

BERENAR**

Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga)…

DINAR

Llegum Verdura

Pa Fruita

Aigua

Arròs integral

Verdura

Peix blau Fruita

Aigua

Verdures Patata

Vedella magra Fruita

Aigua

Pasta integral Verdura

Pollastre, gall dindi o conill

Fruita

Aigua

Llegum Verdures Ou

Fruita

Aigua

Pasta

Filet o llom de porc Verdures

Fruita

Aigua

Amanida

Arròs amb verdura, carn, peix i marisc

Fruita

Aigua

BERENAR**

Igual que anterior

SOPAR

Verdura

Patates

Ous

Fruita

Aigua

Amanida Pasta integral

Pollastre, gall dindi o conill

Fruita

Aigua

Pèsols amb ceba i pernil

Pa integral

Fruita

Aigua

Verdura

Arròs integral

Ous

Fruita

Aigua

Amanida

Pa amb oli formatge fresc sense sal.

Fruita

Aigua

Verdura

Patata

Peix

Fruita

Aigua

Amanida

Peix

Pa integral

Fruita

Aigua

*Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.

**Les quantitats dependran de l'horari dels àpats principals.

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Fruita de temporada. Llet semidesnatada

Pa bru amb tomàquet i oli oliva

3 galetes integrals tipus Inca i fruita de temporada

Cigrons amb bledes

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

Iogurt amb nous i canyella.

Amanida variada

Truita de patata, carbassó i ceba.

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

  • Cuini de manera senzilla i amb aliments frescos de temporada
  • Utilitzeu tècniques que mantinguin millor el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota, i eviteu els fregits.
  • Prepareu el vostre menjar sempre que pugueu, ia mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal.
  • Eviteu els aliments “aptes per a diabètics” ja que solen ser rics en greix, sal i/o sucres ocults.
  • Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, per triar els que tinguin menys greixos saturats, sucre i sal.
  • La poca sal que utilitzi hauria de ser sal iodada, tret que el seu professional de referència al centre de salut li hagi indicat el contrari.
  • Utilitzeu espècies i herbes aromàtiques per condimentar els aliments, per exemple alfàbrega, orenga, all, comí, etc. Aneu provant diferents combinacions per trobar les que més us agradin. A més, pot recórrer a la llimona, vinagre, all i vi per cuinar i marinar, ia aromatitzar l'oli d'oliva amb llorer, farigola, all, pebre, etc.
  • Compri sempre que pugui aliments de proximitat, frescos i de temporada.
  • Podeu endolcir els menjars i begudes amb edulcorants artificials (veure taula).

1500 kcal, 1750 kcal, 2000 kcal, 2250 kcal, 2500 kcal

Model dieta 1750 kcal

ESMORZAR

  • 1 got de llet desnatada o 2 iogurts desnatats natural o got beguda vegetal sense sucre afegit*.
  • Pa integral o bru (40g), o 4 galetes integrals tipus Inca o 30 g cereals de civada o integrals sense sucre afegit*.
  • Tomàquet a rodanxes o refregat
  • 1 culleradeta de cafè d'oli d'oliva verge extra (no, si es tria galetes o cereals)

BERENAR MATÍ

  • 1 ració de fruita tipus poma, taronja, pera, etc., (200g en net) o un plàtan petit (100g), raïm (10-12 u), xirimoia (1/2), cireres (10-12 u), figues (2 u) o caqui (1 petit), o 1 o maduixes (8-9 u).
  • 2 biscots integrals o 2 galetes integrals tipus Inca.
  • Tomàquet a rodanxes o refregat
  • 1 culleradeta de cafè d'oli d'oliva verge extra (no, si es tria galetes o cereals)

DINAR

  • Un plat de verdures crues o cuinades.
  • 80 g de llegum sec (200 g cuit): llenties, cigrons o mongetes. O substituir per una de les opcions següents:
    • 50 g d'arròs integral o tapioca (160 g en bullit).
    • 60 g de pasta integral (macarrons, …), cous cous, quinoa, (200g cuit).
    • 200 g de patata o moniato, o 280 g de pèsols (frescs o congelats)
    • 80 g pa integral o bru.
  • Un filet de peix blau o blanc (120g). O substituir per una de les opcions següents:
    • 1 o 2 ous.
    • 1 filet de carn (100g), preferentment pollastre, gall dindi, conill, vedella magra i llom o filet de porc.
    • Un tros de formatge fresc (80g), 1 llauna de peix conserva baix en sal (tonyina, sardines, verat) o carmanyola (menys 2 cops per setmana) tipus pernil cuit.
    • Si heu triat llegum, no cal menjar aliments d'aquest grup.
  • Fruta fresca – igual que en la merienda
  • 15 g d'oli d'oliva verge extra (1.5 cullerades soperes) per cuinar

BERENAR TARDA

  • 1 got de llet desnatada o 2 iogurts desnatats naturals o 1 got beguda vegetal sense sucre afegit*, o 1 ració de fruita o un trosset de pa amb tomàquet
  • Un grapat de fruits secs crus o torrats sense sal ni sucre (20g): nous, avellanes, ametlles…

SOPAR

  • IGUAL QUE DINAR

*Comprovar a l'etiqueta que no té sucre, xarops, xarops de glucosa, mel, fructosa, maltodextrines

Recomanacions generals

  • Pesar de tant en tant els aliments per controlar-ne la quantitat tenir una referència.
  • Alterar a la semana legumbres de 3 – 4 veces, carnes 3 – 4 veces, pescados de 3 – 4 veces, asegurando el azul, y huevos de 4 – 5 unidades.
  • Podeu fer un primer plat i un segon o un plat únic complet.
  • El menú és per a tota la família, les quantitats és allò que pot canviar.
  • Beveu aigua durant els àpats i entre hores quan tingui set. Eviteu els sucs i els nèctars, encara que no portin sucre afegit.
  • Els fruits secs ho poden fer en qualsevol moment del dia, combinen molt bé amb iogurts, formatge fresc, verdures, amanides, etc.
  • La fruita fresca rentada i desinfectada si es menja amb pell.
  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
  • Aneu al vostre centre de salut regularment per al control del vostre sucre, pressió arterial, colesterol i triglicèrids.
  • Si teniu excés de pes, feu controls periòdics (mínim cada sis mesos) al vostre centre de salut.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS) 

Justificació de la teràpia dieteticonutricional.

  • La teràpia dieteticonutricional i la promoció d'un estil de vida actiu formen part de l'atenció al pacient amb diabetis o en risc de desenvolupar-la.
  • El pacient ha de participar activament en l'autogestió i la planificació de la teràpia mèdica nutricional.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Promoure patrons dalimentació saludables i estils de vida activa per millorar la qualitat de vida i salut en general.
  • Reduir els factors de risc i esdeveniments cardiovasculars
  • Retardar o prevenir les complicacions relacionades amb la diabetis.
  • Proporcionar missatges sense judicis.

Característiques de la dieta

  • Dieta mediterrània rica en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres. Grau de recomanació A.
  • Èmfasi en la selecció de fonts d'hidrats de carboni de menor càrrega glucèmica i rics en fibra, que altres riques en sucres afegits i/o farines refinades, com ara begudes ensucrades, brioixeria, dolços, etc. Evidència B.
  • Consum setmanal d'almenys 3 racions de peixos variats, així com ingesta diària de petites quantitats de fruita seca sense sal. Grau de recomanació B.
  • Evitar el consum de begudes alcohòliques pel risc dhipoglucèmia. Grau de recomanació B.
  • Dieta amb menys de 5 g/sal/dia (<2.400mg de sodi) Grau de recomanació B.

Altres recomanacions

  • En adults amb excés de pes o obesos amb diabetis tipus 2 o prediabetis, es recomanen programes d'intervenció dietètica i modificació de l'estil de vida per facilitar la pèrdua de pes. Grau de recomanació A.
  • No hi ha proves suficients per recomanar un pla dalimentació basat en aliments de baix índex glicèmic. Grau de recomanació D.
  • El consum de fruita fresques, independentment del contingut en sucres, han de formar part de la dieta controlada en carbohidrats totals.
  • Dissuadir de lús daliments ultraprocessats comercialitzats específicament per a persones amb diabetis, pel seu potencial elevat contingut en greixos i sal.
  • Els edulcorants artificials no calòrics són segurs. Grau de recomanació B.
  • No hi ha cap evidència clara sobre l'efecte dels suplements dietètics (vitamines, minerals) en persones amb diabetis sense risc d'ingesta inadequada de nutrients. L'ús a llarg termini de suplements d'antioxidants com les vitamines E i C i carotens, podria no ser segur. Grau de recomanació C.
  • No hi ha evidència que doni suport a l'ús de suplements d'omega-3. Grau de recomanació A.
  • La majoria dels adults amb diabetis tipus 1 (Grau de recomanació C) i diabetis tipus 2 (Grau de recomanació B), es beneficien de la pràctica de 150 minuts o més d'activitat física moderada a vigorosa per setmana, distribuïts durant almenys 3 dies a la setmana, amb més de 2 dies consecutius sense activitat. En adults joves i físicament preparats poden ser suficients sessions més curtes (mínim 75 min/setmana) d'entrenament d'intensitat vigorosa.

Temps estimat de tractament

La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-ho al llarg de la malaltia.

Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient

  • Control de glucèmies i Hb1Ac, tensió arterial, lipèmia i funció renal.
  • Reducció del pes i circumferència de la cintura en excés de pes i obesitat.
  • Test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a SIAP.
  • Adherència a pautes dactivitat física. https://apps.caib.es/plasalutfront/formularios/ipaq/ipaq.xhtml

Aspectes d'atenció especial

  • En funció del control glucèmic, disposició al canvi i alfabetització nutricional i en salut de cada pacient, s'escollirà l'eina més adequada per millorar l'adherència a les recomanacions dietètica: distribució de grups d'aliments per ingesta (mètode del plat) o dieta per calories. de Mifflin-St.Jeor) reduint 500-1000kcal o l'equivalent al 30% de les kcal estimades. En pacients motivats fixar una pèrdua de pes realista (5-10%) a 6-12 mesos o triar conjuntament un valor basat en la seva història ponderal. En pacients poc motivats i baixa forma física, un objectiu realista seria evitar el guany de pes. · Prendre mesures per monitoritzar els pacients en risc de desnutrició fins i tot en aquells amb sobrepès o obesitat.
  • La teràpia nutricional ha de ser tan individualitzada com sigui possible, preferentment amb la intervenció de dietistes-nutricionistes. Grau de recomanació A.
  • La teràpia grupal motiva els pacients a ser part activa del seu tractament.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.

  • Directament després del diagnòstic i en les situacions següents:
  • adults: si hi ha sobrepès, baix pes, augment de pes no desitjat o pèrdua de pes de més de 5 kg en 3 mesos i/o una circumferència de cintura en dones de > 80 cm o en homes de > 94 cm i/o hipertensió i/o dislipèmia.
  • quan hi ha un canvi en el tipus, dosi i administració dels medicaments hipoglucemiants.
  • si el pacient vol millorar el seu control de la diabetis o hi ha un mal control en general.
  • quan hi ha un canvi en les circumstàncies de la vida o el treball
  • quan hi pugui haver un trastorn alimentari, problemes gastrointestinals o una altra comorbiditat.
  • si la pacient vol tenir un fill o està embarassada
  • Informació rellevant:
  • Tipus diabetis, complicacions i/o comorbiditats.
  • Analítica recent amb: Hb A1c, glucosa, colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol i triglicèrids.
  • Medicació.
  • Altres: pes, alçada, circumferència de cintura i tensió arterial.

Referències bibliogràfiques

  • Lifestyle Management: Standards of Medical Care in Diabetes-2018. American Diabetis Association. Diabetis Care 2018 Jan; 41 (Supplement 1): S38-50. Available from: https://doi.org/10.2337/dc18-S004
  • Diabetis UK 2018 Nutrition Working Group. Evidence-based nutrition guidelines per a la prevenció i gestió de diabetis. March 2018. Available from: http://www.diabetes.org.uk
  • National Guideline Clearinghouse. Clinical practive guidelines per a healthy eeating per a prevenció i tractament de metabòlic i encorine disease in adults. Endroc pract. 2013 Sept-Oct; 19 (Suppl 3): 1-82. Available from: https://www.guideline.gov/
  • National Institute for Care and Health Excellence. Type 2 diabetis in adults: management NICE guideline P2 December 2015. Available from: nice.org.uk/guidance/ng28.
  • Canadian Diabetis Association Clinical Practice Guideline Expert Committee. 2013 Clinical practice guidelines per prevenir i management diabetis in Canadà. Can J Diabetis. 2013;37 (suppl 1):S1-S212. Available from: http://guidelines.diabetes.ca/Browse/Chapter 10
  • Harris P, Mann L, Phillips P, Bolger-Harris H, Webster C (editors). Diabetis management in general practice. 17th edition, Diabetis Austràlia. 2011/12. Available from: http://www.diabetesaustralia.com.au
  • Estratègia de diabetis de les Illes Balears. Govern de les Illes Balears. A: www.ibsalut.es
Administrator:
Related Post