
- El 23% de pacients hospitalitzats presenten malnutrició relacionada amb la malaltia a l'ingrés, xifra que pot arribar fins a un 56% a majors hospitalitzats de llarga estada
- El Consell General i el Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Balears envien les seues recomanacions al Ministeri de Consum en el marc de la consulta pública prèvia sobre el Projecte de RD per al foment duna alimentació saludable i sostenible en hospitals i residències.
- A les Balears no s'assegura la presència de Dietistes-Nutricionistes a centres sociosanitaris públics.
Palma a 02 juliol 2025 – El Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN), i el CODNIB (Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Balears) han enviat al Ministeri de Consum un document que recull al·legacions i recomanacions, fonamentades en l'evidència científica i en l'experiència professional del col·lectiu, per ser incloses al Reial Decret que s'està preparant per fomentar una alimentació saludable i sostenible en la contractació pública i en centres de persones dependents o amb necessitats especials (residències, hospitals, etc).
L´accés a una alimentació adequada és un dret fonamental vinculat a la salut. Per això, l'objectiu de les propostes que es recullen en aquest document és garantir una atenció nutricional adequada, equitativa i sostenible als entorns sanitaris i sociosanitaris, àmbit que el Consell General i el CODNIB recomanen aplicació també a centres públics, concertats i privats sanitaris i sociosanitaris, així com a centres de menors, d'acollida i també als centres penitenciaris.
Un dels punts que el col·lectiu considera fonamentals és el de la prevenció i l'abordatge de la malnutrició, una problemàtica d'alta prevalença en persones grans i pacients ingressats, especialment en centres de llarga i mitja estada. L'Estudi PREDyCES (Prevalença de la Desnutrició Hospitalària i Costos Associats a Espanya), un dels més importants realitzats al nostre país, va demostrar que el 23% dels pacients hospitalitzats presentaven desnutrició relacionada amb la malaltia a l'ingrés, i que la prevalença augmentava amb l'edat i la durada de l'estada hospitalària. A la gent gran, la malnutrició afecta a Espanya un 7,8% entre aquells que viuen en comunitat, augmentant progressivament en unitats de recuperació funcional (14%), residències (28,4%), i hospitals (40%), arribant a assolir el 56% en estructures de llarga estada. Per evitar-ho, el col·lectiu de dietistes-nutricionistes proposa implementar el cribratge nutricional sistemàtic i plans d'intervenció nutricional en el marc d'equips interdisciplinaris que integrin dietistes-nutricionistes, així com un registre a les històries clíniques de les mesures adoptades en nutrició i dietètica.
La situació dels centres sociosanitaris a Balears
La majoria de centres sociosanitaris de les Illes no garanteixen la presència de dietistes-nutricionistes entre els professionals datenció a la gent gran i dependents. A Menorca cap de les residències per a gent gran (Maó i Santa Rita) compten amb aquest perfil professional entre els seus equips sanitaris per abordar el problema de la desnutrició, mentre que a Eivissa, totes les residències públiques compten amb dietistes-nutricionistes, tant la dependent del Consell com les gestionades pel Govern, encara que en una ràtio insuficient i sense estabilitzar els seus. A Mallorca, només el Llar d'Ancians i les residències gestionades per la Conselleria d'Afers Socials, excepte Son Tugores de Palma, compten amb dietistes-nutricionistes assistencials, però no així una de les majors de les Balears, La Bonanova gestionada pel Consell de Mallorca – IMAS que no té aquest perfil professional absolutament necessari per cobrir les necessitats de les persones usuàries. Tot i això, IMAS ha obert una borsa extraordinària per cobrir les seves necessitats de dietistes-nutricionistes assistencials, però fins ara el Col·legi de Dietistes-Nutrcionistes de Balears ha sabut que només s'incorporarà un professional al programa de nutrició del Servei d'Assistència Integral Domiciliària però desconeix si es cobrissin els llocs necessaris a La Felanitx, Huialfàs – Sa Pobla, Son Caulelles, Pòrto o la Llar de la Infància, Palma, és a dir, a tots els centres públics gestionats des d'IMAS. A Formentera, el centre sociosanitari i centre de dia, no compta amb dietistes-nutricionistes als seus equips assistencials.
Per la seva banda, l'Ibsalut ha informat a l'últim consell de salut que s'incoporarà en els propers una dietista-nutricionista al complex del Nuevo Son Dureta i que formarà part dels equips que abordaran l'estratègia assistencial del centre.
A més, cal destacar que tots els serveis d'alimentació dels centres sociosanitaris han d'incloure dietistes-nutricionistes de restauració col·lectiva perquè assegurin que l'alimentació oferta a les persones usuàries és adequada per a les diferents situacions de salut. El CODNIB és coneixedor que aquest aspecte no sempre es compleix, especialment a Menorca i Mallorca.
Peticions del col·lectiu de dietistes-nutricionistes
El col·lectiu de dietistes-nutricionistes s'exigeix el reconeixement del paper del dietista-nutricionista com a professional idoni i capacitat per assessorar i tractar en matèria de nutrició i dietètica. Les dades avalen que la seva inclusió als equips clínics millora els resultats de salut i redueix costos sanitaris. L'OMS assenyala que la integració de la nutrició als serveis de salut podria salvar fins a 3,7 milions de vides; A més, la inclusió sistemàtica de dietistes-nutricionistes en atenció primària i hospitals ja ha demostrat una reducció en els dies d'hospitalització per malalties relacionades amb la malnutrició; un millor control de malalties cròniques com ara diabetis tipus 2, hipertensió o obesitat; i un estalvi econòmic, en reduir complicacions i ús fàrmacs.
El president del CGCODN i del CODNIB, Manuel Moñino, destaca que amb aquestes mesures “estem segurs que milloraran l'eficiència dels sistemes sanitaris i sociosanitaris actuals i garantiran un accés a una atenció nutricional òptima a grups vulnerables”. I afegeix que “les i els dietistes-nutricionistes són el professional de la salut idoni amb experiència i competències legalment reconegudes per brindar assessorament i tractament en la promoció de la salut, la prevenció de malalties i el maneig de situacions de salut relacionades amb la nutrició”.
Accés al document complet:
