COMUNICAT de premsa
- Consells del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears per a un Nadal saludable i sostenible.
- L'alimentació és determinant en el control de factors de risc com la hipertensió, el colesterol alt o l'excés de pes.
- L'impacte mediambiental de l'alimentació es pot reduir si seguim alguns consells senzills.
Palma, 20 de desembre de 2016. Les Nadal són el moment de reunir-se amb la família i gaudir dels amics, reunits al voltant de la taula. Tot i això, aquestes dates són cada vegada més, sinònim d'excessos en les compres i els àpats, que passen factura a la nostra economia i poden fer-ho també a la nostra salut ia la del medi ambient.
El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears CODNIB vol sensibilitzar la població perquè prengui consciència que aquests excessos en l'alimentació poden ser perjudicials per a la seva salut. Si considerem que més de la meitat de la població espanyola té excés de pes, i que a més un gran percentatge té hipertensió o diabetis, aquests excessos nadalencs ens poden passar factura. Els excessos a l'alimentació durant les festes nadalenques es tradueixen en un elevat consum d'aliments rics en sucre i greixos poc saludables, i també de begudes alcohòliques. Aquest consum excessiu d'aliments d'origen animal i dolços, desplacen altres com les fruites, verdures i llegums, podent desequilibrar la nostra dieta.
A més, el CODNIB crida l'atenció sobre l'impacte que la mala gestió en les compres i en la planificació dels àpats pot tenir sobre l'increment de les deixalles alimentàries. A Europa s'estima que els aliments es desaprofiten principalment a la llar (42%) i al nostre país s'estima que cada llar llença 76 kg d'aliments cada any. El malbaratament d'aliments suposa un problema ètic a la nostra societat ja que se'n minusvalora el potencial nutritiu, a més de l'impacte negatiu que suposa per a l'economia dels països.
Nadal sostenible.
El consumidor ha de prendre consciència que el mal ús dels aliments, incrementa la despesa, afecta negativament el medi ambient i es perd l'oportunitat d'aprofitar-ne el valor nutritiu. Els petits gestos poden tenir un gran impacte al nostre entorn, i això és clau per Nadal on es genera una gran quantitat de residus, especialment de paper, envasos i vidre. Però un dels aspectes que més afecta la sostenibilitat, és la gran quantitat de deixalles alimentàries que es poden generar a la llar.
El CODNIB convida la població a seguir aquests senzills consells per contribuir a un Nadal més sostenibles:
- Planificar la compra d'aliments sense deixar-se emportar per la pressió publicitària.
- Comprar aliments que s'ajustin a les preferències de comensals, les edats i l'estat de salut.
- Ajustar la quantitat daliments a la capacitat de conservació en congelació i refrigeració.
- Assegurar els aliments d'origen vegetal a tots els àpats, reduint la presència de productes d'origen animal, especialment carns i derivats.
- No sobredimensionar les racions ni la quantitat d'entrants, ja que s'incrementen les deixalles alimentàries difícilment reutilitzables.
- Adquirir aliments de temporada i de producció local o proximitat, per això preguntar o llegir la informació que acompanya els aliments.
- Adquirir preferentment aliments a granel, abans que envasats, i en tot cas, reciclar paper, envasos i vidre.
- Si és possible, vaig adquirir aliments de producció ecològica i de proximitat, especialment les fruites i hortalisses.
- Reutilitza els aliments cuinats i que han sobrat als àpats especials d'aquestes festes, seguint aquestes premisses d'higiene en preparació i cuinat, i refrigerar o congelar com més aviat millor
Nadal saludable.
Festejar aquests moments no ha d'estar renyit amb tenir cura de la nostra salut, per això el CODNIB ofereix alguns consells per gaudir d'un nadal saludable:
- Si hi ha un sopar especial, fer un dinar lleuger i prendre alguna cosa a mitja tarda, per no arribar amb molta gana. El millor aperitiu és la fruita fresca.
- No abuseu de les salses, dolços nadalencs, refrescos amb sucre o begudes amb alcohol. Com menys alcohol, millor.
- Per organitzar aquest menjar especial, incloure a més dels entrants típics, alguns a base d'hortalisses, i preferir els peixos i aus a altres carns greixoses, amb guarnició de verdures crues o cuinades, per acabar amb unes postres a base de fruites variades presentades d'una manera especial. Per exemple: Sopa de Nadal, amanida de fulles tendres d'enciams, pollastre farcit de fruits secs i orellanes, guarnició de llombarda i puré de moniato, arc de Sant Martí de fruites de temporada, i dolços nadalencs.
- Servir racions adaptades a l'edat, situació personal de salut i preferències.
Finalment, el CODNIB convida a gaudir de l'entorn privilegiat que tenim a les nostres illes, per sortir amb la família a passejar o fer alguna excursió, ja que el Nadal, millor si són actives.
CODNIB els desitja Bon Nadal.
CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell. Illes Balears www. codnib.es
EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.