X

Nutricionistes aclareixen la polèmica sobre els edulcorants després de l'informe de l'OMS: assegurances sí, però no recomanables

  • Alma Palau, presidenta del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes: “El missatge 0% sucres emmascara productes processats que en cap cas són saludables”
  • Giuseppe Russolillo, president de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica: “L'educació alimentària amb dietistes-nutricionistes és, ara més que mai, urgent i necessària, i l'administració pública no ho pot endarrerir més”.

24 mayo 2023 – L'OMS, en una guia publicada el passat 15 de maig, suggereix no fer servir els edulcorants no nutritius i sense calories per al control del pes corporal o per reduir el risc de malalties cròniques, en valorar que els efectes no desitjats podrien superar els beneficis.

La recomanació de l'OMS de no consumir aquest tipus d'edulcorants (entre els quals hi ha la sacarina, l'aspartam, l'acesulfam-k o la Stevia, entre d'altres), s'argumenta que no serien eficaços com a mesura per al control de pes i reducció de risc de malalties cròniques. Tot i això, els mateixos autors de la guia reconeixen que els efectes indesitjables de l'ús d'edulcorants podrien ser perquè no contribueixen a solucionar els problemes de salut pública associats al pes i les malalties cròniques derivades, per la qual cosa aquests problemes també augmentarien.

EÉs important aclarir que tant l'OMS com l'Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) estableixen que el consum és segur, doncs tots han passat les corresponents proves toxicològiques de seguretat i el seu ús està regulat per la legislació.

Ànima Palau, presidenta del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes, explica que “el missatge 0% sucres emmascara l'alt contingut en calories, greixos o sal d'aquests productes processats edulcorats, que omplen cada cop més els supermercats i que en cap cas no són saludables”. “D'aquesta manera -afegeix- no estem ajudant a la transició cap a una alimentació més saludable, sinó cronificant encara més els hàbits alimentaris perjudicials per a la salut”.

Giuseppe Russolillo, president de la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, afirma que en aquest informe “es posa de manifest que la reformulació d'aliments no està donant els resultats esperats a les polítiques de prevenció de malalties i de salut pública”.En aquest sentit es manifesta també Palau, qui creu que “és urgent promoure l'alfabetització alimentària perquè el consumidor sàpiga triar el millor producte i aliment per a la salut”.

Des de l'àmbit de la salut pública, l'OMS també limita l'abast de les polítiques de salut pública com promoure la reformulació d'aliments i begudes per reduir el consum de sucres lliures, remarcant que són compostos sense valor nutricional i que hi ha altres vies per fomentar una alimentació saludable.

Ànima Palau afirma que la publicació d'aquest informe posa de manifest, una vegada més, “la necessitat que el dietista-nutricionista estigui present al sistema sanitari, per millorar el consell dietètic i l'abordatge de patologies no transmissibles”. Giuseppe Russolillo s'uneix a aquesta petició i conclou: “L'educació alimentària amb dietistes-nutricionistes és, ara més que mai, urgent i necessària, i l'administració pública no ho pot endarrerir més”.

Rebeca Valencià Berlanga

Gabinet de Premsa CGCODN

prensa@conselldietistesnutricionistes.com

Categories: Activitats_
Administrator: