
- El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes Nutricionistes inclou aquestes reivindicacions entre les seves aportacions al projecte d'Estratègia Nacional d'Alimentació impulsat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
– Les peticions del CGCODN reclamen també la incorporació plena de dietistes-nutricionistes en atenció primària, especialitzada i salut pública.
– Manuel Moñino, president del CGCODN: “El nostre objectiu amb aquestes propostes és protegir la salut i el benestar de la població espanyola alhora que es promou la sostenibilitat del sistema alimentari a nivell social, econòmic i mediambiental”.
– “En el cas de la població infantojuvenil, busquem crear entorns i hàbits més saludables, així com reduir riscos associats a una mala alimentació, factors que contribueixen a l'obesitat infantil a Espanya”, afirma Moñino.
Palma, 24 de gener de 2025 – El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN), corporació que representa la professió sanitària de dietista-nutricionista a Espanya, ha presentat una sèrie de aportacions al projecte d´Estratègia Nacional d´Alimentació impulsat pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, concretament a l'eix de Nutrició i Salut, amb l'objectiu de fomentar i optimitzar un sistema alimentari que fomenti hàbits saludables, redueixi les desigualtats en l'accés a una alimentació adequada i garanteixi la sostenibilitat dels recursos per a les generacions futures.
Basant-se en l'evidència científica disponible i en línia amb les recomanacions internacionals d'organismes com l'OMS, la FAO o la Unió Europea, el Consell General de Dietistes-Nutricionistes ha presentat tot un seguit de propostes que sol·licitin siguin incloses a l'Estratègia Nacional d'Alimentació.
Una de les mesures primordials proposades pel CGCODN s'enfoca a fomentar hàbits alimentaris saludables a la població infanto-juvenil (fins a 18 anys), mitjançant la limitació del màrqueting d'aliments insans dirigits a menors; el control d'accés a begudes energètiques i la prohibició de la venda a menors (tal com han fet ja algunes CCAA com Galícia); la garantia d'entorns alimentaris saludables al voltant de centres educatius, i adoptar polítiques de zonificació que limitin la presència d'establiments de menjar poc saludables a prop d'escoles, rutes escolars i parcs infantils; la priorització daccés, disponibilitat i assequibilitat a aliments saludables i sostenibles en entorns educatius i sanitaris; i el foment de la lactància materna.
Tal com explica el president del CGCODN, Manuel Moñino, "amb aquestes mesures busquem crear entorns i hàbits més saludables, així com reduir riscos associats a una mala alimentació, tot factors que contribueixen a l'obesitat infantil a Espanya i al risc de malalties no transmissibles associades a hàbits dietètics".
Precisament, un altre dels objectius clau de les mesures del CGCODN a l'Estratègia Nacional d'Alimentació (ENA) és l'educació en alimentació, nutrició de qualitat i cura de la salut, incrementant la alfabetització alimentària de la població i dissenyant campanyes informatives sobre alimentació saludable i sostenible.
En aquest sentit, el Consell General reclama al Govern la incorporació plena de dietistes-nutricionistes en atenció primària, especialitzada i salut pública per assegurar una cobertura adequada al Sistema Nacional de Salut i garantir així l'accés equitatiu a aquest servei a Espanya. "L'evidència científica, tal com es recull a la Declaració de Budapest, demostra que la inclusió del dietista-nutricionista optimitza resultats clínics, redueix les estades hospitalàries, millora la qualitat de vida i disminueix els costos sanitaris", recorda Manuel Moñino.
Les aportacions del CGCODN a l'ENA també inclouen apostar per la sostenibilitat en el sistema alimentari, mitjançant polítiques agroalimentàries i incentius per a la producció agroalimentària sostenible i les cadenes de distribució curtes a la contractació pública; fomentar patrons d'alimentació saludables i sostenibles conservant la riquesa i la diversitat cultural de la gastronomia del país; aplicar polítiques fiscals per millorar i garantir l'asequibilitat dels aliments saludables i sostenibles, reduint o eliminant l'IVA en aliments característics de la dieta mediterrània i augmentant-lo als aliments no saludables, a més de aplicar impostos especials a begudes ensucrades; adequar la informació al consumidor i enfortir les normes sobre etiquetatge nutricional, declaracions de propietats saludables i promoció comercial daliments i begudes; millorar làmbit de la restauració col·lectiva i social; impulsar la investigació en nutrició i dietètica; i, per últim, comptar amb una planificació estratègica en matèria de nutrició durant situacions d'emergència.
Moñino explica que l´objectiu final d´aquestes aportacions és “protegir la salut i el benestar de la població espanyola alhora que es promou la sostenibilitat del sistema alimentari a nivell social, econòmic i mediambiental”. I assenyala que les propostes han estat “ben rebudes pel Ministeri, que ens ha agraït les aportacions i han assegurat que les estudiaran amb deteniment per incorporar-les al document final del projecte”.
Comunicació Rebeca Valencià
prensa@conselldietistesnutricionistes.com
Mòbil 651 420 448
