X

NdP_Sistemes alimentaris més saludables i sostenibles, el Dia Mundial del Dietista-Nutricionista

 

COMUNICAT de premsa

Sistemes alimentaris més saludables i sostenibles, el Dia Mundial del Dietista-Nutricionista.

  • 1er Fòrum Nacional d'Alimentació Responsable, acte central del Dia Mundial del Dietista-Nutricionista.
  • Dieta mediterrània: Alimentació responsable, saludable, sostenible i justa.
  • El CODNIB dóna suport al Govern a la declaració d'emergència climàtica per lluitar contra l'escalfament global.

 

Palmell. 22 de novembre de 2019. Dimecres 20 es va celebrar a València el 1er Fòrum Nacional d'Alimentació Responsable “La restauració col·lectiva en totes les etapes de la vida” organitzat pel Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) i la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, al que asistió el Colegio Oficial de Dietistas-Nutricionistas de Illes Balears.  Esta jornada es el acto central en España del Dia Mundial del Dietista-Nutricionista 2019.

Se dieron cita más de cincuenta ponentes profesionales y expertos productores, agricultores, responsables de la administración emprendedores, consumidores, asociaciones de pacientes, empresas de restauración colectiva, además de representantes de ONGD, AMPA, centros escolares y dietistas-nutricionistas. Alma Palau, presidenta del Consejo General recordó el papel del dietista-nutricionista en la promoción de hábitos alimentarios saludables para que  la población adopte la dieta mediterránea como patrón alimentario responsable, saludable, sostenible y justo.

A CODNIB recolza la declaració d?emergència climàtica per la qual el Govern es compromet a lluitar contra l?escalfament global.

 

Després de la recent declaració del Govern de l'emergència climàtica a les Illes Balears, per la qual es compromet a lluitar contra l'escalfament global, el CODNIB ha proposat a la Direcció General de Sobirania Alimentària una sèrie de mesures per contribuir a fer que els sistemes alimentaris siguin més saludables i sostenibles, per així pal·liar mal al medi ambient. En concret, els dietistes-nutricionistes podrien ajudar en les accions adreçades als sectors:

  • Canvi climàtic: Contribuir a l'establiment de criteris de sostenibilitat en la contractació pública de serveis d'alimentació.
  • Agricultura, pesca i alimentació:  Promoció dhàbits alimentaris saludables a través de polítiques que millorin laccés a aliments saludables i limitin lexposició a altres superflus en tots els entorns: laboral, turisme, escolar, sanitari i comunitari. Així com, la supervisió de menús i entorns alimentaris en centres educatius i sanitaris, tal com es va acordar a la PNL-15179/18 per a la prevenció primària de l'obesitat.
  • Consum. Promoció i sensibilització en patrons d'alimentació saludables i sostenibles per incrementar l'alfabetització alimentària de la població de les Balears.
  • Salut: Incorporació del dietista-nutricionista com a inversió cost eficient per a un sistema de salut més sostenibles, tal com es va recomanar a la PNL -15178/18 d'incorporació plena del dietista-nutricionista al Servei de Salut de les Illes Balears.

Aquestes i altres mesures van ser presentades a la reunió mantinguda pel CODNIB i la DG l'octubre passat, en què es va lliurar un documento argumentando el papel del dietista-nutricionista para alcanzar los Objetivos de Desarrollo Sostenible. Si los consumidores tienen el poder de cambiar los sistemas alimentarios, y los formuladores de políticas tienen la responsabilidad de regular los sistemas alimentarios, no solo con el fin de reducir su impacto en el medio ambiente sino también para prevenir la obesidad y otras enfermedades crónicas, los dietistas nutricionistas somos agentes clave para apoyar y adoptar un papel activo en el asesoramiento de políticas que acerquen a la sociedad de Illes Baleares a una dieta más saludable y un patrón de alimentación más sostenible.

Claus per a una alimentació responsable

 

A la trobada celebrada a València, es van objectivar diferents claus per dirigir la societat cap a patrons alimentaris més saludables i sostenibles.

  • Fomentar la dieta mediterrània, ja que en el nostre entorn geogràfic és el patró alimentari de menor impacte mediambiental, que més beneficis aportaria a la salut i que més capacitat tindria per protegir i millorar el teixit socioeconòmic de l'entorn productiu.
  • Incorporació de criteris de sostenibilitat als serveis de restauració col·lectiva amb un focus especial en la provisió d'aliments de proximitat i producció local, amb més aliments vegetals frescos i poc processats, aliments ecològics, així com la reducció de deixalles i millor gestió dels excedents.
  • Les administracions públiques han de continuar avançant en la regulació i promoció de guies alimentàries que considerin la sostenibilitat com a eix transversal i serveixin de base per establir criteris de compliment per millorar els entorns alimentaris de centres educatius, empreses, centres sanitaris, residències de tota mena i dependències on hi hagi serveis d'alimentació per a col·lectivitats
  • El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes i l'Acadèmia de Nutrició i Alimentació aposten per un diàleg constant amb les administracions públiques estatal, autonòmic i local, per continuar avançant en la regulació dels sistemes alimentaris, amb èmfasi en el paper que l'administració municipal té en el foment de l'economia circular i en el suport.
  • És imprescindible invertir en millorar els nivells d'alfabetització alimentària a través de campanyes de sensibilització, dirigides i integrant les famílies, la comunitat educativa, els centres sanitaris, les empreses, etc., a més d'afavorir l'accés de tots els col·lectius a una alimentació saludable.

Accés a la nota de premsa

 

Categories: Activitats_
Tags: NdP
Administrator: