INFORMACIÓ AL PACIENT – DIABETIS
Per què és important seguir aquests consells dieteticonutricionals?
Perquè us ajudaran a controlar el sucre a la sang (la glucèmia) ia endarrerir o prevenir les complicacions de la diabetis. A més, us ajudaran a controlar altres factors de risc habituals en les persones amb diabetis, com la hipertensió, el sobrepès o els nivells alts de colesterol i triglicèrids.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània rica en verdures, fruites, llegums, fruits secs, cereals integrals, lactis (llet, iogurt i formatge) baixos en greix, carns magres, peixos i ous, i utilitzeu oli d'oliva com a greix principal, millor si és verge extra.
- Trieu habitualment les varietats integrals d'arròs, pasta i pa.
- Podeu menjar tot tipus de fruita, preferentment fresca i distribuïdes al llarg del dia.
- En cas d'excés de pes demaneu consell al vostre centre salut per assolir a poc a poc un pes saludable.
- Eviteu els aliments processats rics en sal, greix saturat i/o sucres, com els embotits, salses, precuinats, galetes, mantega, mantega, brioixeria, menjar ràpid, refrescos, sucs en general i les begudes amb alcohol.
- Planifiqueu els àpats en la mesura del possible i intenteu mantenir horaris de menjar regulars.
Altres recomanacions
- Practiqueu activitat física adequada al vostre estat de salut i forma física, almenys 30 minuts 5 vegades per setmana o 50 minuts en dies alterns. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables i els grups de passeig (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html).
- Demaneu ajuda al vostre centre de salut per deixar de fumar.
- Considerant el control de les seves glucèmies i el seu pes, si el seu professional de referència al centre de salut ho veu necessari, podrà lliurar-li una dieta més detallada o indicar-li com organitzar de manera senzilla els àpats.
Mida porcions (casoleres) | Recomanació dia / setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Evitar | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru 1 patata mitjana ½ bol cereals | 3 a 4 vegades/dia | Arròs, pasta i sèmoles millor integrals, quinoa, mill. Pa bru o integral sense sal. Patates, moniatos. | Pa blanc amb sal. | Cereals d'esmorzar amb sucre. Pa de motlle o envasat. Massa de pizza, pasta de full precuinats. |
Lactis o alternatives vegetals | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 2 racions/dia | Desnatats o semidesnatats. Llet, iogurt i formatges frescos sense sal. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci i sense sucres afegits. | Llet i iogurt sencers i formatges frescos amb sal. | Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts. Begudes vegetals amb sucre afegit |
Verdures | 1 plat ple (quantitat 150 a 200 g) | almenys 2 vegades /dia | Totes les fresques, congelades o conserves sense sal o baixes en sal. | Verdures en conserves amb sal. | Encurtits |
Fruites | 1 peça mitjana (quantitat 200g)* | almenys 3 peces/dia | Totes les fresques | Dessecades | En sucs, nèctars i fruites en almívar |
*excepte plàtan, raïm, xirimoia, cireres, figues o caqui: 100 g o meló, síndria o maduixes: 300 g. | |||||
Llegums | 1 plat cuit (quantitat: 60 a 120 g) | 3 a 4 vegades/setmana | Totes. Fresca, seques o cuites en conserva (esbandidas prèviament): cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves. | Precuinades amb embotits i riques en sal. | |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia de 3 a 7 vegades/setmana | Tots. Crues (preferent) o torrades sense sal; ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, carbassa, | Amb sal, fregits, amb sucre o mel | |
Carns | 1 filet mitjà (100-120g) | 3-4 vegades/setmana | Conill. Pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. Carn de porc magra (llom filet) | Porc, boví i xai molt magres eliminant tot el greix visible. | Carns greixoses de tota mena, picades comercials, embotits frescos, cuits i curats, amb fosfats o sense. |
Peix i marisc | 1 filet mitjà (120-140g) | 3-4 vegades/setmana De les quals blau: 1 a 2 vegades/setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves baixes en sal o sense sal. | Peix i marisc en conserva. | Peix salat, fumat o precuinat. |
Ous | 1-2 ous mitjans | 4-5 uts/setmana | De gallina, guatlla, etc. | ||
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 a 6 cullerades/dia | Oli d'oliva, preferentment verge extra. | Altres olis vegetals. | Olives, nata mantega, margarina, llard. |
Sucres i dolços | – | Evitar | – | Xocolata >70% cacau | Galetes, magdalenes, mel, sucre, regalèssia |
Begudes | 1 got | 4-8 gots/dia | Aigua | – | Refrescs, aigua amb gas, begudes alcohòliques i amb regalèssia. |
Condiments i espècies | Al gust | Amb els dinars i sopars | Totes les fresques, seques, senceres o mòltes: alfàbrega, orenga, comí, farigola, etc. | Barreges d'espècies amb sal i brous comercials amb menys sal. | Tot tipus de sal (Himàlaia, rosa, etc.) i extractes per a vins. Brous i salses comercials. Glutamant monosòdic. |
Edulcorants artificials | >>Sense calories com: Acesulfame K (E950); Aspartam* (E951) (No apte per a fenilcetonúrics), Ciclamat (E952), Sacarina* (E954), Sucralosa (E955); Taumatina* (E957), Nehospardin dihidrocolona (E959), Neotamo (E961), Sal d'Aspartam-acesulfam (E962) i Glucòsid d'esteviosidol (E960). *No aptes per cuinar. >>Polialcohols (aporten 2 Kcal/g): Sorbitol (E420), Manitol (E421), Isomalt (E953), Maltitol (E965), Lactitol (E966), Xilitol (E967) i Eritritol (E 968). | ||||
Menú genèric
DILLUNS | MART | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
ESMORZAR | Llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal o un altre cereal integral sense sucre, fruita, fruita seca… | ||||||
BERENAR** | Fruita, fruita seca, llet, iogurt, formatge desnatat, pa sense sal, hortalissa crua (ex: pastanaga)… | ||||||
DINAR | Llegum Verdura Pa Fruita Aigua | Arròs integral Verdura Peix blau Fruita Aigua | Verdures Patata Vedella magra Fruita Aigua | Pasta integral Verdura Pollastre, gall dindi o conill Fruita Aigua | Llegum Verdures Ou Fruita Aigua | Pasta Filet o llom de porc Verdures Fruita Aigua | Amanida Arròs amb verdura, carn, peix i marisc Fruita Aigua |
BERENAR** | Igual que anterior | ||||||
SOPAR | Verdura Patates Ous Fruita Aigua | Amanida Pasta integral Pollastre, gall dindi o conill Fruita Aigua | Pèsols amb ceba i pernil Pa integral Fruita Aigua | Verdura Arròs integral Ous Fruita Aigua | Amanida Pa amb oli formatge fresc sense sal. Fruita Aigua | Verdura Patata Peix Fruita Aigua | Amanida Peix Pa integral Fruita Aigua |
*Sempre cuinar i amanir amb oli d'oliva verge extra.
**Les quantitats dependran de l'horari dels àpats principals.
Ex. Dilluns
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar |
Fruita de temporada. Llet semidesnatada Pa bru amb tomàquet i oli oliva | 3 galetes integrals tipus Inca i fruita de temporada | Cigrons amb bledes Fruita de temporada Pa bru Aigua | Iogurt amb nous i canyella. | Amanida variada Truita de patata, carbassó i ceba. Fruita de temporada Pa bru Aigua |
- Cuini de manera senzilla i amb aliments frescos de temporada
- Utilitzeu tècniques que mantinguin millor el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota, i eviteu els fregits.
- Prepareu el vostre menjar sempre que pugueu, ia mesura que s'hi acostumi, cuini amb menys sal.
- Eviteu els aliments “aptes per a diabètics” ja que solen ser rics en greix, sal i/o sucres ocults.
- Limiteu el consum d'aliments envasats, processats i/o precuinats i llegiu les etiquetes, per triar els que tinguin menys greixos saturats, sucre i sal.
- La poca sal que utilitzi hauria de ser sal iodada, tret que el seu professional de referència al centre de salut li hagi indicat el contrari.
- Utilitzeu espècies i herbes aromàtiques per condimentar els aliments, per exemple alfàbrega, orenga, all, comí, etc. Aneu provant diferents combinacions per trobar les que més us agradin. A més, pot recórrer a la llimona, vinagre, all i vi per cuinar i marinar, ia aromatitzar l'oli d'oliva amb llorer, farigola, all, pebre, etc.
- Compri sempre que pugui aliments de proximitat, frescos i de temporada.
- Podeu endolcir els menjars i begudes amb edulcorants artificials (veure taula).
1500 kcal, 1750 kcal, 2000 kcal, 2250 kcal, 2500 kcal
Model dieta 1750 kcal
ESMORZAR |
|
|
|
|
BERENAR MATÍ |
|
|
|
|
DINAR |
|
|
|
|
|
BERENAR TARDA |
|
|
SOPAR |
|
*Comprovar a l'etiqueta que no té sucre, xarops, xarops de glucosa, mel, fructosa, maltodextrines
Recomanacions generals
- Pesar de tant en tant els aliments per controlar-ne la quantitat tenir una referència.
- Altereu a la setmana llegums de 3 – 4 vegades, carns 3 – 4 vegades, peixos de 3 – 4 vegades, assegurant el blau, i ous de 4 – 5 unitats.
- Podeu fer un primer plat i un segon o un plat únic complet.
- El menú és per a tota la família, les quantitats és allò que pot canviar.
- Beveu aigua durant els àpats i entre hores quan tingui set. Eviteu els sucs i els nèctars, encara que no portin sucre afegit.
- Els fruits secs ho poden fer en qualsevol moment del dia, combinen molt bé amb iogurts, formatge fresc, verdures, amanides, etc.
- La fruita fresca rentada i desinfectada si es menja amb pell.
- Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid, carns i embotits, etc.
- Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
- Aneu al vostre centre de salut regularment per al control del vostre sucre, pressió arterial, colesterol i triglicèrids.
- Si teniu excés de pes, feu controls periòdics (mínim cada sis mesos) al vostre centre de salut.
- Articles, materials, receptes i consells sobre diabetis: http://www.fundaciondiabetes.org/.
- Informació sobre alimentació i activitats: https://www.fedesp.es
- Informació pràctica i visual sobre aliments i receptes de la Fundació Alícia i del Ciberdem, mètode plat: http://diabetesalacarta.org
- WEB de l'Associació Americana de Diabetis en espanyol: http://www.diabetes.org/es
- Metodoplat http://www.diabetes.org/es/alimentos-y-actividad-fisica/alimentos/planificacion-de-las-comidas/mtodo-del-plato.html
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional.
- La teràpia dieteticonutricional i la promoció d'un estil de vida actiu formen part de l'atenció al pacient amb diabetis o en risc de desenvolupar-la.
- El pacient ha de participar activament en l'autogestió i la planificació de la teràpia mèdica nutricional.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Promoure patrons dalimentació saludables i estils de vida activa per millorar la qualitat de vida i salut en general.
- Reduir els factors de risc i esdeveniments cardiovasculars
- Retardar o prevenir les complicacions relacionades amb la diabetis.
- Proporcionar missatges sense judicis.
Característiques de la dieta
- Dieta mediterrània rica en fruites i verdures, llegums, fruita seca, cereals integrals, moderada en lactis baixos en greix, carns magres, peixos i oli d'oliva, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics en sal, greix saturats i trans i/o sucres. Grau de recomanació A.
- Èmfasi en la selecció de fonts d'hidrats de carboni de menor càrrega glucèmica i rics en fibra, que altres riques en sucres afegits i/o farines refinades, com ara begudes ensucrades, brioixeria, dolços, etc. Evidència B.
- Consum setmanal d'almenys 3 racions de peixos variats, així com ingesta diària de petites quantitats de fruita seca sense sal. Grau de recomanació B.
- Evitar el consum de begudes alcohòliques pel risc dhipoglucèmia. Grau de recomanació B.
- Dieta amb menys de 5 g/sal/dia (<2.400mg de sodi) Grau de recomanació B.
Altres recomanacions
- En adults amb excés de pes o obesos amb diabetis tipus 2 o prediabetis, es recomanen programes d'intervenció dietètica i modificació de l'estil de vida per facilitar la pèrdua de pes. Grau de recomanació A.
- No hi ha proves suficients per recomanar un pla dalimentació basat en aliments de baix índex glicèmic. Grau de recomanació D.
- El consum de fruita fresques, independentment del contingut en sucres, han de formar part de la dieta controlada en carbohidrats totals.
- Dissuadir de lús daliments ultraprocessats comercialitzats específicament per a persones amb diabetis, pel seu potencial elevat contingut en greixos i sal.
- Els edulcorants artificials no calòrics són segurs. Grau de recomanació B.
- No hi ha cap evidència clara sobre l'efecte dels suplements dietètics (vitamines, minerals) en persones amb diabetis sense risc d'ingesta inadequada de nutrients. L'ús a llarg termini de suplements d'antioxidants com les vitamines E i C i carotens, podria no ser segur. Grau de recomanació C.
- No hi ha evidència que doni suport a l'ús de suplements d'omega-3. Grau de recomanació A.
- La majoria dels adults amb diabetis tipus 1 (Grau de recomanació C) i diabetis tipus 2 (Grau de recomanació B), es beneficien de la pràctica de 150 minuts o més d'activitat física moderada a vigorosa per setmana, distribuïts durant almenys 3 dies a la setmana, amb més de 2 dies consecutius sense activitat. En adults joves i físicament preparats poden ser suficients sessions més curtes (mínim 75 min/setmana) d'entrenament d'intensitat vigorosa.
Temps estimat de tractament
La intervenció dieteticonutricional s'ha de considerar com a part del patró alimentari dels pacients, mantenint-ho al llarg de la malaltia.
Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient
- Control de glucèmies i Hb1Ac, tensió arterial, lipèmia i funció renal.
- Reducció del pes i circumferència de la cintura en excés de pes i obesitat.
- Test d'adherència a la dieta mediterrània disponible a SIAP.
- Adherència a pautes dactivitat física. https://apps.caib.es/plasalutfront/formularios/ipaq/ipaq.xhtml
Aspectes d'atenció especial
- En funció del control glucèmic, disposició al canvi i alfabetització nutricional i en salut de cada pacient, s'escollirà l'eina més adequada per millorar l'adherència a les recomanacions dietètica: distribució de grups d'aliments per ingesta (mètode del plat) o dieta per calories. de Mifflin-St.Jeor) reduint 500-1000kcal o l'equivalent al 30% de les kcal estimades. En pacients motivats fixar una pèrdua de pes realista (5-10%) a 6-12 mesos o triar conjuntament un valor basat en la seva història ponderal. En pacients poc motivats i baixa forma física, un objectiu realista seria evitar el guany de pes. · Prendre mesures per monitoritzar els pacients en risc de desnutrició fins i tot en aquells amb sobrepès o obesitat.
- La teràpia nutricional ha de ser tan individualitzada com sigui possible, preferentment amb la intervenció de dietistes-nutricionistes. Grau de recomanació A.
- La teràpia grupal motiva els pacients a ser part activa del seu tractament.
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista. Informació rellevant per a la interconsulta.
- Directament després del diagnòstic i en les situacions següents:
- adults: si hi ha sobrepès, baix pes, augment de pes no desitjat o pèrdua de pes de més de 5 kg en 3 mesos i/o una circumferència de cintura en dones de > 80 cm o en homes de > 94 cm i/o hipertensió i/o dislipèmia.
- quan hi ha un canvi en el tipus, dosi i administració dels medicaments hipoglucemiants.
- si el pacient vol millorar el seu control de la diabetis o hi ha un mal control en general.
- quan hi ha un canvi en les circumstàncies de la vida o el treball
- quan hi pugui haver un trastorn alimentari, problemes gastrointestinals o una altra comorbiditat.
- si la pacient vol tenir un fill o està embarassada
- Informació rellevant:
- Tipus diabetis, complicacions i/o comorbiditats.
- Analítica recent amb: Hb A1c, glucosa, colesterol total, HDL colesterol, LDL colesterol i triglicèrids.
- Medicació.
- Altres: pes, alçada, circumferència de cintura i tensió arterial.
Referències bibliogràfiques
- Lifestyle Management: Standards of Medical Care in Diabetes-2018. American Diabetis Association. Diabetis Care 2018 Jan; 41 (Supplement 1): S38-50. Available from: https://doi.org/10.2337/dc18-S004
- Diabetis UK 2018 Nutrition Working Group. Evidence-based nutrition guidelines per a la prevenció i gestió de diabetis. March 2018. Available from: http://www.diabetes.org.uk
- National Guideline Clearinghouse. Clinical practive guidelines per a healthy eeating per a prevenció i tractament de metabòlic i encorine disease in adults. Endroc pract. 2013 Sept-Oct; 19 (Suppl 3): 1-82. Available from: https://www.guideline.gov/
- National Institute for Care and Health Excellence. Type 2 diabetis in adults: management NICE guideline P2 December 2015. Available from: nice.org.uk/guidance/ng28.
- Canadian Diabetis Association Clinical Practice Guideline Expert Committee. 2013 Clinical practice guidelines per prevenir i management diabetis in Canadà. Can J Diabetis. 2013;37 (suppl 1):S1-S212. Available from: http://guidelines.diabetes.ca/Browse/Chapter 10
- Harris P, Mann L, Phillips P, Bolger-Harris H, Webster C (editors). Diabetis management in general practice. 17th edition, Diabetis Austràlia. 2011/12. Available from: http://www.diabetesaustralia.com.au
- Estratègia de diabetis de les Illes Balears. Govern de les Illes Balears. A: www.ibsalut.es
