Des de les darreres recomanacions publicades per AESAN l'any 2011, noves dades de publicacions científiques i estudis han assenyalat que les concentracions de mercuri a la població espanyola es mostren més elevades que les referides a altres països europeus. Tot això unit al fet que alguns estudis de biomonitorització humana a la població han demostrat el benefici de modificar la dieta a favor d'espècies de baix contingut en mercuri, observant-se una disminució del mercuri en pèl, matriu biològica que reflecteix l'exposició a mercuri per consum de peix, constatant-se una disminució significativa a l'exposició al mercuri per consum de peix quan no es contemplen les quatre espècies objecte de la recomanació: Peix espasa, Tauró, Tonyina vermella (Thunnus thynnus) i Lucio. Tenint en compte aquest escenari, calia actualitzar les recomanacions ja existents.
D'aquesta manera per tal de compatibilitzar els beneficis del consum de peix minimitzant al màxim el risc d'exposició al mercuri, l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició ha publicat l'any 2019 noves recomanacions de consum de peix respecte del contingut de mercuri:
- Per a població en general: s'aconsella el consum de fins a 3-4 racions de peix per setmana, procurant en tots els casos variar les espècies entre peixos blancs i blaus.
- Per a la població vulnerable calen recomanacions més estrictes específiques per a les 4 espècies identificades amb un alt contingut en mercuri: Peix espasa/ Emperador, Tonyina vermella (thunnus thynnus), Tauró(caçó, marrajo, melgas, pinta-roja i tintorera) i Lucio.
- Dones embarassades, que planegin arribar a estar-ho o en període de lactància i nens fins a 10 anys, evitar el consum d'aquestes quatre espècies.
- Nens entre 10 i 14 anys limitar el consum d'aquestes quatre espècies a 120 grams al mes.
Accés a la infografia amb recomanacions 2019
