
Aprovada PNL SOBRE alimentació saludable en temps del COVID-19.
- El Parlament insta el Govern a promoure l?alimentació saludable i lluitar contra les fake news en alimentació i nutrició durant la pandèmia.
- S'insta a dotar la campanya de sensibilització de la població sobre la importància de seguir els estils de vida saludables en temps de COVID.
Palmell. 23 de febrer del 2021. El passat 10 de febrer la comissió de salut del Parlament de les Illes Balears va aprovar per unanimitat la Proposició No de llei 9081/20 que insta el Govern de les Illes Balears a seguir les recomanacions establertes al document “Recomanacions d'alimentació i nutrició per a la població espanyola davant la crisi sanitària del COVID-19” ia fer la difusió oportuna entre la ciutadania, amb la corresponent dotació pressupostària que sigui necessària.
La PNL va ser registrada el juny de 2020 a proposta dels grups Socialista, Unidas Podemos i MÉS Per Mallorca, i el CODNIB va tenir l'oportunitat de conèixer la iniciativa i recolzar-la sense embuts. Després de la seva admissió a tràmit per la Comissió de Salut, va ser postposada fins que va ser incorporada a l'ordre del dia de la sessió del 10 de febrer.
Les notícies falses o fake news sobre alimentació i nutrició suposen un problema greu de salut pública en particular, respecte de l'alimentació i la nutrició. En aquesta pandèmia, han emergit amb especial força, cosa que ha motivat l'OMS a desmentir bulls associats al consum de plantes, aliments o begudes per evitar la infecció del virus o tractar-ne els efectes. Per la seva banda, la Acadèmia Espanyola de Nutrició i Dietètica, juntament amb el Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes van publicar una sèrie de Recomanacions d'alimentació i nutrició per a la població espanyola davant la crisi sanitària del COVID-19, amb el propòsit de desmentir els bulls i promoure conductes saludables, resumides a.
- Mantenir un bon estat dhidratació
- Prendre almenys 5 racions diàries entre fruites i hortalisses
- Consumir llegums i cereals integrals i els seus derivats
- Triar lactis baixos en greix i sense edulcorar
- Moderar el consum daliments dorigen animal i triar preferentment peix, aus i ous.
- Triar oli d'oliva com a greix principal, i fruits secs sense sal
- Evitar el consum d'aliments altament processats rics en greixos, sal i sucres.
Aquestes recomanacions estan alineades amb el patró de dieta mediterrània, recollides en gran mesura al decret 39/2019 de 17 de maig sobre la promoció de la dieta mediterrània als centres educatius i sanitaris de Balears, en què el CODNIB va tenir un paper actiu.
Ni les plantes tracten els símptomes ni la suplementació prevenen del contagi
Després de la revisió de la literatura científica es desmenteixen bulls com que els probiòtics o prebiòtics es puguin ajudar, prevenir o disminuir el risc d'infeccions en general, que no hi ha aliments ni nutrients que puguin evitar el contagi. Quant a la pregunta de si hi ha algun nutrient o compost que pugui ajudar a prevenir la infecció per virus i que és improbable que la suplementació s'associï
Una PNL més sobre la importància d invertir en alimentació i nutrició.
A aquesta PNL se sumen les dues aprovades el 2019 per la Comissió de Salut del Parlament per a la incorporació del Dietista-Nutricionista al procés de supervisió de menjadors escolars PNL-15179/18 i al Servei de Salut de les Illes Balears PNL -15178/18 per assegurar les places a tots els hospitals públics, crear una borsa única d'ocupació i consolidar el projecte de dietistes-nutricionistes a Atenció Primària, nucli de la reivindicació del col·lectiu. Si l'Atenció Primària comptés amb dietistes-nutricionistes, l'estalvi per al sistema es podria situar entre 5,8 i 105 euros per cada 1 euro invertit.
A més de sensibilitzar la població, cal assegurar que tingui accés gratuït a les prestacions sanitàries relacionades amb la nutrició, la dietètica i la dietoteràpia ja que, davant la seva absència a la cartera de serveis de la sanitat pública, només els que poden assumir el cost d'una consulta privada acudeixen a aquest professional. En aquest sentit són precisament els grups amb menys ingressos els més proclius a tenir hàbits alimentaris inadequats ia un risc més gran de patir malalties cròniques com l'obesitat o la diabetis.
Accés al diari de sessions on es debat la PNL 9081/20
