- El 23% de pacients hospitalitzats presenten malnutrició relacionada amb la malaltia a l'ingrés, xifra que pot arribar fins a un 56% a majors hospitalitzats de llarga estada
- El Consell General i el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Balears envien les seues recomanacions al Ministeri de Consum en el marc de la consulta pública prèvia sobre el Projecte de RD per al foment duna alimentació saludable i sostenible en hospitals i residències.
- A les Balears no s'assegura la presència de Dietistes-Nutricionistes a centres sociosanitaris públics.
Palma a 02 juliol 2025 – El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN), i el CODNIB (Colegio de Dietistas-Nutricionistas de Baleares) han enviat al Ministeri de Consum un document que recull al·legacions i recomanacions, fonamentades en l'evidència científica i en l'experiència professional del col·lectiu, per ser incloses al Reial Decret que s'està preparant per fomentar una alimentació saludable i sostenible en la contractació pública i en centres de persones dependents o amb necessitats especials (residències, hospitals, etc).
L´accés a una alimentació adequada és un dret fonamental vinculat a la salut. Per això, l'objectiu de les propostes que es recullen en aquest document és garantir una atenció nutricional adequada, equitativa i sostenible als entorns sanitaris i sociosanitaris, àmbit que el Consell General i el CODNIB recomanen aplicació també a centres públics, concertats i privats sanitaris i sociosanitaris, així com a centres de menors, d'acollida i també als centres penitenciaris.
Un dels punts que el col·lectiu considera fonamentals és el de la prevenció i l'abordatge de la malnutrició, una problemàtica d'alta prevalença en persones grans i pacients ingressats, especialment en centres de llarga i mitja estada. L'Estudi PREDyCES (Prevalença de la Desnutrició Hospitalària i Costos Associats a Espanya), un dels més importants realitzats al nostre país, va demostrar que el 23% dels pacients hospitalitzats presentaven desnutrició relacionada amb la malaltia a l'ingrés, i que la prevalença augmentava amb l'edat i la durada de l'estada hospitalària. A la gent gran, la malnutrició afecta a Espanya un 7,8% entre aquells que viuen en comunitat, augmentant progressivament en unitats de recuperació funcional (14%), residències (28,4%), i hospitals (40%), arribant a assolir el 56% en estructures de llarga estada. Per evitar-ho, el col·lectiu de dietistes-nutricionistes proposa implementar el cribratge nutricional sistemàtic i plans d'intervenció nutricional en el marc d'equips interdisciplinaris que integrin dietistes-nutricionistes, així com un registre a les històries clíniques de les mesures adoptades en nutrició i dietètica.
La situació dels centres sociosanitaris a Balears
La mayoría de centros sociosanitarios de las Islas no garantizan la presencia de dietistas-nutricionistas entre los profesionales de atención a las personas mayores y dependientes. En Menorca ninguna de las residencias para mayores (Mahón y Santa Rita) cuentan con este perfil profesional entre sus equipos sanitarios para abordar el problema de la desnutrición, mientras que en Ibiza, todas las residencias públicas cuentan con dietistas-nutricionistas, tanto la dependiente del Consell como las gestionadas por el Govern, aunque en un ratio insuficiente y sin estabilizar sus puestos. En Mallorca, solo el Llar d’Ancians y las residencias gestionadas por la Conselleria de Asuntos sociales, excepto Son Tugores de Palma, cuentan con dietistas-nutricionistas asistenciales, pero no así una de las mayores de Baleares, La Bonanova gestionada por el Consell de Mallorca – IMAS que carece de este perfil profesional absolutamente necesario para cubrir las necesidades de las personas usuarias. No obstante, IMAS ha abierto una bolsa extraordinaria para cubrir sus necesides de dietistas-nutricionistas asistenciales, pero hasta el momento el Colegio de Dietistas-Nutrcionistas de Baleares ha sabido que solo se incorporará un profesional al programa de nutricion del Servicio de Asistencia Integral Domiciliaria pero desconoce si se cubriran los puestos necesarios en La Bonanova, Oms San Miquel, Bartomeu Quetglas Felanitx,Huialfàs – Sa Pobla, Son Caulelles, Pòrto o el Llar de la infancia, Palma, es decir, en todos los centros públicos gestionados desde IMAS. En Formentera, el centro sociosanitario y centro de día, no cuenta con dietistas-nutricionistas en sus equipos asistenciales.
Per la seva banda, l'Ibsalut ha informat a l'últim consell de salut que s'incoporarà en els propers una dietista-nutricionista al complex del Nuevo Son Dureta i que formarà part dels equips que abordaran l'estratègia assistencial del centre.
A més, cal destacar que tots els serveis d'alimentació dels centres sociosanitaris han d'incloure dietistes-nutricionistes de restauració col·lectiva perquè assegurin que l'alimentació oferta a les persones usuàries és adequada per a les diferents situacions de salut. El CODNIB és coneixedor que aquest aspecte no sempre es compleix, especialment a Menorca i Mallorca.
Peticions del col·lectiu de dietistes-nutricionistes
El col·lectiu de dietistes-nutricionistes s'exigeix el reconeixement del paper del dietista-nutricionista com a professional idoni i capacitat per assessorar i tractar en matèria de nutrició i dietètica. Les dades avalen que la seva inclusió als equips clínics millora els resultats de salut i redueix costos sanitaris. L'OMS assenyala que la integració de la nutrició als serveis de salut podria salvar fins a 3,7 milions de vides; A més, la inclusió sistemàtica de dietistes-nutricionistes en atenció primària i hospitals ja ha demostrat una reducció en els dies d'hospitalització per malalties relacionades amb la malnutrició; un millor control de malalties cròniques com ara diabetis tipus 2, hipertensió o obesitat; i un estalvi econòmic, en reduir complicacions i ús fàrmacs.
El president del CGCODN i del CODNIB, Manuel Moñino, destaca que amb aquestes mesures “estem segurs que milloraran l'eficiència dels sistemes sanitaris i sociosanitaris actuals i garantiran un accés a una atenció nutricional òptima a grups vulnerables”. I afegeix que “les i els dietistes-nutricionistes són el professional de la salut idoni amb experiència i competències legalment reconegudes per brindar assessorament i tractament en la promoció de la salut, la prevenció de malalties i el maneig de situacions de salut relacionades amb la nutrició”.
Accés al document complet: