NOTA DE PREMSA
Dietistes-nutricionistes i associacions de pacients reclamen la presència d'aquests professionals a la sanitat pública
- El CODNIB defensa que és un dret de tots els ciutadans ser atesos de manera gratuïta per un dietista-nutricionista
- A les Balears, un pas més a prop per bandejar l'habitual recurs a la “dieta de calaix” a Atenció Primària
- Taules informatives a Palma, Eivissa i Menorca per posar en valor la professió de dietista-nutricionista i informar-hi la població.
Palmell a 21 de novembre de 2017. La desnutrició hospitalària i la manca d'atenció a molts pacients en matèria nutricional fa que tant dietistes-nutricionistes com associacions de pacients reivindiquin la presència d'aquest col·lectiu a la sanitat pública. Des del Col·legi oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears es defensa que "és un dret de tots els ciutadans ser atesos de manera gratuïta per un dietista-nutricionista tal com passa a la resta d'Europa". Amb motiu del dia Mundial del Dietista-Nutricionista que celebra el proper 24 de novembre la seva 4a edició, el col·lectiu de dietistes-nutricionistes de Balears recorda al Servei de Salut de les Illes Balears que avaluar i realitzar un diagnòstic nutricional al pacient, intervenir i assegurar l'adherència al tractament, i monitoritzar adequadament l'estat nutricional i l'alimentació, és essencial per evitar l'empitjorament de les malalties de molts pacients, per augmentar-ne la qualitat de vida, per disminuir morbiditat, i per evitar un conseqüent augment (evitable) de la despesa sanitària.
El CODNIB ha presentat un pla d‟incorporació del DN al SSIB on es mostra el positiu impacte econòmic en termes de cost-eficàcia i cost-benefici que suposa la incorporació de dietistes-nutricionistes a equips multidisciplinaris dins dels hospitals o en atenció primària. Estudis de cost benefici a Holanda han demostrat que els tractaments oferts per dietistes en atenció primària milloren la salut i la qualitat de vida dels pacients i que per cada 1€ invertit en tractament dietètic, s'estalviarien 4€ en altres cures de la salut.
Amb la recent aprovació de la categoria professional de dietista-nutricionista al SSIB, els ciutadans estan un pas més a prop per rebre atenció per part del dietista-nutricionista a l'hospital i atenció primària, així com a través dels serveis de salut pública. No obstant això, encara són més de 14 els dietistes-nutricionistes que treballen de forma irregular a hospitals de les Balears, més de 20 els que desenvolupen les seves funcions en serveis d'alimentació i que estan contractats majoritàriament com a punxes de cuina i el gran grup que exerceix al sector privat per falta de sortides processionals al sector públic. Avui dia Can Misses és l'únic hospital que no compta amb dietistes-nutricionistes clínics, i no hi ha Dietistes-Nutricionistes ni en Atenció Primària ni en Salut Pública.
Els pacients reclamen més atenció a les seves dietes
Són molts els pacients que es queixen de la manca d'una adequada planificació dieteticonutricional per fer front a les seves malalties i als quals com a molt se'ls facilita una “dieta de calaix” sense cap personalització i gairebé sense seguiment.
A les Balears, l'Associació de Persones amb Diabetis (ADIBA) i amb Malaltia Renal (ALCER), ofereixen serveis assistencials en dietètica i nutrició als seus socis per part de dietistes-nutricionistes, per les mancances del SSIB per atendre aquests casos particulars de manera cost-efectiva. Per la seva banda Associació de Celíacs de Balears (ACIB) a la qual el CODNIB va donar suport a la recent Proposició No de Llei aprovada al Parlament Balear, reivindica que el maneig dietètic d'aquesta malaltia ha de comptar amb l'assessorament adequat per part de dietistes-nutricionistes. En la actualidad muchos casos se atienden en el área hospitalaria o incluso desde las propias asociaciones de enfermos, pero muchos otros pasan a la sanidad privada o quedan sin recibir una atención adecuada por un profesional con capacitación para el manejo dietético de estos casos.
El SSIB y el CODNIB han firmado un contrato para revisar y desarrollar consejos dietético –nutricionales en Atención Primaria para mejorar la atención en dietética y nutrición en los centros de salud, facilitando herramientas a los equipos de atención primaria, lo que supondrá el primer paso para el pilotaje de unidades de apoyo de dietética y nutrición en centros de salud para atender los casos en los que el dietista-nutricionista podrá actuar de modo individualizado con los pacientes que los requieran. De este modo se evitará el uso de la ya conocida “dieta del cajón” que denuncian las asociaciones de pacientes.
Dia Mundial del Dietista-Nutricionista a Balears
Este año 2017, queremos poner en el centro de atención la figura del dietista-nutricionista para explicar a la población, a las asociaciones de pacientes y al resto de profesionales de la salud en qué consiste nuestra profesión.
Volem posar en valor els diferents aspectes de la professió de dietista-nutricionista i donar una visió més àmplia del paper i funcions que juga el DN a la societat. Per això, parlarem de cinc facetes o perfils principals on actua: la clínica, la indústria alimentària, la restauració col·lectiva, la docència i la salut pública.
El divendres 24 de novembre hi haurà taules informatives a Menorca, Eivissa i Mallorca ateses per col·legiats voluntaris que informaran la població sobre la figura del Dietista-Nutricionista. S'estregarà informació sobre la professió però també fulletons de promoció d'hàbits alimentaris saludables i lliurarem fruites fresques de temporada a les persones que s'acostin a les taules.
Així mateix, amb motiu d'aquest dia, divendres passat el programa d'IB3 radio Vitamina3 va dedicar un espai especial al nostre col·lectiu. Aquí podeu accedir al programa.
Feliç dia del Dietista-Nutricionista!
Sobre el DMDN
El Consell General de Dietistes-Nutricionistes d'Espanya, que agrupa actualment 4000 dietistes-nutricionistes i l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica promouen des del 2014 la celebració del Dia Mundial del Dietista-Nutricionista a Espanya (DMDN), amb l'auspici de la International Confederation of Dietetic Associations (ICDA), i que se celebra el 24 de novembre.