INFORMACIÓN AL PACIENTE – DIABETES GESTACIONAL
Per què és important seguir aquests consells dieteticonutricionals?
Perquè us ajudaran a controlar el sucre a la sang (la glucèmia) i, a endarrerir o prevenir les complicacions de la diabetis tant per a vostè com per al seu nadó.
A més us guiarà per saber com alimentar-se d'una manera sana i equilibrada per influir positivament en la seva salut i la del nadó, tant a curt, com a llarg termini.
- Seguir una dieta equilibrada i saludable, amb racions adequades dels aliments recomanats, així com mantenir un estil de vida actiu, us ajudarà a anar augmentant de pes de manera adequada durant l'embaràs.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals (arròs, pasta i pa), lactis (llet, iogurt i formatge) baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és vir.
- Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid.
- Podeu menjar tot tipus de fruita fresca distribuïda al llarg del dia.
- Planifiqueu els àpats i intenteu mantenir horaris regulars.
- Modereu el consum de sal, i assegureu-vos que la que utilitzeu, sigui sal iodada. Per fer-ho, comproveu l'etiquetatge.
- Mantingueu el consum de cafeïna el més baix possible.
- Eviteu els refrescos i els sucs en general
- No consumiu begudes amb alcohol.
- No preneu aigua de pous o cisternes si abans no teniu la seguretat que ha estat tractada perquè sigui potable.
- Eviteu el consum d'algues comestibles.
- Durant l'embaràs hi ha riscos d'infecció o intoxicació, derivats del consum d'alguns aliments com lactis, carns, peixos i ous:
Peix i marisc | Risc d'infecció per Anisakis. No consumiu: Peix cru, fumat o marinat i preparacions que el continguin com el sushi, el cebiche, el peix fumat o el marinat. Tampoc, marisc cru o poc cuinat com ostres, cloïsses, musclos, gambes, etc. Risc d'intoxicació per metil-mercuri. No consumiu: peix espasa o emperador, lluç de riu, marrajo, tintorera, pinta-roja, musola o caçó, tonyina vermella o d'aleta blava. Risc d'intoxicació per Cadmi: No consumeixi: caps de gambes, llagostins, … o cossos de crancs |
Lactis | Risc d'infecció per Listeria. No consumiu: llet crua ni iogurt, flam, gelats, mató o formatges elaborats amb llet crua, per exemple el idiazábal i alguns de pasta tova tipus brie, camember, etc. Llegiu les etiquetes de tots els lactis per assegurar-vos que la llet està pasteuritzada o esterilitzada |
Ous | Risc d'infecció per Salmonel·la. No consumiu: ou cru o preparats que continguin ou cru com maionesa casolana, merenga, tiramisú, alguns mousse i gelats. |
Carns i derivats | Risc d´infecció per Toxoplasma gondii. No consumiu: carn crua com el carpaccio o steack tàrtar, ni embotits curats crus o fermentats com la sobrassada, llonganissa, xoriço, llonganissa, salami, fuet, cecina o pernil salat. Risc d´intoxicació per excés de vitamina A. No consumiu: fetge d'animals, patés de fetges o foie-gras. Risc d'intoxicació per Plom: No consumiu carn de caça abatuda amb munició de plom. |
Recomanacions generals desinfecció i cuinat:
- Desinfecte las frutas y hortalizas que vaya a consumir en crudo. Puede utilizar lejía apta para la desinfección de agua de beber (4 gotas por Litro): sumerja durante 15 minutos los vegetales, aclárelos bien y escurra. También debe aplicar este tratamiento a las ensaladas en bolsa y a los germinados (alfalfa, soja, …).
- Esmereu la higiene de mans, superfícies i utensilis quan manipuli carn crua, aus, mariscs, peixos, fruites o verdures crues.
- No compreu lactis elaborats amb llet crua, per això llegiu les etiquetes.
- Cuini bé els ous, fins que el rovell i la clara quedin quallades.
- Si compreu peix fresc, demaneu que el netegin i li eliminin les vísceres, i cuineu-ho ben fet.
