Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina
navidad saludable 2

NdP_L'ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE I SALUDABLE ÉS POSSIBLE PER NADAL

navidad saludable 2

COMUNICAT de premsa

  • Consells del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears per a un Nadal saludable i sostenible.
  • L'alimentació és determinant en el control de factors de risc com la hipertensió, el colesterol alt o l'excés de pes.  
  • L'impacte mediambiental de l'alimentació es pot reduir si seguim alguns consells senzills.

Palma, 20 de desembre de 2016. Les Nadal són el moment de reunir-se amb la família i gaudir dels amics, reunits al voltant de la taula. Tot i això, aquestes dates són cada vegada més, sinònim d'excessos en les compres i els àpats, que passen factura a la nostra economia i poden fer-ho també a la nostra salut ia la del medi ambient.  

El Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears CODNIB vol sensibilitzar la població perquè prengui consciència que aquests excessos en l'alimentació poden ser perjudicials per a la seva salut. Si considerem que més de la meitat de la població espanyola té excés de pes, i que a més un gran percentatge té hipertensió o diabetis, aquests excessos nadalencs ens poden passar factura. Els excessos a l'alimentació durant les festes nadalenques es tradueixen en un elevat consum d'aliments rics en sucre i greixos poc saludables, i també de begudes alcohòliques. Aquest consum excessiu d'aliments d'origen animal i dolços, desplacen altres com les fruites, verdures i llegums, podent desequilibrar la nostra dieta.

A més, el CODNIB crida l'atenció sobre l'impacte que la mala gestió en les compres i en la planificació dels àpats pot tenir sobre l'increment de les deixalles alimentàries.  A Europa s'estima que els aliments es desaprofiten principalment a la llar (42%) i al nostre país s'estima que cada llar llença 76 kg d'aliments cada any. El malbaratament d'aliments suposa un problema ètic a la nostra societat ja que se'n minusvalora el potencial nutritiu, a més de l'impacte negatiu que suposa per a l'economia dels països.

Nadal sostenible.

El consumidor ha de prendre consciència que el mal ús dels aliments, incrementa la despesa, afecta negativament el medi ambient i es perd l'oportunitat d'aprofitar-ne el valor nutritiu. Els petits gestos poden tenir un gran impacte al nostre entorn, i això és clau per Nadal on es genera una gran quantitat de residus, especialment de paper, envasos i vidre. Però un dels aspectes que més afecta la sostenibilitat, és la gran quantitat de deixalles alimentàries que es poden generar a la llar.

El CODNIB convida la població a seguir aquests senzills consells per contribuir a un Nadal més sostenibles:

  • Planificar la compra d'aliments sense deixar-se emportar per la pressió publicitària.
  • Comprar aliments que s'ajustin a les preferències de comensals, les edats i l'estat de salut.
  • Ajustar la quantitat daliments a la capacitat de conservació en congelació i refrigeració.
  • Assegurar els aliments d'origen vegetal a tots els àpats, reduint la presència de productes d'origen animal, especialment carns i derivats.
  • No sobredimensionar les racions ni la quantitat d'entrants, ja que s'incrementen les deixalles alimentàries difícilment reutilitzables.  
  • Adquirir aliments de temporada i de producció local o proximitat, per això preguntar o llegir la informació que acompanya els aliments.
  • Adquirir preferentment aliments a granel, abans que envasats, i en tot cas, reciclar paper, envasos i vidre.   
  • Si és possible, vaig adquirir aliments de producció ecològica i de proximitat, especialment les fruites i hortalisses.
  • Reutilitza els aliments cuinats i que han sobrat als àpats especials d'aquestes festes, seguint aquestes premisses d'higiene en preparació i cuinat, i refrigerar o congelar com més aviat millor

Nadal saludable.

Festejar aquests moments no ha d'estar renyit amb tenir cura de la nostra salut, per això el CODNIB ofereix alguns consells per gaudir d'un nadal saludable:

  • Si hi ha un sopar especial, fer un dinar lleuger i prendre alguna cosa a mitja tarda, per no arribar amb molta gana. El millor aperitiu és la fruita fresca.
  • No abuseu de les salses, dolços nadalencs, refrescos amb sucre o begudes amb alcohol. Com menys alcohol, millor.
  • Per organitzar aquest menjar especial, incloure a més dels entrants típics, alguns a base d'hortalisses, i preferir els peixos i aus a altres carns greixoses, amb guarnició de verdures crues o cuinades, per acabar amb unes postres a base de fruites variades presentades d'una manera especial. Per exemple: Sopa de Nadal, amanida de fulles tendres d'enciams, pollastre farcit de fruits secs i orellanes, guarnició de llombarda i puré de moniato, arc de Sant Martí de fruites de temporada, i dolços nadalencs.
  • Servir racions adaptades a l'edat, situació personal de salut i preferències.

Finalment, el CODNIB convida a gaudir de l'entorn privilegiat que tenim a les nostres illes, per sortir amb la família a passejar o fer alguna excursió, ja que el Nadal, millor si són actives.

CODNIB els desitja Bon Nadal.

 

CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell. Illes Balears www. codnib.es 

EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA