La Academia y el Consejo, tras evaluar el impacto en salud y medioambiental del consumo de carne y considerando la tendencia al alza en el consumo de carnes en la población española, cree que cal continuar aplicant les estratègies de salut pública que tinguin com a objectiu fomentar el consum d'aliments frescos i poc processats d'origen vegetal propis de la dieta mediterrània, com les fruites i hortalisses, llegums, cereals de gra sencer i els seus derivats, oli d'oliva i fruits secs i llavors, entre d'altres, i per tant, limitar el consum d'aliments d'origen animal en general i promoure la reducció del consum de carns en particular, especialment de carns vermelles i processades, promovent en tot moment un patró alimentari saludable i sostenible, i no centrant-se únicament en un grup d'aliments.
Asimismo, anima a las administraciones a que actúen de modo coordinado, en línea con las posturas adoptadas por organizaciones de referencia como la Organización Mundial de la Salud o las Naciones Unidas, para que refuercen las políticas que faciliten el acceso a alimentos saludables propios de nuestro entorno geográfico, y que se refuercen las acciones para producir alimentos de un modo más respetuoso con el medio ambiente y el bienestar animal, así como reducir el desperdicio alimentario en los hogares, pues su impacto en el medio ambiente es también significativo.
Per acabar, és important destacar que, per assegurar patrons d'alimentació més saludables i sostenibles, que aportin salut a la població i al planeta, cal fer-ho des d'un enfocament integral dels sistemes alimentaris. L'avaluació de l'impacte en la salut de grups d'aliments aïlladament del patró alimentari és possible que sigui una aproximació poc encertada.
Els patrons alimentaris serien molt més que la suma de grups d'aliments o la seva avaluació de forma aïllada, atesa la interrelació entre ells, els seus nutrients i la resta de substàncies actives, com, per exemple, les presents als aliments d'origen vegetal, així com de la interacció entre les matrius dels diferents aliments, anant més enllà de l'efecte que un aliment, grup o nutrient, pugui.