PALMA DE MALLORCA, 15 Gen. (EUROPA PRESS) – L'agència de notícies se'n fa ressò: Els dietistes-nutricionistes reivindiquen la seva presència a la sanitat pública balear
Els dietistes i nutricionistes de les Balears han detectat després de les festes de Nadal un augment de les persones que acudeixen a les seves consultes, especialment d'aquelles que ho fan amb la intenció de voler abaixar el pes que han guanyat durant el darrer mes de dinars i sopars familiars.
En declaracions a Europa Press, el president del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la comunitat, Manuel Moñino, ha assenyalat que el principal objectiu de les persones que van a les consultes dels nutricionistes durant tot l'any és la pèrdua de pes, si bé durant aquestes dates, segons ha reconegut, hi ha “un bec” a la demanda.
Moñino ha posat èmfasi que “la primera cosa” que ha de fer qualsevol home o dona interessat a treure's uns quilos ha de ser acudir al seu metge de capçalera oa un dietista per comprovar si realment és aconsellable aprimar-se i elaborar-li un planning personalitzat.
No obstant això, aquest tipus de professional no existeix a la sanitat pública balear -a excepció d'alguns hospitals-, cosa que ocasiona que la major part de les persones que desitja aprimar-se acabi recorrent a les conegudes com a dietes miracle oa persones sense capacitació professional.
En aquest sentit, ha remarcat la necessitat de “fugir” de les dietes que prometen pèrdues de pes ràpides i que recorren a la venda de productes aprimadors “sense evidència provada”. "La millor manera de perdre pes és posar-se en mans d´un professional sanitari que elabori una dieta hipocalòrica individualitzada".
CONSEQÜÈNCIES DE LES “DIETES MÀGIQUES”
A més, ha rebutjat les “dietes màgiques” que substitueixen menjars per batuts, així com les que eliminen certs aliments bàsics, ja que poden comportar una situació de “desnutrició” i ocasionar riscos cardiovasculars i trastorns de la conducta alimentària.
Aquestes, segons ha dit, provoquen “frustració” en les persones que les segueixen ja que es crea una resistència més gran a baixar pes, quan el que és aconsellable és que seguir un règim que inclogui tots els grups alimentaris.
El president del Col·legi de Dietistes, que engloba al voltant de 75 professionals de la comunitat, ha recomanat també incloure la ingesta d'aliments integrals, prendre diàriament cinc racions de fruites i hortalisses, ingerir lactis desnatats i portar “una vida més activa”.
PERFIL DEL CLIENT D'UN DIETISTA
Pel que fa al perfil de les persones que acudeixen a la consulta dels nutricionistes, ha apuntat que solen ser de classe mitjana-alta, especialment dones de mitjana edat, encara que també homes interessats a recuperar la figura. A més, ha assenyalat que darrerament s'ha observat un augment per part dels nens. Tots amb un problema de sobrepès o obesitat en diferents graus.
Moñino ha destacat la necessitat que el sistema sanitari balear inclogui els nutricionistes perquè és una necessitat que “no s'està cobrint”.
Així, ha explicat que, malgrat la necessitat d'acudir al metge per aprimar-se, moltes persones no ho fan perquè el dietista “s'ho ha de pagar de la butxaca” i el metge de capçalera no disposa dels coneixements adequats, motius pels quals els ciutadans acaben acudint a la “dieta del calaix dret” que és la que apareix “a qualsevol revista” i és igual per a tots.
DIETISTES A LA SANITAT BALEAR
A la sanitat pública balear, segons ha dit, “hi ha alguns dietistes en alguns hospitals però estan desbordats només amb les derivacions des d'endocrinologia i la millora de la desnutrició hospitalària”.
Per això, el Col·legi ha sol·licitat al nou Govern la incorporació dʻaquesta figura al sistema "i confiem que atengui la nostra demanda perquè els ciutadans siguin atesos com correspon". Segons el president, n'hi hauria prou amb 70 places per cobrir les “necessitats més urgents de les Balears”.
