X

Recom. Dietet. Ancià Fragil

INFORMACIÓN AL PACIENTE – ANCIANO FRÁGIL

Per què és important seguir aquests consells?

Perquè aquests consells us ajudaran a millorar la vostra alimentació per assegurar que ingereix l'energia i els nutrients necessaris per recuperar o mantenir un bon estat de salut.

  • Seguiu una dieta tipus mediterrània abundant en fruites i verdures, llegums, fruita seca sense sal i derivats integrals dels cereals, com el pa, la pasta o l'arròs.
  • Assegureu el consum de lactis (trieu preferentment baixos en greix), preferiu peixos i ous abans que carns, i quan les escolliu, seleccioneu les d'aus (pollastre, gall dindi, etc.), conill i magres de porc, abans que la de vedella, xai i parts greixos del porc.
  • Utilitzeu oli d'oliva per cuinar i amanir, millor si és verge extra.
  • Eviteu consumir aliments ultraprocessats com embotits, embotits, salsitxes, aperitius salats, brioixeria, galetes, menjar ràpid, refrescos, etc. Llegiu les etiquetes, i escolliu els que tinguin menys greixos saturats, sal i sucres.
  • Realitzeu entre 3 i 6 àpats al dia entre els àpats principals i berenars.
  • Al dinar i al sopar procureu que la majoria dels dies siguin menjars complets, és a dir, que el plat contingui els grups d'aliments següents:
    • Verdures (crues, cuites, en puré etc.), en quantitat suficient, per exemple la meitat del plat.
    • Aliments rics en proteïnes (llegums, peix, ous o carns magres). Assegureu almenys dues racions al dia.
    • Cereals integrals com el pa, la pasta i l'arròs, i tubercles com la patata, moniato etc.
    • Assegureu la fruita de postres.
  • Els llegums ja cuits són una opció còmoda per facilitar-ne el consum.
  • Cuini amb les tècniques que millor mantinguin el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota.
  • Cuini per a diversos dies si no li ve de gust cuinar diàriament. Podeu congelar durant 30 dies o refrigerar durant 4 dies la majoria dels plats.
  • Assegureu una adequada hidratació i beveu aigua preferentment a poc a poc al llarg del dia. Hi ha persones que perden la sensació de set, però això no vol dir que no necessitin beure.
  • Si presenteu problemes per mastegar, escolliu aliments tous, sucosos, de fàcil masticació i si cal tritureu el menjar.
  • Quan tingui falta de gana, mengi petites quantitats cada 2 o 3 hores (6 àpats al dia) d'aliments nutritius. En dinar i sopar mengi un plat únic complet i prengui lactis als berenars.
  • Consulteu amb el vostre equip d'atenció primària:
    • Si en menjar o beure tus, s'ennuega o rebutja el menjar, ja que són senyals d'una mala deglució que pot augmentar el risc d'infeccions pulmonars i pneumònies.
    • Si presenta pèrdua de pes progressiva involuntària, si menja poc o té falta de gana.

Altres recomanacions

  • Mantenir-se actiu és indispensable per conservar la musculatura, la capacitat funcional, l'equilibri i la massa òssia. Practiqueu exercici físic moderat en la mesura de les seves possibilitats (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, nedar…) almenys 30 minuts de 5 a 7 dies a la setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables, grups de passeig i activitats dinamitzades (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
  • Si teniu prou mobilitat, no us quedeu tot el dia a casa. Intenteu relacionar-vos amb gent del barri, assisteixeu a tallers interactius i educatius per tenir la ment activa, podeu consultar al casal de barri més proper al seu habitatge.
  • Si teniu limitacions per realitzar la vostra activitat del dia a dia, digueu-ho als professionals del centre de salut perquè els serveis socials puguin ajudar-lo. Alguns supermercats i organitzacions de voluntaris poden portar-li la compra a casa.
  • En cas de necessitat, el vostre metge us pautarà suplements de vitamines, minerals o nutricionals. No els prengui pel seu compte sense haver-lo consultat abans amb el seu professional de referència al centre de salut.
  • És important tenir cura de la salut bucodental.

Mida racions (casolanes)

Recomanació dia/setmana

Elecció preferent

Limitar el consum

Evitar

Cereals i derivats i tubercles

1 plat en cuit

1 llesca pa bru o integral

1 patata mitjana

½ bol cereals integrals

4 racions/dia

Preferir varietats integrals: Arròs, pasta i sèmoles. Pa bru o integral. ,Quinoa, mill. Patates, moniatos.

Cereals d'esmorzar amb sucre.

Pa blanc

Pa de motlle o envasat, Biscotes

Massa de pizza i pasta de full precuinades. Patates fregides de bossa

Lactis o alternatives vegetals

1 got de llet

2 iogurts

40g formatge

3 racions/dia

Desnatats o semidesnatats. Iogurt, llet i formatges frescos.

Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci

Lactis sencers

Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts

Verdures

1 plat ple

Almenys 2 racions/dia

Totes les fresques, congelades o conserves

Cap

Cap

Fruites

1 peça mitjana

Almenys 3 racions/dia

Totes les fresques de temporada, Dessecades o congelades

En sucs

En almívar i nèctars

Llegums

1 plat cuit (60-90g cru)

Almenys 3 racions/setmana

Totes, tant fresques com seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves.

Precuinades amb embotits.

Precuinades amb embotits.

Fruits secs i llavors

1 grapat (30g)

1 ració/dia almenys 3 vegades/setmana

Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, etc.

Fregits o amb sal o sucre

Carns

1 filet mitjà (100-125g)

3-4 racions/setmana

Conill, pollastre, gall dindi i altres aus sense pell.

Porc magres eliminant tot el greix visible.

Xai i boví. Carns greixos de tota mena, embotits, frescos i curats, picades comercials,

Peix i marisc

1 filet mitjà (120-160g)

3-4 racions/setmana

Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves.

Cap

Cap

Ous

2 ous mitjans

3-4 racions/setmana

De gallina, guatlla, etc

Cap

Crus

Olis i greixos

1 cullerada sopera

4 racions/dia

Oli d'oliva verge extra

Altres olis vegetals,

Nata mantega, margarina, mantega

Sucres i dolços

Menys d'una setmana

Xocolata >70% cacau

Galetes, magdalenes, flams, pastissos, pastes

Begudes

1 got

4-8 racions/dia

Aigua, infusions, brou.

Refrescs i begudes alcohòliques.

Menú genèric

DILLUNS

DIMARTS

DIMECRES

DIJOUS

DIVENDRES

DISSABTE

DIUMENGE

Esmorzar

Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs…

Berenar

Fruita

Menjar

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Berenar

Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs…

Sopar

Verdures

Cereals i

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Peix

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Carn

Fruita

Aigua

Verdures

Patates

Ou

Fruita

Aigua

Verdures

Llegums

Fruita

Aigua

Verdures

Cereals

Peix

Fruita

Aigua

Respon

Lacti

Lacti

Lacti

Lacti

Lacti

Lacti

Lacti

Ex. Dilluns

Esmorzar

Berenar

Menjar

Berenar

Sopar

Respon

Cafè amb llet

Pa integral

Oli d'oliva, tomàquet i formatge fresc.

plàtan amb ametlles

Amanida de remolatxa.

Peix al forn amb patata fornera, sofregit (all, ceba, tomàquet) i fulles d'espinac

Pa integral

Taronja

(Si pren plat únic, ometi l'amanida però prengui el segon plat)

Iogurt natural amb fruita dessecada (orellanes, prunes)

Sopa.

Bollit de pollastre amb patata i verdures (pastanaga, mongetes, guisans)

Pa intergal

Poma

(Si pren plat únic, omet la sopa però prengui el segon plat)

Un got de llet

  • Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid i embotits, etc.
  • Controleu el pes periòdicament.
  • Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.

(DESCARGAR) INFORMACIÓ PER A PROFESSIONALS

Justificació de la teràpia dieteticonutricional

El pacient fràgil té un alt risc de malnutrició, per la qual cosa la detecció del risc i el seu adequat abordatge dieteticonutricional serà clau per reduir la dependència i millorar la qualitat de vida i, en conseqüència, reduir els costos de l'atenció.

Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient

  • Millorar l´estat nutricional del pacient.
  • Reduir el risc de malnutrició i sarcopènia.
  • Assegurar la cobertura denergia i nutrients.
  • Prevenció de la immobilitat (reducció de les caigudes i promoció de l'exercici físic).

Característiques de la dieta

  • Patró alimentari ric en fruites i verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, i en aliments rics en proteïnes d'alta qualitat com ous, lactis baixos en greix, peixos carns magres, amb oli d'oliva com a principal greix, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics.
  • Assegura l'aportació proteicoenergètica a partir d'un pla alimentari que subministri 30-35kcal/kg/dia i 1-1,2 g/kg/dia de proteïnes, que poden arribar a 1,5 g/kg/dia en ancians desnodrits, o en risc de desnutrició.
  • Assegura l'aportació de vitamina D, els nivells de la qual solen estar reduïts en aquests pacients fins i tot en zones d'alta exposició solar, podent requerir una suplementació de 800 UI/dia.
  • En cas de disfàgia, consulteu el full informatiu DISFÀGIA

Temps estimat de tractament

La intervenció dieteticonutricional tindrà com a objectiu la prevenció o disminució de les carències que tingui establertes el pacient.

Aspectes despecial atenció.

  • Usar eines validades per al cribratge de l'estat nutricional com ara el Mini Nutritional Assessment (MNA) o el Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), entre d'altres, per a la identificació del risc de malnutrició i es pot aproximar al concepte de fragilitat.
  • Usar eines validades per al cribratge de la disfàgia tals com l'EAT-10.
  • Per ser pacients usualment polimedicats és important considerar la interacció fàrmac nutrient i fàrmac aliment.
  • Valorar les causes de baixa ingesta alimentària: problemes de masticació, accés a aliments (situació socioeconòmica), habilitats per menjar i preparar menjars, gana, disfàgia, etc.
  • Control de l'aportació proteicoenergètica, independentment de l'índex de massa corporal.
  • En casos de no poder assegurar l'aportació de nutrients clau, caldrà una actuació especialitzada i valorar recomanar un suplement nutricional complet o mòduls específics de nutrients, finançables pel SNS.
  • Recomanar practicar exercici físic moderat i adaptat a les possibilitats del pacient, incloent-hi exercicis de resistència aeròbica, de força muscular, de caminar i equilibri, així com de flexibilitat.
  • Avaluar el suport social i la participació social del pacient amb dades sobre el cuidador principal, característiques de l'habitatge i recursos socials disponibles

Referències bibliogràfiques

Administrator:
Related Post