X

Qui té competències a Espanya per oferir consell dieteticonutricional?

El CGCODN ha desenvolupat un document de postura sobre la pregunta Qui té competències a Espanya per oferir consell dieteticonutricional?, basant-se en el marc legal actual:

RESPOSTA

 

La norma de base és la LOPS, Llei d'Ordenació de les Professions Sanitàries, que clarament identifica dietista-nutricionista com a professió sanitària amb la titulació de diplomat/graduat en Nutrició Humana i Dietètica per desenvolupar activitats orientades a l'alimentació de la persona o de grups de persones, adequades a les necessitats fisiològiques i, si escau, patològiques, i d'acord amb els principis de prevenció i salut pública.
Així, la professió idònia per al consell dietètic és la de dietista-nutricionista, i és el professional que legalment està habilitat per la seva titulació (ordre CIN 730/2009i la LOPS) per desenvolupar aquesta funció.

También es importante destacar  que existen Colegios Oficiales o Profesionales en todas las Comunidades Autónomas (https://www.consejodietistasnutricionistas.com/colegios-profesionales)/ i un Consell General (https://www.consejodietistasnutricionistas.com/), cosa que implica la diferenciació clara amb altres professions, encara que l'alimentació i la nutrició siguin transversals a les Ciències de la Salut (o almenys, ho haurien de ser…).

 

Pel que fa a la formació de Màster, en ningún caso  este capacita para ejercer una profesión regulada como la de dietista-nutricionista.

Durant els estudis de màster s'adquireixen competències acadèmiques que podran ser aplicades a l'exercici de la professió de base, però mai no les canviarà, ja que són els estudis de Grau / Llicenciatura / Diplomatura els que legalment capaciten a Espanya per exercir una professió sanitària regulada. És a dir, cap egressat de màster no queda capacitat per desenvolupar la competència nuclear d'una altra professió regulada; en el cas del dietista-nutricionista seria, simplificant a l'extrem, la individualització d'una prescripció dietètica, i tots els passos del procés d'atenció dieteticonutricional que comprèn. Aquest aspecte ja es reflecteix en alguns estudis de màster"(…) En qualsevol cas, les competències professionals vénen definides pel que estableixen les respectives Ordres ministerials sobre Plans d'estudi i habilitació professional (…)" i, a més, ha quedat ratificat per la pròpia DG d'Ordenació Professional del Ministeri de Sanitat. (Veure Annex 1:  respuesta de la Dir. Gral. Ordenación en relación a los másteres)

 

Pel que fa al  Tècnic Superior en Dietètica  ( TSD), encara que és un professional de l'àrea sanitària recollit a la LOPS, en cap cas tindria la independència competencial per avaluar, diagnosticar, tractar i fer seguiment d'un tractament dietètic-nutricional, nucli de la professió de dietista-nutricionista.

El RD 536/95, pel qual s'estableix el títol de Tècnic superior en Dietètica i els corresponents ensenyaments mínims, és anterior als estudis de Nutrició Humana i Dietètica i, segons aquest Consell, va quedar derogat tàcitament amb la publicació de la LOPS, ja que les seves competències són confuses i indueixen a l'error.

A més, el títol de TSD  és un dels aprovats sota la LOGSE encara pendents d'adequació a la LOE per actualitzar-los i substituir-los per idèntica o similar denominació.

A la interpretació que fa el CGCODN queda clar que el TSD pot ser l'auxiliar del DN en qualsevol de les àrees de la seva competència, com ara serveis d'alimentació, salut pública o clínica. Però el que és una realitat tangible és que un TSD no rep autorització de les autoritats autonòmiques competents per obrir una clínica de Dietètica i Nutrició. En concret, el RD 536/95estableix que: “2.1.1 Competència general: Els requeriments generals de qualificació professional del sistema productiu per a aquest tècnic són: Elaborar dietes adaptades a persones i/o col·lectius i controlar la qualitat de l'alimentació humana, analitzant-ne els comportaments alimentaris i les necessitats nutricionals; programar i aplicar activitats educatives que millorin els hàbits dalimentació de la població, sota la supervisió corresponent. 2.1.2 Capacitats professionals (…) Requeriments d'autonomia en les situacions de treball. A aquest tècnic, en el marc de les funcions i objectius assignats per tècnics i/o professionals de nivell superior al seu, se li requeriran als camps ocupacionals concernits (…)”.

 

Respecte del Facultatiu Especialista dÀrea dEndocrinologia i Nutrició, les seves competències acadèmiques li permetrien fer el procés d'atenció nutricional complet, tot i que seria un acte mèdic poc eficient des del punt de vista de l'economia sanitària. Fent comparativa amb altres camps, seria com posar a fer tractament de fisioteràpia als traumatòlegs oa fer logopèdia als foniatres… En tot cas, les habilitats a l'àrea de la dietètica per part de l'endocrí no són comparables a les del Dietista-Nutricionista. Aquest professional i altres (com els farmacèutics de l'àrea hospitalària, DUE, etc.) són potencials integrants de les unitats clíniques hospitalàries de Dietètica i Nutrició liderades per Dietista-Nutricionista.

 

Pel que fa als espais interprofessionals de l'alimentació i nutrició, sempre grisos, des del Consell General apostem perquè tots els professionals de la salut tinguin formació suficient en alimentació, nutrició i dietètica perquè prenguin consciència de la importància del consell dietètic individualitzat, suportat amb l'evidència científica del servei assistèncial prestat per DN.
D'altra banda, i no menys importants, són les sentències del Tribunal Suprem respecte de les reclamacions del col·lectiu de dietistes-nutricionista, on es posa de manifest que els titulats en farmàcia i infermeria adquireixen competències acadèmiques a l'àrea de nutrició i dietètica però que en cap cas són comparables amb les que, tant acadèmica com professional, Veure Annex 2:  sentencias del TS.

 

En resum, la resposta a la pregunta sobre qui està legalment capacitat per aplicar de manera completa i eficient el procés d'atenció nutricional en persones sanes i malaltes és el Dietista-Nutricionista, optimitzant recursos i coneixement quan es fa en el marc d'equips multidisciplinaris on els FEA d'Endocrinologia i Nutrició i els TSD, a més d'altres professionals, serien potencials integrants.

 

A València a 31 de maig de 2021 (modificat 020622)

Descarregar document PDF (pendent actualitzar)

Annex 1 - Resposta de la Direcció General dOrdenació en relació als màsters

Descarregar PDF

Annex 2 – Sentències del Tribunal Suprem.

Descarregar Sentència PDF

Descarregar Sentència PDF

Categories: Activitats_
Administrator: