Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
OIP

NdP_Suplements nutricionals: quan s'han de prendre i riscos del consum innecessari o en excés

OIP

  • Manuel Moñino, president del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes i del Col·legi d'Illes Balears: “Una persona sana, sense problemes de salut ni situacions clíniques que li provoquin un dèficit nutricional justificat, té cobertes totes les necessitats nutricionals sense necessitat de recórrer a suplements”.
  •  A Espanya, el consum de suplements i productes a base de plantes arriba al 70% de la població.
  • Els batuts o les barretes per substituir totalment o parcialment la dieta només s'han de prendre sota prescripció d'un professional sanitari i en situacions de salut que ho justifiquin, altrament és un risc per a la salut i una despesa innecessària”.

26 juny 2024 – El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes fa una crida datenció sobre laugment del consum de suplements nutricionals i complements alimentaris sense supervisió per un professional sanitari. Entre el 2018 i el 2019 el mercat de suplements nutricionals es va estimar en 12 mil milions d'euros amb una projecció de creixement entre 18 i 45 mil milions d'euros el 20261,La seva demanda ha augmentat significativament, especialment entre els millennials, dones i gent gran i els professionals adverteixen que “cada cop són més els joves que recorren a aquests productes, i ho fan d'una forma compulsiva i descontrolada, sense disposar de tota la informació per a una elecció responsable.”

 

Es tracta de productes comercials a base de nutrients com fibra, vitamines, àcids grassos essencials, probiòtics, prebiòtics, minerals, extractes de plantes, etc., que s'han desenvolupat al voltant d'una realitat social en què s'anima al seu consum per posar-se en forma, millorar el sistema immune, augmentar l'energia, perdre pes, tenir una alimentació la necessitat de comprar-los. A Espanya, el consum de suplements i productes a base de plantes arriba al 70% de la població2.

 

La realitat és que cal anar amb compte amb aquest tipus de suplements, ja que tal com afirma el dietista-nutricionista i president del CGCODN, Manuel Moñino, “no deixen de ser productes que poden ser font de sucres afegits, que podrien contenir substàncies que no apareixen a l'etiquetatge, especialment en els destinats a esportistes i pèrdua de pes, i perquè en la majoria dels casos no hi ha evidència científica sòlida que demostrin la seva eficàcia”.

 

Moñino ho deixa clar: “Una persona sana, sense problemes de salut ni situacions clíniques que li provoquin un dèficit nutricional justificat, té cobertes totes les necessitats nutricionals a través de l'alimentació, sense necessitat de recórrer a suplements". En aquest sentit, afirma que "mai no és aconsellable substituir menjars per batuts, barretes o altres productes similars”.El motiu principal és que la persona no hagi de deixar de relacionar-se amb els aliments i saber què està menjant, ja que “cap aliment és reconeixible en un producte fet de pols, líquids o ingredients compactats”.A més, la dietista-nutricionista Ànima Palau, gerent del CGCODN, explica que “es corre sempre el risc d'ingerir nutrients en excés, com ara sucres, greixos i proteïnes, i per tant d'energia, a més del perill associat a substàncies no declarades a l'etiquetatge, com a hormones o substàncies dopants, quan s'adquireixen per canals com internet o fonts poc fiables". Un altre motiu per no fer-ho és que "mai un suplement, fins i tot els destinats a usos mèdics especials, pot equiparar-se a un aliment, amb la seva matriu natural, el paper a la cultura i gastronomia, o el valor sensorial inherent”, assenyala Palau.

 

En aquest sentit, des del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes aclareixen que “l'ús de suplements està indicat quan no hi ha prou ingesta d'algun nutrient a la dieta, i aquest fet està diagnosticat per un professional sanitari i es pren sota la seva supervisió, o hi ha un problema d'absorció intestinal o s'incrementen els requerimentsAlguns exemples justificats des del punt de vista nutricional són els suplements destinats a les persones grans amb alt risc de desnutrició, altres que tinguin patologies que limitin la ingesta d'aliments com els problemes de deglució, pacients que estiguin travessant processos oncològics, pacients que hagin de passar molt de temps enllitats…

 

Un consum innecessari o en dosis més altes de les recomanades pot tenir efectes perjudicials per a la salut, especialment si es prenen de manera perllongada. Entre les conseqüències del consum inadequat d'aquest tipus de productes hi ha el desenvolupament de trastorns de conducta alimentària, trastorns funcionals digestius, alteració de la microbiota intestinal, augment d'intoleràncies alimentàries, pèrdues de pes ràpides i efecte io-io, etc. A més, alguns suplements, com els còctels d'antioxidants, s'han associat amb més risc de mortalitat3.

 

Serveixen aquests suplements per a la pèrdua de pes? "Els batuts o les barretes poden ser una solució per substituir totalment o parcialment la dieta, però només s'han de prendre sota prescripció d'un professional sanitari i en situacions de salut que ho justifiquin, per exemple, casos d'obesitat amb alt risc cardiovascular o metabòlic. En cas contrari pot ser un risc per a la salut i una despesa innecessària"”, afirma Manuel Moñino.

 

I recalca: “Sempre s'han de prendre sota la supervisió d'un professional sanitari, idealment el dietista-nutricionista, que a més d'avaluar el seu impacte en la salut, procuri l'autonomia a la persona en alimentació saludable perquè aprengui a menjar millor ia relacionar-se amb normalitat amb els aliments, ja que en cas contrari, si assoleix l'objectiu però torna a menjar com abans, sense haver canviat mai. per la recuperació del pes, sinó pel seu impacte negatiu en la salut i el cost econòmic de la suplementació”.

 

A més de la supervisió mèdica, els dietistes-nutricionistes insisteixen que s'han d'adquirir sempre en llocs de confiança, que tinguin la venda autoritzada, i tenir una precaució especial si es compren a través d'internet, fent-ho en pàgines web oficials i d'entitats reconegudes.

 

Pel que fa als aliments enriquits, una cosa que també trobem cada vegada amb més freqüència a les prestatgeries dels supermercats i que s'anuncia com a “més saludables” (per exemple, iogurt o llet enriquida en proteïnes, cereals per esmorzar amb vitamines i minerals, etc.), la realitat és que, és una despesa innecessària, ja que l'excés serveixen de res si el seu ús no té una justificació de salut, doncs en tot cas “han de ser part de l'abordatge nutricional de la situació de salut i integrar-se en un pla d'alimentació saludable adaptada a cada persona, així com modificacions en l'estil de vida”.

 

1Fortune Business Insights. Europe Dietary Supplements market size, share & industry analysis, by type (vitamins, minerals, enzymes, fatty acids, proteíns, and altres), from (tauletes, capsules, powder, and liquid), and regional forecast, 2019-2026. Disponible a: https://www.fortunebusinessinsights.com/industry-reports/europe-dietary-supplements-market-101918

2 Ús de suplements nutricionals i productes amb extractes de plantes en població espanyola: un estudi transversal. | Revista Espanyola de Nutrició Humana i Dietètica (renhyd.org)

3 Bjelakovic G, Nikolova D, Gluud LL, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant suplementaris per prevenir mortalitat als zdravotnických participants i pacients amb diferents dissenys. Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 3. Art. No.: CD007176. DOI: 10.1002/14651858.CD007176.pub2.

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA