X

Metode Dukan: una dieta miracle més

codnib

“Dieta” o “mètode” Dukan. Postura  del Colegio Oficial de Dietistas-Nutricionistas de Illes Balears. CODNIB

CODNIB considera que el “método” Dukan es fraudulento e ilegal, no sirve para adelgazar y supone un grave riesgo para la salud pública, por ellos:

  • Desaconsella encaridament a la població el seguiment del “mètode” o de la “dieta” proposada pel Sr. Dukan, e
  • Insta a las autoridades sanitarias a proteger a la población balear de las consecuencias negativas de la difusión de este tipo de fraudes, ofreciéndose como fuente acreditada en todo lo relacionado con el control de peso, para aportar opiniones objetivas y apoyadas en pruebas científicas de eficacia y seguridad, con la finalidad de preservar la salud pública.

Reproducció de l'article editat per l'Associació Espanyola de Dietistes-NUtricionistes AEDN, a través del Grup de Revisió, Estudi i Posicionament. GREP-AEDN.

Autors: Julio Basulto, Maria Manera, Eduard Baladia, Violeta Moizé, Nancy Babio, Mar Ruperto i Mª Glòria Sorigué.
Revisors: Pilar Amigó, Esther Blanc, Maria Blanquer, Josep Lluch, Andrea Gil, Juan Revenga, Luis Roka i Mercedes Sotos.

 Introducció i justificació

 Els llibres escrits pel Sr. Pierre Dukan (“No aconsegueixo aprimar-se”, “El mètode Dukan il·lustrat” i “Les receptes de Dukan”) ocupen actualment els primers llocs en els rànquings de vendes de “no ficció”. És per tant molt important que la població prengui en consideració la veracitat i legalitat de les afirmacions del dit autor, sobretot quan la nostra societat està clarament preocupada pels aspectes relacionats amb el pes corporal i la figura.

 Consideracions que justifiquen la postura del GREP-AEDN

 El Grup de Revisió, Estudi i Posicionament de l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (GREP-AEDN, veu científica de l'Associació), desaconsella encaridament el “mètode” o “dieta” proposat pel Sr. Dukan, tal com es detalla a l'apartat “Postura del GREP-AEDN”, per ser. Aquesta opinió se sustenta en les següents sis consideracions respecte d'aquesta “dieta” o “mètode”.

 1.- Absència de fonament científic.

 Cap de les bases de dades científiques espanyoles o internacionals (Elsevier, Excelenciaclinica.net, Guies de pràctica clínica al Sistema Nacional de Salut, Scielo, Scirus, ScienceDirect, clinicaltrials.gov, PubMed) conté cap estudi que faci referència a aquesta dieta o que doni suport a la seva eficàcia o seguretat. Les paraules del seu autor i les experiències personals dels seus testimonis o altres individus concrets no tenen cap validesa des del punt de vista de l'evidència científica o de la salut pública.

2.- Compleix les caraterístiques que defineixen les dietes fraudulentes

 La dieta o el mètode Dukan compleix les característiques d'una dieta fraudulenta. Segons l'Associació Americana de Dietètica1 i l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes2, les característiques de les dietes fraudulentes o dels mètodes fraudulents per perdre pes, són, entre altres3:

  • prometen resultados “rápidos”,
  • prometen resultados “mágicos”,
  • prohibeixen el consum d'un aliment o grup d'aliments,
  • contienen listas de alimentos “buenos” o “malos”,
  • exageren la realitat científica d'un nutrient,
  • aconsellen productes dietètics als quals s'atribueixen propietats extraordinàries,
  • inclouen relats, històries o testimonis per aportar credibilitat, i
  • contenen afirmacions que contradiuen col·lectius sanitaris de reputació reconeguda.

La “dieta” o “método” del Sr. Dukan cumple todos los puntos anteriores. Se puede comprobar leyendo la contraportada de uno sus libros (“No consigo adelgazar”):

“Con el Método Dukan usted logrará adelgazar de forma inmediata y mantener su peso estable durante el resto de su vida […] Más de 1 millón de lectores en Francia ya han adelgazado siguiendo los cuatro pasos de esta dieta basada en el consumo de proteínas naturales”.

 3.- Il·legalitat de les seves afirmacions

 Las siguientes aseveraciones, recogidas en la contraportada del libro “No consigo adelgazar”, incumplen la legislación y suponen una “infracción grave”:

  1. “Amb el Mètode Dukan vostè aconseguirà aprimar-se de forma immediata”
  2. [podrá] “mantener su peso estable durante el resto de su vida”,
  3. “dieta basada en el consum de proteïnes naturals”, i
  4. “más de 1 millón de lectores en Francia ya han adelgazado siguiendo los cuatro pasos de esta dieta”.

Es pot comprovar la il·legalitat de les frases esmentades revisant el Reial decret 1907/1996, de 2 d'agost, que especifica clarament:

“Queda prohibida cualquier clase de publicidad o promociones directa o indirecta, masiva o individualizada, de productos, materiales, sustancias, energías o métodos con pretendida finalidad sanitaria en los siguientes casos”:

  • […] Que sugieran propiedades específicas adelgazantes o contra la obesidad.
  • Que proporcionin seguretats d'alleugeriment o curació certa.
  • Que utilitzin el terme «natural» com a característica vinculada a pretesos efectes preventius o terapèutics.
  • Que atribueixin a determinades formes, presentacions o marques de productes alimentaris de consum ordinari concretes i específiques propietats preventives, terapèutiques o curatives.
  • Que pretenguen aportar testimonis de professionals sanitaris, de persones famoses o conegudes pel públic o de pacients reals o suposats, com a mitjà d'inducció al consum.

La pàgina web del Sr. Dukan, a més de publicitar o promocionar els seus llibres, conté un apartat anomenat “Botiga” (www.mitiendadietadukan.com) en què es troben productes com “Devorcal”, al qual s'atribueix la propietat següent: “crema de forma específica les calories procedents de proteïnes i greixos”. A més de ser falsa i il·legal, aquesta afirmació és particularment insòlita quan s'observa que se n'aconsella l'ús durant 37 dies: “Cura de 37 dies a renovar en cas necessari”.

 4.- Errònia atribució de capacitat aprimant a les proteïnes dietètiques

 Una revisió sistemàtica de la literatura publicada el 2003 va concloure que no hi ha proves que sustentin que una dieta amb un major contingut en proteïnes ajudi a la pèrdua de pes (contràriament al que proposa el Sr. Dukan)4. Un estudi més recent, que va assignar aleatòriament a 811 adults amb sobrepès a quatre dietes amb diferents percentatges de macronutrients, va concloure que la pèrdua de pes es justifica pel temps que se segueix la dieta i per les calories que es deixen d'ingerir, no per la distribució d'aquests macronutrients5. La mateixa conclusió es recull a les últimes guies dietètiques per als americans (publicades el 2011), en les quals es va revisar sitemàticament la literatura científica sobre aquest tema6. No és estrany, per tant, que l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) consideri que no hi ha proves científiques per associar el consum de proteïnes amb avantatges en el control del pes corporal7.

 Cal destacar, així mateix, que l'alta ingesta de proteïna dietètica (cosa que molt probablement passa en els seguidors d'aquest tipus de dietes no només a curt termini, sinó també a mitjà o llarg termini) no està exempta de riscos. D'una banda, un seguiment de l'alimentació de 22.944 persones adultes durant 10 anys va mostrar que el consum prolongat de dietes pobres en carbohidrats i riques en proteïnes s'associa amb un increment de mortalitat total8. Va arribar a conclusions similars un estudi de seguiment de 85.168 dones durant 26 anys, i de 44.548 homes durant 20 anys9.

 Finalment, l'alta ingesta de proteïna ha estat associada a malalties cròniques com ara osteoporosi, càlculs renals, insuficiència renal, càncer, malaltia cardiovascular i obesitat10.

5.- Contradiccions amb els consensos d'experts en obesitat

 La frase “Con el Método Dukan usted logrará adelgazar de forma inmediata y mantener su peso estable durante el resto de su vida”, que aparece en la contraportada del libro “No consigo adelgazar” contradice a todos los consensos (sean españoles o internacionales) en tratamiento del sobrepeso o de la obesidad11-17

Cap estratègia per aprimar-se ha mostrat efectivitat immediata i mantinguda de per vida en tots els grups de població18. Tal com afirma l'Associació Americana de Dietètica en un document de postura sobre el maneig del pes corporal, “Els professionals sanitaris han d'ajudar els pacients a acceptar un canvi de pes modest però sostenible en el temps, que es pugui aconseguir de forma raonable”19.

En qualsevol cas, la quantitat d'afirmacions que contradiuen els consensos esmentats en els llibres del Sr. Dukan és ingent, per la qual cosa no s'analitzaran en aquest document per raons de brevetat.

 6.- Potencials danys associats al seguiment del seu “mètode” o “dieta”

 En un extens document publicat el novembre de 2010, l'Agència Francesa per a la Seguretat Alimentària, del Medi Ambient i Ocupacional (ANSES), assenyala que la dieta proposada pel Sr. Dukan pot comportar desequilibris nutricionals i pot ser altament arriscada ja que podria comportar alteracions somàtiques, psicològiques, hormonals, de creixement20.

 L'Associació Francesa de Dietistes-Nutricionistes coincideix amb la postura d'ANSES, i afegeix que la dieta o mètode Dukan presenta “greus riscos per a la salut”21.

 L'Associació Britànica de Dietètica, per part seva, també considera que aquesta “dieta” o “mètode” pot comportar riscos per a la salut pública, però afegeix que provoca, a més, confusió en les persones que la segueixen22.

 Postura del GREP-AEDN i del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears

 Por todo lo anteriormente expuesto, el GREP-AEDN considera que el “método” del Sr. Dukan es fraudulento e ilegal, no sirve para adelgazar y supone un riesgo para la salud pública.

 És per això que el GREP-AEDN:

  • Desaconsella encaridament a la població el seguiment del “mètode” o de la “dieta” proposada pel Sr. Dukan, e
  • Insta les autoritats sanitàries a protegir la població de les conseqüències negatives de la difusió d'aquest tipus de fraus, oferint-se com a font acreditada en tot allò relacionat amb el control de pes, per aportar opinions objectives i recolzades en proves científiques d'eficàcia i seguretat, amb la finalitat de preservar la salut pública.

Bibliografia citada

  1. Wansink B, American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: food and nutrition misinformation. J Am Diet Assoc. 2006; 106(4): 601-7.
  2. AEDN Informa. La societat està disposada a perdre pes posant en risc la seva salut, ia més a un preu desorbitat? En línia: www.aedninforma.com/2011/01/confusion.html [Consulta: 8 de febrer de 2011]
  3. Williams MH. Nutrició per a la salut, condició física i esport, 7a ed. Mèxic: McGraw Hill; 2006. p.144.
  4. Bravata DM, Sanders L, Huang J, Krumholz HM, Olkin I, Gardner CD, et al. Efficacy and safety of low-carbohydrate diets: a systematic review. JAMA. 2003; 289(14): 1837-50.
  5. Sacks FM, Bray GA, Carey VJ, Smith SR, Ryan DH, Anton SD, et al. Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, i carbohydrates. N Engl J Med. 2009; 360(9): 859-73.
  6. Dietary Guidelines Advisory Committee. What is the optimal proportion de dietary fat, carbohydrate, ia proteína per llosa weight if overweight or obese. En línia: www.nutritionevidencelibrary.com/conclusion.cfm?conclusion_statement_id=250209 [Consulta: 1 de març de 2011]
  7. European Food Safety Authority. Scientific Opinion en la substantiation de les claims relatives a proteínes i increases al satisfeta llegint per reduir el energia intake (ID 414, 616, 730), contribució a la maintenance or achievement de normal weight (ID 414, 6 416) i augment o maintenance of muscle mass (ID 415, 417, 593, 594, 595, 715) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/2006. EFSA Journal 2010; 8(10): 1811.
  8. Trichopoulou A, Psaltopoulou T, Orfans P, Hsieh CC, Trichopoulos D. Low-carbohydrate-high-protein diet and long-term survival en general population cohort. Eur J Clin Nutr. 2007; 61(5): 575-81.
  9. Fung TT, van RM, Hankinson SE, Stampfer M, Willett WC, Hu FB. Low-carbohydrate diets and all-cause and cause-specific mortality: two cohort studies. Ann Intern Med. 2010; 153(5): 289-98.
  10. Institute of Medicine. Dietary reference intakes for Energy, Carbohydrate, Fiber, Fat, Fatty Acids, Cholesterol, Protein, and Amino Acids.  Washington, D.C.: Institute of Medicine; 2005. p.694.
  11. Sales-Salvadó J, Rubio MA, Barbany M, Moreno B; Grup Col·laboratiu de la SEEDO. Consens SEEDO 2007 per a l'avaluació de sobrepès i obesitat i establiment de criteris d'intervenció terapèutica. Med Clin (Barc). 2007; 128(5): 184-96.
  12. World Health Organization. Challenge of obesity a la WHO European Region and the strategies for response. Denmark: WHO; 2007.
  13. National Heart, Lung, and Blood Institute. Clinical Guidelines on the Identification, Evaluation, and Treatment of Overweight and Obesity in Adults. The Evidence Report. NIH publication  98-4083. Washington: NHLBI; 2000.
  14. American Heart Association. Dietary protein and weight reduction: a statement for healthcare professionals from Nutrition Committee of Council on Nutrition, Physical Activity, and Metabolism of the American Heart Association.Circulation. 2001; 104(15): 1869-74.
  15. Arrizabalaga JJ, et al. Grupo de Trabajo sobre Obesidad de la Sociedad Española de Endocrinología y Nutrición.  Recomendaciones y algoritmo de tratamiento del sobrepeso y la obesidad en personas adultas. Med Clin (Barc). 2004; 122(3): 104-10.
  16. Gee M, Kathleen Mahan L, Escott-Stump S. Control del pes. A: Kathleen Mahan L, Escott-Stump S, editors. Krause dietoteràpia. 12a ed. Barcelona: Elsevier Masson; 2009. p.531-562.
  17. Grupo de Estudio para el Tratamiento de la Obesidad Severa. Guía Clínica para el Tratamiento de la Obesidad Severa. Monográfico en Internet. Disponible en:  www.seen.es/pdf/guias/GUIA%20CLINICA%20OBESIDAD%20SEVERA%20GESTOS.pdf [Consulta: 8 de febrero de 2011]
  18. Aphramor L. Validity de claims made in weight management research: narratiu review of dietetic articles. Nutr J. 2010; 9: 30.
  19. Seagle HM, Strain GW, Makris A, Reeves RS; American Dietetic Association. Position of the American Dietetic Association: weight management. J Am Diet Assoc. 2009;109(2): 330-46.
  20. ANSES. Agence Nationale de Sécurité Sanitaire de l'Alimentation, de l'Environnement ed du Travail.Working Group Expert Committee on “Human Nutrition”. Avaluació de riscos relatives a dietary weight-loss practices. Monografia a internet. Disponible a. www.afssa.fr/Documents/NUT2009sa0099EN.pdf [Consulta: 8 de febrer de 2011]
  21. Association Française des Diététiciens et Nutritionnistes. Règims alimentaris : gardons les pieds sud terre !. En línia : http://afdn.org/fileadmin/pdf/101201-regimes_alimentaires.pdf [Consulta: 8 de febrer de 2011]
  22. The British Dietetic Association. Top 5 Worst Celebrity Diets to Avoid in 2011. En línia: www.bda.uk.com/news/101213weirddiets.htm [Consulta: 1 de març de 2011]
Categories: Activitats_
Administrator: