X

ELS DIETISTES-NUTRICIONISTES DEMANEN AL NOU GOVERN UNA ASSISTÈNCIA SANITÀRIA INTEGRAL

 

Nota de Premsa

 

Palma 16 de gener de 2020 .-  En el acuerdo del PSOE-Unidas Podemos para un Gobierno de coalición del 30 de diciembre de 2019, se abordan los derechos de las personas consumidoras, en materia de Seguridad Alimentaria que incluye consideraciones sobre el impacto de la comida basura, el etiquetado, la fiscalidad de los alimentos ultraprocesados y el impulso de la compra pública de alimentos de proximidad, con el consecuente impulso al desarrollo rural.

Per implementar aquests compromisos de política alimentària, Alma Mª Palau Ferré, presidenta del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes (CGCODN) espera que el nou Govern “obri més les portes a la professió dietista-nutricionista, per comptar amb els seus coneixements, preparació i competències”.

Com explica Palau, “en el sistema educatiu i en els models de consum s'hauria de tenir en compte el dietista-nutricionistes com a agent en la promoció d'una alimentació responsable basada en la compra local o de proximitat, el descobriment del producte de temporada, el malbaratament alimentari, la cuina autòctona, el benestar animal, el petit productor i el petit comerç, la lectura de l'element.

Per la seva banda, Manuel Moñino, president del Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes de les Illes Balears, declara que Moñino afegeix que “el CODNIB s'ha reunit amb la Direcció General de Sobirania Alimentària i ha presentat una bateria de propostes perquè des de les administracions es compti amb el col·lectiu per a la promoció de sistemes alimentaris més justos i saludables”.

Al Sistema Nacional de Salut

La presidenta del CGCODN recorda que, en l'àmbit de la sanitat, "encara queda també molt per avançar" i en l'acord del Govern "es troba a faltar el dret de la ciutadania a una assistència sanitària integral, amb l'atenció nutricional inclosa, per assegurar l'accés gratuït a aquest servei, en condicions d'igualtat efectiva, per a persones malaltes i per a col·lectius vulnerables amb risc".

En aquest sentit, el president del CODNIB afegeix que "tot i que a la nostra comunitat s'està fent passos per a la incorporació de dietistes-nutricionistes a l'oferta assistencial de dietètica i nutrició a hospitals públics i centres d'atenció primària, el ritme i magnitud d'aquestes accions són massa lentes i del tot insuficients perquè els ciutadans puguin accedir al dietistanutrició".

Actualment només poden accedir al dietista-nutricionista les persones amb capacitat econòmica suficients per assumir el cost de les consultes privades, quan són precisament les persones amb baixos recursos les que tenen més risc de malalties cròniques.

El Parlament de les Illes Balears aprobó por unanimidad a principios de 2019 sendas Proposiciones No De ley (15179/18 y 15178/18) propuestas por El Pi-Proposta per les Illes Balears​, donde se instaba al Govern a la Incorporación plena de dietistas-nutricionistas al Servicio de Salud de Illes Balears, mencionando específicamente su incorporación a Atención Primaria y a la supervisión de menús escolares y entornos alimentarios en el marco del Decreto de Promoción de la Dieta Mediterránea den Centros educativos y sanitarios.

Com assenyala Alma Mª Palau, presidenta del Consell General de Col·legis Oficials de Dietistes-Nutricionistes, “per garantir la prestació sanitària en matèria de nutrició al Sistema Nacional de Salut, la incorporació de dietistes-nutricionistes hauria de ser com a mínim d'un professional per cada 100 llits d'hospital en Atenció Especialitzada, un per cada 500. 500.000 habitants a Salut Pública”.

Més informació: Manuel Moñino. info(at)codnib.es 607621822

Categories: Activitats_
Administrator: