
COMUNICAT DE PREMSA
- El Consell General de Dietistes-Nutricionistes i el Col·legi Oficial de les Balears denuncien l'elevat intrusisme a la professió.
- A les Balears s'espera la incorporació del Dietista-Nutricionista al SSIB després de la recent aprovació de la categoria professional
- La campanya del 2016 del DMDN se centra en la promoció dels llegums #CucharasDeSalud.
Palmell a 18 de novembre de 2016. El proper 24 de novembre se celebra el Dia Mundial del Dietista-Nutricionista, una data reivindicativa per a la professió que aquest any a més se centrarà en la promoció del consum de llegums amb el lema #CucharasDeSalud. A les Balears, el Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes desenvoluparà activitats al llarg de la setmana per posar en valor la necessitat de recuperar la Dieta Mediterrània incloent llegums a la dieta habitual, així com per donar a conèixer la figura del dietista-nutricionista a la població de Balears. L'acte central se celebrarà a Palma al Centre Cultural Sa Nostra el dia 23 a les 18.00h.
Segons la presidenta del Consell General de Dietistes-Nutricionistes, Alma Palau: “som els professionals sanitaris més desconeguts al nostre país i alhora uns dels més implicats en la prevenció de malalties cròniques a través de l'alimentació.” A Balears, la recent aprovació de la categoria professional a Ib-Salut, permetrà que els ciutadans de Balears puguin accedir d'una manera efectiva i segura als serveis de dietètica i nutrició, tant en atenció primària com en especialitzada i salut pública.
En aquesta edició, el DMDN vol posar en valor el paper dels llegums a la dieta mediterrània i en la sostenibilitat dels sistemes de producció d'aliments, perquè “estem entestats a tornar-les a posar de moda, que tornin a la taula de tots els espanyols de manera habitual” segons paraules del president de L'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, Giuseppe Russolillo.
La campanya #CucharasDeSalud compta amb el suport del col·lectiu nacional de dietistes-nutricionistes, així com amb l'Associació Espanyola de Lleguminoses, Espècies “Carmencita”, Llegums Litoral, Fruita & Verdura, Mensa Cívica i l'Associació “5 al dia”.
La professió a Balears
A diferència d'altres països europeus (Regne Unit, Alemanya, Holanda, Suècia…) la figura del dietista-nutricionista no està reconeguda a nivell estatal dins del sistema nacional de salut. A la nostra Comunitat, la majoria dels 112 dietistes-nutricionistes col·legiats al CODNIB exerceixen en l'àmbit privat el que denota les necessitats que no queden cobertes pel teixit sanitari públic.
A les Balears no hi ha dietistes-nutricionistes a Atenció Primària i són només 10 els que desenvolupen tasques assistencials a hospitals públics, però sense les condicions legals i laborals que emparen la resta de professionals sanitaris del Servei de Salut. Mentre que Son Espases n'hi ha 4 i se'n necessitarien almenys 9 per cobrir les necessitats en dietètica i nutrició dels pacients ingressats, a Can Mises no n'hi ha cap a les plantes d'hospitalització. El CODNIB aspira que en no més de 5 anys es cobreixin les necessitats bàsiques en dietètica i nutrició de la població de les Balears, cosa que es podria esperar pel compromís adquirit per la Consellera de Salut, Patricia Gómez, d'incorporar de mica en mica el dietista-nutricionista al Servei de Salut de les Balears.
També cal destacar que la manca de dietistes-nutricionista al SSIB ocasiona un greu problema d'intrusisme professional a la societat, ja que els ciutadans no tenen referències del dietista-nutricionista a l'Atenció Primària. Si es busca a internet un professional per a un tractament dietètic, dels 100 primers de la llista, només 23 són dietista-nutricionista, professionals que segons la Llei d'ordenació de les professions sanitàries han de ser els que s'encarreguin de la nutrició, l'alimentació i la dietètica.

2016 -Any Internacional dels llegums
Com cada any, els dietistes-nutricionistes, celebren la seva festa amb una campanya especial de conscienciació adreçada a la població. Aquest any, acompanyant la campanya de FAO, el col·lectiu s'ha abocat a la recuperació dels llegums com a element essencial de la dieta mediterrània. Els llegums són rics en proteïnes; una important font de fibra; no contenen greix ni colesterol; són riques en vitamines del grup B i minerals com ferro, magnesi, potassi o fòsfor.
Als anys 60 el consum mitjà de llegums a Espanya era de 12-14 kg/persona/any, mentre que el 2015 amb prou feines són 3 kg/persona/any, deixant a la nostra dieta un espai que ha estat ocupat per aliments ultraprocessats rics en greixos, sucre i sal, així com, carns i derivats. A més, aquest canvi també repercuteix negativament sobre el medi ambient, ja que el cultiu de lleguminoses contribueix a reduir els gasos defecte hivernacle i necessita un 20% menys daigua per créixer que els productes dorigen animal, fomentant així lagricultura sostenible i la regeneració dels sòls.
Sis raons per consumir llegums.
El CODNIB recomana el consum de llegums entre 2 i 4 cops per setmana, perquè:
- Són riques en nutrients i una bona font de proteïnes.
- Són econòmiques
- Es poden conservar durant llargs períodes de temps sense que perdin les propietats.
- Tenen gran versatilitat a la cuina, una infinitat de formes de preparació.
- El cultiu fomenta l'agricultura sostenible i la regeneració dels sòls.
- El consum habitual s'associa a una disminució del risc de malaltia isquèmica del cor; pot ajudar al control de la hipertensió arterial, tant en hipertensos com en normotensos; i pot ajudar al manteniment del pes corporal.
Accions de promoció dels llegums a les Balears.
Els propers dies es detallaran les activitats que es desenvoluparan a les illes, amb el suport dels materials que proveïts des del Consell General de Dietistes-Nutricionistes i de l'Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica. L'acte central se celebrarà a Palma al Centre Cultural “Sa Nostra” el dia 23 a les 18.00h, amb una conferència a càrrec del president del CODNIB, Manuel Moñino, amb la qual es pretén posar en valor el paper dels llegums a la dieta mediterrània i donar a conèixer la figura del dietista-nutricionista a Balears.
Algunes accions tindran lloc als centres escolars, com ara sessions educatives a famílies, professors i alumnes per promoure el consum de llegums. Es faran tallers i es proveirà a tots els centres escolars i escoletes de Balears un manual didàctic per a professors i conte infantil en format digital que té com a protagonista un cigronet de nom Kabuli, com a suports educatius. Així mateix, la setmana que ve es publicaran els resultats d'un estudi dels menús escolars a centres de tota la geografia espanyola, entre ells els de les Balears, a fi de treure conclusions sobre el consum actual de llegums a les escoles.
En aquesta línia, també s'ha organitzat un concurs de receptes l'ingredient principal de les quals fossin els llegums i d'altra banda una acció conjunta entre nombrosos dietistes-nutricionistes que han publicat al bloc una entrada en dies consecutius durant més d'un mes per promocionar aquests aliments.
Tota la informació sobre el DMDN a www.diamundialdietistanutricionista.org
Sessió al Centre Cultural “Sa Nostra” gràcies a la col·laboració de:


Per a més informació, contacteu amb el CODNIB al 607621822.
Descarregar Nota de Premsa Dossier de Premsa adjunt
CODNIB. Enric Alzamora 6, 3r-4a. 07002. Palmell de Mallorca. www. codnib.es
EL Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears és una Corporació de dret públic que agrupa el col·lectiu de Dietistes-Nutricionistes col·legiats a la nostra Comunitat a l'empara de la Llei 4/2007, de 28 de març, de creació del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears. CODNIB té com a objectius organitzar i ordenar la professió, així com vetllar per la salut de la ciutadania en aquelles prestacions sanitàries relacionades amb l'alimentació, la nutrició i la dietètica, en congruència amb els interessos generals de la societat.
