X

Recom. Dietet. Diabetis Gestacional

INFORMACIÓN AL PACIENTE – DIABETES GESTACIONAL

Per què és important seguir aquests consells dieteticonutricionals?

Perquè us ajudaran a controlar el sucre a la sang (la glucèmia) i, a endarrerir o prevenir les complicacions de la diabetis tant per a vostè com per al seu nadó.
A més us guiarà per saber com alimentar-se d'una manera sana i equilibrada per influir positivament en la seva salut i la del nadó, tant a curt, com a llarg termini.

  • Seguir una dieta equilibrada i saludable, amb racions adequades dels aliments recomanats, així com mantenir un estil de vida actiu, us ajudarà a anar augmentant de pes de manera adequada durant l'embaràs.
  • Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals (arròs, pasta i pa), lactis (llet, iogurt i formatge) baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és vir.
  • Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid.
  • Podeu menjar tot tipus de fruita fresca distribuïda al llarg del dia.
  • Planifiqueu els àpats i intenteu mantenir horaris regulars.
  • Modereu el consum de sal, i assegureu-vos que la que utilitzeu, sigui sal iodada. Per fer-ho, comproveu l'etiquetatge.
  • Mantingueu el consum de cafeïna el més baix possible.
  • Eviteu els refrescos i els sucs en general
  • No consumiu begudes amb alcohol.
  • No preneu aigua de pous o cisternes si abans no teniu la seguretat que ha estat tractada perquè sigui potable.
  • Eviteu el consum d'algues comestibles.
  • Durant l'embaràs hi ha riscos d'infecció o intoxicació, derivats del consum d'alguns aliments com lactis, carns, peixos i ous:

Peix i marisc

Risc d'infecció per Anisakis.

No consumiu: Peix cru, fumat o marinat i preparacions que el continguin com el sushi, el cebiche, el peix fumat o el marinat. Tampoc, marisc cru o poc cuinat com ostres, cloïsses, musclos, gambes, etc.

Risc d'intoxicació per metil-mercuri.

No consumiu: peix espasa o emperador, lluç de riu, marrajo, tintorera, pinta-roja, musola o caçó, tonyina vermella o d'aleta blava.

Risc d'intoxicació per Cadmi:

No consumeixi: caps de gambes, llagostins, … o cossos de crancs

Lactis

Risc d'infecció per Listeria.

No consumiu: llet crua ni iogurt, flam, gelats, mató o formatges elaborats amb llet crua, per exemple el idiazábal i alguns de pasta tova tipus brie, camember, etc. Llegiu les etiquetes de tots els lactis per assegurar-vos que la llet està pasteuritzada o esterilitzada

Ous

Risc d'infecció per Salmonel·la.

No consumiu: ou cru o preparats que continguin ou cru com maionesa casolana, merenga, tiramisú, alguns mousse i gelats.

Carns i derivats

Risc d´infecció per Toxoplasma gondii.

No consumiu: carn crua com el carpaccio o steack tàrtar, ni embotits curats crus o fermentats com la sobrassada, llonganissa, xoriço, llonganissa, salami, fuet, cecina o pernil salat.

Risc d´intoxicació per excés de vitamina A.

No consumiu: fetge d'animals, patés de fetges o foie-gras.

Risc d'intoxicació per Plom:

No consumiu carn de caça abatuda amb munició de plom.

 

Recomanacions generals desinfecció i cuinat:

  • Desinfecte las frutas y hortalizas que vaya a consumir en crudo. Puede utilizar lejía apta para la desinfección de agua de beber (4 gotas por Litro): sumerja durante 15 minutos los vegetales, aclárelos bien y escurra. También debe aplicar este tratamiento a las ensaladas en bolsa y a los germinados (alfalfa, soja, …).
  • Esmereu la higiene de mans, superfícies i utensilis quan manipuli carn crua, aus, mariscs, peixos, fruites o verdures crues.
  • No compreu lactis elaborats amb llet crua, per això llegiu les etiquetes.
  • Cuini bé els ous, fins que el rovell i la clara quedin quallades.
  • Si compreu peix fresc, demaneu que el netegin i li eliminin les vísceres, i cuineu-ho ben fet.
  • La carn s'ha de cuinar bé abans del consum, fins que canviï de color. Si voleu consumir de manera ocasional embotits crus curats, s'han de congelar prèviament durant 10 dies a -20ºC (assegureu-vos que el vostre congelador arriba a aquesta temperatura)

Mida porcions

(casoleres)

Recomanació

dia / setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru

1 patata mitjana

3 a 5 vegades/dia

Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral sense sal. Patates, moniatos.

Pa blanc amb sal.

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Pa de motlle o envasat.

Massa de pizza, pasta de full precuinats.

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

2 -3 racions/dia

Desnatats o semidesnatats. Llet, iogurt i formatges frescos sense sal fets a partir de llet pasteuritzada. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci i sense sucres afegits.

Llet i iogurt sencers i formatges frescos amb sal.

Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts. Begudes vegetals amb sucre afegit

(veure taula anterior)

Verdures

1 plat ple

(quantitat 150 a 200 g)

almenys 2

vegades /dia

Totes les fresques, congelades o conserves sense sal o baixes en sal.

Verdures en conserves amb sal.

Encurtits.

(veure taula anterior)

Fruites

1 peça mitjana

(200g)*

almenys 3 vegades /dia

Totes les fresques

Dessecades

En sucs, nèctars i fruites en almívar.

(veure taula anterior)

*excepte plàtan, raïm, xirimoia, cireres, figues o caqui: 100 go meló, síndria o maduixes: 300 g.

Llegums

1 plat cuit

(quantitat: 60 a 120 g)

3 a 4

vegades/setmana

Totes. Fresca, seques o cuites en conserva (esbandidas prèviament): cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves.

Precuinades amb embotits i riques en sal.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia

Tots. Crues (preferent) o torrades sense sal; ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa,

Amb sal, fregits, amb sucre o mel

Carns

1 filet mitjà (100-120g)

3-4

vegades/setmana

Molt ben cuinada. Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc magra (llom, filet)

Porc, boví i xai eliminant el greix visible

Carns greixoses, embotits frescos, cuits i curats, (veure taula anterior)

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-140g)

2-3 /setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau de mida petita. Conserves baixes en sal o sense sal.

Peix i marisc en conserva.

Peix salat, fumat o precuinat. (veure taula anterior)

Ous

1-2 ous mitjans

4-5 uts/setmana

De gallina, guatlla, ben cuinats.

(veure taula anterior)

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 a 6 cullerades/dia

Oli d'oliva, preferentment verge extra.

Altres olis vegetals.

Olives, nata mantega, margarina, mantega.

Sucres i dolços

Evitar

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, mel, sucre, regalèssia

Begudes

1 got

4-8 gots/dia

Aigua

Cafè o te no més de 1 tassa al dia.

Refrescs, aigua amb gas, begudes alcohòliques i amb regalèssia.

Condiments i espècies

Al gust

Amb els dinars i sopars

Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc.

Barreges d'espècies amb sal i brous comercials amb menys sal.

Tot tipus de sal (Himàlaia, rosa, etc.) i extractes per a vins. Brous i salses comercials. Glutamant monosòdic.

Edulcorants artificials

>>Sense calories com: acesulfame K (E950); aspartam*(E951), ciclamat (E952), sacarina* (E954), sucralosa (E955 i neotamo (E961) i Glucòsid d'esteviosidol (E960).

*No aptes per cuinar.

>>Polialcohols (aporten 2 Kcal/g): Sorbitol (E420), Manitol (E421), Isomalt (E953), Maltitol (E965), Lactitol (E966), Xilitol (E967) i Eritritol (E 968).

Menú genèric

DILLUNS

MART

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

ESMORZAR

Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca…

BERENAR**

Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga)…

DINAR

Llegum Verdura

Pa Fruita

Aigua

Arròs integral

Verdura

Peix blau Fruita

Aigua

Verdures Patata

Vedella magra Fruita

Aigua

Pasta integral Verdura

Pollastre, gall dindi o conill

Fruita

Aigua

Llegum Verdures Ou

Fruita

Aigua

Pasta

Filet o llom de porc Verdures

Fruita

Aigua

Amanida

Arròs amb verdura, carn, peix i marisc

Fruita

Aigua

BERENAR**

Igual que anterior

SOPAR

Verdura

Patates

Ous

Fruita

Aigua

Amanida Pasta integral

Pollastre, gall dindi o conill

Fruita

Aigua

Pèsols amb ceba i pernil

Pa integral

Fruita

Aigua

Verdura

Arròs integral

Ous

Fruita

Aigua

Amanida

“1 rebaixa de pa amb oli” formatge fresc sense sal.

Fruita

Aigua

Verdura

Patata

Peix

Fruita

Aigua

Amanida

Peix

Pa integral

Fruita

Aigua

*Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.

**Les quantitats dependran de l'horari dels àpats principals.

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Fruita de temporada. Llet semidesnatada

Pa bru amb tomàquet i oli oliva

3 galetes integrals tipus Inca i fruita de temporada

Cigrons amb bledes

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

Iogurt amb nous i canyella.

Amanida variada

Truita de patata, carbassó i ceba.

Fruita de temporada

Pa bru

Aigua

  • Eviteu els aliments “aptes per a diabètics” ja que solen ser rics en greix, sal i/o sucres ocults.
  • Practique actividad física de intensidad moderada; como caminar, nadar…; durante al menos 30 minutos al día. Pida información en su centro de salud sobre las rutas saludables y los grupos de paseo (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
  • No fumeu i eviteu l'exposició al fum del tabac
  • No preneu cap tipus de suplement que no sigui recomanat pel vostre equip d'atenció primària.
  • Considerant el control de les seves glucèmies i evolució del seu pes, si el seu professional de referència al centre de salut ho veu necessari, podrà lliurar-li una dieta més detallada o indicar com organitzar de forma senzilla els seus àpats.
  • La lactància materna aporta beneficis tant per al nadó com per a vostè.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional.

  • La teràpia dieteticonutricional i promocionar un estil de vida actiu ajuda a controlar el nivell de glucosa en sang i proporcionar a la dona i al seu nadó els nutrients necessaris per a un embaràs saludable.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Controlar els nivells de glucosa a la sang.
  • Proporcionar una ingesta denergia i nutrients adequades per promoure la salut fetal, neonatal i del nen a llarg termini, així com la materna.

Característiques de la dieta

  • Seguir les recomanacions dietètiques generals per a EMBARÀS respecte de seguretat alimentària i suplementació.
  • Seguir un estil de vida saludable és fonamental en el tractament de la diabetis mellitus gestacional i pot ser el tractament suficient per a moltes dones.
  • Consell el més individualitzat possible en l'aportació i la distribució de carbohidrats al llarg del dia. Especialment per esmorzar, per la tendència que existeix a tenir la glucèmia postprandial elevada.
  • El aporte de calorías no debe ser inferior a 1600 – 1800 kcal (equivale a 175 g de carbohidratos y 71 g de proteínas).
  • Edulcorants artificials assegurances durant l'embaràs: acesulfame K (E950); aspartam (E951), ciclamat (E952), sacarina (E954), sucralosa (E955 i neotam (E961) i poliacohols com el manitol, maltitol, lactitol, sorbitol o xilitol.

Altres recomanacions

  • En dones amb diabetis gestacional i excés de pes o obesitat, la reducció d'ingesta energètica en no més del 30% de l'habitual és segura. Si l'IMC pre embaràs està entre 25 i 29,9 kg/m2 el guany de pes adequat seria entre 7 i 11.5 kg i si és superior a 30 kg/m2, hauria de ser entre 5 i 9 Kg.
  • Assegurar la promoció dhàbits alimentaris saludables i estil de vida actiu després del part per reduir el risc diabetis tipus 2.
  • Animeu la pràctica d'activitat física d'intensitat moderada durant almenys 30 minuts al dia i individualitzeu tot el possible.
  • Informar sobre els beneficis de lactància materna i formar-ne en el procés d'iniciació i manteniments.

Temps estimat de tractament

La intervenció dieteticonutricional s'ha de mantenir al llarg de l'embaràs.

Aspectes d'atenció especial

  • La teràpia grupal motiva les pacients a ser part activa del seu tractament.

Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.

  • Les dones embarassades que són diagnosticades amb diabetis gestacional haurien de ser referides a un dietista-nutricionista per a la teràpia de nutrició mèdica.
  • Informació rellevant:
  • Complicacions i/o comorbiditats.
  • Analítica recent amb: Hb A1c i glucosa.
  • Medicació
  • Altres: setmanes gestació, pes, altura i tensió arterial.

Referències bibliogràfiques

  • Management of Diabetes in Pregnancy: Standards of Medical Care in Diabetes-2018. American Diabetis Association. Diabetis Care 2018 Jan; 41 (Supplement 1): S38-50. Available from: https://doi.org/10.2337/dc18-S013.
  • Pregnancy and diabetis. Global Guideline. International Diabetes Federation 2009. Available from:www.idf.org.
  • National Institute for Care and Health Excellence. Diabetis in pregnancy. NICE guideline NG3. February 2015. Available from: https://nice.org.uk.
  • International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO) Initiative on gestational diabetis mellitus: A pragmatic guide for diagnosi, management, and care. International Journal of Gynecology and Obstetrics 131 S3 (2015) S173–S211. Available from:https://www.figo.org.
  • National Guideline Clearinghouse (NGC). Guideline summary: Gestational diabetis mellitus evidence-based nutrition practice guideline. In: National Guideline Clearinghouse (NGC) Rockville (MD): Agency for Healthcare Research and Quality (AHRQ); 2016 Jan 01. [cited 2018 Jun 02]. Available: https://www.guideline.gov
  • Estratègia de diabetis de les Illes Balears. Govern de les Illes Balears. A: www.ibsalut.es
Administrator:
Related Post