- La carn s'ha de cuinar bé abans del consum, fins que canviï de color. Si voleu consumir de manera ocasional embotits crus curats, s'han de congelar prèviament durant 10 dies a -20ºC (assegureu-vos que el vostre congelador arriba a aquesta temperatura)
Mida porcions (casoleres) | Recomanació dia / setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Evitar | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana | 3 a 5 vegades/dia | Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral sense sal. Patates, moniatos. | Pa blanc amb sal. | Cereals d'esmorzar amb sucre. Pa de motlle o envasat. Massa de pizza, pasta de full precuinats. |
Lactis o alternatives vegetals | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2 -3 racions/dia | Desnatats o semidesnatats. Llet, iogurt i formatges frescos sense sal fets a partir de llet pasteuritzada. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci i sense sucres afegits. | Llet i iogurt sencers i formatges frescos amb sal. | Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts. Begudes vegetals amb sucre afegit (veure taula anterior) |
Verdures | 1 plat ple (quantitat 150 a 200 g) | almenys 2 vegades /dia | Totes les fresques, congelades o conserves sense sal o baixes en sal. | Verdures en conserves amb sal. | Encurtits. (veure taula anterior) |
Fruites | 1 peça mitjana (200g)* | almenys 3 vegades /dia | Totes les fresques | Dessecades | En sucs, nèctars i fruites en almívar. (veure taula anterior) |
*excepte plàtan, raïm, xirimoia, cireres, figues o caqui: 100 go meló, síndria o maduixes: 300 g. | |||||
Llegums | 1 plat cuit (quantitat: 60 a 120 g) | 3 a 4 vegades/setmana | Totes. Fresca, seques o cuites en conserva (esbandidas prèviament): cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves. | Precuinades amb embotits i riques en sal. | |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia | Tots. Crues (preferent) o torrades sense sal; ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, | Amb sal, fregits, amb sucre o mel | |
Carns | 1 filet mitjà (100-120g) | 3-4 vegades/setmana | Molt ben cuinada. Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc magra (llom, filet) | Porc, boví i xai eliminant el greix visible | Carns greixoses, embotits frescos, cuits i curats, (veure taula anterior) |
Peix i marisc | 1 filet mitjà (120-140g) | 2-3 /setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau de mida petita. Conserves baixes en sal o sense sal. | Peix i marisc en conserva. | Peix salat, fumat o precuinat. (veure taula anterior) |
Ous | 1-2 ous mitjans | 4-5 uts/setmana | De gallina, guatlla, ben cuinats. | (veure taula anterior) | |
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 a 6 cullerades/dia | Oli d'oliva, preferentment verge extra. | Altres olis vegetals. | Olives, nata mantega, margarina, mantega. |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Xocolata >70% cacau | Galetes, magdalenes, mel, sucre, regalèssia |
Begudes | 1 got | 4-8 gots/dia | Aigua | Cafè o te no més de 1 tassa al dia. | Refrescs, aigua amb gas, begudes alcohòliques i amb regalèssia. |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc. | Barreges d'espècies amb sal i brous comercials amb menys sal. | Tot tipus de sal (Himàlaia, rosa, etc.) i extractes per a vins. Brous i salses comercials. Glutamant monosòdic. |
Edulcorants artificials | >>Sense calories com: acesulfame K (E950); aspartam*(E951), ciclamat (E952), sacarina* (E954), sucralosa (E955 i neotamo (E961) i Glucòsid d'esteviosidol (E960). *No aptes per cuinar. >>Polialcohols (aporten 2 Kcal/g): Sorbitol (E420), Manitol (E421), Isomalt (E953), Maltitol (E965), Lactitol (E966), Xilitol (E967) i Eritritol (E 968). | ||||
Menú genèric
DILLUNS | MART | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
ESMORZAR | Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca… | ||||||
BERENAR** | Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga)… | ||||||
DINAR | Llegum Verdura Pa Fruita Aigua | Arròs integral Verdura Peix blau Fruita Aigua | Verdures Patata Vedella magra Fruita Aigua | Pasta integral Verdura Pollastre, gall dindi o conill Fruita Aigua | Llegum Verdures Ou Fruita Aigua | Pasta Filet o llom de porc Verdures Fruita Aigua | Amanida Arròs amb verdura, carn, peix i marisc Fruita Aigua |
BERENAR** | Igual que anterior | ||||||
SOPAR | Verdura Patates Ous Fruita Aigua | Amanida Pasta integral Pollastre, gall dindi o conill Fruita Aigua | Pèsols amb ceba i pernil Pa integral Fruita Aigua | Verdura Arròs integral Ous Fruita Aigua | Amanida “1 rebaixa de pa amb oli” formatge fresc sense sal. Fruita Aigua | Verdura Patata Peix Fruita Aigua | Amanida Peix Pa integral Fruita Aigua |
*Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.
**Les quantitats dependran de l'horari dels àpats principals.
Ex. Dilluns
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Fruita de temporada. Llet semidesnatada Pa bru amb tomàquet i oli oliva | 3 galetes integrals tipus Inca i fruita de temporada | Cigrons amb bledes Fruita de temporada Pa bru Aigua | Iogurt amb nous i canyella. | Amanida variada Truita de patata, carbassó i ceba. Fruita de temporada Pa bru Aigua |
- Eviteu els aliments “aptes per a diabètics” ja que solen ser rics en greix, sal i/o sucres ocults.
- Practique actividad física de intensidad moderada; como caminar, nadar…; durante al menos 30 minutos al día. Pida información en su centro de salud sobre las rutas saludables y los grupos de paseo (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
- No fumeu i eviteu l'exposició al fum del tabac
- No preneu cap tipus de suplement que no sigui recomanat pel vostre equip d'atenció primària.
- Considerant el control de les seves glucèmies i evolució del seu pes, si el seu professional de referència al centre de salut ho veu necessari, podrà lliurar-li una dieta més detallada o indicar com organitzar de forma senzilla els seus àpats.
- La lactància materna aporta beneficis tant per al nadó com per a vostè.
- Informació pràctica i visual sobre aliments i receptes de la Fundació Alícia i del Ciberdem, mètode plat: http://diabetesalacarta.org
- WEB de l'Associació Americana de Diabetis en espanyol: http://www.diabetes.org/es
- Servei de Seguretat Alimentària: http://www.caib.es/sites/seguretatalimentaria/es/alimentacion_segura_durante_el_embarazo-82624/
- Matrones i tu: https://matronasytu.com
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional.
- La teràpia dieteticonutricional i promocionar un estil de vida actiu ajuda a controlar el nivell de glucosa en sang i proporcionar a la dona i al seu nadó els nutrients necessaris per a un embaràs saludable.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Controlar els nivells de glucosa a la sang.
- Proporcionar una ingesta denergia i nutrients adequades per promoure la salut fetal, neonatal i del nen a llarg termini, així com la materna.
Característiques de la dieta
- Seguir les recomanacions dietètiques generals per a EMBARÀS respecte de seguretat alimentària i suplementació.
- Seguir un estil de vida saludable és fonamental en el tractament de la diabetis mellitus gestacional i pot ser el tractament suficient per a moltes dones.
- Consell el més individualitzat possible en l'aportació i la distribució de carbohidrats al llarg del dia. Especialment per esmorzar, per la tendència que existeix a tenir la glucèmia postprandial elevada.
- El aporte de calorías no debe ser inferior a 1600 – 1800 kcal (equivale a 175 g de carbohidratos y 71 g de proteínas).
- Edulcorants artificials assegurances durant l'embaràs: acesulfame K (E950); aspartam (E951), ciclamat (E952), sacarina (E954), sucralosa (E955 i neotam (E961) i poliacohols com el manitol, maltitol, lactitol, sorbitol o xilitol.
Altres recomanacions
- En dones amb diabetis gestacional i excés de pes o obesitat, la reducció d'ingesta energètica en no més del 30% de l'habitual és segura. Si l'IMC pre embaràs està entre 25 i 29,9 kg/m2 el guany de pes adequat seria entre 7 i 11.5 kg i si és superior a 30 kg/m2, hauria de ser entre 5 i 9 Kg.
- Assegurar la promoció dhàbits alimentaris saludables i estil de vida actiu després del part per reduir el risc diabetis tipus 2.
- Animeu la pràctica d'activitat física d'intensitat moderada durant almenys 30 minuts al dia i individualitzeu tot el possible.
- Informar sobre els beneficis de lactància materna i formar-ne en el procés d'iniciació i manteniments.
Temps estimat de tractament
La intervenció dieteticonutricional s'ha de mantenir al llarg de l'embaràs.
Aspectes d'atenció especial
- La teràpia grupal motiva les pacients a ser part activa del seu tractament.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.
- Les dones embarassades que són diagnosticades amb diabetis gestacional haurien de ser referides a un dietista-nutricionista per a la teràpia de nutrició mèdica.
- Informació rellevant:
- Complicacions i/o comorbiditats.
- Analítica recent amb: Hb A1c i glucosa.
- Medicació
- Altres: setmanes gestació, pes, altura i tensió arterial.
Referències bibliogràfiques
- Management of Diabetes in Pregnancy: Standards of Medical Care in Diabetes-2018. American Diabetis Association. Diabetis Care 2018 Jan; 41 (Supplement 1): S38-50. Available from: https://doi.org/10.2337/dc18-S013.
- Pregnancy and diabetis. Global Guideline. International Diabetes Federation 2009. Available from:www.idf.org.
- National Institute for Care and Health Excellence. Diabetis in pregnancy. NICE guideline NG3. February 2015. Available from: https://nice.org.uk.
- International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) Initiative on gestational diabetis mellitus: A pragmatic guide for diagnosi, management, and care. International Journal of Gynecology and Obstetrics 131 S3 (2015) S173–S211. Available from:https://www.figo.org.
- National Guideline Clearinghouse (NGC). Guideline summary: Gestational diabetis mellitus evidence-based nutrition practice guideline. In: National Guideline Clearinghouse (NGC) Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ); 2016 Jan 01. [cited 2018 Jun 02]. Available: https://www.guideline.gov
- Estratègia de diabetis de les Illes Balears. Govern de les Illes Balears. A: www.ibsalut.es