INFORMACIÓ AL PACIENT – ANCIÀ FRÀGIL
Per què és important seguir aquests consells?
Perquè aquests consells us ajudaran a millorar la vostra alimentació per assegurar que ingereix l'energia i els nutrients necessaris per recuperar o mantenir un bon estat de salut.
- Seguiu una dieta tipus mediterrània abundant en fruites i verdures, llegums, fruita seca sense sal i derivats integrals dels cereals, com el pa, la pasta o l'arròs.
- Assegureu el consum de lactis (trieu preferentment baixos en greix), preferiu peixos i ous abans que carns, i quan les escolliu, seleccioneu les d'aus (pollastre, gall dindi, etc.), conill i magres de porc, abans que la de vedella, xai i parts greixos del porc.
- Utilitzeu oli d'oliva per cuinar i amanir, millor si és verge extra.
- Eviteu consumir aliments ultraprocessats com embotits, embotits, salsitxes, aperitius salats, brioixeria, galetes, menjar ràpid, refrescos, etc. Llegiu les etiquetes, i escolliu els que tinguin menys greixos saturats, sal i sucres.
- Realitzeu entre 3 i 6 àpats al dia entre els àpats principals i berenars.
- Al dinar i al sopar procureu que la majoria dels dies siguin menjars complets, és a dir, que el plat contingui els grups d'aliments següents:
- Verdures (crues, cuites, en puré etc.), en quantitat suficient, per exemple la meitat del plat.
- Aliments rics en proteïnes (llegums, peix, ous o carns magres). Assegureu almenys dues racions al dia.
- Cereals integrals com el pa, la pasta i l'arròs, i tubercles com la patata, moniato etc.
- Assegureu la fruita de postres.
- Els llegums ja cuits són una opció còmoda per facilitar-ne el consum.
- Cuini amb les tècniques que millor mantinguin el sabor dels aliments com ara al vapor, saltat, microones o papillota.
- Cuini per a diversos dies si no li ve de gust cuinar diàriament. Podeu congelar durant 30 dies o refrigerar durant 4 dies la majoria dels plats.
- Assegureu una adequada hidratació i beveu aigua preferentment a poc a poc al llarg del dia. Hi ha persones que perden la sensació de set, però això no vol dir que no necessitin beure.
- Si presenteu problemes per mastegar, escolliu aliments tous, sucosos, de fàcil masticació i si cal tritureu el menjar.
- Quan tingui falta de gana, mengi petites quantitats cada 2 o 3 hores (6 àpats al dia) d'aliments nutritius. En dinar i sopar mengi un plat únic complet i prengui lactis als berenars.
- Consulteu amb el vostre equip d'atenció primària:
- Si en menjar o beure tus, s'ennuega o rebutja el menjar, ja que són senyals d'una mala deglució que pot augmentar el risc d'infeccions pulmonars i pneumònies.
- Si presenta pèrdua de pes progressiva involuntària, si menja poc o té falta de gana.
Altres recomanacions
- Mantenir-se actiu és indispensable per conservar la musculatura, la capacitat funcional, l'equilibri i la massa òssia. Practiqueu exercici físic moderat en la mesura de les seves possibilitats (caminar ràpid, nordik walking, bicicleta, nedar…) almenys 30 minuts de 5 a 7 dies a la setmana. Demaneu informació al vostre centre de salut sobre les rutes saludables, grups de passeig i activitats dinamitzades (http://e-alvac.caib.es/es/rutas-rutas.html)
- Si teniu prou mobilitat, no us quedeu tot el dia a casa. Intenteu relacionar-vos amb gent del barri, assisteixeu a tallers interactius i educatius per tenir la ment activa, podeu consultar al casal de barri més proper al seu habitatge.
- Si teniu limitacions per realitzar la vostra activitat del dia a dia, digueu-ho als professionals del centre de salut perquè els serveis socials puguin ajudar-lo. Alguns supermercats i organitzacions de voluntaris poden portar-li la compra a casa.
- En cas de necessitat, el vostre metge us pautarà suplements de vitamines, minerals o nutricionals. No els prengui pel seu compte sense haver-lo consultat abans amb el seu professional de referència al centre de salut.
- És important tenir cura de la salut bucodental.
Mida racions (casolanes) | Recomanació dia/setmana | Elecció preferent | Limitar el consum | Evitar | |
Cereals i derivats i tubercles | 1 plat en cuit 1 llesca pa bru o integral 1 patata mitjana ½ bol cereals integrals | 4 racions/dia | Preferir varietats integrals: Arròs, pasta i sèmoles. Pa bru o integral. ,Quinoa, mill. Patates, moniatos. | Cereals d'esmorzar amb sucre. Pa blanc | Pa de motlle o envasat, Biscotes Massa de pizza i pasta de full precuinades. Patates fregides de bossa |
Lactis o alternatives vegetals | 1 got de llet 2 iogurts 40g formatge | 3 racions/dia | Desnatats o semidesnatats. Iogurt, llet i formatges frescos. Begudes vegetals de cereals, llegums o fruita seca, enriquides en calci | Lactis sencers | Begudes vegetals amb sucre afegit. Iogurts amb nata o ensucrats, formatges curats o semi, batuts |
Verdures | 1 plat ple | Almenys 2 racions/dia | Totes les fresques, congelades o conserves | Cap | Cap |
Fruites | 1 peça mitjana | Almenys 3 racions/dia | Totes les fresques de temporada, Dessecades o congelades | En sucs | En almívar i nèctars |
Llegums | 1 plat cuit (60-90g cru) | Almenys 3 racions/setmana | Totes, tant fresques com seques i cuites: cigrons, llenties, mongetes, pèsols, faves. | Precuinades amb embotits. | Precuinades amb embotits. |
Fruits secs i llavors | 1 grapat (30g) | 1 ració/dia almenys 3 vegades/setmana | Tots, millor si són crus, ametlles, nous, avellanes i llavors de gira-sol, etc. | Fregits o amb sal o sucre | |
Carns | 1 filet mitjà (100-125g) | 3-4 racions/setmana | Conill, pollastre, gall dindi i altres aus sense pell. | Porc magres eliminant tot el greix visible. | Xai i boví. Carns greixos de tota mena, embotits, frescos i curats, picades comercials, |
Peix i marisc | 1 filet mitjà (120-160g) | 3-4 racions/setmana | Tots, frescos o congelats, blanc o blau. Conserves. | Cap | Cap |
Ous | 2 ous mitjans | 3-4 racions/setmana | De gallina, guatlla, etc | Cap | Crus |
Olis i greixos | 1 cullerada sopera | 4 racions/dia | Oli d'oliva verge extra | Altres olis vegetals, | Nata mantega, margarina, mantega |
Sucres i dolços | – | Menys d'una setmana | – | Xocolata >70% cacau | Galetes, magdalenes, flams, pastissos, pastes |
Begudes | 1 got | 4-8 racions/dia | Aigua, infusions, brou. | – | Refrescs i begudes alcohòliques. |
Menú genèric
DILLUNS | DIMARTS | DIMECRES | DIJOUS | DIVENDRES | DISSABTE | DIUMENGE | ||
Esmorzar | Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs… | |||||||
Berenar | Fruita | |||||||
Menjar | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua | Verdures Patates Carn Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | |
Berenar | Lacti, cereals integrals com el pa integral, fruites, fruits secs… | |||||||
Sopar | Verdures Cereals i Carn Fruita Aigua | Verdures Cereals Ou Fruita Aigua | Verdures Patates Peix Fruita Aigua | Verdures Cereals Carn Fruita Aigua | Verdures Patates Ou Fruita Aigua | Verdures Llegums Fruita Aigua | Verdures Cereals Peix Fruita Aigua | |
Respon | Lacti | Lacti | Lacti | Lacti | Lacti | Lacti | Lacti | |
Ex. Dilluns
Esmorzar | Berenar | Menjar | Berenar | Sopar | Respon |
Cafè amb llet Pa integral Oli d'oliva, tomàquet i formatge fresc. | plàtan amb ametlles | Amanida de remolatxa. Peix al forn amb patata fornera, sofregit (all, ceba, tomàquet) i fulles d'espinac Pa integral Taronja (Si pren plat únic, ometi l'amanida però prengui el segon plat) | Iogurt natural amb fruita dessecada (orellanes, prunes) | Sopa. Bollit de pollastre amb patata i verdures (pastanaga, mongetes, guisans) Pa intergal Poma (Si pren plat únic, omet la sopa però prengui el segon plat) | Un got de llet |
- Comproveu periòdicament que compleix amb la recomanació de consum de fruites, verdures, peixos, fruita seca, oli d'oliva, etc., i que no consumeix habitualment brioixeria, refrescos, mantega, menjar ràpid i embotits, etc.
- Controleu el pes periòdicament.
- Registreu la vostra activitat física diària i mostri el registre al vostre equip d'atenció primària.
- Alimentació saludable: http://e-alvac.caib.es/guia.html
Per valoreu el vostre nivell d'activitat física. https://apps.caib.es/plasalutfront/formularios/ipaq/ipaq.xhtml
Justificació de la teràpia dieteticonutricional
El pacient fràgil té un alt risc de malnutrició, per la qual cosa la detecció del risc i el seu adequat abordatge dieteticonutricional serà clau per reduir la dependència i millorar la qualitat de vida i, en conseqüència, reduir els costos de l'atenció.
