X

Pacients oncològics es beneficien d'Atenció dieteticonutricional a Menorca

Des del CODNIB donem l´enhorabona al nostre col·lega Josep Lluch ia tot l´equip de l´Hospital Mateu Orfila per la iniciativa i pels resultats obtinguts.

Confiem que amb la propera creació de la categoria professional de dietista-nutricionista al Servei de Salut de Balears, siguin tots els pacients d'atenció primària i especialitzada els que puguin beneficiar-se de l'atenció dietètic- nutricional idònia.  Unitats de dietètica i nutrició a TOTS els hospitals de Balears!

L'estudi pilot de l'Hospital General Mateu Orfilatotal de suport nutricional a pacients oncològics durant el tractament de radioteràpia o quimioteràpia, conclou que 61 dels 71 pacients amb risc de desnutrició han millorat la qualitat de vida i van recuperar parcialment el pes perdut.

La desnutrición es muy frecuente en los pacientes oncológicos y está presente en el 40 – 80 % de los casos, según el tipo de tumor, localización y estadio tumoral. 

Són els primers resultats obtinguts un any després d'implantar-se un projecte de recerca que promouen el doctor en Farmàcia i Nutrició i especialista en farmàcia hospitalària al 'Mateu Orfila', Gabriel Mercadal, i el dietista-nutricionista associat al servei Josep Lluch, en col·laboració amb un equip multidisciplinari de professionals.

Des del març de l'any passat s'han analitzat 112 pacients amb una mitjana de 64 anys, 71 dels quals han donat positiu en risc de desnutrició. Es tracta de 35 homes i 36 dones amb diagnòstics tumorals principalment de càncer colorectal, mama i pulmó. D'aquests 71 pacients, 61 han rebut una intervenció nutricional per part del dietista-nutricionista. S'ha constatat una millora de la qualitat de vida. L'estudi pilot ha consistit a valorar la situació nutricional amb un mètode de cribratge de tots els pacients neoplàsics de més de 18 anys que han visitat les consultes externes d'oncologia per iniciar tractament.

El programa pilot redueix a la meitat els índexs de malnutrició 

A més de la millora de la qualitat de vida dels pacients oncològics, els professionals d'aquest estudi pilot han detectat una millora pel que fa a la pèrdua de pes, un dels símptomes principals del càncer. El dietistanutricionista Josep Lluch explica que la població estudiada presenta una mitjana de pèrdua de pes de 6,3 quilos i la recuperació ha estat d'uns 2,8 quilos després de sis mesos des de la primera valoració.

A més, afegeix que a la primera visita el 57,1% dels pacients van ser classificats amb risc de desnutrició o desnutrició moderada. En canvi, a les valoracions posteriors aquest percentatge va baixar a un 30 per cent. 

El dietista-nutricionista al Servei de Salut de les Illes Balears.

Cap centre de salut de les Balears compta amb dietistes-nutricionistes, i no tots els hospitals de les Illes compten amb aquest professional entre les seves plantilles. Així els hospitals de Manacor, Son Llatzer, Can Misses, General, Joan March i Psiquiàtric NO TENEN Dietistes-Nutricionistes en planta, i en els casos de Son Espases, Inca i Mateu Orfila, les plantilles són absolutament insuficients, comptant amb 2, 1 i 2 respectivament.

Al juny de 2014 el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears va lliurar al Conseller de Salut l'Hble. Sr. Martín Sansaloni, un llibre de signatures en què 72 professionals sanitaris entre caps de servei, adjunts i altres, i 4 Associacions de Malalts de Balears, demanaven la incorporació de dietistes-nutricionistes a l'atenció sanitària pública de la nostra Comunitat. La inclusió del dietista-nutricionista a les diferents àrees de l'IB-Salut és una necessitat per a la millora de l'atenció sanitària de la població en general.

Des del CODNIB estem segurs que fins que el Servei de Salut de Balears no incorpori els seus equips als dietistes-nutricionistes, els ciutadans es veuran abocats a recórrer irremeiablement a mètodes miraculosos que posen la seva salut en risc i en dubte l'eficàcia del nostre sistema de salut.

 

Categories: Activitats_
Administrator: