Saltar al contingut Saltar al peu de pàgina

NdP_DIETISTES-NUTRICIONISTES AL SERVEI DE SALUT DE BALEARS: UNA REALITAT MÉS PROPERA.

COMUNICAT DE PREMSA

dietistes-nutricionistes en el servei de salut DE BALEARS: UNA REALITAT MÉS PROPERA.

  • La Conselleria de Salut ha aprovat la categoria professional de Dietista-Nutricionista al Servei de Salut de les Illes Balears
  • Amb aquesta reivindicació del CODNIB s'inicia la incorporació efectiva de dietistes-nutricionistes a l'Ib-Salut.

Palmell a 4 de novembre de 2016.  El passat 30 doctubre va entrar en vigor el Decret 64/2016 que regula la creació de noves categories de personal estatutari en làmbit del Servei de Salut de les Illes Balears, entre les quals hi ha la de dietista-nutricionista. Amb la seva publicació al BOIB, es compleix el compromís de la consellera Patricia Gómez, de prioritzar la tramitació d'un decret que el CODNIB reivindicava des de fa gairebé 10 anys.  

La categoria professional de dietista-nutricionista i la gradual incorporació d'aquest professional a l'Ib-Salut, permetrà regularitzar la situació laborar dels dietistes-nutricionistes que fins ara exercien la professió sense les condicions legals i laborals que emparen la resta de professionals sanitaris del Servei de Salut, però sobretot, permetrà que els ciutadans de les Balears puguin accedir a primària com en especialitzada i salut pública.

L'accés a la categoria de dietista-nutricionista requerirà estar en possessió del títol oficial de Diplomada/oo Graduada/o en Nutrició Humana i Dietètica, així com superar els procediments selectius que s'estableixin per a cadascuna de les places que es convoquin. Abans de l'1 de maig de 2017, s'han de modificar les plantilles dels centres sanitaris afectats per a l'autorització de les places oportunes a les categories de dietista-nutricionista i de podòloga/o, auxiliar de farmàcia i documentació sanitària, que també s'han aprovat en el mateix decret.

A curt termini seran els dietistes-nutricionistes que exerceixen com a personal no sanitari de la funció administrativa i sol·licitin a les seves respectives gerències hospitalàries l'assimilació a la categoria professional de dietista-nutricionista, sense que això suposi un cost addicional a l'hospital. Per a la resta de dietistes-nutricionistes que exerceixen en plantes d'hospitals de Balears a través de la Fundació de Recerca Sanitària de les Illes Balears – FISIB –, així com amb altres modalitats contractuals, hauran de ser els mateixos gerents i directors mèdics, la qual cosa sol·licitin la creació del lloc estatuari per a aquests professionals que han cobrit des de fa anys les necessitats dietètica i nutrició dels pacients. El CODNIB aspira que en no més de 5 anys s'apliqui la ràtio proposada des de l'Organització Mundial de Salut d'1 dietista-nutricionista per cada 100 llits.

Respecte de l'Atenció Primària, el Director Assistencial d'Ib-Salut, Nacho García, està treballant juntament amb el CODNIB un conveni que a curt termini s'actualitzin els manuals d'atenció dieteticonutricional que actualment s'apliquen als centres de salut de balears així com formació continuada en dietoteràpia, dietètica i nutrició per a professionals. La categoria professional facilitarà la posada en marxa de l'estudi pilot d'una Unitat de Suport de Dietètica i Nutrició per donar cobertura a casos específics que actualment no s'aborden en atenció primària, evitant així la sobrecàrrega assistencial de l'atenció especialitzada i el que és més important, evitar la pèrdua assistencial en aquesta disciplina demandada pels ciutadans cada vegada més a causa de la prevalença d'obesitat i malalties l'atenció a persones afectades per al·lèrgies i intoleràncies alimentàries.

Respecte de la Salut Pública, la creació de la categoria facilitarà la incorporació de dietistes-nutricionistes a què ja es va referir la Directora General de Salut Pública, María José Ramos, en les converses mantingudes amb el CODNIB i en les quals va prometre el seu accés com a tècnics de salut pública en la relació de llocs de treball de la seva àrea.   

A més, la categoria de dietista-nutricionista a l'Ib-Salut, facilitarà al CODNIB i als dietistes-nutricionistes exercents en serveis d'alimentació hospitalària, reivindicar la creació d'una nova categoria al Conveni d'Hostaleria de Balears perquè tant sindicats com patronal, reconeguin les responsabilitats i capacitacions professionals dels dietistes-nutricion pacients que la reben.

Confiem que la creació de la categoria professional de dietista-nutricionista es tradueixi com més aviat millor que el ciutadà de Balears pugui accedir a aquest professional quan ho necessiti, de la mateixa manera que ho fa a altres professionals sanitaris en els àmbits de primària, atenció especialitzada i salut pública, evitant i resolent assistències en dietètica i nutrició que fos del sistema sanitari, de la població.

El CODNIB agraeix a tots els que han donat suport a aquesta reivindicació i han mostrat sensibilitat amb la nostra professió, especialment Vicenç Thomàs, Joan Pou Bordoy, Margalida Buades, Patricia Gómez, Sebastian Vanrell, Nacho García i Antoni Colom.

Accés al BOIB on es publica el Decret 64/2016, de 28 doctubre de 2016.

Per a més informació, contacteu amb el CODNIB al 607621822.

CODNIB.                          Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es  

EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.

Newsletter

Copyright © 2025. CODNIB. Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 
 

Estimades col·legiades i col·legiats,

Em plau anunciar-vos la signatura d'un conveni de col·laboració entre el Consell General i la Plataforma d'Organitzacions de Pacients a Espanya, per tal de promoure hàbits saludables, prevenir malalties i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. 

A més, des del Consell seguim endavant amb la nostra campanya “Diet-Ètica. Per una comunicació fiable”. En aquest butlletí, trobareu recursos molt interessants de l'OMS i de l'EFAD, que podeu utilitzar per lluitar contra la desinformació i els bulls en salut.

Gener és el mes dels començaments, d'atrevir-se amb propòsits i reptes. Si voleu continuar creixent i descobrint nous enfocaments de la nostra professió, us animo a presentar la vostra candidatura per entrar a formar part dels grups d'especialització de l'Acadèmia, cosa que us aportarà una experiència única com a dietista-nutricionista. 

A més, en aquest i els propers butlletins us recordem algunes eines que ens ajuden a acreditar la nostra professió ia lluitar contra l'intrusisme. Us animo a consultar-les i fer-ne ús!

#LaProfessióLaFemTots #DietÈtica

Ànima Palau Ferré
Presidenta
Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes

 

Conveni de col·laboració amb la Plataforma d'Organitzacions de Pacients

La presidenta del Consell General, Ànima Palau, i la presidenta de la Plataforma d'Organitzacions de Pacients (POP), Carina Escobar, han signat un conveni entre ambdues entitats amb l'objectiu de col·laborar a la promoció i difusió dhàbits de vida saludables, especialment en l'àmbit de la nutrició, la dietètica i l'alimentació, per a la prevenció de malalties no transmissibles, la defensa davant de les malalties transmissibles i la millora de la qualitat de vida i l'autonomia tant dels pacients crònics com dels seus familiars. 


El conveni, que es pot consultar a la nostra pàgina web, recull la col·laboració entre ambdues entitats a:
- Assessorament mutu.
- Organització dactivitats comunes.
- Execució de projectes de recerca relacionats amb la nutrició.
– Cooperació en programes de formació i reciclatge professional.
- Col·laboració del CGCODN per atendre consultes. relacionades amb les patologies o situacions de pacients, dins del camp de coneixements del dn, per als diferents canals de comunicació.
- Redacció de posicionaments dinterès compartit.
- Presentació d'al·legacions a projectes normatius del govern en materials compartits d'interès.

La POP agrupa 1540 associacions i compta amb més de 900.000 associats. És la veu dels pacients i les famílies, de persones amb malalties cròniques o símptomes cronificats a Espanya, que en promou la participació i en defensa els drets. 

 

Obert el termini per optar a formar part dels grups d´especialització de l´Acadèmia

Ja podeu presentar la vostra candidatura per formar part d'algun dels grups d'especialització de l'Acadèmia que busquen nous membres:

  • Seguretat Alimentària, Nutrició i R+D+i
  • Nutrició a Pediatria
  • Nutrició Clínica i Dietètica
  • Nutrició i Dietètica per a l'Activitat Física i Esportiva
  • Restauració Col·lectiva

Les persones triades contribuiran al pla de treball del grup durant els 4 anys que dura el període. A més, hauran d'assistir a les reunions del grup (bimensuals) i respondre a les peticions que es facin des de la seva coordinació. 

A més, també està oberta la convocatòria per coordinador/a dels següents grups:

  • Restauració Col·lectiva
  • Nutrició a Pediatria

Si estàs interessat/da, consulta AQUÍ els requisits, així com els documents que heu de presentar. El termini finalitza el 31 de gener.

 
 

Per la qualitat de la nostra professió...

Informa't sobre l'acreditació

 
 

Recursos per a dn

"No, gràcies"- Campanya informativa a la població contra les dietes miracle

EFAD posa a disposició de les i els dn recursos per utilitzar en xarxes socials, destinats a llançar missatges positius al voltant del menjar i l'estil de vida, conscienciar la població sobre els riscos de les dietes de moda i crear un esperit crític respecte als consells que es poden llegir o veure.

Eines de l'OMS per lluitar contra la desinformació en salut 

L'OMS també s'uneix a la lluita contra la desinformació sobre temes de salut, una preocupació creixent perquè la població cada cop s'informa més d'aquests temes a través de mitjans digitals i xarxes socials.

 

Formació

Curs de Nutrició en situacions d'emergències humanitàries
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 14 de febrer
  • Durada: 13 setmanes (80 hores docència)
  • Objectius: comprendre la realitat complexa que engloba el problema de la desnutrició en una situació d'emergència humanitària des de l'estudi de les causes fins a les possibles solucions i estratègies.
  • Acreditat amb 9 crèdits per la Comissió de Formació Continuada de Navarra de les professions sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

Curs avançat en nutrició pediàtrica i tractament dietètic infanto-juvenil
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data d'inici: 21 de febrer
  • Durada: 8 mesos (290 hores càtedra)
  • Objectiu: si esteu pensant en especialitzar-vos per poder treballar amb població infantil, aquest curs us ofereix les eines necessàries que la càrrega docent establerta en la titulació universitària no assoleix per satisfer les necessitats d'especialització en nutrició del nen sa i les patologies més freqüents en la seva àmplia varietat. Permetran al professional de la nutrició treballar adequadament davant d'una dona lactant o un nen petit. 
  • Places limitades. Inscripcions AQUÍ
 

II Workshop sobre obesitat i nutrició: un abordatge integral més enllà de la bàscula
Organitzat per la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica

  • Data: 3 de març
  • Objectiu: donar a conèixer com cadascuna de les principals ciències de la salut que afecten l'estil de vida (la medicina, la psicologia, la nutrició i l'exercici físic) juguen un rol fonamental en l'abordatge clínic dels pacients amb obesitat, i oferir recursos i eines pràctiques per als professionals de la nutrició i la dietètica a l'atenció a aquests pacients dins de la seva realitat clínica.
  • Acreditat amb 0,46 Crèdits de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CFCPS) per a dietistes-nutricionistes a la Comissió de Formació Continuada de les Professions Sanitàries al Sistema Nacional de Salut.
  • Places limitades. Inscripcions fins a l'1 de març AQUÍ
 

El CGCODN als Mitjans

El CGCODN als mitjans 

17/01/23 La Veu de Galícia Onze consells perquè la teva dieta sigui més saludable. Amb María González i Marta Otero, presidenta i vocal de CODINUGAL

13/01/23 Hule&Mantel Mentides i mites de les dietes detox confirmades per experts. Amb Luis Frechoso, president CODINUPA

09/01/23 La Raó Com perdre els quilos del Nadal? Els experts alerten del perill de les dietes "detox". Amb Alba Santaliestra, secretària del CGCODN i presidenta del CPDNA.

Segueix-nos!

Twitter
@CGCODN_Oficial
@aedinforma
Facebook
@CGCODNoficial@AcadèmiaEspanoladeNutricionyDietetica
Instagram
@cgcodn_oficial
@academia_nutricion
Linkedin
@OficialCGCODN
@AcadèmiaEspanyoladeNutricióiDietètica
Telegram
Consell General de Col·legis Oficials de DN

 

Segueix atentament les novetats sobre els propers congressos

Congressos en què el CGCODN forma part, o d'entitats de les quals el CGCODN és membre:

Congressos o jornades que el CGCODN recolza:

 

 

caCA