INFORMACIÓN AL PACIENTE – ENFERMEDAD CELIACA
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè l'únic tractament disponible és el seguiment estricte d'una dieta lliure de gluten durant tota la vida, cosa que implica l'eliminació de tots els aliments que contenen gluten. L'incompliment d'aquests consells us pot ocasionar la persistència dels símptomes a curt termini i complicacions a llarg termini.
- Pot prendre tot tipus d'aliments que per la seva naturalesa no contenen gluten, com ara carns, peixos, ous, llet, cereals sense gluten (arròs i blat de moro), llegums, fruits secs, tubercles, fruites, hortalisses i oli d'oliva.
- Elimineu de la dieta qualsevol aliment que porti com a ingredient GLUTEN, BLAT, CIVELLA, CEBADA, SÈGOL, ESPELTA, KAMUT, TRITICALE i/o productes derivats: midó, farina, pans, pastes alimentàries, etc.
- Els aliments etiquetats “sense gluten” són aptes per a celíacs ja que contenen menys de 20mg/kg (20 part per milió o ppm).
- Una dieta lliure de gluten sol ser baixa en fibra, per això es recomana consumir habitualment arròs integral, llegums, fruits secs, hortalisses i fruites fresques.
- La majoria dels aliments produïts industrialment poden contenir gluten, per això és important llegir les etiquetes, i en cas de dubte, no consumir el producte.
GRUPS D'ALIMENTS | Aliments lliures de gluten per naturalesa | Aliments que contenen gluten o que podrien contenir-lo |
Cereals, farines de cereals i derivats | Arròs, blat de moro, fajol o blat sarraí, mill, melca, teff, quinoa, amarant*. Farines aptes per a celíacs etiquetades com a tals. Pa, pasta, galetes i productes de pastisseria elaborades amb farines especials sense gluten | Blat, sègol, ordi, espelta, kamut, triticale i tritordeum** i civada***. Farines, pa, pasta i galetes amb gluten o sense especificar. |
Verdures, llegums, tubercles i derivats | Totes les hortalisses i bolets comestibles, frescos o congelats, que es venen sense cuinar. Conserves d'hortalisses i llegums al natural. Patates, moniatos, iuca i xufa. | Hortalisses precuinades, deshidratades, congelades cuinades, netes llistes per menjar amb altres ingredients, cremes de verdures comercials. Patates prefregides congelades. Llegums en conserva a granel i germinats de soja en conserva. |
Fruites | Tota mena de fruita fresca, en almívar, sucs i nèctars de fruites. | Gaspatxo, fruita tallada a punt per menjar amb altres ingredients. Melmelada i confitures. Sucs de fruita amb altres ingredients. |
Fruits secs i llavors | Tots els fruits secs i llavors al seu estat natural. | Fruits secs i llavors a granel |
Fruites dessecades | Al natural envasades sense altres ingredients | A granel, amb sucre, trossejada, en pols. Orellanes i figues dessecades. |
Carns i derivats | Qualsevol tipus de carn o au, fresca o congelada que es ven sense cuinar. Beicon i cansalada: frescos, salats, fumats, cuits o semicocidos. Pernil curat (serrà) i cecina. | Preparades, precuinades i/o amb salsa o elaboració no controlada. Embotits inclòs pernil cuit. Preparats carnis: botifarra, salsitxa, carn picada, mandonguilles, hamburgueses. |
Peix i marisc | Tot tipus de peix i marisc fresc, salat, assecat, fumat i cuit congelat, sense arrebossar. Conserves de peix i marisc al natural o amb oli. | Succedanis, surimi, preparats o precuinats. |
Ous i derivats | Tota mena d'ous frescos, refrigerats i en pols. Derivats d'ous, rovell d'ou deshidratat, clar d'ou dessecat, ou líquid pasteuritzat. | Ou filat. Liofilitzat. |
Lactis | Tot tipus de llet, llets especials (concentrades, desnatades, enriquides, fermentades o acidificades). Iogurt natural o sabors, amb sucre o sense, sencers, desnatats o líquids. Quallada, mató i quefir. Tot tipus de formatges frescos, tendres, semicurats o curats (sense afegits) | Llet o iogurt en pols. Iogurt amb trossos de fruita o altres aliments afegits. Formatges processats per untar, en porcions, ratllats, roquefort, amb afegits, mousse… Postres lactis: flams, crema, mousses, gelats. |
Sopes i salses | Brous i salses casolanes amb farina sense gluten. | Sopes i salses comercials, pastilles de brou. |
Espècies i condiments | Espècies envasades: totes les naturals en gra, sense moldre. Colorants i aromes naturals, sense moldre, safrà, beines de vainilla, canyella en branca. Condiments: sal i vinagre. | Espècies mòltes, barreges d'espècies, espècies a granel, curri. |
Llevats | Llevat fresc (Saccharomyces cerevisiae). Gasificants com el bicarbonat sòdic i l'àcid tartàric. | Llevats químics. |
Sucre i edulcorants | Sucre blanc i bru. Almívar. Mel i melasses. Edulcorants purs: acesulfam K, aspartam, fructosa i sacarina. | Estevia, sucre glas i avainillada. |
Cacau | Cacau pur en pols | Rajoles de xocolata, bombons, cremes de xocolata, cobertures, preparats de xocolata per fondre. |
Olis i greixos comestibles | Oli d'oliva, gira-sol, soja, blat de moro. Oli i llard de coco, palmell i palmiste. Greix animal: mantega de porc, mantega i nata. | Olis amb herbes aromàtiques. Margarina. |
Begudes alcohòliques | Tota classe de vins i escumosos (caves i sidres). Cervesa sense gluten. Altres d'alta graduació. | Licors cremosos. Cervesa sense especificar. |
Begudes no alcohòliques | Refrescs de taronja, llimona, cua, llima, tònica, soda, gasosa, sifó, bíter. Cafè (natural, torrefacte, barreja i descafeïnat), en grau o mòlt. Infusions d'herbes naturals sense aromatitzar en gra o branca. | Cafè soluble o en càpsules. Infusions en bosses o trossejades. |
Altres | Gelatina crua de peix i totes les aigües. | Gelatines de colors, algues seques, caramels i llaminadures. |
*Aquests cereals es poden consumir sempre que en el procés d'elaboració no hagin estat contaminats per gluten (han d'estar envasats i sense moldre). Els que es venen a granel o mòlts poden estar contaminats. Els cereals mòlts es poden consumir si estan envasats i disposen de la certificació “sense gluten”.
**Triticale (híbrid del blat i sègol). Trithordeum (híbrid del blat i l'ordi).
***La civada comercialitzada sol presentar contaminació per farina de blat. La civada pura (no contaminada per farina de blat) no sembla que influeixi en la malaltia en la majoria dels casos. Tot i això, la inclusió en la dieta només s'ha de fer sota indicació mèdica encara que la civada estigui certificada “sense gluten”.
Menú genèric
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | |
Esmorzar | Lacti, cereals permesos, fruites, fruits secs… | ||||||
BERENAR | Fruita | ||||||
DINAR | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereal permès Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereal permès Peix Fruita Aigua | Verdures Patates Carn Fruita Aigua | Verdures Cereal permès Carn Fruita Aigua |
Berenar | Lacti o cereals permesos o fruites o fruits secs… | ||||||
SOPAR | Verdures Cereal permès Carn Fruita Aigua | Verdures Cereal permès Ou Fruita Aigua | Verdures Patata Peix Fruita Aigua | Verdures Cereal permès Carn Fruita Aigua | Verdures Patata Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereal permès Peix Fruita Aigua |
Ex. Dilluns
Esmorzar | Mig matí | Menjar | Berenar | Sopar |
Cafè amb llet 1 llesca de pa sense gluten amb oli d'oliva i tomàquet i 10 ametlles | Fruita de temporada | Amanida variada Ratlla al forn amb patates i verdures Fruita de temporada Pa sense gluten Aigua | Iogurt natural amb flocs de blat de moro sense gluten | Arròs integral saltat amb pollastre i verdures Fruita de temporada Aigua |
- Els utensilis i les superfícies que es fan servir per elaborar el plat sense gluten han d'estar completament nets.
- Els productes sense gluten han d'estar separats de la resta. Es recomana que disposeu d'una zona o d'un recipient exclusiu i tancat per a aliments sense gluten.
- Es recomana que els utensilis que es facin servir per elaborar els plats sense gluten estiguin identificats (de diferent color o amb alguna marca) i s'han d'emmagatzemar separats de la resta d'utensilis.
- Utilitzar un torrador exclusiu per a pa sense gluten. No fregiu productes sense gluten en oli on s'hagin cuinat anteriorment productes amb gluten.
- El consum de productes processats comporta riscos potencials. Com a norma general, cal eliminar de la dieta els productes a granel, els elaborats artesanalment o els que no estiguin etiquetats, on no es pugui comprovar el llistat d'ingredients.
- Sobre l'absència o la presència reduïda de gluten als aliments, la informació que es mostra a les etiquetes apareix de dues maneres:
- Sense Gluten (apte per a celíacs): no conté més de 20 mg/kg de gluten (20 ppm).
- Molt baix a Gluten (NO ÉS APTE PER A CELÍACS): no contenen més de 100 mg/kg de gluten (100 ppm).
- La espiga barrada es el símbolo internacional “sin gluten” y está regulado actualmente por la AOECS (Sociedad de Asociaciones de Celíacos de Europa).
- El contacte amb una associació de celíacs us ajudarà a intensificar l'assessorament i el seguiment d'una dieta lliure de gluten i accedir a successives actualitzacions d'aliments aptes per a celíacs.
- Associació de Celíacs de les Illes Balears (ACIB). http://celiacosbaleares.org/
- Federació d'Associacions de Celíacs d'Espanya. http://www.celiacos.org/
- Eina Salut: https://einasalut.caib.es/web/ciudadania-activa/quiero-comer-mejor
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
- Portal de salut https://medlineplus.gov/spanish/celiacdisease.html
Justificació de la teràpia dieteticonutricional.
La dieta lliure de gluten (DLG) durant tota la vida és l'únic tractament eficaç que ara com ara pot garantir a les persones celíaques la desaparició de les manifestacions clíniques, la normalització dels paràmetres analítics i la recuperació de l'estructura normal de la mucosa intestinal.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Seguir una DLG nutricionalment adequada.
- Controlar els símptomes i les alteracions nutricionals.
- Assegurar l'adequat desenvolupament i creixement dels infants.
- Detectar complicacions.
Característiques de la dieta
- El pacient amb MC ha de seguir una DLG durant tota la vida (Grau de recomanació: A; alt nivell d'evidència).
- La civada pura i no contaminada per gluten es pot ingerir amb seguretat si se'n pren poca quantitat, encara que és molt probable que la civada comercial estigui contaminada (Grau recomanació: B; nivell moderat d'evidència).
- Els pacients amb EC han de ser derivats a un dietista-nutricionista col·legiat expert en EC per a una avaluació nutricional completa i una educació dietètic-nutricional basada en la DLG. (Recomanació forta, nivell moderat d'evidència)
- Els pacients amb EC han de sotmetre's a proves i tractament per a possibles deficiències de micronutrients, com ara ferro, àcid fòlic, vitamina D i vitamina B12. (Recomanació condicional, baix nivell d'evidència)
- Per millorar l'adherència al tractament, es recomana el suport psicològic des de l'inici de la DLG amb un professional especialista (Grau de recomanació: A)
- És molt difícil eliminar completament totes les fonts de gluten a causa de la contaminació creuada dels aliments per traces de gluten. Una dieta amb menys de 10 mg de gluten per dia és segura a la majoria de pacients.
- Segons la legislació vigent els aliments etiquetats «sense gluten» han de contenir ≤ 20 ppm de gluten, quantitat considerada segura per a la població celíaca. Tot i això, amb la declaració «molt baix en gluten», amb ≤ 100 ppm de gluten, NO són aptes per a una persona amb AC.
Temps estimat de tractament
La persona celíaca, tant simptomàtica com asimptomàtica, ha de seguir una DLG durant tota la vida. Actualment, l'AC no té cura, per la qual cosa el risc de lesió intestinal roman durant tota la vida. L'abandó de la dieta comporta un risc de recaiguda i de complicacions.
Indicadors d'avaluació del consell donat al pacient
Indicadors més utilitzats per determinar l'adherència a la DLG:
- Absència clínica positiva de AC.
- Determinacions serològiques dels anticossos presents a la malaltia.
- Seguiment correcte de la dieta (entrevista a pacient i família i qüestionaris estructurats de registre dietètic).
- Anàlisi histològica a través de la mostra de teixit de la biòpsia intestinal.
Aspectes d'atenció especial
- No s'ha de confondre la intolerància al gluten no celíaca ni l'al·lèrgia al blat amb la malaltia celíaca. El pla dietètic és molt diferent en cada cas així com les conseqüències clíniques derivades de l'incompliment de la teràpia.
- No s'ha d'iniciar una DLG sense el correcte diagnòstic de malaltia celíaca ja que podrien alterar les proves mèdiques per al diagnòstic de la malaltia (com ara l'alteració de la mucosa a la biòpsia intestinal).
- El pacient ha de ser animat a unir-se a grups de suport que us pugui ajudar a intensificar l'assessorament i el seguiment d'una DLG.
- El preu dels aliments lliures de gluten és més gran i pot dificultar l'adherència a famílies amb un nivell d'ingressos baix.
- El pacient amb EC ha d'aprendre a revisar el contingut de gluten a les etiquetes dels aliments, productes i medicaments.
- El pacient ha d'aprendre a fer la compra al supermercat, cuinar evitant la contaminació creuada i saber triar fora de casa (restaurant, viatge,…).
Criteris per a la derivació al dietista-nutricionista.
Derivar un Dietista-Nutricionista immediatament després de:
- Atròfia de les vellositats intestinals
- Establir el diagnòstic d'EC i/o dermatitis herpetiforme (malaltia de Duhring).
Algorisme de seguiment dels pacients diagnosticats d'AC adaptada de: Ros-Tàpia A, Hill ID, Kelly CP, Calderwood AH, Murray JA; American College of Gastroenterology. ACG clinical guidelines: diagnosi and management of celiac disease. Am J Gastroenterol. 2013; 108:656-76.
Referències bibliogràfiques
- Ludvigsson JF, Agreus L, Ciacci C, Crowe SE, Geller MG, Green PHR, et al. Transició from childhood to adulthood in coeliac disease: the Prague consensus report. Gut 2016;65(8):1242–51.
- Ludvigsson JF, Bai JC, Biagi F, Card TR, Ciacci C, Ciclitira PJ, et al. Diagnosi and management of adult coeliac disease: guidelins from the British Society of Gastroenterology. Gut 2014;63(8):1210–28.
- Ros-Tàpia A, Hill ID, Kelly CP, Calderwood AH, Murray JA. ACG clinical guidelines: diagnosi and management of celiac disease. Am J Gastroenterol 2013;108(5):656–76.
- Husby S, Koletzko S, Korponay-Szabó IR, Mearin ML, Phillips A, Shamir R, et al. European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition guidelines for the diagnosis of coeliac disease. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2012;54(1):136–60.
- Hill ID, Dirks MH, Liptak GS, Colletti RB, Fasà A, Guandalini S, et al. Guideline per a diagnosi i tractament de celíac dissenyat en infants: recomanacions de la North American Society per Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2005;40(1):1–19.
- Publication of the Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Doctors’ Reference Guide on Dietetics. The Dutch version of this website is updated in 2015. Consultado el 15 de noviembre de 2017: http://www.artsenwijzer.info/site/index.php?page=1&lg=en
- Defensor del Poble. Situació de les persones amb malaltia celíaca a Espanya. Consultat el 23 de novembre de 2017: https://www.defensordelpueblo.es/informe-monografico/estudio-situacion-enfermedad-celiaca/