– El Consejo General de Colegios Oficiales de Dietistas-Nutricionistas presenta un informe a la comisión negociadora del VII Acuerdo Laboral Estatal de Hostelería en el que piden mejoras en la situación de la profesión en este sector.
– Las peticiones del CGCODN reivindican el importante papel del dietista-nutricionista en el diseño y supervisión de menús en hostelería, centros educativos y sanitarios, así como la labor en el manejo dietético de distintas situaciones de salud y reclaman la adscripción a un grupo profesional superior, acorde a sus funciones, responsabilidades y formación.
– Manuel Moñino, presidente del CGCODN: “Tenemos el deber de defender los intereses profesionales y solicitar que el trabajo del dietista-nutricionista en el ámbito de la restauración colectiva sea debidamente reconocido”
Palma a 26 febrer 2025 - El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN), corporació que representa la professió sanitària de dietista-nutricionista a Espanya, ha presentat a la comissió negociadora del VII Acord Laboral Estatal d'Hostaleria un informe on denuncia la precària situació de la professió de manera adequada la tasca daquests professionals.
Tal com explica Manuel Moñino, president del CGCODN, “l'actual redacció de l'Acord Laboral Estatal d'Hostaleria (ALEH) no enquadra de manera adequada el dietista-nutricionista quant a la denominació, l'àrea funcional i el grup professional”. I afegeix: “Això provoca que els dietistes-nutricionistes que treballen a la restauració col·lectiva percebin una retribució salarial que no es correspon amb el seu nivell de formació i grau de responsabilitat”.
MªJosé Ibañez, secretària del CGCODN i dietista-nutricionista en restauració col·lectiva hospitalària, reivindica la importància de la tasca d'aquests professionals al sector: “La majoria dels dietistes-nutricionistes que treballen en aquest àmbit exerceixen tasques de disseny i supervisió de menús i dietes terapèutiques per a escolars, centres hospitalaris, centres hospitalaris mesura de la dieta que reben”.
Tot i això, els dietistes-nutricionistes denuncien que actualment la professió estigui inclosa en el grup professional segon. Manuel Moñino reclama que “tractant-se de titulats universitaris que exercim el nostre treball amb total autonomia en el marc de les nostres funcions, reivindiquem ser adscrits al grup professional primer, que correspon amb aquestes característiques”.
Un altre dels aspectes que reclama el col·lectiu és el de la correcta denominació de la professió. Tal com explica el president del Consell General, “la redacció actual de la normativa ALEH provoca confusió entre la figura de dietista-nutricionista (és a dir, Graduat o Diplomat universitari en Nutrició Humana i Dietètica) i la de tècnic superior en Dietètica (TSD, amb Grau Superior de Formació Professional)”. Per això, sol·liciten modificar la denominació de “dietista” i passar a anomenar-ho “dietista-nutricionista”.
Finalment, també lamenten que "l'àrea funcional en què se situa ara mateix el dietista-nutricionista en aquest àmbit és únicament el de serveis d'hostaleria. Això no és suficient, ja que no recull tota la feina que realitzem, que inclou també cuina, restaurant, col·lectivitats i càtering; parts que són fonamentals a més per garantir el correcte funcionament dels serveis de restauració col·lectiva". I afegeix: “Pel que demanem que se'ns inclogui a totes les àrees funcionals en què treballem”.
A més de l'informe, des del CGCODN han elaborat un model de carta amb aquestes peticions perquè els dietistes-nutricionistes a Restauració Col·lectiva puguin fer-la arribar als seus enllaços sindicals i sol·licitar així la millora de les condicions laborals mitjançant l'eina de la negociació col·lectiva.
“Des del Consell General, i seguint les funcions que tenim als nostres estatuts, sol·licitem i seguirem reclamant la defensa dels interessos professionals dels col·legiats, en aquest cas en un àmbit, el de la restauració col·lectiva i l'hostaleria, que requereix una valoració especial del nostre treball i una millora substancial de les condicions laborals del col·lectiu”, conclou Moñino.
—
Accés a l'informe complet enviat a la Comissió Negociadora de l'ALEH
Comunicació
Rebeca Valencià
prensa@conselldietistesnutricionistes.com
Mòbil 651 420 448