Objectiu del consell dieteticonutricional bàsic dirigit al pacient
- Millorar l´estat nutricional del pacient.
- Reduir el risc de malnutrició i sarcopènia.
- Assegurar la cobertura denergia i nutrients.
- Prevenció de la immobilitat (reducció de les caigudes i promoció de l'exercici físic).
Característiques de la dieta
- Patró alimentari ric en fruites i verdures, llegums, fruits secs, cereals integrals, i en aliments rics en proteïnes d'alta qualitat com ous, lactis baixos en greix, peixos carns magres, amb oli d'oliva com a principal greix, i baixa en carns vermelles i derivats i aliments ultraprocessats rics.
- Assegura l'aportació proteicoenergètica a partir d'un pla alimentari que subministri 30-35kcal/kg/dia i 1-1,2 g/kg/dia de proteïnes, que poden arribar a 1,5 g/kg/dia en ancians desnodrits, o en risc de desnutrició.
- Assegura l'aportació de vitamina D, els nivells de la qual solen estar reduïts en aquests pacients fins i tot en zones d'alta exposició solar, podent requerir una suplementació de 800 UI/dia.
- En cas de disfàgia, consulteu el full informatiu DISFÀGIA
Temps estimat de tractament
La intervenció dieteticonutricional tindrà com a objectiu la prevenció o disminució de les carències que tingui establertes el pacient.
Aspectes despecial atenció.
- Usar eines validades per al cribratge de l'estat nutricional com ara el Mini Nutritional Assessment (MNA) o el Malnutrition Universal Screening Tool (MUST), entre d'altres, per a la identificació del risc de malnutrició i es pot aproximar al concepte de fragilitat.
- Usar eines validades per al cribratge de la disfàgia tals com l'EAT-10.
- Per ser pacients usualment polimedicats és important considerar la interacció fàrmac nutrient i fàrmac aliment.
- Valorar les causes de baixa ingesta alimentària: problemes de masticació, accés a aliments (situació socioeconòmica), habilitats per menjar i preparar menjars, gana, disfàgia, etc.
- Control de l'aportació proteicoenergètica, independentment de l'índex de massa corporal.
- En casos de no poder assegurar l'aportació de nutrients clau, caldrà una actuació especialitzada i valorar recomanar un suplement nutricional complet o mòduls específics de nutrients, finançables pel SNS.
- Recomanar practicar exercici físic moderat i adaptat a les possibilitats del pacient, incloent-hi exercicis de resistència aeròbica, de força muscular, de caminar i equilibri, així com de flexibilitat.
- Avaluar el suport social i la participació social del pacient amb dades sobre el cuidador principal, característiques de l'habitatge i recursos socials disponibles
Referències bibliogràfiques
- Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat. Document de consens sobre prevenció de fragilitat i caigudes en la persona gran. 2014. Disponible a:http://www.msssi.gob.es/profesionales/saludPublica/prevPromocion/Estrategia/Fragilidadycaidas.htm
- Pautes d'intervenció nutricional en ancià fràgil. Societat Espanyola De Geriatria i Gerontologia. 2014. Disponible a: https://www.segg.es/media/descargas/Acreditacion%20de%20Calidad%20SEGG/Residencias/ENVEJECIMIENTO%20Y%20NUTRICION.%20Anciano%20fragil.pdf
- GBPCG Fragilitat i Nutrició a El Anciano. Societat Espanyola De Geriatria i Gerontologia. 2014. Disponible a: https://www.segg.es/download.asp?file=media/descargas/GBPCG_Fragilidad_y_nutricion_en_el_anciano.pdf
- Rydwik E, Frändin K, Akner G. Effects d'una experiència física i nutricional intervenció en frail elderly people regarding habitual en activitat de vida física i activitats de dia a dia –A randomized controlled pilot study. Arch Gerontol Geriatr 2010; 51: 283-9
- F. Muñoz Cobos, MD Ortiz Fernández i P. Vega Gutierrez. Valoració nutricional en ancians fràgils en atenció primària. Aten Primària. 2005; 35 (9):460-5.
- Bonnefoy M, Berrut G, Lesourd B, et al. Frailty and nutrition: searching for evidence. J Nutr Health Aging. 2015;19(3):250-7
- World Health Organization.(2017). WHO clinical consortium on healthy ageing: tòpic focus: frailty and intrinsic capacity: report of consortium meeting, 1-2 December 2016 in Geneva, Switzerland. World Health Organization. Disponible a: http://www.who.int/iris/handle/10665/272437.
